Comisia Europeana a cerut joi Ungariei sa elimine taxa speciala, de criza, impusa temporar in luna octombrie a anului trecut, operatorilor de telecomunicatii, prin care acestia sunt impozitati suplimentar cu un procent intre 0% si 6,5% din veniturile brute (exclusiv TVA). Comisia sustine ca acest impozit incalca legislatia telecom din UE, deoarece veniturile obtinute sunt folosite pentru bugetul statului si nu pentru acoperirea costurilor specifice de reglementare a sectorului telecom. Impotriva Ungariei a fost deschisa deja o procedura de infringement si daca in doua luni nu ia masuri risca sa ajunga in fata Curtii Europene de Justitie. Autoritatile maghiare spun insa ca sunt dispuse sa inceapa un proces cu Bruxelles-ul.

Solicitarea Comisiei Europene a venit sub forma unui aviz motivat, adica a doua etapa a unei proceduri de infringement (incalcari a dreptului comunitar). Ungaria are acum doua luni de zile pentru a corecta aceasta situatie. In cazul in care nu reuseste sa faca acest lucru, Comisia poate deferi Ungaria la Curtea de Justitie a Uniunii Europene. In cazul in care pierde procesul, Ungaria poate fi obligata inclusiv la plata unor despagubiri.

Comisia Europeana a deschis procedura de infringement impotriva Ungariei pentru aceste acuze in luna martie din acest an. Prin aceasta asa numita "taxa de criza", autoritatile maghiare se asteapta sa genereze venituri anuale de circa 220 de milioane de euro numai din sectorul telecom.

Budapest Business Journal scrie ca autoritatile maghiare nu intentioneaza sa renunte la acest impozit si ca sunt gata sa sustina acest caz in fata Curtii Europene de Justitie. In martie 2011, Spania si Franta au ajuns in fata Curtii Europene de Justitie tot pe motivul introducerii unor taxe suplimentare in domeniul telecom, mai informeaza publicatia.