TVR va lansa pana la sfarsitul lunii octombrie propria platforma online de continut TV, care se va numi TVR Plus, a anuntat marti Alexandru Lazescu, presedinte-director general al televiziunii publice. In prima faza va fi, in principal, continut TVR, iar accesul va fi gratuit, a mai spus Lazescu.

Alexandru LazescuFoto: Hotnews

Legat de finantare, Lazescu a spus ca o parte a proiectului a fost facuta intern, alta extern, fara a oferi insa date exacte. Infrastructura a fost realizata de compania Media Direct.

  • "Cei mai mari furnizori de TV sint si furnizori de internet, acestia sint doi, se stiu, si si-au lansat si propriile canale TV. Exista o ingrijorare din aceasta privinta si a crescut interesul furnizorilor de continut TV de a avea o proprie distributie TV", a mai spus seful TVR.

Mai multe detalii au fost furnizate pentru HotNews.ro de catre directorul tehnic al TVR, Horia Cazan.

  • "Vom avea un portal pe internet in care se vor putea accesa toate canalele TV Live si continut VOD (video on demand) din arhiva TVR. Cel putin la inceput tot acest continut va putea fi accesat gratuit. Pe viitor vom vedea ce probleme sunt legate de drepturile de autor", a precizat pentru HotNews.ro Horia Cazan, director tehnic in cadrul TVR.

In ceea ce priveste finantarea acestui proiect, Horian Cazan a spus ca TVR a realizat acest proiect in parteneriat cu firma Media Direct, care este singurul furnizor CDN (content delivery network) din Romania, care detine o retea capabila sa furnizeze continut audio-video pana la utilizatorul final asigurand un numar foarte mare de conexiuni simultane pe internet".

"In lipsa unui CDN, daca TVR difuzeaza un meci pe internet la care se uita 200.000 de utilizatori, toti s-ar lega la serverul TVR. Ori nu exista un server sa poata suporta dintr-o singura conexiune la internet atatia utilizatori simultan. Aici intervine CDN-ul care duplica continutul audio-video si-l aduce aproape de utilizatori", a explicat Horia Cazan.

In privinta costurilor, acesta a mai precizat ca "TVR nu are costuri asociate unei investitii. Costurile TVR sunt in principal legate de realizarea/organizarea continutului. A existat o licitatie dar s-a prevazut drept sursa de finantare publicitatea incasata pe internet", a spus directorul tehnic al TVR.

Noua platforma de continut online TVR Plus va fi gestionata de catre departamentul TVR Interactiv, a mai precizat Horia Cazan.