Clientii persoane fizice ai RCS&RDS pot testa noul protocol de conectare la internet - IPv6

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 10 octombrie 2011, 11:29 Economie | Telecom


Abonatii la internet prin fibra optica, clienti rezidentiali ai RCS & RDS, pot testa noul protocol de conectare la internet, Internet Protocol versiunea 6 (IPv6), pe care compania il are in curs de implementare, a anuntat luni operatorul de comunicatii prin cablu. Protocolul permite printre altele configurarea adresei de internet printr-un mecanism mult simplificat si ofera oricarui utilizator posibilitatea de a seta cu usurinta accesul la internet pentru echipamentele folosite.

IPv6 poate fi testat prin inscriere in "Contul Meu Digi" de pe website-ul companiei, orasele care intra in prima etapa a testarii fiind: Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Timisoara, Iasi, Sibiu, Craiova, Targu Mures, Galati, Bacau, Braila, Pitesti, Ramnicu-Valcea, Targu-Jiu, Cernavoda, Medgidia, Eforie Nord, Navodari, Murfatlar.

IPv6 mareste enorm spatiul de adrese de internet valabil pentru vechiul protocol IPv4, de la 2 la puterea 32 la 2 la puterea 128 si asigura companiei posibilitatea de a multiplica numarul de clienti existenti in retea. Pe langa spatiul mult mai mare pentru adrese, acest protocol mai are si urmatoarele avantaje: gestionare simplificata a adreselor, autoconfigurarea usoara a acestora, rutare optimizata, o mai buna securizare a datelor transmise.

IPv6 permite ca orice echipament care se poate conecta la internet (imprimanta, smart phone, tableta, smart TV, home theater PC, frigider, camera de supraveghere, NAS - Network Attached Storage, etc.) sa aiba o adresa publica si nu privata, ca pana acum. Protocolul permite astfel configurarea adresei de internet printr-un mecanism mult simplificat si ofera oricarui utilizator posibilitatea de a seta cu usurinta accesul la internet pentru echipamentele folosite.

Una dintre promisiunile IPv6 este ca numarul aproape infinit de adrese si renumerotarea facila vor face ca NAT (Network Address Translation) sa devina inutil. Se vor putea construi astfel noi aplicatii fara solutii greoaie sau erori aleatorii, aparute acum in IPv4 in contextul utilizarii NAT.

Din luna noiembrie a acestui an, testarea IPv6 va fi disponibila si pentru clientii business ai RCS & RDS iar pana la sfarsitul anului 2011, compania va extinde programul de testare la nivel national, in intreaga retea.

Informatii despre noul protocol si despre modalitatea de testare a acestuia pot fi gasite in Contul meu Digi de pe www.rcs-rds.ro (https://digicare.rcs-rds.ro) sau la numarul de telefon 031.400.4600.

RCS&RDS si-a dezvoltat propria infrastructura de telecomunicatii pe suport de fibra optica si acopera cu servicii de cablu TV, internet, telefonie fixa si mobila peste 200 orase din tara. RCS & RDS este lider pe piata din Romania in furnizarea serviciilor de internet si de televiziune prin cablu si satelit si este cel mai mare furnizor alternativ de servicii de telefonie fixa.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8966 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  in sfarsit ... (Luni, 10 octombrie 2011, 11:44)

  SD [anonim]

  Acum sa vedem de ce sunt in stare firewall-urile ;) - pentru cunoscatori . "am sa va ciupesc de f#nd cu prajitorul de paine :))) "
  • 0 (0 voturi)    
   re: in sfarsit (Luni, 10 octombrie 2011, 16:53)

   Rootus [anonim] i-a raspuns lui SD

   Ai puțină dreptate dar pe lângă faptul că orice sistem din zilele noastre are implicit firewall și pe IPv6, sunt curios cum aflii ce adrese sunt active... Un scan pe clase (cum se face pe IPv4) ar fi puțin cam ineficient...
 • +1 (1 vot)    
  spatiu adrese (Luni, 10 octombrie 2011, 12:49)

  adimarian [utilizator]

  "IPv6 mareste enorm spatiul de adrese de internet valabil pentru vechiul protocol IPv4, de la 232 la 2128"
  Mai sa fie! Cum ne-om fi descurcat pana acum cu 232 de adrese? De fapt ar fi trebuit sa scrie:
  "IPv6 mareste enorm spatiul de adrese de internet valabil pentru vechiul protocol IPv4, de la 2 la puterea 32 la 2 la puterea 128" (citat de pe site-ul RDS)
  • 0 (0 voturi)    
   corectura (Luni, 10 octombrie 2011, 13:00)

   autorul [anonim] i-a raspuns lui adimarian

   Am corectat greseala de redactare, multumesc.
 • +1 (1 vot)    
  Ok (Luni, 10 octombrie 2011, 15:15)

  redscoprion [anonim]

  Si tradus ce inseamna? Daca vreau sa incerc, cu ce ma ajuta pe mine? Nefiind cunoscator in domeniu, as fi vrut cateva detalii suplimentare.
  • 0 (0 voturi)    
   tradus (Luni, 10 octombrie 2011, 16:35)

   owlman [anonim] i-a raspuns lui redscoprion

   Tradus, inseamna ca rcs-rds se pregateste sa schimbe felul de internet oferit, pentru ca versiunea curenta nu mai face fata. Insa ca sa-l schimbe cu adevarat, trebuie sa faca intai niste teste de functionare prototip, pentru care are nevoie de voluntari cunoscatori in domeniu, care sa fie in stare sa-si repare singuri conexiunea in caz de avarie. Daca nu esti cunoscator, nu te ajuta cu nimic. In cursul lui 2012 vor aparea proceduri clare de urmat si de catre necunoscatori.
  • 0 (0 voturi)    
   :) (Luni, 10 octombrie 2011, 17:01)

   calin [anonim] i-a raspuns lui redscoprion

   Din pacate nu te prea ajuta acum deoarece sunt extrem de putine site-uri si chestii in internetul acesta vast care sa functioneze cu IPv6.
   Totusi pentru noi "muritorii de rand" cel mai mare beneficiu ar putea fi imbunatatirea ratei de transfer sa zicem cu pana vreo 10 %. Totusi aceasta imbunatatire nu va fi o regula deoarece depinde de mai multi factori.
   • 0 (0 voturi)    
    re: :) (Luni, 10 octombrie 2011, 17:24)

    Rootus [anonim] i-a raspuns lui calin

    > cel mai mare beneficiu ar putea fi imbunatatirea
    > ratei de transfer sa zicem cu pana vreo 10 %.

    Sunt curios de unde ai scos cifra asta și pe ce se bazează? Protocolul nu are nici o legatura cu banda disponibilă. IPv6 va merge la fel de bine (sau de prost) ca și IPv4 din punct de vedere al vitezei de transfer.

    Rootus "puny netadmin"
    • 0 (0 voturi)    
     lol (Marţi, 11 octombrie 2011, 10:21)

     calin [anonim] i-a raspuns lui Rootus

     Te invit sa citesti putin despre MTU daca doresti argumente mai tehnice.
     Tine minte ca nu m-am referit la latimea de banda (care va fi aceeasi) ci la rata de transfer a datelor efective. Mai exact un pachet TCP/IP (cel mai utilizat protocol) are un header si un "body" cu datele efective. Pe IPv6 acel body va putea avea dimensiuni mult mai mari ceea ce va insemna mai putine pachete de transmis = de mai putine ori transmiterea header-ului = viteza efectiva de transfer a datelor (utile) mai mare.
     • 0 (0 voturi)    
      re: lol (Marţi, 11 octombrie 2011, 14:30)

      Rootus [anonim] i-a raspuns lui calin

      Stii matale ceva dar nu stii exact.

      La nivel L2 MTU este la fel și pentru v4 și pentru v6 si pentru IPX și pentru ce mai vrei tu (cel mai răspândit fiind 1500 pentru ethernetul "clasic").

      Probabil voiai să ma trimiți să citesc despre "window size" dar ți-a ieșit altceva. Chiar si așa, până să te lovești de wsize te limitează banda disponibila de la isp (100mbps e la fel pe orice protocol).


      Rootus
      • 0 (0 voturi)    
       dar (Marţi, 11 octombrie 2011, 18:06)

       calin [anonim] i-a raspuns lui Rootus

       Revenind la MTU pe IPv6 MTU se va putea negocia marimea lui (http://en.wikipedia.org/wiki/Maximum_transmission_unit),
       Asta poate insemna de exemplu ca pentru o retea locala se poate negocia un MTU foarte mare (de cativa MB), combinat cu un pachet IPv6 foarte mare (up to 4 GB) poate duce in opinia mea la o eficienta chiar mai mare de 10% fata de IPv4 .
       In plus fragmentarea pachetelor nu se va mai face de catre routere astfel reducandu-se considerabil overloadul routerelor (si implecit creseterea eficientei in transmiterea datelor).
       In plus ar mai fi cateva avantaje de enumerat:
       - IP-uri "infinite"
       - securitate sporita
       - optiunea de extindere relativ usoara a protocolului
       - si nu in ultimul rand multicast-ul care (teoretic) deschide larg usa la televiziune prin internet...
       • 0 (0 voturi)    
        re: dar (Miercuri, 12 octombrie 2011, 0:09)

        Rootus [anonim] i-a raspuns lui calin

        Citește te rog mai atent comentariul meu anterior în care vorbeam de L2 MTU și chiar articolul din wikipedia pe care îl citezi.

        IP MTU (despre care vorbești tu) într-adevăr poate fi "descoperit" (nu negociat) însă nu poate fi mai mare decât L2 MTU (de care am precizat eu).

        Pentru o rețea locala obișnuită (Ethernet) acel L2 MTU este de obicei 1500 sau maxim 9216 (pentru frame-urile jumbo daca sunt suportate de echipamentele folosite de tine) deci nici nu poate fi vorba despre MTU de megabiți cu atat mai puțin de gigabiți.

        Cât privește celelalte puncte precizate de tine:
        - IP-urile într-adevăr ar trebui să fie destule (hmm, unde am mai auzit asta :) )
        - să nu ai încredere niciodată când cineva îți prezintă o tehnologie ca fiind panaceul securității. Securitatea este un proces, nu un produs.
        - asta cu extensibilitatea este o lamă cu două taișuri și mă voi abține să comentez asupra ei.
        - multicast există și în IPv4 ba chiar și este folosit în diverse implementări IPTV (și nu numai) inclusiv în România.

        Mă bucură faptul că mai există oameni pasionați de tehnologiile "inginerești" noi. Doar că se mai aruncă din când în când în polemici fără să aibă toate datele, vorbind doar "din cărți" :) Se mai întâmplă ca interlocutorul să se ocupe cu așa ceva în viața de zi cu zi...

        O prezentare făcută de doi colegi de breaslă despre utilizarea IPv6 în România și problemele care pot apare vei găsii aici: (sper să treacă de moderare)

        http://prolinux.ro/prezentare-ipv6-la-intalnirea-rlug-ianuarie-%E2%80%9911/

        Multumesc pentru atenție,

        Cu respect,

        Rootus "I can't quit now, someone is wrong on the internets! (c) xkcd" :)
     • 0 (0 voturi)    
      Stii tu ceva, dar... (Marţi, 11 octombrie 2011, 14:52)

      owlman [anonim] i-a raspuns lui calin

      Nu e chiar asa. Este adevarat ca MTU minim a fost marit in IPv6 fata de IPv4 si ca hosturile au acum obligatia sa faca path mtu discovery, insa trebuie sa tii cont ca majoritatea retelelor care compun Internetul s-au cam transformat in (multi)gigabit iar majoritatea legaturilor la clienti sunt de tip FastEthernet cu frameurile lor de maxim 1500 de octeti, care erau deja folosite cam la maxim. Prin urmare, path mtu discovery va avea efect doar in cazuri cu totul particulare (o sa niveleze treptele din graficele de aici: http://www.isi.edu/~johnh/PAPERS/Sinha07a.pdf ). Eu cred ca estimarea ta de 10% e excesiv de optimista. Sub 1% ar fi mai rezonabil.
 • 0 (0 voturi)    
  nimic nu e infinit (Luni, 10 octombrie 2011, 23:08)

  I [utilizator]

  .
 • 0 (0 voturi)    
  router vechi (Marţi, 11 octombrie 2011, 11:14)

  scumpe routerele [anonim]

  Cam scumpe routerele care suporta PPPoE IPv6. Cele vechi nu se mai pot folosi?
  • 0 (0 voturi)    
   Depinde (Marţi, 11 octombrie 2011, 14:15)

   owlman [anonim] i-a raspuns lui scumpe routerele

   Sunt convins ca nu doar alea suporta PPPoE IPv6. Probabil mai sunt si altele. Trebuie verificat de la caz la caz:

   1) Unele se pot folosi si e documentata treaba asta (de pilda, cele mentionate)
   2) Unele se pot folosi insa nu stie nimeni treaba asta (banuiesc ca cele mai multe intra aici).
   3) Unele nu se pot folosi, avand soft prea vechi.

   Pentru cazul 2, merita incercat/explorat. Daca functioneaza dar cu erori, atunci e de fapt vorba de cazul 3.

   Pentru cazul 3, trebuie facut upgrade de soft. Daca modelul e prea vechi, e posibil ca producatorul sa nu ofere un soft mai nou pentru el. In cazul asta, ai doua variante: poti incerca sa-i pui un soft alternativ, daca e posibil (openwrt, dd-wrt), sau poti inlocui routerul cu totul.
 • 0 (0 voturi)    
  ?? (Marţi, 11 octombrie 2011, 16:25)

  Al [anonim]

  Am citit bine?? frigider conectat la internet? =)) putem sa downloadam o gramada de mancare cu ele cred =)) yoohooo, I just loove technology!!
 • 0 (0 voturi)    
  veselie mare (Marţi, 11 octombrie 2011, 17:14)

  George [anonim]

  Bun, ce mare veselie. Se bucura lumea ca primeste adrese vizibile, dar eu cred ca tot la NAT ramanem, pentru ca RDS va oferi doar o conexiune/o adresa. Restul de computere din casa vor ramane tot in spatele ruterului.

  Majoritatea producatorilor ofera update de firmare cu suport pentru ipv6, asa ca fuguta la download de pe site.
  • 0 (0 voturi)    
   nope (Miercuri, 12 octombrie 2011, 10:34)

   rpetre [anonim] i-a raspuns lui George

   George: crezi prost. Chiar acum sunt conectat pe ipv6 de la RDS acasa si am un /64, adica 16 miliarde de miliarde de adrese, suficient cat sa am ip propriu si pe router, si pe laptop si pe telefon. Nu sunt statice, in sensul ca dupa ce ma reconectez mi se da alta clasa, dar sunt individuale.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by