Abonatii la internet prin fibra optica, clienti rezidentiali ai RCS & RDS, pot testa noul protocol de conectare la internet, Internet Protocol versiunea 6 (IPv6), pe care compania il are in curs de implementare, a anuntat luni operatorul de comunicatii prin cablu. Protocolul permite printre altele configurarea adresei de internet printr-un mecanism mult simplificat si ofera oricarui utilizator posibilitatea de a seta cu usurinta accesul la internet pentru echipamentele folosite.

IPv6 poate fi testat prin inscriere in "Contul Meu Digi" de pe website-ul companiei, orasele care intra in prima etapa a testarii fiind: Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Timisoara, Iasi, Sibiu, Craiova, Targu Mures, Galati, Bacau, Braila, Pitesti, Ramnicu-Valcea, Targu-Jiu, Cernavoda, Medgidia, Eforie Nord, Navodari, Murfatlar.

IPv6 mareste enorm spatiul de adrese de internet valabil pentru vechiul protocol IPv4, de la 2 la puterea 32 la 2 la puterea 128 si asigura companiei posibilitatea de a multiplica numarul de clienti existenti in retea. Pe langa spatiul mult mai mare pentru adrese, acest protocol mai are si urmatoarele avantaje: gestionare simplificata a adreselor, autoconfigurarea usoara a acestora, rutare optimizata, o mai buna securizare a datelor transmise.

IPv6 permite ca orice echipament care se poate conecta la internet (imprimanta, smart phone, tableta, smart TV, home theater PC, frigider, camera de supraveghere, NAS - Network Attached Storage, etc.) sa aiba o adresa publica si nu privata, ca pana acum. Protocolul permite astfel configurarea adresei de internet printr-un mecanism mult simplificat si ofera oricarui utilizator posibilitatea de a seta cu usurinta accesul la internet pentru echipamentele folosite.

Una dintre promisiunile IPv6 este ca numarul aproape infinit de adrese si renumerotarea facila vor face ca NAT (Network Address Translation) sa devina inutil. Se vor putea construi astfel noi aplicatii fara solutii greoaie sau erori aleatorii, aparute acum in IPv4 in contextul utilizarii NAT.

Din luna noiembrie a acestui an, testarea IPv6 va fi disponibila si pentru clientii business ai RCS & RDS iar pana la sfarsitul anului 2011, compania va extinde programul de testare la nivel national, in intreaga retea.

Informatii despre noul protocol si despre modalitatea de testare a acestuia pot fi gasite in Contul meu Digi de pe www.rcs-rds.ro (https://digicare.rcs-rds.ro) sau la numarul de telefon 031.400.4600.

RCS&RDS si-a dezvoltat propria infrastructura de telecomunicatii pe suport de fibra optica si acopera cu servicii de cablu TV, internet, telefonie fixa si mobila peste 200 orase din tara. RCS & RDS este lider pe piata din Romania in furnizarea serviciilor de internet si de televiziune prin cablu si satelit si este cel mai mare furnizor alternativ de servicii de telefonie fixa.