Mike Lazaridis, fondatorul Research in Motion (RIM) si-a cerut joi scuze public pentru problemele intampinate de utilizatorii serviciilor BlackBerry in aceasta saptamana. "De cand am lansat RIM in 1999, a fost obiectivul meu sa oferim comunicatii fiabile si in timp real in intreaga lume. Nu am reusit asta in aceasta saptamana. Imi cer scuze, am dezamagit pe multi dintre voi", spune acesta intr-un mesaj video pe pagina RIM. Acesta a mai anuntat ca serviciile au revenit la normal in Europa, Orientul Mijlociu, India si Africa si a tinut sa asigure ca se lucreaza intens pentru rezolvarea completa a problemelor BlackBerry in toate tarile.

Mike Lazaridis, fondatorul RIMFoto: RIM

VIDEOFondatorul RIM isi cere scuze pentru problemele BlackBerry:

"De cand am lansat RIM in 1999, a fost obiectul meu sa oferim comunicatii fiabile si in timp real in lume. Nu am reusit asta in aceasta saptamana. Imi cer scuze, am dezamagit pe multi dintre voi. Este prea devreme pentru a spune ca aceasta problema a fost rezolvata complet. Sa va dau detalii despre ce se intampla. Serviciile au revenit la normal in Europa, Orientul Mijlociu, India si Africa. Continuam sa monitorizam sistemul atent si lucram intens pentru stabilizarea sistemului", a precizat Mike Lazaridis, fondatorul Research in Motion (RIM).

Acesta a mai precizat ca nu poate inca spune in cat timp se va rezolva intreaga defectiune dar ca se fac toate eforturile pentru restabilirea serviciilor la nivel global.

  • In Romania, utilizatorii primesc SMS-uri ca serviciile BlackBerry au revenit la normal

Si utilizatorii BlackBerry din Romania au fost afectati de o defectiune la sistemul central de operare al companiei canadiene care s-a resimtit inca de la inceputul acestei saptamani mai intai printre utilizatorii din Europa, Orientul Mijlociu si Africa. AOMR, asociatia care reprezinta cei trei mari operatori de telefonie mobila din Romania (Orange, Vodafone si Cosmote) a anuntat acest lucru miercuri.

Joi, mai multi utilizatori Blackerry din Romania au precizat pentru HotNews.ro ca serviciul functioneaza si ca au primit SMS-uri de la operatori care asigura ca serviciile au revenit la normal.

  • "Incepand de la ora 1 azi noapte, serviciul a inceput sa functioneze normal. Nu a mai avut intreruperi. Unii dintre utilizatori au primit sms-uri de la companiile de telefonie mobila ca problemele s-au rezolvat. Sper ca de data asta sa fie ceva sigur", a precizat un utilizator BlackBerry.

Un alt utilizator declara ca a primit acest SMS de la operatorul unde este abonat:

  • "Buna ziua! Va informam ca disfunctionalitatea serviciului BB a fost remediata. Ne cerem scuze pentru neplacerile cauzate. Echipa Vodafone".

UPDATEReuters noteaza faptul ca in unele tari precum Marea Britanie si Spania, operatorii de telefonie mobila care ofereau serviciile RIM iau in calcul acordarea de despagubiri catre clienti in perioada urmatoare.

Operatorul de telefonie mobila Telefonica din Spania a anuntat pe site-ul propriu ca va acorda despagubiri clientilor, potrivit legislatiei tarii. Estimarile asociatiei pentru protectia consumatorilor (FACUA) indica faptul ca utilizatorii BlackBerry afectati vor primi intre 0.23-1.90 euro pentru fiecare 24 de ore de intrerupere a serviciilor.

Cel mai probabil, operatorii se vor indrepta apoi catre RIM pentru recuperarea pierderilor.

Milioane de utilizatori ai telefoanelor inteligente BlackBerry nu au mai putut luni accesa serviciile de browsing pe internet, trimitere de e-mail-uri si mesagerie instant, in urma unei defectiuni produse la serverele dintr-un centru de date din Marea Britanie, care deserveau clientii din aceste zone. Dupa o intrerupere de mai bine de 20 de ore, RIM a anuntat oficial ca serviciile BlackBerry pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa au redevenit functionale.

Putin mai tarziu, in aceeasi zi, compania canadiana a revenit precizand ca: "intarzierile la serviciile de browsing si mesagerie intampinate de utilizatorii BlackBerry din Europa, Orientul Mijlociu, Africa, India, Brazilia, Chile si Argentina au fost cauzate de o avarie in cadrul unei conexiuni de baza in infrastructura RIM". Problemele s-au extins apoi si in SUA si Canada.