Nokia a avut trimestrul trecut pierderi nete de peste 150 milioane euro iar vanzarile totale au scazut cu 13%, mai ales din cauza ca volumul de smartphone-uri vandute a avut un declin de 38%, arata rezultatele financiare ale companiei finlandeze ce anuntase recent ca va inchide fabrica din Romania. Africa si Orientul Mijlociu au fost printre putinele regiuni in care vanzarile de telefoane au crescut, iar America de Nord si Europa au inregistrat scaderi dure. Pretul mediu al unui smartphone Nokia a fost de 133 euro, iar al unui telefon fara sistem de operare, 32 euro.

Nokia a inregistrat vanzari totale de 8,98 miliarde euro in trimestrul trecut, fata de peste 10,2 miliarde in perioada similara din 2010, iar compania a avut pierderi nete de 151 milioane euro, fata de profit de 322 milioane euro in perioada similara din 2010.

Intre iulie si septembrie Nokia a vandut pe plan mondial 106 milioane de telefoane, insa in America de Nord vanzarile au scazut cu 78%, in Europa declinul a fost de 29%, iar Africa si Orientul Mijlociu au mai compensat, urcand cu 41%. Vanzarile de smartphone-uri au scazut insa masiv, cu 38% spre 16,8 milioane terminale, pretul mediu fiind de 133 euro. La telefoanele fara sistem de operare pretul mediu per terminal a fost de 32 euro, in scadere abrupta fata de acum un an cand era 40 de euro.

Nokia isi pune mari sperante in lansarea primelor telefoane care vor utiliza sistemul de operare Windows Phone (versiunea Mango) al Microsoft. E de asteptat ca primul terminal sa fie prezentat saptamana viitoare, la Londra, iar pana in sarbatori vor fi pe piata mai multe modele.