Total Post Services, firma impotriva careia autoritatea de reglementare in comunicatii a decis aplicarea unei amenzi de 10.000 de lei pentru ca ar fi incalcat drepturi rezervate exclusiv Postei Romane, va contesta in instanta aceasta decizie, a declarat pentru HotNews.ro Dan Pecingina, directorul executiv al furnizorului. Amenda a fost motivata de faptul ca aceasta firma ar fi livrat la cutiile postale ale destinatarilor din Bucuresti corespondenta cu o greutate mai mica de 50 de grame, in schimbul unui tarif mai mic de 2 lei pe trimitere, un drept exclusiv al Postei Romane. Pecingina sustine ca va contesta amenda pentru ca serviciul oferit de firma sa este diferit de cel al Postei, fiind vorba de plicuri inregistrate si nu de trimiteri simple. De cealalta parte autoritatea spune ca nu exista o astfel de diferentiere in privinta drepturilor rezervate Postei.

Sigla Posta RomanaFoto: Posta Romana
  • "Total Post a efectuat toate operatiunile de inregistrare a plicurilor asa cum au fost prevazute in conditiile generale de furnizare a serviciilor si cum au fost aprobate de ANCOM prin certificatul tip de functionare, drept urmare contestam aceasta amenda si vom actiona pe toate caile legale pentru a o contesta. Plicurile care fac obiectul acestei amenzi nu intra in categoria plicurilor din categoria serviciilor rezervate pentru Posta Romana tocmai pentru ca sunt plicuri inregistrate si nu sunt trimiteri simple. E un alt tip de serviciu. Plicurile noastre sunt plicuri inregistrate, circula inregistrat. Se aplica niste caracteristici speciale plicului altele decat la trimiterea simpla cand sunt doar puse in cutia postala", a declarat pentru HotNews.ro Dan Pecingina, directorul executiv al Total Post Services.

Potrivit acestuia, in cazul plicurilor inregistrate cei care au facut trimiterile postale ar trebui sa poata afla in orice moment de la furnizorul de servicii postale, unde se afla pe circuitul de trimitere corespondenta sa.

Catalin Marinescu, presedinte ANCOM: Dreptul rezervat Postei Romane nu diferentiaza intre trimiteri inregistrate si trimiteri simple

Contactata de HotNews.ro, conducerea autoritatii de reglementare a subliniat ca dreptul rezervat Postei Romane nu face astfel de distinctii.

  • "Dreptul rezervat Postei Romane nu diferentiaza intre trimiteri inregistrate si trimiteri simple. Faptul ca aceste trimiteri cu greutatea de pana la 50 de grame sunt procesate pentru un tarif mai mic de 2 lei/trimitere constituie o incalcare clara a drepturilor rezervate furnizorului de serviciu universal. Pe langa drepturile rezervate, ca furnizor de serviciu universal, Posta Romana are si o serie de obligatii de acoperire si asigurare a serviciilor postale pentru intreaga populatie a tarii, obligatii a caror indeplinire presupune alocarea unor resurse importante", a precizat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Acesta a mai spus ca "sistemul de compensare prin drepturi rezervate asupra unor anumite categorii de servicii este cel practicat si in alte state si permite furnizarea de servicii postale si in acele zone in care furnizorii alternativi nu sunt interesati sa ofere servicii".

O alta firma privata, TCE Post, a primit o amenda similara pentru aceleasi acuze in aprilie 2011

Total Post Services nu este singura firma amendata pentru trimiteri de corespondenta cu greutate sub 50 de grame, pe care a perceput un tarif mai mic de 2 lei/trimitere.

In luna martie 2011, firma TCE POST a fost amendata cu 10.000 de lei pentru ca a prestat la nivel national aceleasi servicii postale rezervate Postei Romane.

CNPR a dobandit acest drept exclusiv la data de 26 aprilie 2009, in urma unei proceduri de desemnare a furnizorului de serviciu universal lansate de catre ANCOM, la care au participat CNPR si compania Posta Atlassib Curier Rapid.