8,4% dintre detinatorii de telefoane mobile din Romania detin un smartphone (telefon inteligent dotat cu sistem de operare si functii avansate pentru navigare pe internet), un procent modest raportat la situatia din Slovenia sau Turcia, unde peste 23% dintre detinatorii de telefoane mobile au telefoane inteligente, arata datele unui studiu GFK reprezentativ la nivel national realizat in 15 tari din Europa Centrala si de Est, pe un esantion de 15.000 de respondenti. Oficialii GFK au precizat pentru HotNews.ro ca anul trecut, in Romania s-au vandut telefoane mobile in valoare de 174 milioane de euro, valoare in scadere cu 31,5% fata de 2009.

Detinatori de smartphone-uriFoto: Gfk

14% dintre detinatorii de telefoane mobile din 15 tari din Europa Centrala si de Est detin un smartphone, potrivit unui studiu realizat in perioada mai - iulie din acest an de firma de cercetare GFK si care este reprezentativ la nivel national.

Datele arata ca cea mai mare incidenta a detinatorilor de smartphone este intalnita in Slovenia (27,6% dintre cei care au telefoane mobile), Turcia (23,7%) si Lituania (18,5%), in timp ce in tari precum Slovacia (9,3%), Ucraina (8,9%) si Romania (8,4%) procentul detinatorilor de astfel de modele este modest.

  • "Detinatorii de telefoane inteligente reprezinta un target atractiv pentru industria publicitatii, deoarece probabilitatea de a-i atinge prin publicitatea online este considerabil mai mare in comparatie cu detinatorii de telefoane clasice. In contrast cu acestia, detinatorii de smartphone sunt mai activi in accesarea internetului de pe telefonul mobil si prezinta un interes mai mare fata de serviciile online, cum ar fi cumparaturile online sau internet banking", se arata in studiul GFK.

GFK: In 2010 in Romania s-au vandut telefoane mobile in valoare de 174 milioane euro, in scadere cu 31,5%

Contactati de HotNews.ro pentru mai multe detalii legate de esantionul local, oficialii GFK Romania au precizat ca "studiul trimis a fost realizat pe un esantion de 1000 de persoane reprezentativ national, cu varsta de 15 si peste".

Reprezentantii GFK au prezentat si evolutia vanzarilor de telefoane mobile din punct de vedere valoric, nu si in unitati. Astfel, conform datelor GFK furnizate HotNews.ro, in 2010 valoarea pietei de telefoane mobile a fost de 174 milioane de euro, in scadere cu 31,5% fata de 2009.

  • "Scaderea in valoare pe piata telecom este mai mica decat scaderea in unitati datorita cresterii continue a ponderii smartphone-urilor, ceea ce a crescut pretul mediu de achizitie in sectorul telecom. Vanzarile de smartphone-uri cresc rapid, castigand gradual cota de piata in detrimentul telefoanelor mobile. Smartphone-urile sunt pe un trend ascendent, pe masura ce inovarea la nivel hardware cat si la cel software se intensifica, creand astfel mai multa valoare adaugata si atractivitate pentru utilizatorul final", a declarat pentru HotNews.ro Ciprian Hatneanu, directorul diviziei Retail and Technology din GFK Romania.

"Pe de alta parte", mai spune Ciprian Hatneanu, "pentru moment, telefoanele mobile inca au o cota importanta in comparatie cu smartphone-urile, mai ales cand vine vorba de volume, datorita pretului mediu care este de patru ori mai mare pentru cel din urma".

Datele GFK mai arata ca in 2009 piata telefoanelor mobile vandute in Romania s-a ridicat la 253 milioane de euro, dupa ce in anul 2008 aceasta atinsese valoarea de 362 milioane de euro (in scadere cu 4,5% fata de 2007).