Un consortiu format dintr-o banca de investitii si o casa de avocatura, avand ca scop identificarea unui investitor strategic care sa devina actionar minoritar la Posta Romana va fi selectat pana la sfarsitul lunii ianuarie 2012, a anuntat miercuri Ministerul Comunicatiilor. Masura este luata in scopul redresarii economice si manageriale si statul ar urma sa ramana actionar majoritar, spun oficialii ministerului. Pana la sfarsitul lunii decembrie din acest an va fi desemnata si firma care va efectua evaluarea Postei Romane in vederea acestui proces. Ministerul sustine ca pana acum reprezentanti ai companiilor postale din Austria, Belgia, Germania, Italia, Marea Britanie si Suedia si-au manifestat interesul pentru Posta Romana.

Sigla Posta RomanaFoto: Posta Romana

Termenele anuntate mai sus au fost decise miercuri, 9 noiembrie, de catre o Comisie formata din reprezentanti ai celor doi actionari ai Postei Romane:Ministerul Comunicatiilor (75% din actiuni) si Fondul Proprietatea (25% din actiuni).

Asta dupa ce in Sedinta de Guvern din 5 octombrie 2011 a fost adoptat un Memorandum cu tema: 'Redresarea economica si manageriala a Companiei Nationale Posta Romana SA prin privatizare (majorare de capital social) cu un investitor strategic care va deveni actionar minoritar', si, ulterior, printr-o Hotarare a Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) tot in luna octombrie 2011, privind infiintarea acestei Comisii care sa puna in aplicare aceste planuri.

  • "Comisia a stabilit ca, pana la inceputul lunii decembrie 2011, sa fie desemnata compania care va efectua evaluarea Companiei Nationale Posta Romana SA in vederea procesului de privatizare prin majorare de capital social. Termenul limita de prezentare a raportului de evaluare catre cei doi actionari (Statul roman, prin MCSI, cu 75% actiuni si Fondul Proprietatea detinand 25%) este 20 ianuarie 2012", se arata in comunicatul MCSI.

Ministerul mai precizeaza ca "pana in prezent, reprezentanti ai Companiilor postale din Austria, Belgia, Germania, Italia, Marea Britanie si Suedia si-au manifestat interesul pentru Compania Nationala Posta Romana".

Posta Romana a inregistrat in trimestrul trei din acest an (iulie-septembrie) un profit de 472.000 lei, comparativ cu o pierdere de 21,6 milioane lei in aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat marti compania. Posta Romana, o companie cu peste 33.000 de angajati si aflata in proces de restructurare, se afla la a doua luna consecutiva in care a reintrat pe profit, dupa ce in luna august raportase un profit de 600.000 de lei. Compania nu a mai inregistrat profit net de la sfarsitul anului 2008.