Planuri de reglementare in telecomunicatii pentru 2012: Concursul pentru atribuirea primelor licente 4G (LTE), cel mai devreme in trimestrul trei

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 10 noiembrie 2011, 20:00 Economie | Telecom

LTE
Foto: GSMA
Procedura de atribuire prin selectie a unor noi benzi de frecvente radio (800 MHz si 2,6 GHz) destinate retelelor wireless de banda larga, asteptate de operatorii de comunicatii pentru implementarea noilor servicii 4G (LTE), se va face cel mai devreme in trimestrul trei al anului viitor, se arata in planul de masuri pentru 2012, scos in dezbatere publica joi de autoritatea de reglementare in comunicatii. LTE (Long Term Evolution) este o tehnologie mobila ce permite viteze de transfer de date de pana la 100 Mbps. In Romania, Orange a testat tehnologia LTE inca de anul trecut printr-o retea experimentala construita in Bucuresti, iar Alcatel-Lucent si Nokia Siemens Networks au prezentat deja solutii tehnice.

Stabilirea procedurii de atribuire a acestor benzi de frecvente ar urma sa se faca in trimestrul doi al anului viitor, iar organizarea concursul pentru atribuirea licentelor este programata pentru trimestrele III-IV din 2012, se arata in planul de masuri publicat joi de autoritatea de reglementare (ANCOM).

In luna februarie din acest an, conducerea autoritatii a precizat pentru HotNews.ro ca Alcatel-Lucent si Orange Romania au cerut si primit trei licente LTE experimentale pentru acest an.

Astfel de licente experimentale se dau de regula pentru o perioada de pana la 6 luni, dar operatorul poate solicita pentru perioade mai mici de timp. Conform datelor autoritatii, puse la dispozitia HotNews.ro la acel moment, Alcatel-Lucent a solicitat pentru Bucuresti o licenta LTE experimentala pentru o luna (februarie-martie), iar pentru Timisoara o licenta pentru 6 luni, incepand din ianuarie 2011. In ceea ce priveste Orange Romania, operatorul a cerut o astfel de licenta experimentala pentru LTE inca din luna septembrie a anului trecut (pentru perioada octombrie-decembrie 2010), iar in urma cererii facute recent, aceasta licenta a fost extinsa pana in martie 2011.

Madalina Suceveanu, Network Director in cadrul Orange Romania, a mentionat ca operatorul a testat tehnologia inca din 2010.

 • "Orange Romania a testat tehnologia LTE inca de anul trecut printr-o retea experimentala construita in Bucuresti utilizand frecventa de 2,6 GHz alocata in mod temporar de catre ANCOM. In cazul in care evolutia tehnologica, autoritatea de reglementare in comunicatii si piata vor incuraja aceasta directie compania Orange va fi capabila sa ofere servicii 4G", a declarat la acea vreme Madalina Suceveanu.

Planul de actiuni al ANCOM propus pentru anul 2012 poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 5 decembrie 2011.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

1055 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Incorect+rusinica (Vineri, 11 noiembrie 2011, 13:33)

  Titi [anonim]

  1. LTE nu este tehnologie 4G. In niciun document la ITU sau al unui operator. Nu indeplineste conditiile impuse unei astfel de tehnologii.
  2. Sunt 2 candidati la 4G: IEEE 802.16m si LTE Advanced. Daca licentele sunt pentru 4G nu este etic sa scrii ca sunt destinate lui LTE Advanced si incorect ca sunt ale lui LTE.
  3. Daca se vor da licente 4G, autorul mai bine se concentra pe date tehnice, in cel mai putin caz definirea a ceeeace inseamna 4G la utilizator si la nivelul retelei.


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri