Procedura de atribuire prin selectie a unor noi benzi de frecvente radio (800 MHz si 2,6 GHz) destinate retelelor wireless de banda larga, asteptate de operatorii de comunicatii pentru implementarea noilor servicii 4G (LTE), se va face cel mai devreme in trimestrul trei al anului viitor, se arata in planul de masuri pentru 2012, scos in dezbatere publica joi de autoritatea de reglementare in comunicatii. LTE (Long Term Evolution) este o tehnologie mobila ce permite viteze de transfer de date de pana la 100 Mbps. In Romania, Orange a testat tehnologia LTE inca de anul trecut printr-o retea experimentala construita in Bucuresti, iar Alcatel-Lucent si Nokia Siemens Networks au prezentat deja solutii tehnice.

LTEFoto: GSMA

Stabilirea procedurii de atribuire a acestor benzi de frecvente ar urma sa se faca in trimestrul doi al anului viitor, iar organizarea concursul pentru atribuirea licentelor este programata pentru trimestrele III-IV din 2012, se arata in planul de masuri publicat joi de autoritatea de reglementare (ANCOM).

In luna februarie din acest an, conducerea autoritatii a precizat pentru HotNews.ro ca Alcatel-Lucent si Orange Romania au cerut si primit trei licente LTE experimentale pentru acest an.

Astfel de licente experimentale se dau de regula pentru o perioada de pana la 6 luni, dar operatorul poate solicita pentru perioade mai mici de timp. Conform datelor autoritatii, puse la dispozitia HotNews.ro la acel moment, Alcatel-Lucent a solicitat pentru Bucuresti o licenta LTE experimentala pentru o luna (februarie-martie), iar pentru Timisoara o licenta pentru 6 luni, incepand din ianuarie 2011. In ceea ce priveste Orange Romania, operatorul a cerut o astfel de licenta experimentala pentru LTE inca din luna septembrie a anului trecut (pentru perioada octombrie-decembrie 2010), iar in urma cererii facute recent, aceasta licenta a fost extinsa pana in martie 2011.

Madalina Suceveanu, Network Director in cadrul Orange Romania, a mentionat ca operatorul a testat tehnologia inca din 2010.

  • "Orange Romania a testat tehnologia LTE inca de anul trecut printr-o retea experimentala construita in Bucuresti utilizand frecventa de 2,6 GHz alocata in mod temporar de catre ANCOM. In cazul in care evolutia tehnologica, autoritatea de reglementare in comunicatii si piata vor incuraja aceasta directie compania Orange va fi capabila sa ofere servicii 4G", a declarat la acea vreme Madalina Suceveanu.

Planul de actiuni al ANCOM propus pentru anul 2012 poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 5 decembrie 2011.