S-a lansat licitatia de peste 31 de milioane de euro, fonduri UE, pentru implementarea dosarului electronic de sanatate in Romania

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 11 noiembrie 2011, 19:09 Economie | Telecom


Arhitectura DES
Foto: SEAP
 documente
(11 Nov 2011) DOC, 1MB
Casa  Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a lansat licitatia deschisa pentru implementarea dosarului electronic de sanatate in Romania, sistem informatic integrat ce va cuprinde in format digital tot istoricul medical al fiecarui pacient in parte, valoarea estimata a contractului fiind de 130,9 milioane lei - fara TVA (peste 31 de milioane de euro), fonduri UE nerambursabile, potrivit unui anunt publicat vineri in Sistemul Electronic de achizitii publice (SEAP). Noul sistem va fi integrat cu SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat), iar asiguratii vor avea acces la datele medicale proprii printr-un portal special.

La inceputul acestui an, autoritatile au anuntat ca informatizarea sistemului national de sanatate va fi completata cu doua proiecte majore: reteta electronica si dosarul electronic al pacientului, pentru care au semnat contracte de finantare ce presupun acordarea a peste 40 de milioane de euro, fonduri UE nerambursabile.

Vineri, 11 noiembrie, CNAS a postat in SEAP anuntul licitatiei pentru implementarea dosarului electronic de sanatate (DES), un contract in valoare estimata de 130,9 milioane lei (fara TVA). Termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente este 23 decembrie 2011, termenul limita pentru depunerea ofertelor este 3 ianuarie 2012, a doua zi urmand sa aiba loc si deschiderea ofertelor. Sistemul ar urma sa fie implementat in 13 luni de la atribuirea contractului.

Dosarul Electronic de Sanatate va monitoriza starea de sanatate pe parcursul intregii vieti

Dosarul electronic de sanatate urmeaza sa reflecte cronologia evenimentelor medicale ale asiguratilor din Romania (cetatenii inregistrati in sistemul de inregistrare medicala) si va contine o colectie de inregistrari electronice cumulate din diverse surse si locatii, datele vizate pentru stocare urmand a fi de tipul: istoric medical, alergii, imunizari, rezultate la testele de laborator, documente produse in timpul procedurilor medicale, etc.

 • "Numarul de potentiali beneficiari ai sistemului este dat de numarul total de persoane beneficiare ale pachetelor de servicii inscrise pe listele medicilor de familie din sistemul de sanatate din Romania, care erau la 30.06.2010 in numar de aproximativ 20.455.000. Dupa implementarea Dosarului Electronic de Sanatate nou nascutii vor putea beneficia de dosarul electronic de sanatate ce va monitoriza starea de sanatate pe parcursul intregii vieti" se arata in Caietul de sarcini.

DES va fi integrat cu sistemele informatice deja existente, respectiv cu sistemul SIUI al CNAS, care va integra proiectele eCard si ePrescriptie, fiind capabil sa schimbe date in formatele cerute de catre acest sistem. Modalitatea principala de schimb de date va fi de tipul sistem la sistem, folosind tehnologii de tip servicii web.

Ce date vor putea accesa pacientii din dosarele proprii de sanatate

Doctorii urmeaza sa aiba acces securizat la dosarul electronic de sanatate al pacientului, in functie de nivelul curent de autorizare in care va putea realiza verificari online. De asemenea se prevede si dezvoltarea unei componente web based (Portal) prin care asiguratii au access direct la datele lor medicale relevante. In acest portal, un asigurat mai pot vizualiza, printre altele informatii medicale pentru care este delegat (persoane aflate in grija sa) si informatii de audit asupra datelor sale medicale (cine a accesat, ce a accesat si cand).

Mai multe detalii vezi in Documentatia de atribuire, atasata articolului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3979 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  Bani de alegeri (Vineri, 11 noiembrie 2011, 19:29)

  Relu Chelu [anonim]

  Inca o dedicatie pentru prietenii HP/Siveco ?
  • +5 (5 voturi)    
   Fix la asta ma gandeam si eu (Vineri, 11 noiembrie 2011, 20:09)

   Vasile [anonim] i-a raspuns lui Relu Chelu

   Ar fi mare minune sa nu castige siveco si licitatia asta.
   • +2 (4 voturi)    
    Risipa de bani (Sâmbătă, 12 noiembrie 2011, 0:07)

    Bogdan C [anonim] i-a raspuns lui Vasile

    Or sa cheltuie iar o gramada de bani pe niste programe banale pe care le-ar putea face orice student. Asta se intampla cand cei care sunt responsabili de fonduri habar n-au de tehnologia informatiei. De fapt asta e o problema generala in RO. In loc sa observe ca exista resurse locale si solutii mai simple care pot fi folosite, guvernul fie risipeste bani pe diverse proiecte, fie se plange ca nu exista fonduri pentru altele.
  • +3 (3 voturi)    
   Pariu (Vineri, 11 noiembrie 2011, 20:18)

   alyn [anonim] i-a raspuns lui Relu Chelu

   Facem pariu ca va castiga SIVECO?
  • +2 (4 voturi)    
   Pai daca e integrat cu SIUI... (Vineri, 11 noiembrie 2011, 20:19)

   denvarel [utilizator] i-a raspuns lui Relu Chelu

   Totul se va termina cu un mare scandal daca nu iese Siveco. De ce? Pai "Fisa Pacientului" trebuie integrata intr-un sistem care abia functioneaza si singur: SIUI.
   Ce vreti sa faca Siveco? Sa se dea legati la alta firma?
   Inchipuiti-va ca vine o firma serioasa si incearca sa integreze fisa pacientului in supersistemul SIUI. Cred ca mai bine il fac aia de la inceput, bonus, decat sa compuna aceasta integrare. Va aduceti aminte ce frumos era proiecata baza de date SIUI de au dat vina pe Oracle ca nu merge?
   Tot e bine ca nu au facut licitatie restransa cu Siveco ca vezi doamne era una din putinele care putea sa "integreze" fisa in SIUI.
  • +2 (2 voturi)    
   Raspunsul este DA (Sâmbătă, 12 noiembrie 2011, 11:05)

   Adrian [anonim] i-a raspuns lui Relu Chelu

   Toată lumea se vaită pe aici, se agită, înjură Siveco. Toți știu că Siveco o să câștige, toți știu că Siveco o să facă iar o aplicație de toată jena pe o căruță de bani și cu toate astea răspunsul este DA. Sunt foarte mulți bani, d-aia nu mai poate Siveco, ei rămân cu banii noi cu prejudiciul. Când vine vorba de Siveco povestesc, de fiecare dată, ce îmi spuneau managerii liderului mondial într-un domeniu în care Siveco activează și anume că n-au văzut nicăieri management mai lipsit de bun simț și responsabilitate. Le-au lăsat o impresie foarte, foarte proastă. Este vorba de o companie privată care nu avea niciun interes major în România, doar încercau să intre pe piața de aici și au rămăs șocați de abordarea neprofesionistă a managerilor de la Siveco.
   Și totuși, răspunsul este DA, Siveco (sau o companie "prietenă" o să câștige).
 • +4 (4 voturi)    
  Al catelea episod o fi asta? (Vineri, 11 noiembrie 2011, 19:55)

  baubau [anonim]

  Evident ca Siveco va castiga contractul...ei "castiga" mereu contractele cu statul.
  • +3 (3 voturi)    
   Sau ... (Vineri, 11 noiembrie 2011, 20:15)

   george [anonim] i-a raspuns lui baubau

   Daca nu e Siveco, e Omnilogic, alti abonati la contractele mari cu statul!
  • +3 (3 voturi)    
   din (Vineri, 11 noiembrie 2011, 20:56)

   din [anonim] i-a raspuns lui baubau

   din pacate, siveco este rusinea noastra nationala.
 • +1 (1 vot)    
  o precizare (Vineri, 11 noiembrie 2011, 21:53)

  George [anonim]

  Aia care ar fi in stare sa integreze si sa realizeze acest sistem nu mai sunt demult in Romania, nici pe la Oracle, nici pe la firme de software. Pentru cunoscatori, uitati-va peste ghiseu la sistemul de emis bilete de calatorie al CFR: facut in Visual Basic cu baze de date MS SQL. Aplicatia are un design de te strici de ras.
  Sa nu mai zic nici de alte conceptii la casele de asigurari sau administratiile financiare, unde foloseau FoxPro varianta de MSDOS la care mergeai cu discheta.
  • 0 (0 voturi)    
   a10921596@nepwk.com (Vineri, 11 noiembrie 2011, 22:56)

   rica [anonim] i-a raspuns lui George

   Mai sunt sinucigasi care au ramas si care pot, dar daca e sa moara, vor sa moara repede si fara dureri, nu dupa chinuri interminabile in vreun contract cu statul
 • +3 (3 voturi)    
  siveco (Vineri, 11 noiembrie 2011, 22:23)

  Anonimus [anonim]

  Stiu ca toti de mai sus au comentat acelasi lucru, dar nu ma pot abtine. nu-i asa ca va castiga siveco? Si acum haideti, toata lumea in cor: Si-Ve-Co!
 • -1 (1 vot)    
  Dosarul Electronic de Sanatate (Sâmbătă, 12 noiembrie 2011, 2:10)

  vizitiug [utilizator]

  Dupa parerea mea conteaza mai pitin cine castiga, important e sa faca treaba de calitate si in timp util!
  • +1 (1 vot)    
   pai (Sâmbătă, 12 noiembrie 2011, 10:14)

   pai [anonim] i-a raspuns lui vizitiug

   pai aia e problema: ca daca va castiga (iarasi) siveco, atunci ne putem linge pe bot de "treaba de calitate si in timp util".
 • +2 (2 voturi)    
  Probabil e cu dedicatie (Sâmbătă, 12 noiembrie 2011, 2:27)

  doftorul [utilizator]

  "Obiectivul specific al proiectului este:
  Implementarea sistemului naţional Dosarul Electronic de Sănătate al pacientului (DES) ca funcţionalitate intrinsecă a SIUI şi livrarea lui la cheie."
  E cam dubioasa chestiunea cu livrarea la cheie a unui subsistem al SIUI, mai ales cand acest SIUI este blackbox pt oricine altcineva decat dezvoltatorul initial. Ambiguitatea creste si mai mult cand citim si rezultatele preconizate: Analiza->Proiectare->Implementare... adica de la proiectare se sare la implementare, fara nici un fel de dezvoltare... desi in realitate e posibil ca greul sa fie dezvoltarea. Vrea hotnews.ro sa facem o analiza pe caiet sa vedem cui ii este dedicata :) ?
 • 0 (2 voturi)    
  Dreptate pentru toti! (Sâmbătă, 12 noiembrie 2011, 3:20)

  Remat Dacian [anonim]

  Macar se vor elimina o parte din furaciunile doctorilor si ale farmaciilor care continua sa scrie retete si consultatii pe numele mortilor sau pe al celor plecati in strainatate(sau in lipsa pacientului).Nu zic ca se va eradica furaciunea din sistemul sanitar romanesc,dar oricum....Sper ca si spitalele vor fi administrate mai bine,sa nu mai intalnim acolo 10 ingineri si 30 contabili,cand exista tot felul de contracte de service si consultanta financiara.Pe urma se vaita ca nu ajung banii.
 • +2 (2 voturi)    
  Interesant de urmarit (Sâmbătă, 12 noiembrie 2011, 11:27)

  b [anonim]

  Interesant de urmarit:
  - firma care va castiga
  - continutul ofertei castigatoare (numar de ore de analiza, dezvoltare, implementare, training )
  - tehnologia folosita
  - echipamentele folosite

  Dupa castigarea contractului putem sa comparam valorile ofertate cu piata reala.
 • +1 (1 vot)    
  In atentia cui are urechi! (Sâmbătă, 12 noiembrie 2011, 12:51)

  Marius [anonim]

  Belgia a implementat sistemul integrat, adica intr-un singur pachet: cardul de sanatate SIS legat la: farmacii, spitale, medici de familie, managementu de spital la un cost de 18 milioane euro. Estonia la un pret de 15.6 milioane. Statul a platit numai servarele bridge-urile si aplicatia WEB. Restul costurilor: cititoarele de card, PC-urile, Internetul au revenit in sarcina spitalelor, farmaciilor. Romania a spart aplicatia in 3 pachete sau 4 iar costurile ajung egale cu cele a unei autostrazi. Deci se fura cu miliardele din IT si nimic nu merge. Evident ca Siveco va castiga cu acceeasi parteneri caci detin codul aplicatiilor din aval desi practic nu sunt proprietari. cand oare vom avea procurori specilizati in achizitii de servicii IT une se consuma bani cu vagoanele.
 • 0 (0 voturi)    
  sa fim si mai moderni (Sâmbătă, 12 noiembrie 2011, 13:53)

  vodun [utilizator]

  daca tot se apuca sa faca ceva ar trebui sa includa si arborele genealogic al pacientului cu accent pe bolile din familie. in felul acesta se poate calcula automat riscul pacientului de a dezvolta o boala cu transmitere genetica fata de populatia generala + alti indici. de ex pt cancerul de san se poate trage un semnal de alarma inca de la nastere si se poate investiga foarte devreme daca pacienta are gena mutanta pt cancer de san si se poate instui tratamentul care la americani e mastectomia preventiva urmata de chir estetica sau chiar in timpul vietii daca un unchi de care nu sti ca exista pe planeta asta face cancer colorectar sa fi avertizat de sistem automat ca ar trebui sa te duci la medic pt investigatii fiind un risc mai ridicat in familia ta pt el.
  medicna preventiva e mult mai ieftina decat tratamentul si daca tot copiem un sistem medical de afara sa-l si actualizam ca altfel ramanem mereu in urma.
 • 0 (0 voturi)    
  Ceva s-ar putea face (Sâmbătă, 12 noiembrie 2011, 23:06)

  Nae [anonim]

  O idee. Sa-mi ziceti ce credeti.

  Fac o paralela cu RightHeaven din state ( cred ca mai toti stiti despre ei). Tipii de la RightHeaven se specializasera in a da in judecata alte companii pentru patente. Functionau doar pentru a castiga bani din patente, nu operau si productie in domeniul IT.

  Acum, nu am putea sa facem ceva similar ca structura, dar in scop total opus ? Sa urmarim aceste licitatii si sa le contestam pana fac: caietul de sarcini, criteriile de calificare si cele de punctare corecte. In final sunt licitatii SEAP, si SUNT CONTESTABILE. Mai ales de cand ANRMAP a intrat mai puternic (desi se pare ca acest caiet de sarcini a trecut de acelasi ANRMAP :( ). Sau poate exista ONG-uri care ar avea deja finantarea si forma juridica care sa le permita contestarea licitatiilor ? Sau creerea unei firme care sa functioneze doar pentru asta (ramane problema finantarii, de asta ma gandeam la ONG).

  Sunt multi care au decis sa ramana in Romania ( pls. fara comentarii puerile), si pentru asta merita sa incercam sa facem ceva, pentru ca noua ni se iau proiectele, si toti din Romania for suferi de pe urma unor sisteme de milioane de EUR daca care nu fac nimic bun.

  Ce ziceri ?
  • 0 (0 voturi)    
   pueril (Marţi, 15 noiembrie 2011, 11:15)

   voodoo [anonim] i-a raspuns lui Nae

   Hai sa blocam tot ce iese pe piata... Si asa este foamete pe piata. Piata este impartita demult. Fiecare firma de IT are bucata eipusa deoparte. Cine iese din tipar este exclus depe piata. Da...unii o sa ia 30 de bulioane dar nu vor mai merge la alte 10 licitatii de cate 3 pentru a-i lasa pe altii sa ia...ca daca nu fac asa... brusc o sa se trezeasca cu 20 de companii care depun oferte la fsa pacientului. Este o piata foarte bine echilibrata.
   Si pentru cei ce injura sistemul... Daca in Romania mai exista ANRMAP-ul, CNCS-ul... la ei nu exista nici un control bine pus la punct unde sa te poti plange ca nu ai fost evaluat corect. Doar in justitie...pe multi bani si unde ai sanse de 90% sa pierzi. IAr atribuirile se fac dupa bunul plac al benefiarului. Daca nu esti in lista "agreatilor" nu ai absolut nici o sansa. Asa ca...cine da din gura ca este un specific romanesc...habar nu au de business-ul asta.
   Iar legat de preturi - un document management la o institutie europeana de 8 milioane de euro - vi se pare exagerat? Fara hardware si fara licente? Mai spuneti ca un student o face intr-o saptamana?
   Habar nu aveti de ce inseamna o arhitectura de sistem si va dati rotunzi pe forumuri.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by