- "Extinderea grilei de canale HD vine pentru a raspunde cerintelor actuale ale clientilor in ceea ce priveste continutul TV. Putem vorbi de o preferinta a acestora pentru tehnologii superioare, care permit experiente noi. Totodata, consumatorii isi doresc sa se bucure de imagini si sunet de o calitate superioara; filmele, documentarele si transmisiunile sportive in format HD atrag in permanenta clientii catre acest serviciu", a declarat Severina Pascu, directorul executiv al UPC Romania.
Trebuie precizat ca pentru a vizualiza continut 3D (respectiv canalul High TV 3D), utilizatorii au nevoie de un televizor HD TV 3D compatibil. Televiziunea HD a fost lansata in premiera in Romania de UPC, la inceputul lunii octombrie 2009, iar compania sustine ca serviciul a devenit unul dintre cele mai apreciate de catre clienti.
- "Numarul de abonati HD ai UPC Romania a cunoscut o evolutie spectaculoasa - de la 2.000 la cateva saptamani de la momentul lansarii, la 13.000 in iulie 2010 si la aproape 30.000 la sfarsitul lunii octombrie 2011", a anuntat operatorul.
Romtelecom spune ca ofera 13 canale HD prin tehnologie IP (IPTV)
Principalii concurenti ai UPC pe piata serviciilor TV, RCS & RDS si respectiv Romtelecom, au de asemenea in grila de programe canale TV HD. Desi nu au facut un anunt oficial in acest sens, oficialii Romtelecom contactati de HotNews.ro au precizat ca ofera in prezent 13 canale TV HD pentru abonatii la serviciile de televiziune prin internet (IPTV) si 8 canale TV in format HD pentru abonatii la serviciile TV prin satelit (DTH).
Pentru a dispune de toate cele 13 canale TV HD trebuie achizitionate mai multe pachete al caror tarif lunar aunge in final la 19,48 euro cu TVA, au mentionat oficialii Romtelecom.
De cealalta parte, luand in calcul doar datele de pe site-ul propriu, RCS&RDS ofera 9 canale TV in format HD. Oficialii RCS&RDS nu au putut fi contactati pentru mai multe detalii pana la publicarea acestui articol.
UPDATE RCS&RDS: Avem 11 canale TV in format HD
Oficialii RCS&RDS au transmis HotNews.ro precizari in urma publicarii acestui articol in care mentioneaza faptul ca au ajuns in prezent la 11 canale TV in format High-Definition. Noua programe TV in format HD sunt oferite gratuit pentru utilizatorii care platesc un abonament de televiziune digitala (minim 25 de lei/luna, inclusiv TVA) si inca doua - Digi Film HD si HBO HD sunt in regim PayTV. pentru a le receptiona, clientii au nevoie in plus si de un decodor HD, in locul celui digital, dispozitiv care costa 10 lei pe luna.
Precizari RCS&RDS:
"In prezent oferim 11 canale in format HD, dintre care doua sunt Digi Film HD si HBO HD iar celalalte noua sunt oferite gratuit: Digi Sport HD, UTV HD, TVR HD, National Geographic HD, National Geographic Wild HD, Pro TV HD, Sport Ro HD, Acasa HD si Super One HD. Cele 9 canale sunt oferite in cadrul pachetelor TV digitale prin cablu, abonatul optand in acest caz pentru un decodor HD in locul unuia digital. Decodorul HD costa 10 lei, cel digital - 5 lei sau 0 lei. Decodorul digital poate fi 0 lei, in functie de zona (majoritatea oraselor) sau de promotiile derulate de companie.
Abonamentele digitale in care sunt incluse gratuit cele 9 programe in format HD sunt:
- Baza Digital - cu 75 canale TV - la pret de 25 lei
- Extra Digital cu 88 canale TV - la 32 lei
- in anumite regiuni, oferim Baza Special Digital, cu 88 canale, in valoare de 25 lei. (Toate preturile contin TVA).
Clientii pachetelor Extra Digital beneficiaza gratuit inclusiv de canalul de filme Digi Film HD".
Numarul total de abonati la serviciile TV din Romania a juns la 5,74 de milioane de utilizatori in a doua jumatate a anului trecut, in crestere cu 2% fata de primele sase luni din 2010, cand numarul acestora scazuse, conform datelor autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM). Aceasta crestere a fost bazata in principal pe cresterea cu 5% a numarul de abonati prin retele satelit (DTH), deoarece numarul de abonati prin retele de cablu a continuat sa scada cu 1%.
La UPC, ca sa vezi HD ai nevoie de:
- abonament TV (minim 20 de lei)
- receptor HD (15 lei).
La Romtelecom, ca sa vezi HD ai nevoie de Voce, peste care pui internet, peste care pui TV, care e de fapt IPTV. si ajungi la aproape 20 de euro.
De ce as plati 20 de euro ca sa vad aproape HD? pentru ca da, in caz ca nu ati aflat, Romtelecom nu ofera full HD ci ofera HD ready, adica la 720.
De ce oare le scada baza de clienti atat de rapid?
Cei de la RDS nu au anuntat nimic ptr ca probabil chiar le e rusine. Daca vrei HD platesti acum si vezi la anul, vorba reclamei, ca le vin receptoarele la 6 luni o data si se termina in 2-3 ore...
Daca ai un TV cu facilitate de DVB-C (adica toate care sunt acum pe piata), te uiti la HD fara alte costuri suplimentare,
Deci RDS sunt cei mai tari:
- vezi HD fara costuri suplimentare; achiti doar costul abonamentului digital (20 ron/luna)
- nu ai nevoie de decodor extern; asta inseamna ca o sa folosesti TVul chiar ca TV, nu doar ca monitor ptr un receiver extern ;) cu toate avantajele care decurg de aici.
Doar pentru HBO HD si DIGI Film ai nevoie de un decodor!
Iar cele 13 canale de la Romtelecom lipsesc prezentate cu desavarsire.
Singurul plus fata de situatia existenta ieri este introducerea postului Filmbox HD
Te afli insa intr-o mare eroare : full HD, adica 1080p, nu transmite niciun program din Romania, ci cel mult 1080i, ceea ce nu este decat HD.
Daca vrei calitate Full HD, trebuie sa-ti achizitionezi un Blu-Ray player , ceea ce o sa fac si eu in curand. Doar un Blu-Ray player are capacitatea sa transmita semnalul necesar pentru Full HD, adica la 40 mbit/sec. Trebuie sa te gandesti ca toate canalele vin de pe satelit, unde la valoarea asta ( 30-40 mbit/sec) sunt grupate 5-8 canale pe un transborder. Ceea ce inseamna ca latimea care revine unui canal este undeva la max. 8 mbit/sec. Adica ceva mai mult decat un canal standard definition. Nicidecum HD.
Calitatea HD este proasta la RDS datorita latimii de banda destul de reduse alocate unui canal, in reteaua proprie.
De asemenea, la Romtelecom este hotie curata. Nu vad ce legatura are HD-ul cu abonamentul de voce, pe care ti-l baga ei pe gat.
Termenul corect este transponder.
1080i este full HD. 1080p nu emite nicio televiziune din lume. Ar trebui un bitrate foarte mare pentru cele 50 de cadre progresive ca sa se vada fara patrate. Si o putere mare de procesare de asemeni. Nu conteaza doar rezolutia, conteaza si frame rate-ul. Altfel la 25 de cadre progresive ar sacada tot. Nu ai putea urmari un meci de fotbal. Cauta mai bine pe net ca sa te lamuresti. Televiziunea functioneaza cu 50 de jumatati de cadre pe secunda. Fiecare dintre acestea doua alcatuiesc un frame. Cate o linie din fiecare, intercalate, de aici si "zimtii" aia pe care-i vezi uneori pe calculator.
Pe blu-ray ai 1080p dar la 24fps. Aia e altceva. La fel si bitrate-ul ala mare. Televiziunea e una, filmele pe disc sunt alta. Deocamdata, la tehnica de azi.
Inca ceva: nu compara codarea H264 cu cea MPEG2 la acelasi bitrate de 8Mbps pentru ca nu se compara :)
Cel putin PROTV HD, ACASA HD, SPORT.RO HD si HBO HD vin terestru prin fibra optica.
Eu am trecut intr-o zi pe la service-ul lor (aveam o problema cu decodorul) si am intrebat de HD prin satelit (locuiesc la tara, undeva intr-o zona fara cablu tv deci sunt limitat la satelit) si mi-au spus ca vor pune HD pe satelit doar cand vor schimba satelitul, ca asta de acum nu suporta...