UPC Romania a anuntat miercuri ca si-a extins grila de canale TV in format High-Definition (HD), oferind in prezent 13 astfel de canale. Grila cuprinde urmatoarele programe in format HD: HBO, Eurosport, Sport.ro, TVR, PRO TV, Acasa TV, The History Channel, National Geographic, Discovery Showcase, Fashion TV, U TV, FilmBox si High TV (care este in format 3D). Pentru a avea aceste programe trebuie sa fii abonat la televiziunea digitala (minim 20 lei pe luna) si sa detii un mediabox HD (receptor digital care permite si vizionarea de continut 3D) contra unui pret lunar de 15 lei (plus TVA). Contactati de HotNews.ro, oficialii Romtelecom au spus ca ofera de asemenea 13 canale TV HD prin tehnologia IPTV, la un pret de 19,48 euro cu TVA.

Tot mai multe canale TV in format High-DefinitionFoto: UPC Romania
  • "Extinderea grilei de canale HD vine pentru a raspunde cerintelor actuale ale clientilor in ceea ce priveste continutul TV. Putem vorbi de o preferinta a acestora pentru tehnologii superioare, care permit experiente noi. Totodata, consumatorii isi doresc sa se bucure de imagini si sunet de o calitate superioara; filmele, documentarele si transmisiunile sportive in format HD atrag in permanenta clientii catre acest serviciu", a declarat Severina Pascu, directorul executiv al UPC Romania.

Trebuie precizat ca pentru a vizualiza continut 3D (respectiv canalul High TV 3D), utilizatorii au nevoie de un televizor HD TV 3D compatibil. Televiziunea HD a fost lansata in premiera in Romania de UPC, la inceputul lunii octombrie 2009, iar compania sustine ca serviciul a devenit unul dintre cele mai apreciate de catre clienti.

  • "Numarul de abonati HD ai UPC Romania a cunoscut o evolutie spectaculoasa - de la 2.000 la cateva saptamani de la momentul lansarii, la 13.000 in iulie 2010 si la aproape 30.000 la sfarsitul lunii octombrie 2011", a anuntat operatorul.

Romtelecom spune ca ofera 13 canale HD prin tehnologie IP (IPTV)

Principalii concurenti ai UPC pe piata serviciilor TV, RCS & RDS si respectiv Romtelecom, au de asemenea in grila de programe canale TV HD. Desi nu au facut un anunt oficial in acest sens, oficialii Romtelecom contactati de HotNews.ro au precizat ca ofera in prezent 13 canale TV HD pentru abonatii la serviciile de televiziune prin internet (IPTV) si 8 canale TV in format HD pentru abonatii la serviciile TV prin satelit (DTH).

Pentru a dispune de toate cele 13 canale TV HD trebuie achizitionate mai multe pachete al caror tarif lunar aunge in final la 19,48 euro cu TVA, au mentionat oficialii Romtelecom.

De cealalta parte, luand in calcul doar datele de pe site-ul propriu, RCS&RDS ofera 9 canale TV in format HD. Oficialii RCS&RDS nu au putut fi contactati pentru mai multe detalii pana la publicarea acestui articol.

UPDATE RCS&RDS: Avem 11 canale TV in format HD

Oficialii RCS&RDS au transmis HotNews.ro precizari in urma publicarii acestui articol in care mentioneaza faptul ca au ajuns in prezent la 11 canale TV in format High-Definition. Noua programe TV in format HD sunt oferite gratuit pentru utilizatorii care platesc un abonament de televiziune digitala (minim 25 de lei/luna, inclusiv TVA) si inca doua - Digi Film HD si HBO HD sunt in regim PayTV. pentru a le receptiona, clientii au nevoie in plus si de un decodor HD, in locul celui digital, dispozitiv care costa 10 lei pe luna.

Precizari RCS&RDS:

"In prezent oferim 11 canale in format HD, dintre care doua sunt Digi Film HD si HBO HD iar celalalte noua sunt oferite gratuit: Digi Sport HD, UTV HD, TVR HD, National Geographic HD, National Geographic Wild HD, Pro TV HD, Sport Ro HD, Acasa HD si Super One HD. Cele 9 canale sunt oferite in cadrul pachetelor TV digitale prin cablu, abonatul optand in acest caz pentru un decodor HD in locul unuia digital. Decodorul HD costa 10 lei, cel digital - 5 lei sau 0 lei. Decodorul digital poate fi 0 lei, in functie de zona (majoritatea oraselor) sau de promotiile derulate de companie.

Abonamentele digitale in care sunt incluse gratuit cele 9 programe in format HD sunt:

  • Baza Digital - cu 75 canale TV - la pret de 25 lei
  • Extra Digital cu 88 canale TV - la 32 lei
  • in anumite regiuni, oferim Baza Special Digital, cu 88 canale, in valoare de 25 lei. (Toate preturile contin TVA).

Clientii pachetelor Extra Digital beneficiaza gratuit inclusiv de canalul de filme Digi Film HD".

Numarul total de abonati la serviciile TV din Romania a juns la 5,74 de milioane de utilizatori in a doua jumatate a anului trecut, in crestere cu 2% fata de primele sase luni din 2010, cand numarul acestora scazuse, conform datelor autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM). Aceasta crestere a fost bazata in principal pe cresterea cu 5% a numarul de abonati prin retele satelit (DTH), deoarece numarul de abonati prin retele de cablu a continuat sa scada cu 1%.