Autoritatea de reglementare in comunicatii din Pakistan (PTA) a cerut operatorilor de comunicatii din tara sa filtreze mesajele electronice de tip SMS care contin cuvinte obscene sau jignitoare la adresa credintei islamice, fapt care a atras critici aprinse din partea grupurilor care lupta pentru respectarea drepturilor omului, transmite PC World. Criticile sunt cu atat mai puternice cu cat in lista de cuvinte propuse sa fie blocate apare si "Jesus Christ". Washington Post scrie ca lista ar contine peste 1000 de cuvinte care ar trebui blocate de catre echipamentele de filtrare instalate de operatorii de comunicatii.

Shahzad Ahmad, coordonatorul Bytes for All din Pakistan, un grup care militeaza pentru respectarea drepturilor omului, a avertizat ca filtrele cerute de autoritatea de reglementare in comunicatii din aceasta tara incalca mai multe drepturi fundamentale consfintite in constitutie.

"PTA a jignit simtamintele religioase a multor crestini din Pakistan incluzand cuvantul 'Jesus Christ' pe lista cuvintelor interzise si care ar trebui blocate in mesajele SMS", a precizat organizatia Bytes for All, care a subliniat ca daca acest lucru s-ar fi intamplat in orice alta tara, ar fi fost considerat o jignire grava, si daca ar fi vizat din greseala sau intentionat musulmanii ar fi fost o jignire greu de indreptat si controlat.

In replica, Mohammad Younis, purtatorul de cuvant al acestei autoritati, a declarat ca autoritatea de reglementare in comunicatii din Pakistan (PTA) protejeaza valorile morale si face acest lucru in baza actualei legi care interzice transmiterea de informatii care sunt false, obscene sau indecente. Fiecare tara are anumite valori morale pe care le protejeaza.

In plus, oficialul PTA a spus ca lista a fost doar una experimentala pe baza careia operatorii sa-si testeze echipamentele de filtrare si ca lista care va intra in vigoare dupa ce operatorii isi vor fi pus la punct aceste echipamente va fi foarte scurta, cu numai "cateva cuvinte care sunt folosite in mod obisnuit drept insulta". Mohammad Younis a mai spus ca echipamentele de filtrare vor bloca si alte cuvinte obscene si alt continut considerat jignitor.

Washington Post informeaza pe site-ul propriu, citand informatii prezentate de Newsweek Pakistan, ca lista PTA ar fi continut peste 1000 de cuvinte, majoritatea in engleza care au continut pornografic sau jignesc islamul si face trimitere si la un document care circula pe internet, despre care se presupune ca ar contine lista cu aceste cuvinte.

Noile reguli din Pakistan au intrat in vigoare luni, dar operatorii nu si-au adaptat inca sistemele de comunicatii pentru a implementa aceste norme.