Toti utilizatorii Vodafone vor putea plati parcarea din zona Ateneului Roman, incepand cu data de 1 ianuarie 2012, printr-un SMS la numarul 7577, in urma unui acord incheiat cu Primaria Bucuresti, a anuntat marti operatorul de telefonie mobila. Pentru fiecare ora de parcare, utilizatorii interesati pot trimite un SMS, al carui tarif este de 0,5 euro (TVA inclus).

"Dupa trimiterea mesajului, acestia vor primi, prin SMS, confirmarea platii si intervalul orar pentru care parcarea este achitata. Cu cinci minute inainte de expirarea perioadei platite de parcare, utilizatorii vor primi o notificare prin SMS, despre apropierea finalului perioadei achitate. Vodafone Romania va oferi utilizatorilor sai, in viitor, posibilitatea platii parcarii prin SMS pentru mai multe zone din Bucuresti", se arata in comunicatul operatorului.

Primaria Bucuresti a lansat marti serviciul, dar spune ca nu a fost incheiat inca un acord cu operatorii mobili

Tot marti, Primaria Capitalei a anuntat ca, incepand din 2012, soferii care isi lasa masina in parcarea din fata Ateneului Roman vor putea plati taxa de parcare prin SMS. Reprezentantii Primariei Capitalei sustin ca tariful de parcare va ramane neschimbat, respectiv 1,5 lei pe ora, insa la aceasta suma se adauga un comision pe care il va percepe operatorul de telefonie mobila.

Reprezentantii PMB au sustinut marti ca pentru alegerea operatorului urmeaza sa aiba loc o licitatie, lucru contrazis de anuntul Vodafone.

Cum se va plati parcarea

Plata parcarii prim SMS este simpla. Soferul trebuie sa trimita un SMS cu numarul de inmatriculare al masinii la un numar scurt (format din patru cifre) care va fi afisat in parcare. In cateva secunde va primi un sms in care este informat asupra tarifului si timpului in care poate ramane stationat in respectiva parcare. Taxarea se face la trimiterea sms-ului. Cu 5 minute inainte de expirarea timpului de parcare, soferul va fi anuntat tot prin SMS de acest lucru.

Ca sa verifice daca soferii au platit parcarea, echipele de controlori de la Administratia Strazilor vor avea un echipament electronic unde, daca introduc numarul de inmatriculare al masinii, se afiseaza daca taxa a fost platita sau nu. Daca taxa nu a fost platita, va fi anuntata Politia Rutiera, iar soferii vor fi amendati.

Primarul general, Sorin Oprescu a declarat ca pana cand soferii se vor obisnui cu aceasta metoda de plata, va fi disponsibil si un alt sistem alternativ, respectiv plata la parcangiu. De asemenea, primarul general a declarat ca sistemul de parcare cu plata prin sms va fi extins si la alte parcari publice din centrul Capitalei.

Alina Roman, director Administratia Strazilor din Bucuresti, spune ca acest sistem este mai avantajos decat cel cu parcangii deoarece banii incasati de la soferi ajung in mod sigur in caseria institutiei.