Criminalitatea informatica, principala provocare pentru securitatea interna a UE in urmatorii trei ani - Eurobarometru
Conform unui sondaj Eurobarometru publicat vineri de Comisia Europeana, patru din zece cetateni europeni considera ca UE are nevoie de instrumente mai bune pentru combaterea criminalitatii organizate, a terorismului si a extremismului. Multi europeni cred, de asemenea, ca amenintarile se vor intensifica in urmatorii trei ani si considera ca problema de securitate care risca cel mai mult sa se agraveze este criminalitatea informatica (63% la nivelul UE).
Coruptia, saracia si criza economica, considerate cele mai importante provocari la adresa securitatii romanilor in acest moment
In Romania, 42% dintre respondenti considera criminalitatea informatica drept provocarea ce va creste cel mai mult in urmatorii trei ani la adresa securitatii interne a UE. Datele CE arata ca sondajul in Romania s-a realizat in perioada 4-15 iunie anul acesta, prin intermediul a 1075 de interviuri directe, atat in mediul urban cat si rural.
In opinia respondentilor romani, dezastrele naturale si provocate de om (pentru 48% dintre acestia) sau terorismul (pentru 46% din respondenti) sunt provocarile la adresa securitatii care vor creste cel mai mult in urmatorii trei ani.
Care sunt cele mai importante provocari la adresa sigurantei romanilor in prezent? Cea mai mare problema este coruptia (in opinia a 56% dintre respondenti), urmata de saracie (55% dintre respondenti) si apoi criza economica si financiara (33%).
Comisia Europeana a mai publicat vineri si primul raport privind strategia de securitate interna lansata anul trecut, in care sunt prezentate problemele ce necesita mai multa atentie si in care sunt evaluate progresele inregistrate.
La nivelul problemelor legate de criminalitatea informatica, raportul arata ca s-au inregistrat progrese in ceea ce priveste infiintarea unui Centru european de combatere a criminalitatii informatice si a unor echipe de interventie in caz de urgenta informatica (CERT). Si in Romania s-a infiintat in luna iunie din acest an o astfel de structura - CERT-RO.

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?