In prima jumatate din acest an, numarul total de utilizatori activi de telefonie mobila a scazut cu 3,2% fata de finalul anului 2010, ajungand la 23,6 milioane de utilizatori, insa au crescut traficul, durata medie a unui apel, precum si numarul de SMS-uri, MMS-uri si apeluri video 3G, arata datele autoritatii nationale de reglementare in comunicatii (ANCOM). Numarul apelurilor video 3G a inregistrat cea mai importanta rata de crestere, de 81,5%, pana la valoarea de un milion de minute, a anuntat autoritatea.

Evolutia traficului SMS, MMS, 3GFoto: ANCOM

In primul semestru din acest an, numarul cartelelor preplatite active a scazut cu 4,5%, iar numarul abonamentelor persoanelor fizice a scazut cu 2,2%, in timp ce numarul abonamentelor incheiate de persoane juridice a crescut cu 1,4%. Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobila la jumatatea anului 2011 era de 110,2 la suta de locuitori, conform datelor ANCOM prezentate la evenimentul Gala Comunicatii Mobile.

Desi numarul total de utilizatori a scazut, traficul de voce a continuat sa creasca in sectorul telefoniei mobile, ajungand la 28,6 miliarde minute, cu 7,8% mai mult decat in ultimele 6 luni ale anului 2010. Din traficul total de voce realizat in prima jumatate a anului 2011, 85,7% (24,5 miliarde minute) a fost reprezentat de traficul in retelele proprii ale operatorilor, in crestere cu 8,8% fata de ultimul semestru al anului 2010. Atat traficul realizat catre retelele de telefonie fixa, cat si cel catre retelele internationale, au inregistrat cresteri - cu 12,5% (1,1 miliarde minute), respectiv 6,9% (272 milioane minute), in timp ce traficul catre alte retele de telefonie mobile a inregistrat o scadere de 1,7% (2,7 miliarde minute).

Utilizatorii de cartele preplatite au efectuat 55% din traficul total. Restul de 45% din traficul total a fost realizat de utilizatorii de abonamente, persoanele fizice efectuand 31% din total, iar persoanele juridice 14%.

Durata medie a unui apel originat in retelele publice mobile a inregistrat cresteri semnificative, indiferent de reteaua in care s-a terminat apelul. Durata medie a unui apel a crescut la 2 minute si 23 de secunde fata de nivelul mediu de 2 minute si 12 secunde inregistrat in a doua jumatate a anului 2010. Durata medie a unui apel efectuat de catre utilizatorii de cartele preplatite a fost mai mare (02:40) decat durata medie a unui apel initiat de utilizatorii de abonament (02:07).

In medie, in primul semestru al anului 2011, un utilizator a realizat convorbiri de 3 ore si 19 minute lunar de pe telefonul mobil, in crestere cu 9% si a transmis 36 de mesaje SMS lunar, in crestere cu 33,4%. Acest lucru demonstreaza faptul ca operatorii au reusit sa isi reconfigureze ofertele, adaptarea lor la noua realitate economica stimuland cresterea traficului, in ciuda scaderilor inregistrate de baza de clienti.

In prima parte a anului au fost trimise 5,2 miliarde de mesaje scrise, in crestere cu 31,9% fata de a doua jumatate a anului 2010. Din totalul de mesaje scrise, 77% au fost transmise de catre utilizatorii de cartele preplatite, in timp ce doar 23% au fost transmise de catre utilizatorii de abonamente, mesajele scrise transmise in propria retea detinand o pondere majoritara de 93,2%.

In ceea ce priveste mesajele multimedia, numarul acestora a atins valoarea de 4,6 milioane (in crestere cu 2,9%). Cea mai importanta rata de crestere s-a inregistrat la apelurile video 3G, unde cresterea a atins valoarea de 81,5% (1 milion de minute) fata de 0,55 milioane in a doua jumatate a anului 2010.