Aproximativ 10.000 de cladiri din Bucuresti sunt in prezent racordate la reteaua de fibra optica NetCity din Capitala, insa pana acum a fost finalizata doar 65% din prima etapa a acestui proiect, a declarat marti Adrian Mihai, director tehnic in cadrul NetCity Telecom, companie parte din grupul UTI si concesionarul acestei retele. Potrivit acestuia, prima etapa a acestui proiect prevede racordarea tuturor strazilor si bulevardelor principale din Bucuresti, respectiv 846 de kilometri de retea, insa pana in prezent nu au fost finalizati decat circa 550 de kilometri.

Piata Universitatii, inainte si dupa NetCityFoto: NetCity Telecom

Potrivit acestuia intarzierea in finalizarea acestui proiect s-a datorat in principal conditiilor economice dificile la nivel global, in conditiile in care la mijloc "sunt in totalitate bani privati".

"Restul de 35% din retea (n.a aferenta primei etape a proiectului) o vom finaliza pana la sfarsitul primului trimestru din 2012. Peste 3.000 km de cabluri deja instalate in reteaua Netcity pana in prezent si estimam ca peste 10.000 km vor fi fi instalati pana in ultimul trimestru din 2012", a declarat marti Adrian Mihai, director tehnic in cadrul NetCity Telecom, in cadrul evenimentului gala Comunicatii Mobile.

Despre NetCity

Contractul de concesiune a retelei de fibra optica din Capitala a fost incheiat intre municipalitate si UTI Systems in august 2007 si prevede realizarea infrastructurii in subteran, care ar urma sa inlocuiasca structura actuala de comunicatii prin cablu, care foloseste stalpii apartinand Electrica si RATB. UTI trebuie sa investeasca peste 200 milioane de euro pentru realizarea infrastructurii de fibra optica, aceasta urmand sa fie inchiriata ulterior firmelor interesate sa ofere servicii consumatorilor prin intermediul retelei subterane. Contractul de concesiune este incheiat pe o perioada de 49 de ani.

Primaria Municipiului Bucuresti pune la dispozitie spatiul public, incaseaza o redeventa anuala in cuantum de 12% din veniturile asociate inchirierii de infrastructura si devine proprietarul si administratorul Netcity la finalul perioadei de concesionare.

Conform normelor metodologice, detinatorii, administratorii de retele de comunicatii au obligatia de a prezenta Primariei Bucuresti in termen de 30 de zile de la data comunicarii finalizarii unui tronson al retelei metropolitane Netcity, documentele referitoare la locatia unde isi vor reamplasa reteaua in subteran. In 60 de zile de la data comunicarii finalizarii unui tronson NetCity, operatorii telecom au obligatia de a-si amplasa in subteran retelele aeriene aflate pe acel traseu.

Normele mai prevad ca dupa expirarea a 120 de zile de la finalizarea unui tronson, retelele de comunicatii electronice si echipamentele aferente care nu sunt amplasate in subteran, fie in canalizatie proprie, fie in canalizatia Netcity vor fi dezafectate.

Citeste si: