Ministerul Comunicatiilor a ales la sfarsitul lunii noiembrie firma PricewaterhouseCoopers Audit, in urma unei proceduri de achizitie, pentru a oferi asistenta juridica, tehnica si economica si sa apere interesele statului in procesul de analiza a scenariilor legate de listarea pachetului de actiuni pe care il detine la Romtelecom. Conform unui comunicat dat miercuri de Ministerul Comunicatiilor, pentru castigarea acestui contract in valoare de 200.000 de euro (TVA inclus) au mai depus oferte si KPMG Romania si firmele asociate Deloitte SRL, Bostina si Asociatii SPRL si Reff & Asociatii SCA.

Sediu RomtelecomFoto: AGERPRES

Ministerul Comunicatiilor precizeaza in comunicat faptul ca "toate ofertele depuse de catre firmele participante au intrunit conditiile de calificare. In urma analizei punctajului total aferent fiecarei oferte depuse, s-a constatat faptul ca oferta care a primit cel mai mare punctaj este depusa de catre SC Pricewaterhousecoopers Audit SRL, obtinand un punctaj total de 96 de puncte, din 100".

"Prin parcurgerea acestei etape, pentru reprezentantii statului roman s-au creat premisele pentru analiza oportunitatilor fuziunii Romtelecom-Cosmote", a declarat Marius Fecioru, Secretar de stat in cadrul Ministerului Comunicatiilor.

Actionarii Romtelecom sunt Hellenic Telecommunications Organization ('OTE') - principalul operator de telecomunicatii din Grecia - cu 54,01% - si Ministerul Comunicatiilor - 45.99%. Operatorul german de comunicatii Deutsche Telekom (DT) detine o participatie de 40% la compania OTE.

Dupa esecul vanzarii actiunilor catre OTE, autoritatile romane si oficialii greci au semnat la data de 1 iulie 2011 un acord prin care au stabilit un calendar comun pentru listarea pe bursa a Romtelecom care ar urma sa se realizeze in 12 luni, conform anuntului MCSI. Ramane de vazut daca listarea la bursa se va face inainte sau dupa fuziunea dintre Romtelecom si Cosmote, cealalta companie detinuta in Romania de grupul elen OTE.

Romtelecom a fost desemnata de cei doi actionari sa se ocupe de procedurile privind tot acest proces.

In luna august din acest an, Romtelecom a angajat o societate de avocatura, Stoica si Asociatii pentru a oferi consultanta juridica in procesul de evaluare a principalelor optiuni ale actionarilor (fie fuziunea dintre Romtelecom si Cosmote si listarea noii entitati la bursa sau listarea directa a Romtelecom la bursa).

In luna septembrie, Morgan Stanley a fost selectata drept banca de investitii care sa evalueze beneficiile acestui proces. Raportul de evaluare al acestei banci trebuie sa fie finalizat in decembrie 2011.