Ovidiu Ghiman (34 de ani), actualul director executiv de strategie al Romtelecom, care a venit in aceasta companie in martie 2009 de la rivalul RCS&RDS, unde fusese director comercial, detine in continuare peste 0,39% din actiunile RCS&RDS, conform celor mai recente date de la Registrul Comertului (8 noiembrie 2011). HotNews.ro a contactat RCS&RDS pentru explicatii dar firma nu a oferit date suplimentare. De cealalta parte, Romtelecom sustine ca potrivit "informatiilor si documentelor oferite", Ovidiu Ghiman si-ar fi cesionat aceste actiuni inca din 2009 si spune ca nu intelege de ce nu s-au facut pana acum schimbarile si la Registrul Comertului.

Ovidiu GhimanFoto: AGERPRES

Cine cauta la Registrul Comertului actionariatul RCS&RDS, cel mai mare operator de comunicatii prin cablu din tara controlat de omul de afaceri oradean Zoltan Teszari, va constata ca cea mai mare parte a actiunilor (93,942149%) este detinuta de doua firme, respectiv Cable Communications Systems N.V. (Amsterdam, Olanda) cu 88,902434% din actiuni si de RCS&RDS (sect. 5, Bucuresti) cu 5,039715% din actiuni. Restul actiunilor este controlat de nu mai putin de 17 persoane fizice, printre care si omul de afaceri Zoltan Teszari - cu 2,028447% (vezi documentul atasat)

Tot printre acestea, figureaza si Valentin Popoviciu, actualul director de dezvoltare al RCS&RDS, cu 0,399904% din actiuni dar si Ovidiu Ghiman, fost director comercial in RCS&RDS pana in martie 2009. Acesta figureaza cu acelasi procent de actiuni - 0,399904%.

Maria Maxim, director executiv in Romtelecom: Ovidiu Ghiman nu mai este din 2009 actionar al RCS&RDS

Cum se explica faptul ca in actionariatul RCS&RDS apare tot firma RCS&RDS? Dar ca Ovidiu Ghiman, omul care din decembrie 2010 ocupă funcţia de Director Executiv Strategie şi Comercial Rezidenţial in Romtelecom, mai figureaza inca drept actionar in RCS& RDS?

HotNews.ro a contactat oficialii RCS&RDS dar firma nu a oferit date suplimentare celor inregisgrate la Registrul Comertului sau alte explicatii. Un raspuns a vent insa din partea Romtelecom, care a tinut sa asigure ca Ghiman nu mai este actionar al rivalului RCS&RDS inca din anul 2009.

  • "Potrivit informatiilor si documentelor oferite catre Romtelecom, Ovidiu Ghiman a cesionat actiunile detinute in RCS& RDS SA inca din 2009, astfel incat acesta nu mai este de la acel moment actionar al companiei. Nu stim de ce nu s-a facut schimbarea la Registrul Comertului pana acum si nu putem comenta acest fapt", a declarat pentru HotNews.ro Maria Maxim, director executiv pentru Compliance in cadrul Romtelecom.

Datele de la CNA, din noiembrie 2011, arata aceeasi situatie - Ovidiu Ghiman este actionar la RCS&RDS

Si in cele mai recente date de la Consiliul National al Audiovizualului (CNA), din noiembrie 2011, Ovidiu Ghiman figureaza ca ar fi actionar al RCS&RDS cu 0,399904% din actiuni. Aici mai aflam si structura actionariatului Cable Communications Systems N.V, firma care detine pachetul majoritar de actiuni al RCS&RDS. Astfel, cele mai multe actiuni in firma olandeza sunt detinute de catre RCS Management SA (57,87% din actiuni), firma care la randul ei este controlata de omul de afaceri Zoltan Teszari (cu 59,23% din actiuni). (vezi documentul atasat)

O explicatie ar putea fi ca aceste date nu au mai fost actualizate de mult de catre RCS&RDS, insa in lipsa unor declaratii oficiale de la operatorul de cablu, aceasta ar ramane o simpla presupunere.

RCS&RDS, Romtelecom si UPC in cifre

La sfarsitul anului trecut, in Romania existau peste 5,74 de milioane de abonati la serviciile TV, dintre care 57,9% erau abonati la serviciile TV prin cablu, iar 41,5% erau abonati la serviciile TV prin satelit (DTH). RCS&RDS sustine in prezent ca este lider pe piata locala in furnizarea serviciilor de internet si de televiziune prin cablu si satelit. Ultimele date furnizate de aceasta companie indicau 2,7 milioane de clienti (cablu si satelit), peste 1,1 milioane de clienti lainternet fix si peste 1,35 milioane clienti de telefonie mobila.

De cealalta parte, datele oficiale prezentate de grupul elen OTE aratau ca la sfarsitul lunii septembrie din acest an, Romtelecom avea peste 1,1 milioane de utilizatori de internet broadband, cu 16,8% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce numarul clientilor la serviciile TV (DTH, IPTV si cablu) a depasit 1,2 milioane utilizatori, in crestere cu 20,4% fata de acelasi trimestru din 2010.

UPC, al doilea mare operator de cablu din Romania, a ajuns in trimestrul trei din acest an la un numar total de abonati de peste 1,12 milioane utilizatori, in scadere usoara de 0,17% (circa 2000 de clienti) fata de trimestrul anterior din acest an si cu 2,9% (33.800 de clienti) fata de acelasi trimestru din 2010, conform datelor grupului Liberty Global.