Cine cauta la Registrul Comertului actionariatul RCS&RDS, cel mai mare operator de comunicatii prin cablu din tara controlat de omul de afaceri oradean Zoltan Teszari, va constata ca cea mai mare parte a actiunilor (93,942149%) este detinuta de doua firme, respectiv Cable Communications Systems N.V. (Amsterdam, Olanda) cu 88,902434% din actiuni si de RCS&RDS (sect. 5, Bucuresti) cu 5,039715% din actiuni. Restul actiunilor este controlat de nu mai putin de 17 persoane fizice, printre care si omul de afaceri Zoltan Teszari - cu 2,028447% (vezi documentul atasat)
Tot printre acestea, figureaza si Valentin Popoviciu, actualul director de dezvoltare al RCS&RDS, cu 0,399904% din actiuni dar si Ovidiu Ghiman, fost director comercial in RCS&RDS pana in martie 2009. Acesta figureaza cu acelasi procent de actiuni - 0,399904%.
Maria Maxim, director executiv in Romtelecom: Ovidiu Ghiman nu mai este din 2009 actionar al RCS&RDS
Cum se explica faptul ca in actionariatul RCS&RDS apare tot firma RCS&RDS? Dar ca Ovidiu Ghiman, omul care din decembrie 2010 ocupă funcţia de Director Executiv Strategie şi Comercial Rezidenţial in Romtelecom, mai figureaza inca drept actionar in RCS& RDS?
HotNews.ro a contactat oficialii RCS&RDS dar firma nu a oferit date suplimentare celor inregisgrate la Registrul Comertului sau alte explicatii. Un raspuns a vent insa din partea Romtelecom, care a tinut sa asigure ca Ghiman nu mai este actionar al rivalului RCS&RDS inca din anul 2009.
- "Potrivit informatiilor si documentelor oferite catre Romtelecom, Ovidiu Ghiman a cesionat actiunile detinute in RCS& RDS SA inca din 2009, astfel incat acesta nu mai este de la acel moment actionar al companiei. Nu stim de ce nu s-a facut schimbarea la Registrul Comertului pana acum si nu putem comenta acest fapt", a declarat pentru HotNews.ro Maria Maxim, director executiv pentru Compliance in cadrul Romtelecom.
Datele de la CNA, din noiembrie 2011, arata aceeasi situatie - Ovidiu Ghiman este actionar la RCS&RDS
Si in cele mai recente date de la Consiliul National al Audiovizualului (CNA), din noiembrie 2011, Ovidiu Ghiman figureaza ca ar fi actionar al RCS&RDS cu 0,399904% din actiuni. Aici mai aflam si structura actionariatului Cable Communications Systems N.V, firma care detine pachetul majoritar de actiuni al RCS&RDS. Astfel, cele mai multe actiuni in firma olandeza sunt detinute de catre RCS Management SA (57,87% din actiuni), firma care la randul ei este controlata de omul de afaceri Zoltan Teszari (cu 59,23% din actiuni). (vezi documentul atasat)
O explicatie ar putea fi ca aceste date nu au mai fost actualizate de mult de catre RCS&RDS, insa in lipsa unor declaratii oficiale de la operatorul de cablu, aceasta ar ramane o simpla presupunere.
RCS&RDS, Romtelecom si UPC in cifre
La sfarsitul anului trecut, in Romania existau peste 5,74 de milioane de abonati la serviciile TV, dintre care 57,9% erau abonati la serviciile TV prin cablu, iar 41,5% erau abonati la serviciile TV prin satelit (DTH). RCS&RDS sustine in prezent ca este lider pe piata locala in furnizarea serviciilor de internet si de televiziune prin cablu si satelit. Ultimele date furnizate de aceasta companie indicau 2,7 milioane de clienti (cablu si satelit), peste 1,1 milioane de clienti lainternet fix si peste 1,35 milioane clienti de telefonie mobila.
De cealalta parte, datele oficiale prezentate de grupul elen OTE aratau ca la sfarsitul lunii septembrie din acest an, Romtelecom avea peste 1,1 milioane de utilizatori de internet broadband, cu 16,8% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce numarul clientilor la serviciile TV (DTH, IPTV si cablu) a depasit 1,2 milioane utilizatori, in crestere cu 20,4% fata de acelasi trimestru din 2010.
UPC, al doilea mare operator de cablu din Romania, a ajuns in trimestrul trei din acest an la un numar total de abonati de peste 1,12 milioane utilizatori, in scadere usoara de 0,17% (circa 2000 de clienti) fata de trimestrul anterior din acest an si cu 2,9% (33.800 de clienti) fata de acelasi trimestru din 2010, conform datelor grupului Liberty Global.
Omul a cesionat tot si a iesti de la RCS/RDS, ca sa nu mai vorbim ca a schimbat multe la "atelaj" asa ca…
Registrul Comertului este in in epoca de piatra!
Eu unul as fi ramas cu actiunile si le ceream toate informatiile financiare in scris! :))
Potrivit art. 91 din Legea 31/1990, actiunile sunt nominative sau la purtator. Actiunile la purtator nu se inregistreaza nicaieri, aceasta tinand de esenta lor, iar actiunile nominative sunt emise in forma materiala ori in forma dematerializata, caz in care sunt inregistrate in registrul actionarilor.
Transferul dreptului de proprietate asupra actiunilor nominative, indiferent de forma, se face prin declaratie facuta in registrul actionarilor (art. 98 ibidem).
Registrul actionarilor e tinut fie de societatea respectiva, fie de o societate de registru independenta, cum e Depozitarul Central de pilda.
Astfel, inregistrarile de actionariat la Registrul Comertului sunt facultative si nu au valoare probanta in fata inregistrarilor in registrul actionarilor.
Majoritatea societatilor pe actiuni medii si aproape toate societatile pe actiuni mari nu isi inregistreaza actionariatul la Registrul Comertului.
In acest caz, care este valoarea acestui articol in afara aceleia de a agita spiritele?
Apreciez ca efort de documentare solicitarea pozitiei societatilor in cauza, dar un simplu telefon la Registrul Comertului ar fi clarificat toata mirarea.
http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-10897313-registrul-comertului-rcsrds-nu-mai-cerut-modificarea-structurii-actionariatului-din-anul-2007-conditiile-care-nu-este-obligata-prin-lege.htm
O seara buna
PS: acum 1-2 ani, RDS&RCS spunea ca este interesata sa cumpere actiuni Romtelecom daca se listeaza la bursa.
obiceiurile proaste RCS, a infiintat Nextgen , compania de cablu , unde Teszari a impus sefi oameni din RDS ,a cumparat boom si akta , dar majoritatea fostilor clienti s-au dus catre Digi,nu la dolce, a dat 50 milioane euro pe IPTV, apoi l -a canibalizat cu WebTV gratis.
Nextgen e folosita ca si masina de spalat bani si tras tzepe: pe de o parte cumpara cablisti mici si uita sa ii mai plateasca, pe de alta parte vendorii chinezi ne acreditati DT sunt directionati sa vanda la Nextgen, ocolind procedurile de procurariDT si RTC cumpara de la Nextgen, la preturi de 5 /10 ori.
Ghiman mai detine actiuni RCS si prin interpusi, colegul lui Alin Nagy, trimis de Teszary in misiune la RTC, tot un cal troian.
Va mai dpun de DolceSport, Dolcefilm.. dolceinfo... canale TV facute de rtc dupa model RCS.
Sub Ioanodis/Ghiman RTC a intrat in faliment!
Pentru ca sa nu mai aiba statul roman ce vinde... si 46% sa il cumpere tot RCS, ca si pe UPC.
DNA, DT, CC ... voi cititi hotnews?
In plus, vechea tehnica a vacii de muls a aparut din nou si plosnitele infloresc cu sustinerea discreta dar eficienta a peronajelor de mai sus.
Si banii de investitii sunt plasati acolo unde nu pot deranja competitia.
Iar actionarul minoritar - statul - ca de obicei nu ia nici o atitudine. Cine stie ce aranjamente mai sunt si aici...
E treaba lor daca accepta ca unii care au actiuni la ei sa aiba actiuni si in alta parte - sa le fie de bine! Eu nu sunt client nici la una nici la alta, nu ma OBLIGA nimeni sa fiu clienta lor (si daca as fi, care-i chichirezu', ca tipul a actionar absolut minoritar). Aaaaa... daca ar fi vorba despre Stat, care ma OBLIGA sa "cotizez" pentru toate tampeniile sale... aia ar fi altceva... ;)
Bagati si voi un subiect cu "unde au actiuni membrii famigilei Boc" sau ai famigliei Basescu... aia, DA! CHIAR ca ar fi interesant... >:)
In consecinta eu zic ca cineva isi cauta scuze sau vrea sa isi faca loc pe acolo... Desigur asta nu inseamna ca Romtelecom o sa mearga mai bine pentru ca la ce idei au si ce management nu au nici o sansa...