France Telecom (FT) a pierdut recursul facut la Curtea Europeana de Justitie impotriva unei decizii a unui tribunal european care o obliga sa restituie statului francez un ajutor de stat ilegal de aproape 1,02 miliarde euro, primit in perioada 1994-2002, informeaza Bloomberg. Decizia nu are un impact la nivel financiar pentru grupul francez, prezent in Romania prin Orange, deoarece intreaga suma a fost platita guvernului francez la inceputul lui 2010, a declarat un purtator de cuvant al France Telecom.

  • "Curtea confirma Hotararea Tribunalului conform careia France Telecom a beneficiat de un ajutor de stat incompatibil cu piata comuna, in fiecare an in perioada 1994- 2002. Decizia Comisiei prin care se constata existenta acestor ajutoare si prin care se dispune recuperarea lor este valida", se arata in decizia publicata joi de Curtea Europeana de Justitie.

Procesul este legat de evolutia statutului France Telecom in cadrul liberalizarii sectorului telecomunicatiilor, se arata in comunicatul CEJ. In prezent societate pe actiuni de drept francez, France Telecom a fost constituita la 1 ianuarie 1991 ca persoana juridica sui generis de drept public. In 1998, France Telecom a fost transformata in intreprindere nationala in care statul detinea, la data faptelor aflate la originea prezentului litigiu, direct sau indirect, peste jumatate din capitalul social.

Comisia Europeana, care monitorizeaza ca ajutoarele de stat sa nu distorsioneze competitia, a concluzionat ca statul francez a ajutat France Telecom cand aceasta a fost aproape de faliment in 2002, arata Bloomberg. In 2004, Comisia Europeana a decis ca France Telecom a primit un ajutor de stat ilegal in perioada 1994-2002.

"Cuantumul exact care trebuia recuperat de stat nu era stabilit in decizie, dar in aceasta se mentiona ca suma ar trebui sa se incadreze in intervalul cuprins intre 798 de milioane de euro si 1,140 de miliarde de euro reprezentand datoria principala, majorata cu dobanzi calculate incepand de la data la care ajutoarele in discutie au fost puse la dispozitia beneficiarului, pana la data recuperarii acestora", se arata in comunicatul CEJ.

In 2009, Tribunalul de Prima Instanta al Comunitatii Europene a dat castig de cauza Comisiei Europene, cu a carei decizie a fost de acord. France Telecom a introdus recurs la Curtea de Justitie in vederea anularii acestei hotarari. Prin hotararea pronuntata astazi, Curtea respinge argumentele invocate de France Telecom in sustinerea recursului sau.

Conform declaratiilor facute joi de Sebastian Audra, purtator de cuvant al France Telecom, decizia Curtii nu are consecinte financiare la nivelul grupului, deoarece intreaga suma a fost platita statului francez la inceputul anului 2010.