Dupa trei semestre consecutive de scadere numarul total al abonatilor la telefonia fixa a ajuns la peste 4,02 milioane de abonati in prima jumatate a acestui an, in crestere cu 3,6% fata de semestrul anterior, in conditiile in care in aceeasi perioada de referinta traficul si durata medie a unui apel au scazut, conform datelor publicate luni de autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Conform acestor date, in medie, un roman a vorbit cate 3 minute si 2 secunde la fiecare apel initiat in primul semestru din acest an, inregistrandu-se o scadere cu 0,7% a duratei medii a apelului de pe telefonul fix fata de cea de a doua jumatate a anului trecut.

Romanii vorbesc mai putin la telefonul fixFoto: ANCOM

Un singur abonat poate avea instalate mai multe linii de acces de telefonie fixa (fiecare cu numarul sau de telefon), numarul acestora crescand cu 4,1% pana la 4,89 linii de acces in prima jumatate din acest an. Datele autoritatii arata ca din cele 4,89 de milioane de linii de acces la telefonia fixa, 3,82 milioane sunt instalate abonatilor persoane fizice (in crestere cu 3,4% fata de cea de a doua jumatate a anului 2010), in timp ce 1,07 milioane de linii de acces sunt instalate la abonati persoane juridice (in plus cu 6,8% fata de semestrul II 2010).

Pe de alta parte, volumul de trafic realizat de catre utilizatorii finali prin intermediul retelelor publice fixe de telefonie a inregistrat o scadere de 6,7%, ajungand la 3,2 miliarde minute. Astfel, traficul de voce in retelele fixe proprii a inregistrat o scadere de 6,8% (pana la aprox.1,9 miliarde de minute), traficul catre alte retele fixe a scazut cu 7,7% (pana la 575 milioane de minute), in timp ce traficul de voce catre retelele mobile a scazut cu 1,1% (pana la 562 milioane de minute).

Conform datelor statistice, in medie, un roman a vorbit cate 3 minute si 2 secunde la fiecare apel initiat in primul semestru din 2011, inregistrandu-se o scadere cu 0,7% a duratei medii a apelului de pe telefonul fix fata de cea de a doua jumatate a anului 2010.

Durata medie a unui apel originat prin intermediul retelelor proprii ale furnizorilor de telefonie fixa a inregistrat o crestere de 2,8%, ajungand la 3 minute si 15 secunde, in timp ce durata medie a unui apel originat prin intermediul retelelor publice fixe ale altor persoane a scazut cu 26,9% ajungand la 40 de secunde. Totodata, traficul de voce mediu lunar a scazut cu 10,4%, un roman vorbind lunar 1 ora si 50 de minute la telefonul fix, mai putin cu 13 minute fata de semestrul II al anului 2010.