La sfarsitul lunii iunie din acest an, numarul conexiunilor la internet fix de banda larga din Romania a ajuns la 3,13 milioane, in crestere cu 4,4% fata de sfarsitul anului trecut, a anuntat marti autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Raportat la numarul de locuitori, rata de penetrare a conexiunilor de internet fix a ajuns la 14,6%, peste nivelul de 14% la sfarsitul anului trecut, insa sub media UE (26,6% la 1 ianuarie 2011). Pe de alta parte, stam bine la capitolul viteza conexiunilor de internet - 98% dintre conexiunile de acces la internet in banda larga aveau o viteza de transfer de cel putin 2 Mbps, in timp ce 62% de cel putin 10 Mbps, in prima jumatate din acest an.

Conexiunile la internetFoto: ANCOM

Numarul conexiunilor de acces la internet in banda larga furnizate la puncte fixe a ajuns la 3,13 milioane in prima jumatate din acest an, inregistrand o crestere de 4,4% pe parcursul primului semestru din 2011, dublu fata de rata de crestere inregistrata in semestrul precedent. Dintre acestea, 2,83 milioane de conexiuni erau folosite de abonati persoane fizice, in timp ce 0,3 milioane conexiuni erau instalate persoanelor juridice.

Rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet in banda larga la puncte fixe la suta locuitori (numarul total de conexiuni/numarul de locuitori ai Romaniei) a atins nivelul de 14,6% la jumatatea acestui an, in timp ce rata de penetrare la suta de gospodarii (numarul de conexiuni furnizate persoanelor fizice/numarul de gospodarii din Romania) a crescut la 38,7%.

Raportat la numarul de locuitori, Romania ramane in continuare cu mult sub media din UE - 26,6% (in ianuarie 2011) dar si sub tintele asumate de autoritati in Strategia nationala de broadband 2009-2015, unde tinta era de a se ajunge la o rata de penetrare a conexiunilor de internet fix de banda larga la nivelul gospodariilor dar si la nivelul locuitorilor de 40% la sfarsitul lui 2010.

Pe de alta parte, datele ANCOM arata ca serviciile de internet din Romania au o viteza mare de transfer. In prima jumatate din acest an, 98% dintre conexiunile de acces la internet in banda larga aveau o viteza de transfer de cel putin 2 Mbps, in timp ce 62% de cel putin 10 Mbps.

  • 3,53 de milioane de conexiuni de internet mobil, in prima jumatate din 2011

In acelasi timp, conform datelor furnizate de cei 6 furnizori de servicii de acces la internet la puncte mobile, numarul total de conexiuni active de acces la internet in banda larga la puncte mobile a atins valoarea de 3,53 milioane, in crestere cu 18% fata de finalul anului 2010. Astfel, s-au raportat 2,56 milioane de conexiuni active in banda larga la puncte mobile utilizate prin intermediul telefoanelor mobile si 0,97 milioane conexiuni active in banda larga la puncte mobile utilizate prin intermediul modemurilor/cardurilor/USB. Numarul total de terminale/cartele SIM care permit accesul la internet la puncte mobile prin intermediul tehnologiior 3G (inclusiv 3G+), EV-DO, 4G sau al altor tehnologii superioare 3G era de aproximativ 5,1 milioane la 30 iunie 2011.

Raportul integral poate fi consultat, aici.