Autoritatile bursiere si judiciare americane au anuntat joi ca operatorul de telefonie Magyar Telekom, controlat de Deutsche Telekom, a acceptat sa plateasca peste 95 de milioane de dolari pentru a inchide un dosar legat de acuzatii de coruptie, relateaza AFP.

Faptele s-ar fi petrecut in 2005 si 2006 in Macedonia si Muntenegru, fiind vorba de mita in valoare de 6 milioane de dolari, in prima tara, si de 9 milioane, in cea de-a doua.

Suma de 95 de milione de dolari corespunde unei amenzi penale de 63,9 milioane de dolari, anuntata de departamentul Justitiei si, pe de alta parte, sumei de 31,2 milioane de dolari obtinuta de autoritatea bursiera SEC, cu titlul de restituire a castigurilor obtinute, plus dobanzi.

"Directori ai Magyar Telekom au utilizat false contracte pentru a da mita in valoare de milioane de dolari unor responsabili externi care erau in pozitia de a-i ajuta sa elimine concurenta si sa castige contracte", a precizat un oficial al SEC, Kara Novaco Brockmeyer, citat intr-un comunicat.

Trei fosti directori ai Magyar Telekom sunt anchetati de SEC, fostul presedinte Elek Straub, fostul director de strategie Andras Balogh si fostul director de dezvoltare si de achizitii Tamas Morvai.

Departamentul Justitiei a explicat ca autoritatile americane au fost in masura sa ancheteze Magyar Telekom in conditiile in care societatea avea actiuni cotate la Bursa din New York (NYSE) la momentul producerii infractiunilor.