Trecerea la televiziunea digitala terestra, un proces ce ar permite aparitia unei noi platforme de difuzare a semnalului TV, care sa concureze cablul si satelitul, a ramas blocata si in 2011, dupa ce in 2010 autoritatile au oprit o licitatie in plina desfasurare. La inceputul anului, lucrurile pareau sa se dezghete prin initierea unui proiect de modificare a legii audiovizualului prin care Societatea Romana de Televiziune (SRTv) ar fi primit prin incredintare directa o astfel de licenta. Lucrurile s-au blocat insa la Ministerul de Finante, care a cerut evitarea unei supracompensari bugetare catre SRTv in difuzarea programelor publice, difuzare asigurata acum de SNR. Este vorba de fonduri publice care in 2010 s-au ridicat la circa 40 de milioane de euro.

Harta tranzitiei DVB-T in EuropaFoto: DigiTAG

Scurt istoric al blocarii tranzitiei la televiziunea digitala terestra in 2011

Romanii care receptioneaza in prezent programe TV gratuit, din eter, cu antena individuala, nu vor mai putea face acest lucru in urma tranzitiei la televiziunea digitala terestra, un proces care ar urma sa duca la aparitia unei noi platforme majore de difuzare a semnalului TV, pe langa platformele de cablu si satelit. Pentru a mai putea vedea gratuit programe TV, acestia ar trebui sa detina receptoare pentru semnalul TV transmis in noul sistem DVB-T (Digital Video Broadcasting - Terrestrial).

  • Receptorul DVB-T poate fi un televizor cu decodor incorporat sau un echipament de sine statator (set-top-box). In caz contrar, ar trebui sa se aboneze la una din cele trei platforme deja existente - cablu, satelit sau IPTV.

Acest proces a fost blocat in 2010 in Romania, intr-un moment in care procesul de licitare pentru atribuirea primelor doua multiplexuri digitale era in plina derulare. La inceputul anului trecut, autoritatile au facut primii pasi in crearea cadrului legal de deblocare a acestui proces.

Mai exact au fost initiate un proiect de Hotarare de Guvern cu noua strategie nationala privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii Audiovizualului care prevede ca Societatea Romana de Televiziune (SRTv) sa primeasca prin incredintare directa unul din cele sase multiplexe digitale terestre. Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) este compania de stat care asigura in prezent transmisiile TV pentru SRTV.

  • Un multiplex digital reprezinta un grup de servicii de programe radio, TV si alte servicii multimedia transmise de la statii de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra.

Proiectul a primit avize pozitive si de la Consiliul National al Audiovizualului (CNA) si de la Consiliul Concurentei (CC). In avizul sau, Consiliul Concurentei avertiza ca "alocarea catre SRTv a unui intreg multiplex (capabil sa asigure transmisia simultana a cel putin 8 canale Standard Definition in format DVB-T) ar putea depasi necesitatile de spectru ale acestei intreprinderi pentru prestarea serviciului public de interes general" si ca "trebuie luate in considerare masuri in sensul evitarii subventionarii activitatilor sale comerciale".

Alocarea directa catre SRTv a unei licente DVB-T s-a lovit de Ministerul de Finante

Totul s-a blocat insa anul trecut la Ministerul de Finante, care nu a dat un aviz pozitiv la acest proiect legislativ. Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a declarat acest lucru de mai multe ori in 2011, fara insa a mentiona care au fost mai exact obiectiile Ministerului de Finante.

Contactat de HotNews.ro in luna decembrie a anului trecut, Marius Fecioru, secretar de stat in minister, a precizat ca in avizul sau Ministerul de Finante incearca sa gaseasca o solutie ca SRTv sa nu mai primeasca bani de la buget pentru retransmisia programelor publice TV, retransmisie care se face prin intermediul Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR).

  • "Practic Ministerul de Finante, in dorinta de a reduce cheltuielile si presiunea bugetara, vrea sa gaseasca o solutie sa elimine banii pe care ii aloca SRTv cu privire la retransmisie. Ori atata timp cat Ministerul de Finante ar vrea sa elimine acesti bani care vin de la bugetul de stat, indirect catre SNR, atunci nici lucrurile nu sunt foarte clare. La fel, nici un investitor nu va veni sa retransmita DVB-T daca nu stie ca ce retransmite este platit. Si aici sunt problemele care au determinat blocarea. Plus ca amanarea licitatiei cu privire la DVB-T a fost hotarata de Guvernul Romaniei in 2010 pe motivatia expresa de a nu impovara populatia cu costuri suplimentare. Motivatia principala a fost criza economica si nu s-a schimbat nimic intre timp, criza economica nu a trecut", a declarat pentru HotNews.ro Marius Fecioru.

Ministerul de Finante cere evitarea unei supracompensari in cazul SRTv

La solicitarea HotNews.ro, Ministerul de Finante a transmis motivarea refuzului de a aviza pozitiv proiectul de lege:

  • "Pentru evitarea acordarii unei supracompensari, prin subventionarea unor activitati cu caracter comercial prestate de Societatea Romana de Televiziune, Ministerul Finantelor Publice a propus modificarea titlului Ordonantei si a art. 41 din Legea nr. 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si a Societatii Romane de Televiziune, dupa cum urmeaza:
  • - din cuprinsul art. 41 alin. (1) sa se elimine sintagma "precum si, integral, fondurile necesare pentru utilizarea statiilor de emisie, a radioreleelor si a circuitelor video si fonice, datorate agentilor economici din sistemul comunicatiilor",
  • -art. 41 sa fie completat cu un nou alineat, cu urmatorul continut: () fondurile necesare pentru utilizarea statiilor de emisie, a radioreleelor si a circuitelor video si fonice, datorate agentilor economici, se vor suporta din surse proprii si in completare de la bugetul de stat".
  • In raspunsul Finantelor se mai spune ca "pana in prezent, nu a mai fost transmisa forma refacuta a Ordonantei de urgenta, conform celor prezentate mai sus".

SRTv a alocat fonduri bugetare de 40 de milioane de euro catre SNR in 2010

In raportul de activitate al SRTv pe 2010 se mentioneaza ca "fondurile pe care Televiziunea Romana le primeste de la bugetul de stat merg in proportie de 98% direct catre SNR pentru inchirierea statiilor si circuitelor, preluarea, transportul si difuzarea de catre SNR a programelor televiziunii publice".

Contactat marti de catre HotNews.ro, Horia Cazan, directorul tehnic al TVR a oferit si situatia cheltuielilor bugetare efectuate de SRTv in 2010 si in primele zece luni din 2011 si sumele care au fost destinate SNR.

Potrivit acestuia, "in 2010 SRTv a realizat in total cheltuieli bugetare de peste 200 de milioane de lei, din care 170,6 milioane lei (cc 40 de milioane de euro) au fost destinate SNR". Acesta a mai precizat ca rezultatul preliminat pe 2011 indica un total de cheltuieli bugetare pentru perioada ianuarie-octombrie 2011 de peste 173,1 milioane lei, din care 145,7 milioane lei au fost destinate SNR.

ANCOM, despre stadiul intreruperii complete a televiziunii analogice terestre in UE

Datele furnizate HotNews.ro de catre autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) arata ca intreruperea completa a televiziunii analogice terestre s-a produs deja in Luxemburg, Olanda, Finlanda, Suedia, Germania, Belgia (Flandra), Austria, Estonia, Danemarca, Spania, Malta, Republica Ceha si Slovenia. In Belgia (in Valonia si in regiunea Bruxelles - Capitale), Bulgaria, Cipru, Grecia, Franta, Ungaria, Italia, Lituania, Letonia, Portugalia, Slovacia si Regatul Unit, trecerea la televiziunea analogica terestra are ca termen sfarsitul anului 2012. In Polonia, termenul limita pentru renuntarea completa la acest tip de televiziune este 2015.