Se pregateste infiintarea retelei Intranetul statului, pe suportul asigurat de o infrastructura comuna de la SNR, Teletrans, Translectrica si Telecomunicatii CFR

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 5 ianuarie 2012, 12:47 Economie | Telecom


Reteua de fibra optica a Teletrans
Foto: Teletrans
Infrastructura comuna de comunicatii electronice a statului, destinata schimbului gratuit de date si documente in format electronic in interiorul si intre autoritatile si institutiile publice dar si intre regiile autonome si companiile nationale sau controlate de stat, va fi infiintata in perioada urmatoare, conform unei Ordonante de Urgenta pulicata in Monitorul Oficial pe 30 decembrie 2011. Suportul de comunicatii este asigurat de elemente de infrastructura de la Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), Teletrans, Transelectrica si Telecomunicatii CFR, iar integratorul tehnic este Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS). Guvernul se pregateste acum sa aprobe prin hotarare infiintarea retelei "Intranetul statului".

 • "In termen de 45 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Guvernul va aproba prin hotarare infiintarea retelei "Intranetul statului", pe suportul de comunicatii asigurat de infrastructura comuna", se arata in Ordonanta de Urgenta 117/2011 care prevede infiintarea acestei infrastructuri si care a fost publicata in Monitorul Oficial la data de 30 decembrie 2011, conform Legestart.ro.

Infrastructura (ICCES) este destinata schimbului securizat de date si informatii la nivel national dintre autoritatile administratiei publice centrale si locale, intr-o retea privata virtuala a administratiei. Intreaga retea va fi administrata de STS si va oferi gratuit servicii catre institutiile statului.

Infrastructura va folosi practic resurse de comunicatii disponibile si aflate in administrarea integratorului tehnic (STS) si/sau in concesiunea/proprietatea companiilor specializate (SNR, Teletrans, Transelectrica si Telecomunicatii CFR), respectiv: fibre optice in cablurile de fibra optica si echipamente asociate, segmente de infrastructura de radiocomunicatii, spatii tehnice ori pe piloni si utilitati aferente.

Se va rezolva problema lipsei interoperabilitatii intre sistemele informatice ale statului?

Aparitia acestei structurii de comunicatii este motivata de crearea unui mediu securizat care sa asigure protectia informatiilor publice si a datelor cu caracter personal dar si de "crearea unui cadru de interoperabilitate care sa asigure coordonarea si coerenta activitatilor de e-guvernare la nivel national si european".

In actul normativ intrat in vigoare se spune ca tot acest demers va duce printre altele la "diminuarea, pana la anulare, a caracterului insular al conceptiei solutiilor informationale si informatice" sau la "eliminarea riscului aparitiei de bariere electronice arbitrare intre sistemele informatice publice".

Ce costuri publice vor fi cu dezvoltarea si mentenanta acestei infrastructuri comune de comunicatii a statului?

Costurile exacte ale aparitiei acestei infrastructuri comune de comunicatii electronice a statului nu sunt mentionate in Ordonanta de Urgenta si nici in nota de fundamentare care a insotit proiectul acestui act normativ, atunci cand acesta s-a aflat in consultare publica.

Singurele informatii au aparut in Programul National de Reforma 2011-2013 adoptat in luna aprilie a anului trecut de catre Guvern, unde se spune ca ICCES va avea intial o alocare financiara de cinci milioane de euro, apoi una in valoare de trei milioane de euro in functie de obiective.

STS este integrator tehnic, insa deasupa lui se afla un Consiliu de coordonare interministerial, care va monitoriza si aviza toate cheltuielile legate de dezvoltarea si modernizarea infrastructurii comune, conform prevederilor din lege.
 • "Consiliul de coordonare interministerial va aproba numai integrarea elementelor de infrastructura ale caror costuri de utilizare sunt egale sau mai mici cu cele oferite de piata publica de comunicatii", se mai prevede in aceasta ordonanta.
In OUG 117/2011 se mai spune ca "Integratorul tehnic (n.a. STS) suporta din bugetul propriu costurile necesare companiilor specializate pentru mentinerea in functiune a elementelor de infrastructura care sunt integrate functional in infrastructura comuna".

Pana la aparitia acestui proiect de creare a unui intranet al statului", amintim ca in cursul anului 2010, presa locala a scris despre intentia statului roman de a crea o Companie Nationala de Comunicatii si chiar ministrul Valerian Vreme a confirmat aceasta ipoteza.

Operationalizarea imediata a Infrastructurii comune de comunicatii electronice a statului constituie un obiectiv prioritar, stabilit si printr-o Hotarare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) nr. 14 din 25 ianuarie 2011.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8010 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  ma abonez si eu la fun mail! (Joi, 5 ianuarie 2012, 13:07)

  marius [anonim]

  va dati seama: o retea cu sute de mii de utilizatori!
  si toti bugetari!!!
  voi primi bancuri toata ziua :))
  • -1 (3 voturi)    
   Intranet (Joi, 5 ianuarie 2012, 13:48)

   GHITA [anonim] i-a raspuns lui marius

   Cel mai bun comentariu pe 2012 ! Avand internet la ce ne trebuie Intranet. Denumirea e improprie. Nu ii poti zice intranet unei retele de nivel national. Cred ca noi suferim de spionita si primarii cred ca daca au Intranet nu ii mai vede nimeni ce fac!. La cat mai multe bancuri Marius !
   • +4 (6 voturi)    
    Statul roman + IT = esec total (Joi, 5 ianuarie 2012, 14:02)

    Bogdan C [anonim] i-a raspuns lui GHITA

    S-a dovedit asta deja in suficiente cazuri.
 • +4 (4 voturi)    
  ...well... (Joi, 5 ianuarie 2012, 13:07)

  mary [anonim]

  ideaa nu este rea sa vedem cum stam cu practica.
 • -4 (6 voturi)    
  sa te tii... (Joi, 5 ianuarie 2012, 13:20)

  Filip [anonim]

  asta clar depaseste cu 90% costurile estimate initial. o sa fure astia fibra cum se fura cablurile de semnalizare de la CFR.
 • +5 (5 voturi)    
  era si timpul... (Joi, 5 ianuarie 2012, 13:26)

  niktig [utilizator]

  Asa macar ar avea si statul o situatie in timp real (impozite/populatie/...) nu numai local... si daca este bine implementat de ce nu, taxele pot fi platite oriunde in ro. sau gresesc?
  • -2 (6 voturi)    
   haha ha ce gluma bunaaa (Joi, 5 ianuarie 2012, 13:59)

   negociatorul [anonim] i-a raspuns lui niktig

   stai dragul meu ca nu e chiar asa de simplu

   1. trebuie softul - deci - acolo 500.000 de euro - ca vorba aia e un soft care trebuie sa fie sigur si sa il folosesti x ani si iti aduce beneficii de 1000 de ori mai mult, etc, motive

   2. trebuie angajati persoane care se pricep la instalre - deci salarii sau alte forme de plata

   3. trebuie calculatoare noi ca nu pot sa ruleze pe calculatoarele ce le au acum - si un calculator luat de bugetari costa mult fratee- daca in magazin la flanco sau altex un calculator costa 1000 de lei, bugetarii il iau acelasi calcualtor poate chiar mai slab cu 4000 de lei in afara de monitor.

   4. e greu frate ca trebuie instruit personalul - deci mai adauga zeci de mii de eruor pe cursuri de formare la vile in predeal de peste 3 margarete care apartin unor prieteni ai bugetarilor.

   si uite asa ajungem la 5 milioane de euro - ca vorba aia ce sunt 5 milioane de euro...
   • +1 (3 voturi)    
    500.000 euro? astia-s bani de tigari! (Joi, 5 ianuarie 2012, 14:50)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui negociatorul

    500.000 de euro? poate 500.000.000 de euro, cat costa e-Romania..

    De pe site-ul protv:

    Proiectul se numeste "e-Romania" si a fost propus de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI). Executivul a alocat o jumatate de miliard de euro pentru perioada 2010-2013. Astfel, in 2010 vor fi alocati 245.100.000 lei, in 2011 – 714.500.000 lei, in 2012 – 575.800.000 lei, iar in 2013 – 364.800.000 lei.

    Sub sloganul "Tara mai aproape de cetateni", "Strategia nationala e-Romania urmareste modernizarea statului prin informatizarea interactiunii cu cetatenii si companiile. La nivelul PIB, contributia si efectele informatizarii serviciilor publice se vor cifra la 90 de milioane de euro in 2010 si 190 de milioane de euro in intervalul 2011-2013", se arata intr-un comunicat al MCSI (Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale).
 • +2 (2 voturi)    
  incepe !!! (Joi, 5 ianuarie 2012, 13:36)

  negociatorul [anonim]

  haideti fratilor dovediti inca odata ca sunteti cei mai buni in cheltuirea banilor publici - pe chestii virtuale.

  dupa super programul pt casa de asigurari care a costat cam 4 - 5 milioane

  a urmat apoi programul pentru plati a impozitelor - care nu stiu daca functioneaza

  iar acum acest program.

  haideti fratilor ca puteti - daca aveti bani la buget de ce nu.

  de ce sa dai pe un soft maxim 50.000 de euro cand poti sa dai 4.000.000 de euro.

  criza e in capul unora.
  nu conteaza ca nu sunt bani in sanatate, invatamant, cultura.

  nu conteaza ca avem cel mai mic salar minim din UE si inca cresc preturile.

  ia priviti putin la ungaria care are un salar mediu de 500 de euro si e bine mersi chiar si cu asa zilele probleme actuale cu care se confrunta.

  deci
  cheltuiti cheltuiti cheltuiti pe chestii virtuale
  • +2 (2 voturi)    
   glumesti? (Joi, 5 ianuarie 2012, 14:00)

   jean [anonim] i-a raspuns lui negociatorul

   glumesti cand vorbesti ca softul SIUI al CNAS a costat 4-5 milioane de euro? bine ar fi fost sa fi costat numai atat. cauta pe net si o sa gasesti articole si o sa vezi ca a costat pe la 120 de milioane de euro. nu mai vorbim ca pare ori creat de niste sadici ori creat pentru niste masochisti.
   • 0 (2 voturi)    
    120 de milioane ??? (Joi, 5 ianuarie 2012, 14:58)

    negociatorul [anonim] i-a raspuns lui jean

    am dat si eu asa aproximativ ca un roman care ma pricep la toate, dar nu stiam ca acostat de fapt 120 de milioane de euro

    :(
 • +1 (9 voturi)    
  Reteaua nu e necesara (Joi, 5 ianuarie 2012, 13:47)

  CipE [anonim]

  Cineva ia foarte multa spaga din chestia asta.

  Exista solutii de Virtual Private Networking (VPN) care nu necesita construirea unei infrastructuri "private" de stat, ci folosesc infrastructura publica deja existenta.

  Din alt punct de vedere, ce ati zice daca statul s-ar apuca sa-si construiasca drumuri "private" pentru angajatii sai?
  • +2 (4 voturi)    
   da..mai..destept mai esti... (Joi, 5 ianuarie 2012, 15:48)

   dude [anonim] i-a raspuns lui CipE

   asai..cand aia de la vama vor sa se uite in baza de date a politiei sa vada daca nu cumva ii urmarit sau circula cu mashina furata tre sa astepte pana le da RDS teava...ii bine cum zici tu...institutiile statului, politie, armata,spitale,etc trebuie sa faca contracte beton cu UPC sa nu le pice netu sa iasa prin VPN-ul tau... stai jos..2 primesti la informatica! ii plina romania de semidocti la "net"! hai la munca cu voi!
   • -3 (3 voturi)    
    Intrebare (Joi, 5 ianuarie 2012, 17:22)

    V.R. [utilizator] i-a raspuns lui dude

    Dar inainte de anul 2000 si de internet, cum se prindeau hotii de masini si cei urmariti?

    A crescut cumva substantial numarul de cazuri rezolvate de Politie ca urmare a accesului la internet? Eu parca nu as crede.
    • +2 (2 voturi)    
     Inainte de 2000 ... (Vineri, 6 ianuarie 2012, 10:34)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui V.R.

     ... hotii se prindeau cu dificultate. Chestie care in RO nu s-a prea schimbat, dar un sistem de comunicare mai eficient, mai rapid si mai bine informatizat e de natura sa imbunatateasca procesul.
 • +3 (3 voturi)    
  E de bine. (Joi, 5 ianuarie 2012, 14:43)

  sdajkviuqce [utilizator]

  Știati ca infrastructura de telecomunicatii a Statului (STS, SNR, CFR) pusa cap la cap este aproape similara ca acoperire cu cea a unui operator de telefonie mobila? Stiati ca de-a lungul cailor ferate deja exista construita reteaua de fibra optica, probabil cea de-a doua ca intindere din tara(dupa RDS)? Gandesc ca ar fi si pacat sa nu se utilizeze o asemenea infrastructura. Proiectul asta ne va fi profund util tuturor chiar daca in mod indirect. Mai presupun ca SAP Romania va fi unul dintre implemantatorii de solutii ca nu degeaba isi vor deschide ditai centrul dezvoltare in Romania.Sa nu uitam SAP inseamna transparenta, deci mai putina coriuptie. Iata premiza mea http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-8505593-romsys-liderul-unui-consortiu-care-castigat-contract-7-8-milioane-lei-pentru-realizarea-sistemului-national-raportare-incidentelor.htm Pe unde credeti ca se vor transporta datele astea? De ce sa construiasca Romsys (care implementeaza SAP) o alta retea paralela pe cand avem deja una? Nu ramane decat sa o securizam si am salvat niste bani.
  • 0 (0 voturi)    
   SAP pe naiba (Joi, 5 ianuarie 2012, 18:25)

   razvanescu [anonim] i-a raspuns lui sdajkviuqce

   In Romania tot ce trebuia castigat la licitatie a castigat ORACLE... SAP intr-adevar nu stie sa dea spaga... deci sunt transparenti degeaba.
 • -1 (3 voturi)    
  ghici cine va castiga licitatia? (Joi, 5 ianuarie 2012, 14:47)

  gaga [anonim]

  va ganditi, cumva la ... siveco???
  • +1 (1 vot)    
   ... (Joi, 5 ianuarie 2012, 15:38)

   Ion Matei [anonim] i-a raspuns lui gaga

   de ce nu UTI....? si ei sunt mai mereu printre favoriti...
 • 0 (0 voturi)    
  cu ce? (Joi, 5 ianuarie 2012, 14:52)

  hamalu [anonim]

  la cati bani sunt si cati oameni pleaca de la buget ma mir ca se mai misca ceva!
 • +1 (3 voturi)    
  De credeti ca statul roman trebuie sa fie slab? (Joi, 5 ianuarie 2012, 15:23)

  gogu IT-istU! [anonim]

  Vad multe comentarii acide la tot ce inseamna statul roman ,ca nu-i dotat ca nu are oameni competenti ,ca se cheltuie mult prost si fara rost si orice se face se face degeaba!
  Si atunci ne miram ca o ducem prost ,ca nu avem drumuri ,ca nu avem scoli ,profesori ,ca nu ne ajuta ca o ducem prost intruncuvint.
  Eu cred mai mult in rolul statului si cred ca acesta trebuie sa fie bine dotat si tehnic si cu oameni buni si sa ofere credibilitate oamenilor .
  Este adevarat cu unii din conducere ( numiti politic ) actioneaza dupa propriile interese in defavoarea majoritatii dar sa stiti ca sunt si profesionisti ,oameni pasionati care lucreaza la stat ( medici,profesori,etc chiar si IT-isiti) .
  Referitor de internet am un prieten in Canada si-mi spunea ca Romania sta mult mai bine la capitolul diversitate ( operatori),preturi ,servicii. La ei cica sunt 2 firme mari de comunicatii care oarecum detin monopolul si statul ii protejeaza efectiv. Ca sa nu vorbim de costurile mult mai mari.
  Eu zic ca este o idee buna ca statul sa aibe propria retea de comunicatii ! Sau e bine la privat ( ca astia-s prosti) si ne platesc dublu pe noi (privatii) ca lucram pt ei ?
  Statul trebuie sa se modernizeze ,sa fie informat ,sa ajute cetatenii (contribuabilii) sa fie in serviciul cetateanului si nu invers adica privatii servesc statul care exista si este un mare prost !
  • -1 (1 vot)    
   Gresit total! (Vineri, 6 ianuarie 2012, 11:16)

   Bob Dylan [anonim] i-a raspuns lui gogu IT-istU!

   Nimeni nu crede statul prost.Cum sa fie prost cand da urmatoarele tepe:
   1.Prin desfiintarea in viitor a Caselor Judetene de Sanatate NU va mai plati sumele de bani datorate angajatilor!
   2.NU a restituit casele si imobilele furate de vechii comunisti.
   3.NU a restituit terenurile agricole ,furate de aceeasi comunisti,desi exista o lege L247/2005.
   4.NU se implica in managementul firmelor la care are participare semnificativa,multumindu-se cu banii obtinuti fara batai de cap din dividente.
   5.Va schimba denumirile institutiilor din invatamant ca sa nu mai dea nici aici banii datorati si obtinuti prin hotarari definitive.
 • -2 (2 voturi)    
  dar (Joi, 5 ianuarie 2012, 15:25)

  ano1 [utilizator]

  nu era mai usor sa trimitem un "satilit" acolo sus? mai buge-slabi ce sunteti?

  Penibili

  Stiti bancu` ăla cu romanii care avea wireless inca de pe vremea dacilor da?
 • 0 (0 voturi)    
  "branza buna-n burduf de caine" (Joi, 5 ianuarie 2012, 15:47)

  man [anonim]

  Ideea este buna, dar tare imi este teama ca va iesi o mare bataie de joc.
  Este normal ca toate infrastructurile de telecomunicatii ale statului sa functionze la fel si, in acelasi timp, sa fie puse sa aduca beneficii statului si nu unor interese private.
  Adica, daca vodafone srl sau vasile srl ia fibra de la transelectrica sau de la cfr, sa o ia in aceleasi conditii comerciale iar spaga sa nu-si mai aiba rostul.
  Cat priveste modul de abordare a pietii, sa speram ca va fi adaptata pietii si nu unor idei ale unor idioti; adica, daca vreu sa iau un canal de la timisoara la bucuresti prin aceasta mega structura, costul sa fie competitiv cu cel de la operatorii privati gen rds, romtelecom, etc, pt ca doar asa va fi o retea santaoasa, altfel va fi doar o vaca de muls de catre altii.
 • +2 (2 voturi)    
  suntem mai buni ca ei (Joi, 5 ianuarie 2012, 17:08)

  internautu [anonim]

  La capitolul Telecomunicatii in general si la internet in special suntem in fata restului lumii atat la tehnologie si capacitate cat si la oamenii care lucreaza in domeniu. Cei care lucreaza pentru stat in acest domeniu (nu ma numar printre ei) sunt oameni inteligenti. E adevarat ca unii sunt angajati prin pile, dar cei care sunt cu adevarat buni isi fac treaba. Uitativa la sistemul prin care politia rutiera verifica permisele soferilor indiferent de localitate. Am incredere ca sistemul de impozite si taxe va fi cel putin la fel de bun.
 • 0 (0 voturi)    
  tun (Joi, 5 ianuarie 2012, 18:19)

  jae [anonim]

  Se naste un nou Remus Truica ,sa fim pe faza cine va castiga licitatia.Oricum se aloca bani ca securistii sa stea linistiti,nu pentru sosele si alte accesibilitati,ca altfel scapa prostimea din frau.
 • 0 (0 voturi)    
  ne...acoperirea nationala (Vineri, 6 ianuarie 2012, 2:19)

  viorel [anonim]

  Cand vezi ca un oras ca BUZAU care este situat si pe un tronson important CFR si pe linii energetice sau SNR lipseste de pe harta cu conexiuni nu mai merita sa te uiti la restul ca e pierdere de timp si semnal de neseriozitate cel putin.
 • 0 (2 voturi)    
  Nu-s sigur ca e o idee buna ... (Vineri, 6 ianuarie 2012, 10:44)

  Eu the first [utilizator]

  Exista intotdeauna chestii care e bine sa le faci pe reteaua proprie - si multinationalele au cabluri inchiriate de la operatori telecom mari, care le leaga noduri importante.

  Da' nu stiu daca e bine sa pui pe picioare o infrastructura atat de ampla si de capabila ca cea descrisa mai sus pt. absolut toate serviciile informatice necesitate de stat. Problemele ce le vad sunt doua: daca infrastructura asta va trebui sa ofere servicii gratis, statul va finanta cheltuielile fara vreo corelatie cu beneficiile - o potentiala gaura neagra in buget. A doua problema e ca neavand concurenta, serviciul asta nu va avea nici un motiv sa fie performant, asa ca si daca capata acces la retea pe gratis, institutiile statului vor avea un acces la fel de prost ca acuma.

  In plus, poate doar 1% din serviciile ce vor rula pe aceasta retea chiar vor avea nevoie de legaturi dedicate, dpv al securitatii datelor si al latentei retelei, restul putand functiona fara probleme pe internetul public.

  O a treia clasa de probleme ar fi generata de faptul ca in ziua de azi nici o institutie, publica sau privata, nu se descurca fara internet. Asa ca oricum, in plus fata de accesul la reteaua asta, orice institutie va trebui sa cumpere si acces la internetul public. Ca sa fie insa munca eficienta, internetul public si reteaua asta speciala vor trebui accesate de pe aceleasi masini. Ori cum in institutiile statului knowhow-ul despre securitate e extrem de redus, asta va face ca "intranetul statului" sa fie extrem de vulnerabil si de fragil.

  Una peste alta, ideea de exploatare a infrastructurii de fibra si comunicatii in general a institutiilor statului mi se pare o idee buna. Dar modul in care se prevede valorificarea acestei infrastructuri mi se pare pripit.

  Dupa parerea mea, inchirierea liniilor si investirea banilor in educarea in domeniul IT pt. institutiile de stat ar fi o strategie mult mai buna.
 • -1 (1 vot)    
  Asa ceva e anticoncurential (Vineri, 6 ianuarie 2012, 13:21)

  klaus [anonim]

  Si acest proiect e mort in fasa pentru ca seaman izbitor de bine cu proiectul Post-telecom (aia erau si mai ambitiosi si doreau sa dea voce si date Statului)... In consecinta e o prostie ce se face daca asta e scopul... De ce? Pai in acest moment firmele private pot asigura necesarul de transfer de date ale Statului Roman fara nici o problema si suplimentar exista si STS... Securizarea se poate face si peste retele detinute de alti baieti pentru ca tehnologia a avansat deja... In consecinta acest proiect e o himera daca se face doar pentru a fi folosit de Stat... logic ar fi sa se creeze o firma de Stat care sa preia administrarea tehnic si comerciala a acestor retele si sa iasa pe piata pentru a concura cu restul operatorilor... In consecinta vad iarasi foarte multa abureala si un idealism vecin cu prostia... Nu intru in discutii cat va costa la nivel tehnic agregarea acestor retele, cat va costa intretinerea lor si mai ales modernizarea lor (foarte multe dintre echipamentele exploatate in aceste retele nu mai au contracte de garantie de ani buni si nici contracte de intretinere cu furnizorul)... Daca tot vor sa faca ceva mai bine muta totul sub SNR ca sa le dea si alora o paine de mancat ca retransmiterea de posturi TV o sa se cam duca naibii dupa DVB-T...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by