Curtea de Conturi: Posta Romana a platit degeaba catre Blue Air cursele a doua avioane pe doua rute intre septembrie 2008-februarie 2011, prejudiciu de aproape 41 de milioane de lei

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 6 ianuarie 2012, 17:24 Economie | Telecom


 documente
(06 Ian 2012) PDF, 7MB
Valoarea estimativa a erorilor/abaterilor constatate la nivelul Postei Romane insumeaza peste 89,8 milioane lei, se arata in raportul Curtii de Conturi pe anul 2010. Controlul efectuat a depistat printre altele contracte paguboase incheiate de conducerea Postei, precum cel din 2008 cu Blue Air, in care s-au platit nelegal servicii de transport aerian neefectuate, producandu-se un prejudiciu estimat la circa 40,8 milioane lei (inclusiv TVA). Atat a platit Posta pentru doua avioane tarifate in plus, pentru perioada de derulare efectiva a contractului, respectiv septembrie 2008-februarie 2011, fara a lua in considerare structura costurilor operationale pe aeronava.

 • "Posta Romana SA a incheiat cu SC Blue Air Transport Aerian SA contractul nr.101/5269/08.09.2008 avand ca obiect achizitia serviciilor de transport aerian si handling in suma de 44.844 mii euro (fara TVA) pentru o perioada de 42 de luni. Cu toate ca suma de 44.844 mii euro (fara TVA), contractata de catre CN Posta Romana SA cu SC Blue Air Transport Aerian SA era aferenta unui numar de 6 rute directe de zbor deservite de 6 avioane, in fapt, prin contractul incheiat, s-au contractat 4 rute de zbor deservite de 4 avioane, prin comasarea rutelor Timisoara-Bucuresti si Craiova-Bucuresti, respectiv Iasi-Bucuresti si Bacau-Bucuresti, conform anexei nr.1 la contract, fara corectarea in mod corespunzator a costurilor reale ca urmare a comasarilor mentionate.
 • In derularea contractului s-a constatat faptul ca, au fost facturate zboruri efectuate de 6 avioane pe 6 rute, desi ar fi trebuit facturate numai cursele efectuate de 4 avioane pe cele 4 rute de zbor, astfel platindu-se in plus suma estimativa de 40.868 mii lei pentru cursele neefectuate de cele 2 avioane care nu au fost folosite de catre prestator", se arata in Raportul de control pe 2010 al Curtii de Conturi.

Drept urmare, concluzioneaza institutia, "s-au acceptat si platit nelegal servicii de transport aerian neefectuate, producandu-se un prejudiciu estimat in suma de 40.868 mii lei (inclusiv TVA).

In raport se mai spune ca in timpul actiunii de control Posta Romana a luat mai multe masuri operative, printre care si "rezilierea unilaterala a contractului nr.101/52669/08.09.2008 si calcularii estimative a prejudiciului, respectiv a sumelor achitate pentru cele doua avioane tarifate in plus, pentru perioada de derulare efectiva a contractului, respectiv septembrie 2008-februarie 2011, fara a lua in considerare structura costurilor operationale pe aeronava".

Pierderea unei linii de credit de la BERD de 50 de milioane de euro, in care Posta a platit insa peste 7,7 milioane lei

Aceasta este doar una dintre neregulile depistate de controlul Curtii de Conturi. O alta arata cum Posta a pierdut o linie de credit de la BERD, contractata inca din 2007:

"Intre Posta Romana SA si B.E.R.D. a fost incheiat contractul de credit nr 101/5102/12.06.2007 pentru suma de 50.000 mii euro, reprezentand 83% din sursele de finantare necesare pentru acoperirea proiectului constand in constructia unui centru de sortare corespondenta in Bucuresti si modernizarea centrului de sortare corespondenta din Cluj, diferenta de 17% respectiv 10.000 mii euro reprezentand contributia CN Posta Romana SA.

In perioada de la incheierea contractului de credit pana la data controlului, s-a constatat nedemararea proiectului de investitii din punct de vedere fizic, efectuandu-se doar etapele premergatoare licitatiei internationale pentru desemnarea furnizorului proiectului, cu toate ca entitatea a achitat suma de 7.761 mii lei reprezentand:
- diverse comisioane aferente creditului: 6.842 mii lei;
- consultanta furnizata de SC Deloitte Audit SRL: 415 mii lei;
- costuri deplasari: 77 mii lei;
- dobanzi: 58 mii lei;
- consultanti: 107 mii lei;
- contravaloare studiu/analiza: 262 mii lei.
Din contributia proprie aferenta proiectului, CN Posta Romana SA a achitat suma de 737 mii lei (inclusiv TVA), reprezentand contravaloarea auditului pe anul 2007".

Contract pagubos cu Promotional Service pentru servicii de intretinere si reparatii:

CN Posta Romana SA a incheiat cu SC Promotional Service SRL contractul nr.101/60281/14.10.2008 avand ca obiect intretinere si reparatii de tip 'full service' atat pentru masinile de francat, stampilat si obliterat, achizitionate in sistem leasing cat si pentru cele aflate in proprietatea CN Posta Romana SA. Referitor la derularea procedurii de achizitie si contractare au rezultat urmatoarele:
- nefundamentarea valorii estimative a contractului (9.720 mii euro);
- alegerea nejustificata a procedurii de achizitie 'negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare' a avut ca efect incheierea contractului de prestari servicii la tarife necompetitive in sensul ca, fiind singura oferta solicitata pentru aceasta achizitie, tarifele ofertate pentru serviciile achizitionate nu au avut ca baza tarifele practicate la acel moment pe piata serviciilor similare. In plus, recomandarea firmei producatoare a echipamentelor pentru utilizarea serviciilor prestate de firma agreata de catre aceasta, respectiv SC Promotional Interservice SRL era doar o optiune, in piata existand si alti furnizori ai acestor tipuri de servicii;
- entitatea a acceptat plata serviciilor tip 'abonament' in sensul ca, chiar daca numarul de francari, obliterari si stampilari este mai mic decat volumul de procesari mentionat in tabelul A din contract, se va accepta si plati lunar volumul de procesari din contract;

(...) mai multe cititi in documentul atasat

In raport se spune ca in timpul acestui control, "Posta a notificat la data de 03.05.2011 furnizorul SC Promotional Interservice SA cu privire la suspendarea, incepand cu data de 02.05.2011, a raporturilor contractuale in baza contractului nr.101/6028/14.10.2008, inclusiv in ceea ce priveste indeplinirea obligatiilor de plata scadente la data primirii notificarii".

Contract pagubos cu Alfa Medical Center SRL pentru servicii medicale:

"In perioada 2008 - 2010, CN Posta Romana SA a incheiat si derulat doua contracte de prestari servicii cu o valoare de 5,553 mii euro fara TVA, pe 4 ani si respectiv cu o valoare de 5,832 mii euro fara TVA pe 5 ani, avand ca obiect prestarea de servicii medicale. Tariful aferent acestor servicii a fost stabilit tip abonament, plata efectuandu-se la numarul mediu de salariati din luna respectiva si nu la numarul persoanelor efectiv investigate, contractele astfel incheiate fiind realizate in proportie de 9,3% si respectiv de 3,5%.

Procedandu-se astfel, entitatea a efectuat plati in suma estimata de 9.592 mii lei reprezentand plati fara contraprestatie".

(...) mai multe cititi in documentul atasat.

Si in aceasta directie, Posta a facut o adresa la data de 18.04.2011, prin care a transmis catre SC Alfa Medical Center SRL situatia investigatiilor obligatorii pe care Compania trebuie sa le asigure anual pentru toti angajatii sai, solicitand transmiterea ofertei de pret, valabila in situatia in care s-ar achita prestatiile efective pentru fiecare tip de investigatie, renuntandu-se la plata abonamentului lunar".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4209 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  Se sparge buba? (Vineri, 6 ianuarie 2012, 17:40)

  Radu [anonim]

  Ca ar cam trebui.
 • +5 (5 voturi)    
  Cand intru intr-un oficiu postal (Vineri, 6 ianuarie 2012, 17:46)

  Mircea [anonim]

  E ca si cum m-as intoarce in timp vreo 20-30 de ani. Sincer, parca nu s-a schimbat nimic, aceleasi pocnituri de stampile, aceleasi imprimante care caraie si paraie, cucoane care striga una la alta si nelipsitele felicitari pe pereti. Per ansamblu, o imagine deplorabila, ca si cum nu s-ar mai fi investit de ani de zile. Si iata si motivele indicate de Curtea de conturi, zeci de milioane de lei disparuti in buzunarele unora.
  • 0 (0 voturi)    
   posta este ia pamant de vre-o 2 ani... (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 11:33)

   postasul.... [anonim] i-a raspuns lui Mircea

   numai cine lucreaza in cadrul postei romane stie ce se intampla cu adevarat aici.....directorii ai facut contracte paguboase..si acum actuali angajati trag ponoasele dupa ei..si in momentul de fata..pierd contracte si nu intereseaza pe nimeni..din acesti directorasi ..pusi de partidul democrat...De ce posta particulara ,,TotalPost a castigat multe din contractele postei romane..?....pt. ca nu intereseaza pe nimeni . Sau aceste contracte sunt pierdute intentionat sa puna posta ronama pe ..butuci,,,ca mai tarziu s-o cumpere smecheri pe bani putini.....numai cine lucreaza la posta stie ce zic eu aici....o zi buna tuturor.
 • 0 (0 voturi)    
  nu sunt bani (Vineri, 6 ianuarie 2012, 17:50)

  Radu [anonim]

  Din aceste cauze nu sunt bani in visteria statului.
  Majoritatea companiilor de stat au cel putin 10 contracte de acest fel : contracte de servicii in care se plateste, fara ca serviciul sa fi fost prestat in realitate.
 • +4 (4 voturi)    
  aici... (Vineri, 6 ianuarie 2012, 17:55)

  bango [anonim]

  sunt banii dumneavoastra.
 • +1 (1 vot)    
  ati gresit suma (Vineri, 6 ianuarie 2012, 18:23)

  gelu [anonim]

  Poate n-am citit eu articolul cu atentie, dar cum ati ajuns de la 40.868 de lei la 40 de milioane? Chiar si in lei vechi, inseamna 400 de milioane! Cum puteti sa afisati o suma in lei fara a specifica ca sunt lei noi sau lei vechi la 6 ani jumatate de la denominare? Chiar atat de tare vreti stiri de senzatie?
  • +1 (1 vot)    
   nu e chiar asa (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 10:09)

   bobo [anonim] i-a raspuns lui gelu

   e vorba de 40.868 de mii de lei = aprox 41 mil
 • -2 (2 voturi)    
  posta, cec, cfr (Vineri, 6 ianuarie 2012, 18:24)

  Mazeta [utilizator]

  Basescu trage ultimele tunuri. Si cand te gandesti ca a inceput cu cativa blugi si cateva vapoare....
 • 0 (0 voturi)    
  bors reincalzit... (Vineri, 6 ianuarie 2012, 20:08)

  dr@gos [anonim]

  din cate stiu eu controlul de la Posta e "vechi". chiar a ajuns hotnews in criza de subiecte???
 • 0 (0 voturi)    
  salut toti postasi din tara..... (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 11:48)

  postasul.... [anonim]

  apropo stiti ca postasi li sau dat 2 zile libere pe luna ,,ne platite ,,si ei vin la serviciu ?...asta cu acordul dirigintilor de oficiu,,la mica intelegere,,,intre ei..?...daca nu-ti convine dirigintii zic ca poti sa-ti dai demisia ...pt. ca la usa sunt 10 care vor sa se angajeze in locul tau....dar cand te duci la usa nu este numeni...pt. ca salariul unui incepetor este 650 lei...si ai raspundere cat cuprinde...plus de asta posta nu mai face angajari.
 • 0 (0 voturi)    
  situatia postei (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 18:08)

  mihnea [anonim]

  in ultima perioada am citit ca s-au luat ceva masuri de imbunatatire a situatiei economice dar posta e singura, nu o ajuta nimeni, nu o subventioneaza nimeni, tine zeci de mii de angajati si mii de unitati pe cheltuiala proprie etc. Nu va mai stresati, ca se privatizeaza curand, va veni investitorul si va inchide scurt mii de unitati, va concedia mii de salariati, va aduce tehnologie si va mai concedia cateva mii si uite asa posta va deveni performanta si voi toti care acum loviti institutia o sa va cautati de munca sau o sa platiti pe un plic o suma exorbitanta.
 • 0 (0 voturi)    
  .dejamagire totala (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 20:03)

  vladimir [anonim]

  alti fura si angajati muncesc si cele doua zile neplatite .nu au nici o viziune de aducere pe profit ..sindicatu conducere brat la brat cu administratie si '''fraieri'' muncesc .fiecare judet are cel putin 2 directori mai are un lider de sidicat scos din productie adica ''freaca menta'''.sper sa vina o data manager privat sa vad poate se schimba ceva.
 • -1 (1 vot)    
  Posta? Care Posta? (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 23:35)

  dan [anonim]

  In curand va fi desfiintata. Acum base si cu udrea fac planul s-o bage in faliment ca sa vina "salvatorul" cocos care o s-o cumpere pe un dolar. Apoi se v-a vinde partea imobiliara si puf... v-a disparea in ceata. Ca flota de exemplu, sau ca multe alte fabrici.
 • 0 (0 voturi)    
  scurgeri de bani la posta? (Vineri, 17 februarie 2012, 9:56)

  bogdan [anonim]

  contractele paguboase pentru posta sunt mult mai multe . Nu s-a spus nimic despre contractele de inchiriere spatii ex. inchirieri spatii de la Pinalti in judetul neamt unde Posta plateste chirie peste 15000 euro lunar pentru o su[prafata de 150 m/p ; contract de inchiriere pentru un teren viran cica parcare pentru masini la Bacau unde se plateste peste 5000 euro lunar , nu se spune nimic de contractul incheiat cu firma de la Ploiesti care asigura vizita medicala pentru salariatii din posta si careia i s-a platit in avans suma de 5 milioane Euro s. a. Sunt multe hotii care se fac in posta si care nu se mai opresc . Salariatii care lucreaza in posta au niste salarii de mizerie vorbesc de factori oficianti diriginti inspectori iar cei angajati la comanda politica nici nu semnaza condica de prezenta primesc salarii de peste 4000 lei direct pe card .Sunt sute de astfel de salariati angajati direct in centralul companiei . Oare va putea cineva vreodata so opreasca aceasta hotie . Eu personal cred ca numai daca se va privatiza posta se va putea opri acest cancer . Bani din posta se scurg cu forme legale in fiecare ora in buzunarele celor sustinuti de COALITIA DE GUVERNARE .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by