Dupa mai multe incercari nereusite Intel face primii pasi pe piata smartphone-urilor dupa ce Lenovo si Motorola au confirmat ca anul acesta vor lansa modele dotate cu noul procesor Intel "Medfield". Procesoarele Intel sunt prezente in 80% dintre PC-uri, insa compania nu a reusit sa profite de dezvoltarea segmentelor smartphone si tableta. Lucrurile par acum sa se schimbe, iar modelul Lenovo cu chip Intel va fi lansat in primavara, scrie Computerworld.

Smartphone-ul Lenovo K800 va fi lansat mai intai in China in trimestrul al doilea, are ecran de 4,5 inch, reda video la rezolutie de 720p si va dispune de un procesor Atom Z2460 de 1.6 GHz. Intel a anuntat si o intelegere pe mai multi ani cu Motorola care nu se va limita doar la telefoane, ci si la tablete. Primul smartphone Motorola cu chip Intel va intra pe piata in a doua parte a lui 2012, dar nu s-au comunicat regiunile. Alianta cu Motorola este importanta si in contextul in care compania va fi cumparata de Google.

Pentru Intel, intrarea pe segmentul procesoarelor pentru smartphone-uri, dominat de ARM, este un moment crucial fiindca a mai incercat fara succes acest lucru. In 2010 a fost prezentat un concept de telefon LG care dispunea de un procesor Atom, dar modelul nu a fost lansat pe piata. Intel incepuse impreuna cu Nokia dezvoltarea unui sistem de operare pentru dispozitive mobile numit MeeGo, insa pana la urma Nokia a renuntat la acest sistem dupa semnarea acordului cu Microsoft.

O problema a procesoarelor Intel tinea de faptul ca erau "gurmande" in ceea ce priveste viata bateriei unui smartphone, insa compania spune ca problemele s-au rezolvat, iar telefoanele cu procesoare Intel vor fi "competitive ca putere si vor excela in performanta".

"Viata bateriei pe aceasta platforma nu este cea mai buna de pe piata, insa nici de departe nu este cea mai rea", spune pentru BBC Mike Bell, seful diviziei Ultra Mobility la Intel.

Mai jos puteti vedea o demonstratie cu telefonul Lenovo K800