Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a anuntat joi decizia de a amenda firma Direct Post Services cu suma de 5.000 lei pentru ca ar fi prestat servicii postale constand in colectarea, sortarea, transportul si livrarea la cutiile postale ale destinatarilor din Bucuresti a trimiterilor de corespondenta cu greutatea cuprinsa intre 0-50 grame, percepand pentru acestea un tarif mai mic de 2 lei/trimitere, incalcand astfel dreptul rezervat exclusiv Postei Romane (CNPR), ca furnizor de serviciu universal in domeniul serviciilor postale pe teritoriul Romaniei.

Sigla Posta RomanaFoto: Posta Romana

Autoritatea de reglementare explica faptul ca in vederea asigurarii dreptului utilizatorilor de acces la serviciul universal, CNPR beneficiaza printre altele si de dreptul exclusiv de a presta, pana la data de 31 decembrie 2012, servicii postale avand ca obiect trimiteri de corespondenta, indiferent daca livrarea acestora este accelerata sau nu, cu o greutate mai mica de 50 g si pentru care se percepe un tarif mai mic de 2 lei, constand in colectarea, sortarea, transportul si livrarea trimiterilor de corespondenta interne si distribuirea trimiterilor de corespondenta expediate din afara teritoriului Romaniei catre o adresa aflata pe teritoriul acesteia.

CNPR a dobandit acest drept exclusiv la data de 26 aprilie 2009, in urma unei proceduri de desemnare a furnizorului de serviciu universal lansate de catre ANCOM, la care au participat CNPR si compania Posta Atlassib Curier Rapid.

  • A patra sanctiune aplicata pana acum unui operator de servicii postale pentru incalcarea drepturilor rezervate exclusiv Postei Romane

Conform autoritatii, aceasta este cea de a patra sanctiune aplicata de ANCOM unui operator de servicii postale pentru incalcarea dreptului exclusiv al CNPR pe parcursul anului 2011.

Pe parcursul anului trecut s-au efectuat 2.097 de controale la toti furnizorii de servicii postale, care s-au soldat, in total, cu acordarea a 137 de avertismente si aplicarea a 11 amenzi in valoare totala de 66.000 lei.

Dintre acestea, ANCOM a efectuat 1.486 de controale la punctele de lucru ale Companiei Nationale Posta Romana, care s-au finalizat prin acordarea a 94 de avertismente si aplicarea a 2 amenzi in valoare totala de 11.000 lei.

Cele mai frecvente nereguli intalnite au fost cele referitoare la nerespectarea obligatiilor specifice impuse furnizorului de serviciu universal in cazul CNPR, respectiv de informare a ANCOM cu privire la aparitia oricarei modificari a datelor din notificare in cazul celorlalti furnizori de servicii postale.

  • Alte firme care au primit amenzi pentru incalcarea drepturilor rezervate exclusiv Postei Romane pana la sfarsitul acestui an

In luna octombrie a anului trecut, ANCOM a luat o decizie similara amendand firma Total Post Services cu 10.000 de lei, pentru ca ar fi prestat servicii postale constand in colectarea, sortarea, transportul si livrarea la cutiile postale ale destinatarilor din Bucuresti a trimiterilor de corespondenta cu greutatea cuprinsa intre 0-50 grame, percepand pentru acestea un tarif mai mic de 2 lei/trimitere. Firma a anuntat ulterior pentru HotNews.ro ca va contesta in instanta aceasta decizie.

De asemenea in luna martie 2011, firma TCE POST a fost amendata cu 10.000 de lei pentru ca a prestat la nivel national aceleasi servicii postale rezervate Postei Romane.