Comisia Europeana a anuntat marti deschiderea unei investigatii care-si propune sa verifice daca Samsung a facut abuz de pozitie dominanta pe piata telefoanelor mobile. CE aminteste ca in 2011 Samsung a cerut in mai multe tari ca vanzarile unor terminale concurente sa fie restrictionate, iar scopul anchetei este sa determine daca aceste actiuni incalca sau nu angajamente pe care compania si le-a asumat in 1998.

CE mentioneaza ca totul porneste de la faptul ca Samsung s-a adresat in 2011 tribunalelor din mai multe tari europene, cerand ca vanzarile de telefoane ale unor companii concurente sa fie interzise pe motiv ca ar fi incalcate brevete detinute de compania sud-coreeana.

CE vrea sa determine daca aceste actiuni ale Samsung au incalcat sau nu angajamentul pe care compania si l-a luat in 1998 fata de Institutul European de Standarde in Telecomunicatii. Prin acest angajament compania se obliga sa dea licente de utilizare ale brevetelor sale din domeniul telefoniei mobile "in termeni corecti rezonabili si nediscriminatorii".

Comisia noteaza ca este foarte important ca angajamentele sa fie respectate, astfel incat toate companiile implicate sa beneficieze de efectele pozitive ale standardizarii, iar concurenta sa nu fie distorsionata.