Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a prezentat joi industriei un proiect de ghid privind cerinţele ce trebuie respectate la intrarea pe piaţă şi pe parcursul desfăşurării activităţii a operatorilor mobili virtuali (MVNO), respectiv a acelor furnizori de servicii de telefonie mobilă cu clienţi proprii dar care nu operează o reţea proprie, utilizând pentru furnizarea serviciilor proprii reţeaua unui alt furnizor de telefonie mobilă. Un raport al Comisiei Europene publicat in vara anului trecut, sublinia ca Romania si Republica Ceha sunt singurele tari din UE unde nu sunt prezenti inca operatori de retele mobile virtuale (MVNO).

Conform informatiilor ANCOM, operatorul mobil virtual este exclusiv responsabil pentru relatiile cu utilizatorii finali si are toate drepturile si obligatiile legale fata de acestia, precum si drepturile si obligatiile stabilite prin reglementarile din domeniul comunicatiilor. Operatorii mobili virtuali stabilesc si plaseaza pe piata propria oferta cu amanuntul, ce poate fi diferita de cea prezentata de operatorul de retea mobila care gazduieste MVNO.

Aparitia operatorilor mobili virtuali conduce la cresterea eficientei in utilizarea infrastructurii existente de comunicatii mobile si la cresterea concurentei pe piata de comunicatii mobile.

  • "Operatorii mobili virtuali pot influenta nivelul preturilor cu amanuntul prin oferirea unui plus de inovatie si a unor servicii diferite fata de cele oferite de operatorii cu retele proprii, pot satisface nevoile unor nise de consumatori neatinse de ofertele operatorilor clasici si vor reprezenta un factor de dinamism in beneficiul consumatorilor care vor avea de ales intre mai multe oferte de servicii. Aparitia operatorilor mobili virtuali pe piata din Romania i-ar putea avantaja si pe operatorii de retele de telefonie mobila care vor putea vinde en-gros minute de trafic catre operatorii mobili virtuali fara efortul de a cauta noi clienti pe piata cu amanuntul, folosindu-si astfel retelele la capacitatea maxima", a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Pentru a putea deveni operator mobil virtual este necesar ca furnizorul sa-si stabileasca o strategie de afaceri si un model operational, sa negocieze si sa stabileasca un acord cu un operator de retea mobila care detine drepturi de utilizare a frecventelor in benzi licentiate, acord ce va contine conditiile tehnice si comerciale privind accesul la retea si care ii va permite furnizarea serviciilor de comunicatii mobile catre utilizatorii finali. In acelasi timp, un operator de retea mobila va negocia potrivit principiilor libertatii contractuale si negocierii cu buna-credinta cu potentialii operatori mobili virtuali. Operatorul de retea mobila trebuie sa permita o exploatare eficienta din punct de vedere economic, si sa ofere conditii nediscriminatorii din punct de vedere al calitatii serviciului in raport cu cele de care beneficiaza operatorul de retea mobila pentru propriile servicii.

Orice operator mobil virtual se va supune regimului de autorizare generala si va avea obligatia de a notifica ANCOM la inceperea unei asemenea activitati. De asemenea, acesta va putea solicita Autoritatii resurse de numerotatie si va avea dreptul de a negocia acorduri de interconectare cu orice furnizor de retele de comunicatii electronice mobile sau fixe.

Proiectul de ghid a fost realizat in acord cu legislatia europeana, pe baza unei analize privind furnizarea de retele mobile virtuale pe piata nationala de comunicatii electronice si a rezultatelor unei consultari a industriei derulate in 2011. Atat operatorii de retele mobile, cat si potentiali operatori mobili virtuali au solicitat Autoritatii o clarificare asupra cadrului de reglementare aplicabil operatorilor mobili virtuali, astfel incat acesti operatori sa demareze activitatea pe piata nationala de comunicatii electronice, in acord cu prevederile legislatiei nationale din domeniul comunicatiilor electronice.

Proiectul de ghid poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 09.03.2012, pe adresa sediului central al ANCOM.