In anul 2011, s-au efectuat 9 investigatii referitoare la transmiterea de mesaje comerciale electronice nesolicitate (asa numitul spam) pe telefonul mobil si pe e-mail, care s-au concretizat in aplicarea a doua amenzi societatilor Cosmote (in cuantum de 6.000 lei), respectiv Producton (in cuantum de 5.000 lei), precum si a unui avertisment", a declarat pentru HotNews.ro Alina Savoiu, seful biroului juridic si de comunicare al Autoritatii Nationale pentru Protectia Datelor Personale (ANSPDCP).

  • "Cosmote a platit amenda, iar Producton a contestat in instanta, procesul aflandu-se pe rol. In cazul Producton, aceasta societate a transmis o oferta de produse electronice desi persoana nu isi daduse acordul, ci doar telefonic solicitase anterior niste informatii de la aceasta societate legate de produsele si serviciile acestora. In momentul contactului telefonic ii fusese colectat nr. de telefon, adresa si e-mailul", a mai declarat Alina Savoiu.

Sanctiunile au fost aplicate potrivit articolului 12 din Legea privind protectia datelor cu carater personal (Legea 506/2004):

Articolul 12 – Comunicarile nesolicitate:

(1) Este interzisa efectuarea de comunicari comerciale prin utilizarea unor sisteme automate de apelare care nu necesita interventia unui operator uman, prin fax ori prin posta electronica, sau prin orice alta metoda care foloseste serviciile de comunicatii electronice destinate publicului, cu exceptia cazului in care abonatul vizat si-a exprimat in prealabil consimtamantul expres pentru a primi asemenea comunicari.

Contactati de HotNews.ro, oficialii Cosmote nu au dorit sa comenteze. De cealalta parte, oficialii Producton spun ca au atacat decizia intrucat nu li s-a prezentat nici o dovada a incalcarii legii.

  • "Am contestat aceasta amenda deoarece in procesul verbal al autoritatii nu se facea referire clara la ce articol din lege am incalcat si nici nu ni s-a oferit o dovada a abaterii noastre. Nu ni s-a prezentat nici o dovada legata de plangerea clientului", a spus pentru HotNews.ro Cristina Pisica, director executiv al Producton.

Nici o amenda pentru spam in 2010

In cursul anului 2010, ANSPDCP a primit 27 de plangeri privind mesaje comerciale nesolicitate prin mijloace electronice, pe baza carora s-au efectuat cinci investigatii. Intrucat in cadrul controalelor realizate nu s-au confirmat aspectele semnalate in plangeri, operatorii respectivi nu au fost sanctionati contraventional pentru transmiterea acelor mesaje.