
Sursa foto: Agerpres
Valul de frig si ninsori care afecteaza Romania de peste zece zile a generat zeci de morti, localitati izolate, drumuri blocate, iar in fata vitregiilor naturii autoritatile statului au actionat haotic. Asta in conditiile in care Romania are inca din 2008, in acte, un centru unic de comanda. E vorba despre Centrul National de Conducere si Coordonare a Interventiei (CNCCI) in cazul situatiilor de urgenta, proiect de peste 203,7 milioane dolari, finantat in comun de Guvern si Banca Mondiala.
Mai mult, un sistem informatic integrat (SMISU) ar fi trebuit sa fie operational inca din vara anului 2009, in conditiile in care in vara lui 2008 un consortiu format din firmele S&T Romania si APD Communications Ltd. (Marea Britanie) anunta castigarea acestui contract in valoare de circa 7,5 milioane de euro. In practica insa, nici una din aceste initiative nu este operationala.
In luna noiembrie 2008, oficialii din Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MAI, in prezent), ai Ministerului Apararii, ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) si ai Bancii Mondiale anuntau inaugurarea la Ciolpani a Centrului National de Conducere si Coordonare a Interventiei (CNCCI).
Centrul ar fi urmat sa conduca si coordoneze activitatile de raspuns in caz de dezastru prin intermediul unui sistem informatic integrat national - Sistemul de Management Informational pentru Situatiile de Urgenta (SMISU).
Tot acest proiect, finantat in comun de Guvernul Romaniei si Banca Mondiala, avea valoarea totala de 203,7 milioane dolari (din care 150 milioane dolari imprumut).
Comunicatul de la acea vreme anunta ca "SMISU - primul sistem integrat la nivel national care cuprinde elementele cheie necesare adoptarii deciziilor si conducerii unitare a interventiei in situatii de urgenta" va deveni total operational la finele lunii iunie 2009, dupa o faza pilot:
- "Odata cu operationalizarea CNCCI a inceput si testarea functionarii SMISU in cadrul unui program pilot care cuprinde CNCCI, Centrul Operational National (CON) din cadrul IGSU, cinci centre operationale teritoriale (Arad, Bihor, Botosani, Bucuresti, Prahova) si centrul operational al Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei. Testele au rolul de a valida solutiile tehnologice propuse de specialisti si evidentia, la nevoie, ajustarile necesare inainte de extrapolarea sistemului la nivel national. IGSU estimeaza ca sistemul sa devina total operational la finele lunii iunie 2009".
SMISU, un sistem informatic integrat de 7,5 milioane euro in continuare nefunctional
De altfel, in vara anului 2008, furnizorul de solutii IT S&T anunta lansarea oficiala in Romania a acestui proiect.
- "Finantat de Banca Mondiala, proiectul in valoare de aproximativ 7,5 milioane euro va fi implementat in termen de 12 luni de catre un consortiu format din companiile S&T Romania si APD Communications Ltd. (Marea Britanie) cu sprijinul companiilor britanice EUS Associates Ltd si Ultra Electronics APL. Unitatii de Management al Proiectului din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative ii va reveni responsabilitatea de a coordona derularea contractului in calitate de reprezentant al beneficiarilor acestui sistem", se arata in comunicatul S&T.
Sistemul ar fi trebuit "sa conecteze toate centrele operationale pentru situatii de urgenta" si ar fi urmat sa fie "utilizat in toate etapele managementului situatiilor de urgenta: prevenire, planificare, raspuns si restabilirea starii de normalitate", conform declaratiilor lui Victor Paul Dobre, secretar de stat in cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative la acea vreme.
Detalii suplimentare despre acest contract castigat de S&T dar si despre ofertele respinse - in acest document al MAI.
Alin Maghiar, purtator de cuvant al IGSU: Anul trecut s-au facut niste teste, dar softul la momentul respectiv nu a corespuns cerintelor contractuale
Ce s-a ales de acest sistem informatic si de Centrul National de Conducere si Coordonare a Interventiei (CNCCI)?
- "In noiembrie 2008 a fost inaugurata cladirea care trebuia sa deserveasca Centrul National de Coordonare si Conducere a Interventiei - doar cladirea respectiva si toate utilitatile necesare. In momentul de fata suntem in faza de roll-out pentru softul care va fi folosit atat in cadrul centrului national cat si pentru centrele judetene, urmand ca la sfarsitul lunii mai - inceputul lunii iunie sa fie operationalizat 100% si acest centru sa fie folosit in conducerea si coordonarea interventiilor. Este vorba de Sistemul de management integrat a situatiilor de urgenta - SMISU. Nu am informatii la momentul de fata despre cat a costat, pentru ca nu IGSU a organizat licitatia, noi suntem doar beneficiarul si asta este tot ce pot sa va declar", a precizat pentru HotNews.ro Alin Maghiar, purtatorul de cuvant al IGSU.
Cand ar fi trebuit sa fie operational acest sistem informatic?
- "Anul trecut s-au facut niste teste, dar soft-ul la momentul respectiv nu a corespuns cerintelor contractuale si a trebuit sa fie modificat si de aceea s-a prelungit cu 6 luni perioada de implementare", a mai mentionat Alin Maghiar.
Datele de la Banca Mondiala referitoare la starea acestui proiect arata ca faza de testare a fost depasita si ca incepand din luna decembrie 2011 a inceput procesul de roll out a partii de hardware - furnizare si instalare de echipamente IT (routere, switch-uri etc) in 40 de centre din tara. Etapa este preconizata a se incheia pana pe 15 ianuarie 2012. Procesul de roll-out de software ar urma sa demareze la inceputul lunii februarie 2012 si va trebui finalizat pana la data de 20 aprilie 2012, conform unei prelungiri a termenului de implementare avizate de catre Banca Mondiala.
HotNews.ro a solicitat un punct de vedere si de la S&T si de la Banca Mondiala privind motivele exacte pentru care acest sistem informatic integrat nu este operational nici la aceasta ora, insa pana la publicarea acestui articol nu am primit niste raspunsuri. HotNews.ro va face publice aceste informatii imediat ce vor fi primite.
oamenii aia au murit de betivi din cauza propagandei usl.
regele e de vina !
altfel, totul e bine, la vara cald ...
sa traiti bine !
pe cand "cel mai bun guvern din galaxie" si "cel mai bun guvern din Univers"? :))
si sa nu uitam : nici nu o sa existe vreodata un guvern mai bun decat guvernul actual...
Ca "eficienti" vedem ca au fost.... la cum arata Romania sub zapada, merita chiar felicitati pentru "eficienta si precizie" !!!!!!!!!!!
Iar pe MRU, din pacate, nu o sa-l vedem deloc Presedinte!
Dupa gafa aia monumentala cu "lenesii" care nu trec la lopata, cand aramata a folosit explozibili in muuulte zone sa distruga nametii de cativa metri inghetati bocna!
Spun din pacate pentru ca il apreciez, dar mai zilele trecute am vazut o amarata de batrana de 70 si ceva de ani care iesise cu lopata si se chinuia sa-si dezapezeasca casa(e vaduva sarmana) si spunea ca ii este rusine sa-i lase pe tinerii militari sa-i dezapezeasca casa, ca sa nu fie considerata "lenesa", cum a zis tanarul Prim Ministru!!
Nu cred ca multi il vor mai vota pe MRU dupa gafa asta monumentala, l-am inlocuit pe arogantul Boc cu si mai arogantul MRU!!!
Mai vedem, dar eu cred ca gafa nu-i este deloc in ajutor, dimpotriva oamenii aia muuulti nu vor uita o astfel de ATITUDINE din partea unui PM, mai ales ca trecuse in viteza avionului in cateva ore si nici macar nu a vazut adevaratul dezastru...oamenii aia batrani plangand ingropati sub zapezi de metri, si fara nici o speranta ca autoritatile sunt alaturi de ei..
In schimb autoritatile vor fi cat de curand alaturi de ei ca vin alegerile! Precis si eficient, cum spui!
Sa mai vezi pungile portocalii cum vor aparea desi nici nu vor fi in vara oamenii inzapeziti, dar autoritatile vor avea grija lor !!!
Asta se cheama ipocrizia in care traim de 20 de ani, de 20 de ani de cand am sperat ca Romania va fi altfel... e la fel, acum locul comunistilor lui Ceausescu in posturi babane l-au luat ba PSDistii, ba PNListii, ba PDListii, ba UNPRistii, ba UDMRistii....
Aceeasi Marie cu alta palarie numita democratie !!!!
-furtul, si
-manipularea opiniilor.
Restul doar incultura(mediocrii chiar repetentzi la scoala), lipsa de inteligenta( in unele cazuri, chiar la varf, boala mintala),nepriceputi, rai, lipsiti de patriotism, aserviti strainatatii.
bravos...
http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=614
ce stii tu...
tie ti-ar conveni sa mergi cu metrou la servici cand ai putea lua mertzan sin spagi?!
PS: ignora ultima fraza... tu probabil chiar mergi cu metrou... sau o amarate de dacie ceva...
In plus open source te face dependent de dezvoltator, in cazul nostru concret S&T. Ce credeti voi ingerasilor ca e mai bine ? Sa fii dependent de S&T, care azi zboara maine nu mai zboara, sau de Oracle sau Microsoft ????
O lista a implementarilor se poate vedea aici:
http://sahanafoundation.org/community/deployments/
Daca s-ar fi ales aceasta solutie, nu mai trebuia platita dezvoltarea de la zero a unei aplicatii, doar implementarea, adaptarea si eventual, localizarea in limba romana.
normal ca nu merge nimic in capul lor ....
pe principiul...." vrem un soft si atat"....
Ma luptam cu morile de vant explicandu-le colegilor si managerilor ca acest proiect este destinat tuturor cetatenilor Romaniei si la un moment dat poate chiar ei vor fi in situatia in care vor avea nevoie de aceasta "aplicatie".
Acestea fiind spuse, sper ca macar unul dintre manageri sa aibe nevoie de aceasta aplicatie si sa fie chiar ei in pielea "fraieritilor"
PS: Am plecat repede de acolo pentru ca nu puteam dormi noaptea cu gandul ca poate din cauza mea, cineva, candva, va pati ceva grav.. pentru ca eu, poate testasem dar cineva in urma mea, a schimbat ceva (asa cum se intampla frecvent).
1.Cand se mai linistesc putin treburile cu viscolul duceti-va la primarii, IGSU, prefecturi, guvern si puneti-i sa va povestesteasca (dar cu exemple si cifre concrete nu cu "totul este pregatit") despre pregatirile de alarmare si interventie in caz de inundatii. Pentru ca asta va veni in urmatoarele saptamani. Va garantez 80% ca va fi "silenzio stampa" iar dupa ce se va intampla vor reincepe oracaielile si porcaielile obisnuite.
2. Daca toti ati vbit de softuri verificati si cine a proiectat drumurile si interventiile la drumuri, strazile si intersectiile, cum s-au obtinut avizele si in ce masura ele corespund normativelor nationale si europene!!! Veti avea ce scrie vreo jumatate de an!
La multi ani S&T Romania!
Am vazut azi la Romania TV timp de 1 ora un adevarat circ(pe subiect) in care acest Domn Alin Maghiar le-a raspuns ziaristilor care ii puneau aceleasi intrebari iar raspunsurile aratau un sigur lucru care nici nu stiu daca mai trebuia confirmat:
INCOMPETENTA si delasarea si indiferenta din administratia publica din astia 20 de ani!!
NU le pasa, NU dau socoteala pentru nimic, nu dau socoteala pentru BANII publici care se duc pe apa sambetei, in tot felul de investitii(cum deja ne zapacise Dl Boc) care mai de care mai laudate si cu panglici taiate dar NETERMINATE sau uitate sau lasate in plata Domnului....
NU-i pasa nimanui, NU da nimeni socoteala, cred ca Dl Boc de exemplu habar nu avea ca exista asa ceva, au descoperit cei de la RTV si asa a iesit mizeria asta de milioane de Euro, cum or fi si altele, Dumnezeu numai le stie....
Daca nu erau zapezile astea zacea povestea inca multi ani la fel cum a zacut pana azi....
A-propos de raspunsul dlui Alin Maghiar cum ca toata intarzierea se datoreaza softului ala, intreb: daca ei l-au facut de-acum 4 ani, ala nu e deja depasit, la viteza cu care se schimba lucrurile in ITul de azi ??!!!
Cu foarte putini angajati, aceasta firma are venituri uriase care, ca si siveco ia mai toate proiectele mari.
Cele mai mari tunuri in software, se dau in proiecte europene, sau finantate cu bani de la buget.
Cei care lucreaza in domeniu sunt cu siguranta, ca si mine siderati de costurile enorme si de rezultatul dezastruos al proiectului.
Modul de operare al acestei firme vampir este de a subcontracta alte firme (prin aceleasi relatii dubioase ale "baietilor veseli").
Romania a fost si este furata in continuare prin intermediul acestor tipuri de afaceri in care "fratii" isi impart niste sume exorbitante intre ei, bani care acordati unei firme normale ar fi trebuit sa rezulte intr-un proiect senzational de bun, nemaivazut si nemaipomenit.
Cind Banca mondiala "finanteaza" un proiect, licitatia este dirijata catre firme straine. S&T este austriaca condusa de romani verzi. Rezultatul este ceva inutilizabil.
Analizati toate priectele "finantate" de Banca Mondiala si vedeti daca Ramania s-a ales cu ceva, afara de imprumuturile care trebuie platite !
Eterna placa. La ce mai servesc serviciile?
Informarea se face mult mai bine pe alte cai si mult mai ieftin.
Pacat ca nu ati dat acea imagine!!
Cred ca "utilajele necesare" aflate in cladire la inaugurare, de care vorbeste Dl Alin Maghiar au ruginit deja !!!
Guvernul Călin Popescu-Tăriceanu a guvernat România în perioada 29 decembrie 2004 - 22 decembrie 2008.
Intrebarea este : Cand si cine a "perfectat" contractul?
Deci, cine a profitat de contract ?
Poate mai reflectezi. Nu te mai uita la Haznale si Irealitati ca 'dauneaza neuronului singuratic"
Platesc cu capul numai liderii cei mai de sus, din pacatele esaloanele secunde, care de-abia asteapta la ciolan, sunt gata mereu sa preia metehnele celor decapitati (la propriu sau la figurat).
Si asta din simplul motiv ca asa au vazut de la inaintasii lor ca se face.
Domnilor guvernati, platiti cum trebuie specialisti IT si sa vedeti ce proiecte vor realiza. Veti ramane cu gura cascata.
Sa se ia masuri ca, specialisti institutiilor de stat sa poata merge la cursuri de specializare. Dupa aceasta dati-le o tema, un proiect. sa vedeti ca in 12 luni fac un sistem informatic operational.
Nu-mi vine sa cred, ca un proiect demarat in 2009 sa fie fie operational NICI in 2012. Doamne unde am ajuns.
Dar, ne-am obisnuit sa oferim totul firmelor, care seaca buzunarul ministerelor si bugetul de stat.
Dar, tot din interior se impute treaba. Apar discutii, cum un specialist IT sa castige mai mult decat directorul sau alt sef.
Nu este corect!!!
As dori sa se analizeze, cate proiecte au fost date pe mana firmelor si cate functioneaza. Iar daca anumite componente functioneaza sigur nu toate modulele si la parametrii solicitati.
Sunt multe de facut in administratie si institutiile bugetare. Sper ca factori de decizie din fiecare minister, sa analizeze si sa puna specialisti IT la treaba.
Ma repet, dar trebuie. Trimiteti oameni la specializare. Si apoi aruncati in apa, mai intai cu proiecte mici si apoi cu proiecte mari. Cel mult sa se poata face contracte de consultanta pt sprijin atunci cand intra intr-un impas.
Sunt convins ca, in max 2 ani veti avea proiecte functionale.
La salariile oferite specialistilor IT din administratie, ce credeti ca o sa faca? Paseaza problema la firme private. Cine raspunde ca aceste proiecte nu sunt operationale?
Posibil, firma va fi trasa de urechi, sub forma de mici reprosuri. Pe cand specialistul risca sa fie dat afara.
In ultimii ani, s-a incetatenit ideea sa vina firmele sa faca treaba, iar acestea vin precum ursul la miere.
Vreti sau nu, in secolul 21 nu se mai poate fara informatizare.
Nu contest ca 4 ani sunt foarte multi pentru dezvoltarea unui produs software, dar nimeni nu stie cu adevarat cat de complex sau nu este acest sistem.
Si interconectarea a 41 de judete pare destul de complexa avand in vedere cum se misca lucrurile in prezent in sistemul bugetar.
Firma care l-a realizat se numeste SOFTWIN.
Proiectul a fost premiat la nivel mondial!
Prima replicare over dial-up FUNCTIONALA!
Programatorii & arhitectii nostri geniali (mai exact OLIMPICI) Nu dau nume pt ca nu le-am cerut acordul.
Cred ca nu intelegi ce inseamna 7.5 milioane euro.
Daca te apuci sa numeri de la 1 la 7.500.000 cu voce tare, ai sa imbatranesti.
Engelzii in general fura de rup din Romania, vin cu niste scoruri de cacao de peste 1000 LIRE/ZI/SALARIAT si SUNT PROSTI DE PUT!!! S&T probabil inca mai are oameni platiti pe firme din M.B ca sa evite impozitele din Romania!!!
Si de altfel insularii se vaicaresc ca le vin romanii pe la ei p-acasa, dar de aici fura cu sacu, niste haiduci.
Mentalitatea de PIRAT a ramas,
Invata sa privesti cu ochii tai!
Vezi cine la ce firma e actionar si dupa aia ia si vorbeste "nimeni cu adevarat...". Poate amanta ta nu pricepe cifre si IT, dar totusi... schimb-o frate, gasesti una desteapta la aceeasi bani.
Te intrebi cat de lacom si de idiot poate fi cineva care prefera sa-si ridice in cap un milion de alegatori decat sa renunte la niste spagi, sau sa nemultumeasca 2-3 cumetri.
Începerea procedurilor de testare a SMISU este un moment cheie în implementarea proiectului şi un pas hotărîtor către îndeplinirea obiectivelor sale majore. De asemenea, prin operaţionalizarea CNCCI, se concretizează doi ani de eforturi conjugate ale ale specialiştilor români şi internaţionali pentru dezvoltarea unui sistem informatic de management coordonat al informaţiilor privind toate tipurile de situaţii de urgenţă şi integrarea instituţională a tuturor factorilor implicaţi la nivel naţional, regional şi local. "
Daca testarile au inceput in 2008, inseamna ca SOFTUL era gata atunci, nu ?!
Si-atunci: ori dimensiunea Proiectului ii depaseste pe cei care l-au castigat ori sistemul public asa cum il stim NU este in stare sa furnizeze informatiile incat softul sa functioneze!!!
Ceva nu se nimereste, daca ei au declarat atunci in 2008 ca "testarile au inceput pe cele 5 centre pilot operationale" !!!!
Urmau apoi a-l extinde la nivel national!!
Sau au mintit inca de atunci ?!
NU m-as mira deloc, dimpotriva....
Concluzie: milioane de Euro blocati intr-un proiect care zace-n uitarea autoritatilor....
Ma gandesc ... versiunea "de baza " , testata cu succes de-a lungul istoriei omenirii se cheama harta cu stegulete - stiti cum functioneaza , am vazut-o in actiune acum cateva zile pe HN arata situatia drumurilor blocate . Cat o fi costat (LOL ) ?
UNUL singur NU am vazut!!
"Idiot?"
"Cu respect va raportez, domnule oberst, idiot", raspunse Svejk in locul furierului.
"Douazeci si una de zile carcera pentru timpenie, post negru, o saptamina in fiare. Iti scoatem noi gazetele din cap, nataraule."
(nu mai tin minte exact ce a zbierat colonelul la Svejk, dar cam asa ceva)
evenimente naturale, ci vizeaza situatii "de urgenta" de alta natura...Sancta simplicitas !
asa, daca ar lua amploare, poate.
dar, cum spun si sefii, noi nu suntem ca grecii..
acum doua seri, la tvr info, care zice'se ca tzine cu guvernarea, era un colonel isu.
omul a povestit de dezapezirea unei comune din buzau sau vrancea, care avea vreo patru sate.
a spus clar, ca nici un regiment de ar fi lucrat pe branci, nu reusea intr'o zi, cat a facut o freza in cateva ore.
asta este ce trebuie sa aiba in zonele alea din baragan, caci zapada nu este uniforma, este valurita.
si ar mai trebui sa fie ceva, pentru protectia drumurilor, niste perdele de arbusti pe o parte si alata a drumurilor, cu o latime de 3-5 m. sunt niste salcami pitici, care cresc stufos, si plantati des, dau o perdea de protectie mult mai buna decat parazapezile.
plus, vara sunt spatii de verdeata, absorbind din poluare.
caci, problema grea nu este a caselor inzapezite, care sunt pe la marginea satelor, cateva de fiecare sat. problema este a cailor de acces nationale si judetene, spre localitati.
daca astea sunt practicabile, se poate interveni mai usor, cu aprovizionarea, asistenta medicala si reparatia avariilor electrice.
daca se poate umbla pe drumuri, copiii pot merge sa'si ajute parintii, n'ar mai fi atata mobilizare de jandarmi si armata.
Treci la lopata si numai trancani degeaba, ca vede lumea ce "mareata" e guvernarea!
Atat de mareata ca din 2012 o sa-i comentezi in opozitie!!!
A-popos, articolul asta este despre altceva, dar pe tine se pare ca nu te duce mintea sa-l intelegi !
Pentru ca evident ei sunt de vina. Portocalii nu sunt de vina niciodata pentru nimic. Sau de vina sunt batrinii "mortii de betie" care stateau la caldurica si se uitau la TV de sub 3 metri de zapada fara curent si gaz lemne si mancare?
Guvernul Călin Popescu-Tăriceanu a guvernat România în perioada 29 decembrie 2004 - 22 decembrie 2008.
Intrebarea este : Cand si cine a "perfectat" contractu ?
Acum ce raspuns mai ai ?! Tot portocalii si Basescu e de vina ?
Adevarul doare, de asta dati cu "-"
Oricum, voi nu judecati, voi urmati instructiuni de la Grivco.
Vai de mama voastra !
Nu exista vinovati?
Nu pot fi cercetati?
Nu se poate dovedi vinovatia?
Nu exista prejudiciu?
Tot ne vaitam ca nu avem ce ne trebuie, afirmam ca stopam risipa.
Cand se va intampla asta?
Ce Domane iarta-ma faceti cu banii astia pe care ii furati? Macar va simtiti fericiti?
Intrebarea este adresata "portocaliilor", "rosiilor" sau celor vopsiti in culorile curcubeului.
Pana la urma sunteti toti "cam maronii".
1. Un sistem informatic nu inlocuieste actiunea umana. Afirmatii de genul: "exista x morti, neimplementarea la timp a sistemului e de vina" nu au nici o legatura cu realitatea. Sistemul informatic nu deszapezeste, nu intervine la fata locului si nu poate salva direct vieti. Un sistem informatic centralizeaza datele (in masura in care ele exista), permite prelucrarea lor si poate sprijini luarea unor decizii. Atat.
2. SMISU este un sistem informational (in textul articolului scrie doar informatic). Diferenta este ca un sistem informational cuprinde pe langa sistemul informatic si oameni, procese si proceduri. Pentru ca sistemul informatic sa fie operational trebuie ca procesele si procedurile la nivelul institutiilor sa fie bine definite, institutiile sa colaboreze intre ele si sa produca datele necesare pentru alimentarea sistemului, sa existe personalul calificat necesar pentru operarea si intretinerea sistemului, si asa mai departe. Dezvoltarea unui astfel de sistem pune mari probleme intr-o tara ca Romania, unde organizarea institutionala si reforma sunt practic la inceput.
3. CNCCI (centrul despre care se discuta in articol) se activeaza in cazul in care se activeaza CNSU (comitetul national pentru situatii de urgenta), moment in care devine centru unic de comanda. N-am vazut pe undeva un anunt ca s-ar fi intamplat acest lucru. In cazul in care activarea nu se intampla, coordonarea actiunilor se face din centre multiple. apartinand institutiilor implicate in gestiunea situatiilor de urgenta.
4. Gestiunea efectiva a situatiilor de urgenta se face la nivel judetean. La nivel national se face centralizarea datelor, coordonarea de ansamblu si se iau deciziile referitoare la suplimentarea fortelor si mijloacelor. Importanta este in acest caz in primul rand folosirea sistemului la nivel judetean.
6. Proiectele prevad faze de executie, carora le corespund termene de plata. Pana cand o faza de executie nu e terminata, firma nu isi ia banii. Probabil ca asa e si in cazul de fata si s-a platit doar ce s-a facut.
Uite sa nu zici ca sunt ignorant ca nu pricep ce se vrea, si ca stiu doar sa ma pun contra ca restul romanilor, iti dau o sugestie Cloud Computing, ca sa nu mai bagati banii in servere ultra scumpe folosite numai 3-4 luni pe an si atunci la capacitate redusa. Solutii sunt mult mai ieftine, mult mai elegante, dar pe noi ne intereseaza numai banul. Bafta la contracte cat mai mari!
Sistemul trebuia sa devina operational in iunie 2009, citeste atent ce declarau in 2008!!!
http://web.worldbank.org/WBSITE/EXTERNAL/COUNTRIES/ECAEXT/ROMANIAINROMANIANEXTN/0,,contentMDK:21977154~pagePK:1497618~piPK:217854~theSitePK:454573,00.html
Pe langa respectivul sef, care s-a schimbat, mai exista inca 2 personaje sinistre, direct implicate in acest proiect, care sunt de o incompetenta rara, mai ales pe partea de cerinte functionale.
Astea sunt cauzele principale ale intarzierii. Si da, plata se face pe faze de proiect.
Firma e o varza totala, sunt o mana de juniori, fara nici o viziune arhitecturala, team leaderi fara cunostinte software, nepotisme la greu...
@made in Romania sub marca austriaca..
- ne cunoastem bine tara cu relieful asa de frumos si felurit.
- ne cunoastem de asemenea clima de la noi si capriciile ei
- ce e asa de greu sa fim ordonati si disciplinati si mai ales harnici???
- Din pacate suntem extrem de delasatori si neglijenti.
- Cu exceptia oamenilor bolnavi si a copiilor,daca restul populatiei valide ar fi pus mana pe lopata,putea sa diminueze mult efectele nefaste ale viscolului.In asemenea situatii nu suntem uniti si cand totul se agraveaza,plangem si ne vaicarim.
i-ati vazut pe japonezii loviti de Zunamy si de cutremur si de dezastru care a fost in urma exploziei acelei centrale atomice. ei bine,ati putut de asemenea sa vedeti zilele aste in ziare,cum arata acolo la 11 luni de la dezastru.
parca nimic nu s-ar fi intamplat.
Unii si-au sacrificat chiar viata si s-au expus radiatiilor si au curata acolo.
Noi nu trebuie sa fim ca si ei...dar un pic de solidaritate si spirit de sacrificiu in anumite situatii trebuie sa aratam.Un viscol nu e un Zunamy.