​Dezbatere aprinsa in Romania pe tema ACTA: STS si ORDA spun ca legislatia actuala e mai dura decat acest acord, societatea civila ii contrazice, iar ISP-istii se tem sa nu fie transformati in Politie

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 15 februarie 2012, 21:51 Economie | Telecom


Protest impotriva ACTA / Bucuresti, Piata Universitatii, 11.02.2012
Foto: HotNews / Dan Popescu
 documente
(15 Feb 2012) PDF, 257KB
(15 Feb 2012) PDF, 188KB
Reprezentanti ai autoritatilor statului, furnizori de internet, artisti si membri ai societatii civile au avut miecuri o dezbatere foarte aprinsa pe tema controversatului Acord comercial de combatere a contrafacerii (ACTA), semnat de Romania si alte 21 de state membre UE la sfarsitul lunii trecute. Oficialii STS (Serviciul de Telecomunicatii Speciale) si ai ORDA (Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor) au argumentat ca actuala legislatie privind drepturile de autor este mai dura decat prevederile acestui acord, reprezentanti ai societatii civile i-au contrazis avertizand ca acordul extinde sfera de sanctiune si asupra incalcarilor care aduc avantaje comerciale indirecte, iar furnizorii de internet si-au exprimat temerea de a nu fi transformati in Politie a internetului.

O conferinta pe tema ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) organizata miercuri la initiativa Comunic@tii mobile si a Internet Society a starnit dezbateri aprinse dupa ce generalul Marcel Opris, seful Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) a cerut o dezbatere reala pe articole si paragrafe atat din acest Acord cat si din actuala legislatie.

Marcel Opris, seful STS: Este o idiotenie sa crezi ca cineva isi propune sa puna masuri de control si sa bareze raspandirea internetului

 • "De doua zile si doua nopti tot am citit (n.a acordul ACTA) incercand cu dictionarul in fata sa inteleg ce naiba scrie acolo si de ce este atata lume iritata. Ar fi foarte interesant sa vedeti daca toti participantii la discutie cunosc textul ACTA, daca cineva a facut efortul sa-l coroboreze cu alte legi nationale", a declarat generalul Marcel Opris, seful STS.

Generalul STS a tinut sa sublinieze ca raspandirea internetului catre cetateni este unul dintre principiile de baza ale Agendei 2020 a UE si ca acest acord nu va crea bariere.

 • "Politica europeana spune ca unul dintre pilonii dezvoltarii cunoasterii progresului tehnologic al Europei, al cresterii abilitatilor tineretului de a face o economie viabila ca sa fim in apropierea Americii, Japoniei si a altor tari este promovarea economiei pe internet. Este o idiotenie sa crezi, nu va suparati, ca cineva isi propune sa puna masuri de control si sa bareze raspandirea internetului. (...) Ne propunem ca pana in 2020 economia Romaniei sa fie digitala, ce Dumnezeu? De aici incolo Fair-play ar fi fost sa afisati ACTA si sa vedem ca nici o actiune a unei autoritati abilitate a statului sa sprijine protejarea unui drept de autor nu poate fi pornita decat la cererea legitima adresata Justitiei", a spus Marcel Opris, care a indemnat ca in cadrul conferintei sa se discute pe marginea prevederilor ACTA si a legislatiei actuale nationale.

Contrazis de o voce din sala, Opris a tinut sa precizeze ca respectivul este "ofiter SRI in rezerva". Ulterior "ofiterul" a spus ca generalul Opris ar fi incalcat legea deconspirand identitatea sa, dar oficialul STS nu se mai afla in sala.

Seful STS a fost sprijinit de Razvan Casmoiu, diretorul directiei expertize si constatari din ORDA(Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor), care a venit cu exemple din actuala lege privind drepturile de autor (Legea 8/1996) pentru a sublinia ca legislatia nationala este mai dura decat ACTA.

Razvan Casmoiu, director ORDA: ACTA nu va aduce prejudicii libertatilor utilizatorilor si nu va atrage masuri suplimentare de monitorizare a utilizarii internetului

Razvan Casmoiu a venit cu mai multe exemple (vezi documentele atasate articolului), unul dintre acestea fiind cel legat de articolul 23 alineatul (3) din ACTA:

 • "O parte poate sa prevada proceduri si sanctiuni penale, in cazurile corespunzatoare, pentru reproducerea neautorizata a operelor cinematografice in cadrul unei proiectari intr-o sala deschisa, in general, publicului".

"In ACTA se vorbeste doar despre proiectele cinematografice. Legea noastra acopera toate tipurile de opera, a spus Razvan Casmoiu, indicand art. 15 alin (1) din Legea 8/1996 si subliniiind ca aceasta comunicare publica este sanctionata prin lege cu inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda.

Razvan Casmoiu a dat apoi si un alt exemplu - un articol din legea nationala care nu are corespondent in ACTA - art. 139, indicele 8:

 • "Art. 139 - 8. - Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 4 ani sau cu amenda punerea la dispozitia publicului, inclusiv prin internet sau prin alte retele de calculatoare, fara consimtamantul titularilor de drepturi, a operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe ori de drepturi sui-generis ale fabricantilor de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel incat publicul sa le poata accesa in orice loc sau in orice moment ales in mod individual".

 • "Aici este vorba de download si upload facut prin torrente si DC++. Acest articol din legea nationala nu are corespondent in ACTA. In concluzie consideram ca acest acord nu va aduce prejudicii libertatilor personale ale utilizatorilor de internet si nu va atrage masuri suplimentare de monitorizare a utilizarii internetului", a declarat Razvan Casmoiu.

Anca Turcea, consilier in Ministerul Economiei: Foarte multe tari au semnat acest acord ca sa fie intr-o forma definitiva si autentica/Putem insa sa nu-l ratificam

In cadrul evenimentului a intervenit si Anca-Rodica Turcea, consilier superior in cadrul Ministerului Economiei, minister care a initiat memorandumul prin care Romania a semnat acordul ACTA.

Aceasta a tinut sa spuna ca intentia avuta de Ministerul Economiei a fost de "combatere a marfurilor contrafacute" si ca mai sunt extrem de multi pasi pana ca acest acord sa fie aprobat.

 • "Chiar daca statul roman isi va exprima consimtamantul de a deveni parte la acordul comercial de combatere a contrafacerii adoptand o lege de ratificare, ceea ce inca nu s-a facut, transmiterea instrumentului de ratificare catre Guvernul Japonieim, care este depozitarul acestui tratat multilateral va fi facuta de catre Consiliu (n.a Consiliul UE) cu indeplinirea concomitenta a urmatoarelor conditii: unu -  toate celelalte 26 de state membre au semnat ACTA si au transmis Consiliului instrumentele lor de ratificare si doi - exista aprobarea Parlamentului European. Deci numai in aceste conditii", a spus Anca Turcea.

Mai multe voci au acuzat lipsa unei dezbateri publice si a transparentei in semnarea de catre Romania a acestui acord. Turcea a spus insa ca pentru a se face o dezbatere publica este nevoie sa fie initiat un act legislativ, iar pana acolo mai este.

Ministerul Economiei promite sa actualizeze pe site-ul propriu stadiul dezbaterilor ACTA

 • "Noi putem face o dezbatere publica conform legii 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica atunci cand initiem un act legislativ. Noi urmeaza sa initiem o lege de ratificare a acestui acord si atunci putem initia dezbaterile publice. Acordul ACTA este in forma definitiva si autentica. Putem insa sa nu-l ratificam, pentru ca sunt foarte multe state care au semnat acest acord ca sa fie intr-o forma definitiva si autentica", a precizat Anca-Rodica Turcea.

Diana-Olivia Hatneanu, director executiv al Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a intervenit si a cerut o dezbatere si inainte ca in Parlamentul Romaniei sa ajunga un astfel de proiect de lege.

 • "Inteleg ca dezbaterea publica pe niste texte va incepe abia cand veti avea un proiect de lege de ratificare. Dar nu va impiedica nimeni ca aceasta dezbatere sa aiba si un fond sa ni se spuna din partea Guvernului exact ce legi urmeaza sa fie modificate si cum", a cerut Diana-Olivia Hatneanu.

In replica Anca-Rodica Turcea a spus ca Ministerul va actualiza pe site-ul propriu informatiile cu privire la stadiul de dezbatere a acestui acord.

 • "Intrati pe site-ul nostru. De azi incepand am publicat tabele de concordanta intre ce prevede tratatul ACTA si ce prevede legislatia nationala. Autoritatea Vamilor ne-a inaintat un astfel de material. Domnul Casmoiu azi ne-a dat un material in ceea ce priveste drepturile de autor comparativ - ce e in ACTA si ce este in legislatia nationala", a spus Anca-Rodica Turcea.

N.A. Nu au fost publicate inca pe site-ul Ministerului Economiei aceste documente.

Mihai Batrineanu, presedinte ANISP - asociatie a furnizorilor de internet: Nu vrem sa ne transformam in Politie

In dezbatere s-au prins si reprezentantii ANISP (Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor din Romania care reprezinta furnizori de internet precum Romtelecom, SNR, GTS sau Teletrans) care au avertizat asupra temerilor existente la nivelulo furnizorilor de internet.

 • "Industria telecom e o industrie care are zeci si sute de milioane de utilizatori in spate si care are niste responsabilitati fata de acestia. Noi ce vrem? Foarte simplu - sa nu ne transformam in Politie. Nu dorim ca furnizorii de internet sa aiba vreun rol in aceste viitoare norme metodologice de aplicare a legii. Pentru ca stiti cum e in Romania, dai o lege si o interpretezi in "n" moduri. S-ar putea sa avem noi furnizorii de internet surpriza sa avem obligatia ca in urma unei simple cereri sa blocam site-uri. Vrem sa fim fermi in a transmite autoritatilor ca nu ne vom  transforma intr-o Politie. Vrem sa ne oblige o hotarare in instanta si bineinteles ca nu avem nici o problema in a-i da curs, exact cum se intampla si acum", a spus Mihai Batrineanu, presedintele ANISP.

De altfel, ANISP a transmis ulterior miercuri si un comunicat legat de abuzurile care s-ar putea face prin implementarea ACTA: ISP-istii nu doresc sa devina politie privata in Internet

 • "Ceea ce starneste ingrijorarea membrilor comunitatii noastre este in primul rand Art. 27 referitor la 'implementarea ACTA in mediul digital'. Conform acestui articol, la paragraful (4), se prevede  negru pe alb:  "O parte semnatara poate oferi, in concordanta cu legislatia si reglementarile nationale, autoritatilor competente autoritatea de a ordona furnizorilor de servicii electronice/ online sa divulge imediat  detinatorului dreptului de proprietate (autor)  informatii suficiente pentru a identifica un utilizator al carui cont se presupune ca a fost folosit  pentru incalcarea dreptului de autor, cu conditia ca detinatorul dreptului  sa fi depus o plangere suficienta de incalcare a dreptului la marca sau dreptului de autor, aceste informatii fiind folosite exclusiv pentru scopul protejarii si punerii in valoare a acelor drepturi".
 • Ca sa puna in aplicare o astfel de cerere, un ISP-ist trebuie "sa se uite in continutul traficului" utilizatorului respectiv la o simpla solicitare a unei persoane, deci in afara unui cadru judiciar. Prevederea, asa cum este scrisa, ar trasforma ISP-istii in 'politie privata', deschizand drumul unor posibile abuzuri.
 • ISP-istii au primit cu mare ingrijorare aceasta prevedere, mai intai pentru ca punerea sa in aplicare ar perturba major serviciile de comunicatii electronice, iar pe de alta parte s-ar incalca alte drepturi fundamentale ale utilizatorului, dintre care dreptul la libera exprimare si dreptul la viata privata ar fi primele.

Bogdan Manolea, jurist si director executiv al APTI: ACTA este mai dura decat legislatia nationala

Optimismul si calmul oficialilor STS si ORDA a fost insa contrazis de juristul Bogdan Manolea, care a avertizat ca acest acord extinde sfera sanctiunilor si a celor care pot plati pentru incalcarea drepturilor de autor.

 • "Fata de aquis-ul comunitar, deci ce este agreat la nivel UE, ACTA este clar mai dura pentru ca vorbeste de pedepse penale. Fata de legislatia nationala ACTA e mai dura pentru ca vorbeste si de pedepse pentru incalcari comerciale care au avantaje economice indirecte din acea activitate, lucru care in legislatia romana nu este prevazut momentan in mod expres. In plus toate aspectele legate de cooperarea cu furnizorul de servicii de internet si posibilitatea ca datele utilizatorului sa fie date de catre o autoritate si nu in mod expres de o instanta de judecata este mai mult decat ce prevede legea romana", a precizat pentru HotNews.ro Bogdan Manolea.

Acesta a explicat ca "la ora actuala pe legea 365/2002 furnizorul de servicii de internet poate sa dea acces la date in momentul in care se obtine hotararea unei instante judecatoresti. ACTA prevede in mod clar ca poate sa fie si o autoritate care sa faca acest lucru, deci mai mult decat o instanta judecatoreasca".

In mod concret, juristul a dat ca exemplu o firma care detine un serviciu de transfer de date (cum ar fi un serviciu de transfer punct ro). Potrivit acestuia, pe actuala legislatie privind proprietatea intelectuala, firma care pune la dispozitie acest serviciu "nu poate fi responabil de ce fac altii in reteaua lui, pe cand prin ACTA daca se introduce o responsabilitate a acestui actor el poate fi raspunzator pentru ca are un avantaj economic indirect din faptul ca altii folosesc platforma lui ptentru a face schimb de fisisre fara sa aiba consimtamantul titularilor de drepturi".

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement)
nu va putea intra in vigoare, chiar daca a fost semnat de 22 de state membre ale UE, daca nu va fi votat in Parlamentul Euiropean (PE). Parlamentul European a votat in noiembrie 2010 o rezolutie in care s-a aratat impotriva ACTA, pozitie adoptata de eurodeputatii romani socialisti si liberali, in timp ce popularii au votat contra rezolutiei, deci pentru ACTA. Ramane de vazut care va fi situatia in mai, cand acordul ajunge in PE, intai in comisiile de specialitate si apoi la votul plenului.

Cateva state din cele 22 tari membre UE care au semnat tratatul si-au retras sprijinul pentru el, iar in week-end zeci de mii oameni au protestat impotriva acordului in mai toata Europa, inclusiv in Bulgaria si Romania. Tari precum Polonia, Cehia si Bulgaria au suspendat in ultimele saptamani procesul de ratificare, dupa ce protestele pe plan european s-au raspandit.

Pentru mai multe detalii despre ACTA cititi si:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9711 vizualizari

 • +16 (26 voturi)    
  Niciodata (Miercuri, 15 februarie 2012, 22:03)

  codrin [anonim]

  Sunteti specialisti in denaturarea adevatului, ACTA elimina orice fel de viata privata online. Controlul continutului de trafic nu trebuie permis nimanui.
  • -15 (23 voturi)    
   Eu cred ca nu aveti dreptate (Miercuri, 15 februarie 2012, 22:22)

   Grammaticus [anonim] i-a raspuns lui codrin

   eu cred ca si artistii au dreptul la protejarea muncii lor. A bon entendeur salut!
   • +9 (15 voturi)    
    "legislatia actuala e mai dura" (Joi, 16 februarie 2012, 0:37)

    dan [anonim] i-a raspuns lui Grammaticus

    pai daca legislatia actuala e mai dura cu ce va ajuta sa adoptati una mai putin severa?
    • +4 (4 voturi)    
     Mahalale informationale- Bariera nivelului de trai (Joi, 16 februarie 2012, 11:52)

     Cetatean [anonim] i-a raspuns lui dan

     Filmele, muzica si cartile electronice sunt niste produse care contribuie la formarea unei culturi de masa intr-o societate. Cei care nu si le permit decat intr-o foarte mica masura se vor integra mai greu in societate, se vor simti marginalizati (mai ales adolescentii si tinerii). Prapastia care exista intre cei bogati si cei saraci datorita accesului diferit la produsele materiale si servicii (electronice, masini, vacante, concedii), se va adanci si mai tare datorita accesului diferit la informatie. Capitalismul devine tot mai mult o societate pentru cei bogati. Criza economica mondiala adanceste inegalitatile sociale.
     In loc sa micsoreze prapastia dintre diferite categorii sociale, legile anti-piraterie si inchiderea site-urilor de file-sharing nu fac decat sa marginalizeze categorii tot mai mari de oameni. Solutia nu trebuie sa fie una politieneasca ci una economica si morala. Trebuie o noua viziune asupra functionarii economiei si societatii, asupra redistribuirii bogatiei in societate.
     Pe termen mediu, va mai exista un efect pervers in Romania: se va reduce substantial numarul noilor programatori valorosi. Multi programatori au folosit carti electronice piratate pentr studiu, carti care altfel le erau inaccesibile in fazele incipiente, adica tocmai atunci cand ar fi fost mai putin motivati sa investeasca in carti de calitate (scumpe pentru nivelul lor de trai). Romania ca tara va avea de pierdut in acest domeniu care va deveni tot mai important pentru dezvoltarea economica a natiunilor.
     Proprietatea privata este un concept care a aparut in momentul in care oamenii s-au organizat in societati si este o unealta a societatii care serveste scopului de a produce mai eficient, nu este un scop in sine. Atunci cand protectia proprietatii incepe sa afecteze circulatia informatiei (datorita barierei nivelului de trai), progresul omenirii este incetinit. In acelasi timp, o mare parte a oamenilor simte ca "locuieste cu chirie" in propria societate.
     • 0 (0 voturi)    
      10+ (Miercuri, 22 februarie 2012, 22:40)

      GigiKent [anonim] i-a raspuns lui Cetatean

      Adevarat graiesti frate! Ma bucur ca le-ai dat-o peste nas si i-ai batut cu armele lor! 10+ de la mine si tine-o tot asa! BV
   • +5 (5 voturi)    
    artistii (Joi, 16 februarie 2012, 2:15)

    gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui Grammaticus

    castiga bani adevarati din concerte. nu artistii sufera de fapt ci producatorii. ownerul megaupload.com a fost arestat pt ca intentiona sa faca un site in care artistii ar fi luat 90% din incasari, suntand astfel rechinii ca sony music si altii. mai mult, faptul ca eu pot asculta un mp3 al unui artist oarecare nu face decat sa ma convinga sa ma duc la un eventual concert sau chiar sa-i cumpar cd-ul, oricum are alta calitate. trupele mele favorite le am oricum si ca CD. fara internet nu ar mai fi auzit lumea de atatia artisti, asta e ideea.
   • +8 (8 voturi)    
    Corect, dar... (Joi, 16 februarie 2012, 2:51)

    Demigod [utilizator] i-a raspuns lui Grammaticus

    Da, au dreptul si au si metodele prin care sa traiasca strict din arta. Dar e penibil sa pretindem ca de dragul celor mai libertini artisti ce apar ocazional prin multiple mutatii genetice, sa le interzicem modul si metodele de exprimare.

    Este sanatos sa existe multiple pareri asupra unui subiect, dar sa ramanem totusi la principii. Deja nu mai e vorba de bani, drepturi, compensatii. E vorba de dreptul unei societati de a fi libera asa cum cineva a silabisit intr-o oarecare constitutie...
   • +2 (2 voturi)    
    Eu cred ca nu (Joi, 16 februarie 2012, 10:47)

    V.R. [utilizator] i-a raspuns lui Grammaticus

    In timpul Renasterii nu exista copyright. Explozia artelor s-a datorat tocmai faptului ca artistii s-au putut inspira liber unii de la altii.

    Eu cred ca artistii care nu sunt in stare sa-si gaseasca patroni (asa cum si-au gasit Leonardo da Vinci si altii intr-o epoca mult mai saraca) produc arta de o slaba calitate, care doar consuma biti in mod inutil si care ar fi mai bine sa nu existe deloc.
   • +2 (2 voturi)    
    "Saracii artisti" (Joi, 16 februarie 2012, 11:07)

    George [anonim] i-a raspuns lui Grammaticus

    De atata download de pe internet, unii ca Inna sau Alexandra Stan, dar si altii ca Ozone sau Talisman nu s-au imbogatit deloc. daca au valoare, curg si banii..
   • +1 (1 vot)    
    No ACTA; (Joi, 16 februarie 2012, 17:46)

    Gie [anonim] i-a raspuns lui Grammaticus

    Foate bine. Ce-i ai lor e al lor. Dar de ce trebuie sa-mi fie "mie" inspectat traficul pt. chestia asta?
    De ce sa fiu "eu" expus la abuzuri, la cheremul unor institutii? Asa cum e acum e bine. Instanta judecatoreasca sa decida. Autoritatile ar putea daca tot vor sa faca ceva cel mai usor sa simplifice procedurile de judecata in acest domeniu.
    De ce sa trebuiasca societatile de distribuire internet (si implicit "eu") sa suporte cheltuielile de implementare a acestor proceduri ACTA.
    Si asa mai departe.
    Eu unul nu sunt de acord si cred ca si multi dintre cei care "produc" material copyright sustin si ei aceste lucruri, din pareri.
    Nu piratez, ma duc la Cinema/Teatru frecvent. Muzica nu prea ascult decat cea veche in mare parte. Muzica noua nici n-o prea numesc muzica, dar ma rog depinde de gust.
    Sunt cetatean respectabil, imi platesc darile, nu sunt obligat acum sa stau in cap ca asa vor 0.5% din oligarhii lumii care detin case de productie. N-am nimic cu artistii si cu cei ce produc. Sunt de acord sa se faca totul posibil ca sa fie sustinuti si sa se condamne cei ce le folosesc drepturile, dar asta nu inseamna sa-mi fie neglijate "mie" drepturile si libertatile.
    Si asa artistii o sa primeasca o mare bula de aer din asta (ACTA).

    In concluzie eu unul nu-s acord cu ACTA.
    Sustin un eventual alt miting.
    Si sper ca autoritatile sa se gandeasca la ceea ce isi doreste Poporul (si aici ma refer la cei care folosesc si stiu despre ce e vorba in aceste probleme; mamaie de 80 ani de la tara nu e un bun candidat ca sa-i afle parerea despre asta daca n-a folosit in viata ei un calculator).
    Daca Poporul isi doreste ACTA atunci ACTA sa fie. Dar sper sincer ca nu.
    facebook.com/events/247397278667982/
    facebook.com/photo.php?fbid=203123033118662&set=a.203123029785329.41372.193763917387907&type=1&ref=nf
   • +1 (1 vot)    
    Si tu ai dreptate! (Joi, 16 februarie 2012, 18:32)

    Radu Chiotan [anonim] i-a raspuns lui Grammaticus

    Si tu ai dreptate mai "Grammaticus" asa este artistii chiar au drepturi asupra muncii lor, le au chiar acum asa cum sunt legile de azi. Sa sti ca de aceeia exista acum Legea drepturilor de autor! Exista o gramada de metode prin care ei sa isi protejeze munca!

    Intelege ca prin ACTA artistii nu sunt protejati "by default" asa cum poate crezi tu! NU. Acest Tratat Anti *Contrafacere* vine cu aceast "zaharel" ca protejaza dreptul la proprietate intelectuala ca defapt sa poata sa iti VIOLEZE legal, fiecaruia dintre noi viata privata pe care multi dintre noi ne-o ducem in fata calculatorului (PC) *personal computer*!!!

    Intelegi care este spilul?!
   • +1 (1 vot)    
    @Grammaticus (Vineri, 17 februarie 2012, 13:57)

    adib [anonim] i-a raspuns lui Grammaticus

    Sunt de acord cu tine. Artistul trebuie sa beneficieze de munca lui. DAR..... cit din banii obtinuti din vinzarea unui cd de 10 euro se duc la el? Cind am pus o intrebare unui organism de colectare a drepturilor de autor cit din banii de pe amenda de 10000 de euro pe care au dat-o la un "pirat" din Timisoara au ajuns la artisti, mi s-a raspuns ca informatia nu este publica si sa ma adresez departamentului juridic si POATE imi vor raspunde ei. De asemenea, drepturile de autor.... un CD se vinde in prima luna, dupa un an deja este material vechi cu vinzari sporadice (nu vorbim de numele mari din aceasta categorie), iar dupa doi-trei ani deja se prafuieste in rafturi. Si are drepturi de autor pentru ceva ce nu se mai vinde. wtf??? 70 de ani de la moartea artistului !!!!
  • -22 (28 voturi)    
   Viata privata???? (Miercuri, 15 februarie 2012, 22:43)

   Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui codrin

   Pai si cand fierbi tuica la negru, in pivnita..si apoi o vinzi ilegal , e tot viata privata, nu-i asa?
   Si cand scrii articole naziste, antisemite si anarhiste pe internet, de la computerul tau din dormitor, e tot viata privata - nu-i asa?
   Si cand "hackeresti" pagini de internet, tot de la computerul tau de-acasa - e tot viata privata, nu-i asa?
   Si cand spargi conturile oamenilor, de la computerul tau privat, de-acasa, e tot viata privata?

   Treziti-va oameni buni!

   La ora actuala, infractiunile comise prin si cu ajutorul internetului au ajuns sa le depaseasca pe toate celelalte infractiuni cunoscute pana acum!

   Chiar credeti ca internetul trebuie lasat sa devina (din ce in ce mai mult) o platforma prin care, fiecare poate sa fure pe fiecare, dupa bunul plac, si apoi sa strigati ca e vorba de "sfera privata" si ca nimeni nu are dreptul sa se bage?

   Voi realizati ce pericol reprezinta internetul daca nu va fi cat de cat controlat?
   • +12 (16 voturi)    
    ai luat viteză (Joi, 16 februarie 2012, 0:12)

    corvus_coraX [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

    aici e vorba de drepturi de autor după câte am înțeles. nu am citit în documentul ACTA niciun punct care să facă referire la țuică (noi în ardeal îi spunem palincă și îi o țâră mai tare...) fiartă ilegal. nici de mesaje antisemite, anarhiste, naziste (ai uitat de cele comuniste și de pornografie. din reflex oare?!!) nu amintește ACTA

    nu-ți plac?! nu intra pe ele! că nu dai de ele decât dacă gugălești termeni precum neonazism, antisemitism, anarhie. sau porn (xxx). deci, ce are s..a cu prefectura?!
    • -2 (4 voturi)    
     Pai tocmai asta spun si eu (Joi, 16 februarie 2012, 10:39)

     Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui corvus_coraX

     Insa 90% din cei care protesteaza, habar n-au despre ce este vorba si urla intr-una ca ACTA ne spioneaza viata privata si ne prinde la...
     La ce?
     Ca asta nu inteleg.
     Ce face un om cinstit cu computerul sau?
     Ce poate face incat sa-i fie teama ca se trezeste cu gardienii la usa?
     Decat daca comite ilegalitati, indiferent sub ce forma.
     Iar exemplul cu tuica l-am dat ca sa priceapa si cei mai inceti la minte ca infractiunea ramane infractiune, indiferent ca o comiti in spatiul public sau in mediul privat , indiferent ca e vb de o tuica contrafacuta sau ca furi "marfa" de pe internet!.
     Cine vrea sa priceapa, pricepe. Cine nu, nu.
     • +1 (1 vot)    
      dar (Joi, 16 februarie 2012, 13:05)

      c [anonim] i-a raspuns lui Cataleya

      o actiune nu este socotita infractiune pana ce nu exista un organ legislativ si o putere legislativa care sa o incrimineze drept infractiune. deci indiferent ce comiti in spatiul public sau privat nu este infractiune decat daca exista un cod de lege care sa o declare drept infractiune. daca insusirea unui portofel gasit pe strada va fi vreodata declarat intr-un cod de lege ca fiind infractiune atunci asa va fi. faptul ca o atare atitudine este condamnata de societate in virtutea moralei dupa care si ghideaza nu transforma insusirea portofelului in infractiune.
      p.s. ce facea un roman cinstit pe timpul sistemului dictatorial de se temea in halul in care se temea? cred ca ar trebui sa-i intrebi pe distinsii Tutea, Noica, Steinhardt, Gafencu, Wurmbrand etc.
     • +2 (2 voturi)    
      what? (Joi, 16 februarie 2012, 16:13)

      unu [anonim] i-a raspuns lui Cataleya

      da ce are un om cinstit de ascuns in chiloti? ar trebui controle la toti chilotii sa vedem daca nu cumva unii ascund droguri.
     • +2 (2 voturi)    
      Somn usor (Joi, 16 februarie 2012, 20:11)

      stiuca [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

      Citeste constitutia Romaniei CAPITOLUL II
      Drepturile şi libertăţile fundamentale
      ARTICOLUL 28
      Secretul corespondenţei
      Dupa aia poti sa comentezi cat esti tu de desteapta! Somnul ratiunii naste monstrii. Tu esti unul dintre ei.
      Somn usor si noapte buna!
   • +14 (18 voturi)    
    mentalitate de iobagi (Joi, 16 februarie 2012, 0:26)

    cristi [anonim] i-a raspuns lui Cataleya

    Invata repede chineza si du-te in china, unde internetul e "cat de cat controlat".
    Si tu si Grammaticus si altii ca voi, nu aveti nici cele mai elementare notiuni despre ce inseamna un stat de drept. Mai exact statul de drept este statul care e garantul libertăților și drepturilor individuale, totodată, asigurând securitatea internă și externă a cetățenilor prin instituții democratice.
    Ce vreti voi incalca libertatile individuale punand deasupra niste drepturi comerciale.
    • -4 (6 voturi)    
     Poftim ? (Joi, 16 februarie 2012, 10:39)

     HP [utilizator] i-a raspuns lui cristi

     Adica esti de acord cu furtul ?

     Eu nu. Cine fura, sa fie pedepsit.

     Se specifica clar :

     ""Ceea ce starneste ingrijorarea membrilor comunitatii noastre este in primul rand Art. 27 referitor la 'implementarea ACTA in mediul digital'. Conform acestui articol, la paragraful (4), se prevede negru pe alb: "O parte semnatara poate oferi, in concordanta cu legislatia si reglementarile nationale, autoritatilor competente autoritatea de a ordona furnizorilor de servicii electronice/ online sa divulge imediat detinatorului dreptului de proprietate (autor) informatii suficiente pentru a identifica un utilizator al carui cont se presupune ca a fost folosit pentru incalcarea dreptului de autor, CU CONDITIA CA DETINATORUL DREPTULUI SA FI DEPUS O PLANGERE SUFICIENTA DE INCALCARE A DREPTULUI LA MARCA SAU DREPTULUI DE AUTOR, aceste informatii fiind folosite exclusiv pentru scopul protejarii si punerii in valoare a acelor drepturi".

     Un fel de mandat de arestare.

     Si mai ho cu libertatile si drepturile fara niciun fel de obligatii si respect.
     • 0 (2 voturi)    
      Care furt? (Joi, 16 februarie 2012, 15:25)

      V.R. [utilizator] i-a raspuns lui HP

      A copia o informatie nu este furt, atata timp cat originalul ramane intact.

      Voi cei pro-copyright va comportati exact asa cum s-ar comporta marile corporatii agricole daca s-ar inventa un proces extrem de ieftin de clonare a carnii: ziceti ca profiturile proprii sunt mai importante pentru societate decat a oferi hrana gratis pentru marea majoritate a populatiei, chiar cu riscul ca unii sa moara de foame. La urma urmei, informatia este hrana spirituala.
   • +2 (6 voturi)    
    aha (Joi, 16 februarie 2012, 10:04)

    calin [anonim] i-a raspuns lui Cataleya

    Si dupa capul tau solutia la cobaterea evaziunii fiscale pentru cei care fac tuica la negru, este sa le pui un politist care sa doarma cu ei in pat, sa mearga cu ei la toaleta etc ca deh nu se stie niciodata unde ar putea fabrica tuica nu-i asa?

    Lumea nu intelege niciodata ca nu asa se stopeaza pirateria/evaziunea fiscala. Aceste lucruri se stopeaza prin stimulare pozitiva. O astfel de stimulare (sau proiect de stimulare) am vazut ca incearca sa faca acum trilulilu, care ofera pentru doar 5 EUR/luna un abonament pentru ascultat muzica LEGAL de pe internet.
   • +2 (2 voturi)    
    doar (Joi, 16 februarie 2012, 12:17)

    aricipogonici [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

    Ti-am dat minus DOAR pentru ca te trezesti comentand un subiect pe care nu il cunosti, pune mana si citeste ce anume se dorecte in ACTA, apoi vino si comenteaza.Pentru ca din comentariul tau se "vede" ca esti pe langa subiect!
   • +1 (1 vot)    
    Nu ACTA! (Joi, 16 februarie 2012, 18:04)

    Gie [anonim] i-a raspuns lui Cataleya

    Aloooo domnu' mai usor cu cazanul ala... ca e plin de tuica si o s-o dati peste bord...
    Pare-mi-se mie ca v-a placut in Comunism. Daca scriati pe o hartie "Jos ..." erati deja in beci cu lampa pe fata.
    Pt. hackeri exista Politie. Poate nu cititi stirile dar sunt destui condamnati. Si hackeri si cei care descarca/incarca materiale copyright.
    Si cei care au tendinte anarhiste si violatori/pedofili etc.
    Deci internetul este in prezent monitorizat si acum prin diferite metode. Doar nu puteti fi atat de naiv sa credeti ca nimeni nu e constient de ce se intampla pe internet. Exista putere de calcul de nici nu va imaginati care se uita la date. Ia trimiteti mai multe mailuri cu "Allah", "bomba", "avion" la niste cetateni cu legaturi arabe si mai vorbim noi.
    Insa ceea ce nu exista este faptul ca este in principiu o lume libera. Adica poti face aproape orice daca nu deranjezi pe altul. Dar ACTA va schimba asta. ACTA va deschide portile abuzurilor. Tu va trebui sa dovedesti ca sunteti nevinovat. Ca scrisorica care ati scris-o la sotia/copii este a dvs personala si nu contine pasaje din catecele faimosului "Adi Minune"! Sa va vedem atunci cand o sa mergeti la mititica sa dati declaratii, sa aduceti probe, ciorne, cum va gandeati sa scrieti.
    Pt. ca dupa ACTA, orice om/societate este un suspect. SI o autoritate poate cere datele dvs de la operatorul de internet (care-si va mari preturile tot din cauza asta) sa se uite sa vada ce-ati mai facut in ultima vreme, ce fisiere ati mai trimis, ce mailuri, ce mai vorbiti pe chat, etc.
    Asa ca nici nu vrea sa aflu cum va fi dupa semnarea ACTA.
    Sper ca realizati ca nu-s vreun hacker sau cine stie cine. Si nu nu-s adeptul anarhiei. Sunt un om normal care munceste care plateste pt. lucrurile pe care le foloseste.
    Sper sa va mai ganditi.
    Poate si o taxa de folosire a internetului vi se pare justa. Eventual pe tara. Fiecare access in US sa va conste 1$cent. Ca daca tot trebuie sa controlam de ce sa nu si impozitam.
    Jos ACTA!
   • +2 (2 voturi)    
    mda (Joi, 16 februarie 2012, 20:16)

    stiuca [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

    Acuma urmeaza sa ne spui ca tu folosesti windows cumparat cu licenta, ca te uiti la filme numai de la dvd-uri originale, ca pentru copii tai ai cumparat toate desenele si cartile online si ca nu ai pic de soft ilegal. Adica ai bagat cateva mii de euro in calculatorul de pe care ne scrii!
    Si acuma vrei ca noi sa te credem? Somn usor d-soara!
  • +8 (12 voturi)    
   Nu inteleg un lucru (Miercuri, 15 februarie 2012, 22:44)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui codrin

   De ce mai e nevoie sa semnam ACTA daca legislatia noastra e mai dura?!
   • -1 (3 voturi)    
    De ce nu? (Joi, 16 februarie 2012, 9:58)

    Sorin Ioan [anonim] i-a raspuns lui Alex

    De ce sa nu facem parte dintr-un grup international de tari in care drepturile de autor sunt garantate, daca amplicam deja prevederile acordului?
   • -1 (3 voturi)    
    Pentru ca e dificil de aplicat (Joi, 16 februarie 2012, 10:43)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui Alex

    Pentru ca nu poate fi aplicata decat intr-un numar minuscul din cazuri, au fost doua condamnari din 2007 incoace, la milioane de incalcari ale legii. Un posesor de drepturi de autor trebuie sa stie din alte surse decat Internetul ca drepturile ii sunt incalcate, sa initieze o plangere penala, termene de judecata etc etc...intre timp baietii se uta la filme. ACTA pune un gardian in farmacie, si asta nu convine protestatarilor, sub masca activismului pentru libertatile fundamentale. De parca ar scrie in constitutie si carta drepturilor omului ca accesul la net este inalienabil...generatie de loaze invatate cu moka
  • +2 (4 voturi)    
   Prietene (Joi, 16 februarie 2012, 1:07)

   Cristi [anonim] i-a raspuns lui codrin

   NU EXISTA viata privata online. Nu a existat nici pana acum, si nici de acum inainte.
  • +2 (2 voturi)    
   STOP ACTA (Joi, 16 februarie 2012, 1:07)

   George [anonim] i-a raspuns lui codrin

   Daca vreti sa faceti ceva bun cu adevarat de bun stim,luati exemplul Bulgariei si numai treceti la analize.STOP ACTA
  • +4 (4 voturi)    
   Motivul adevarat (Joi, 16 februarie 2012, 1:41)

   nano2k [utilizator] i-a raspuns lui codrin

   Motivul adevarat este acesta, oricat se incearca sa ni se explice ca e pentru o cauza buna:
   http://www.youtube.com/watch?v=Ct9xzXUQLuY

   Sunt multi dinozauri care isi doresc ca Internetul sa nici nu fi existat. Oare de ce? Se prea desteapta masele... Vorba unui forumist: error! does not compute.
  • -4 (4 voturi)    
   constatare (Joi, 16 februarie 2012, 10:24)

   sile [anonim] i-a raspuns lui codrin

   Constat,marturisesc fara surprindere,ca exista o gramada de cetateni in Romania care au apucaturi de hoti,unii mai prosti altii mai destepti.

   Cei mai prosti cer cu indignare si la modul direct dreptul de a fura.

   Cei mai destepti isi mascheaza dorinta de a fura in spatele unor "perdele de fum" de genul ,vai, ce dictatura,ce control desantat, in stil Big Brother,presupune ACTA.

   Tratatul ACTA are poate unele imperfectiuni,care pot fi modificate,imbunatatite dar ideea de baza ramane cea a moralitatii si a responsabilitatii actelor tale iar asta e ceea ce nu trebuie modificat si trebuie sa fie clar inteles de toata lumea.
   • +1 (1 vot)    
    ... (Joi, 16 februarie 2012, 14:50)

    xyz [anonim] i-a raspuns lui sile

    ACTA nu e decat urmarea lobby-ului marilor corporatii, in mod cu totul special al caselor de discuri si de filme. Pt stiinta publicului, inventii utile precum diverse dispozitive industriale sunt protejate prin lege doar 10-15 ani. In multe cazuri inainte de a ajunge in productia de serie se termina protectai patentului. Cu toate astea, industria nu moare, ba chiar prospera. In timp ce prostiile revarsate de casele de discuri si filme sunt protejate 50-80 de ani cu tendinta de a prelungi acest termen. Urmarea? Arta cienmatografica/muzicala sunt practic moarte la momentul de fata. Numiti-mi macar 5 formatii/artisti care mai canta muzica "de autor" si care sa nu aibe varsta parintilor sau bunicilor nostri. In mod normal "artistii" ar trebui sa castige grosul incasarilor din spectacole live iar inregistrarile sa aibe statut de promovare. Si atunci s-ar diferentia artistii de "artisti".
 • -9 (19 voturi)    
  Parere obiectiva (Miercuri, 15 februarie 2012, 22:10)

  mircea [anonim]

  Subiectiv sunt impotriva pentru ca toti vrem sa putem downloada ce vrem pe internet fara sa ne pese daca are sau nu drepturi de autor.

  Obiectiv, intr-adevar de ce s-ar mai chinui oamenii sa scrie carti, muzica, sa faca filme daca nu iau bani pe ele pentru ca toti le iau moca de pe internet.

  Concluzia mea, da nu este chiar in regula ce se intampla acum cand toti downloadeaza tot gratis dar solutia e ca posesorii de drepturi de autor sa-si imbunatateasca protectia, nu sa-i urmareasca pe utilizatori. Iar, apoi oamenilor nu o sa le pese de drepturile de autor ci de dreptul lor de a descarca tot gratis.
  • -8 (12 voturi)    
   Exact (Miercuri, 15 februarie 2012, 22:26)

   Grammaticus [anonim] i-a raspuns lui mircea

   mi-a luat 4 ani sa scriu o carte de specialitate, prima de acest fel in Romania (nu, nu e teza de doctorat! ) si s-ar spune ca se vinde, dar deocamdata nu mi-am scos nici banii de tipar.
   Credeti ca merita sa fii la un anumit nivel FARA NICI O RASPLATA? Nici morala (la fac. unde lucrez, desi am publicatii in reviste de prim rang din Franta, Paris ocup cel mai mic loc si prost platit) nici materiala. Dar mai important, CREDETI CA SE POATE??? Nu, cunoasterea nu se gaseste pe internet - desi e un formidabil ajutor - unde, ca si comparatie, gasesti mincare gata mestecata - CI IN CARTI, IN MULTE CARTI BUNE, MUNCITE SI GINDITE.
   • +8 (12 voturi)    
    normal (Joi, 16 februarie 2012, 0:56)

    fsg [anonim] i-a raspuns lui Grammaticus

    bineinteles ca ti-a luat 4 ani, daca freci menta pe forum
   • +7 (9 voturi)    
    de curiozitate (Joi, 16 februarie 2012, 2:19)

    gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui Grammaticus

    crezi ca nu ti-ai scos banii pt tipar din cauza ca hotii astia descarca muzica de pe internet? cati oameni ti-au descarcat cartea de pe internet? ia pune cartea aia pe internet, vezi cati ti-o vor descarca. asta e prima masura a valorii acelei carti. iar masura finala (desi greu de aflat cu precizie) este cati,dintre aia care ti-au descarcat cartea,au si citit-o. multi descarca de pe internet doar pt ca se poate,nu si pt ca au vreo intentie serioasa:)
   • +7 (11 voturi)    
    din pacete... (Joi, 16 februarie 2012, 2:57)

    Demigod [utilizator] i-a raspuns lui Grammaticus

    Respect maxim pentru perseverenta.
    Dar crede-ma sincer si fara sa mi-o iei in nume de rau... ca vei avea mai mult succes dandu-ti "la liber" opera, decat incercand sa aperi ACTA. E vorba de o agenda care nu include; scuza=-mi limbajul; microbi ca tine. Ei au bani, fonduri, influenta, putere, lobby. Tu ai o carte. Ce e mai penibil e ca le iei apararea dintr-o frustrare personala, si ne-o prezinti. E cel putin neconvingator.
    • +1 (1 vot)    
     MOBY Gratis (Joi, 16 februarie 2012, 11:17)

     fb [anonim] i-a raspuns lui Demigod

     apropo...uite un exemplu: http://www.mobygratis.com/film-music.html

     sa nu-mi spuneti ca nu stiti cine e MOBY...
   • +2 (2 voturi)    
    ... (Joi, 16 februarie 2012, 14:54)

    @grammaticus [anonim] i-a raspuns lui Grammaticus

    m-am confruntat si eu cu situatia asta dar problema nu e ca se fura cartile (sa fim seriosi, romanii sunt individualisti, nu sta romanul sa scaneze cartea si sa o puna pe net dupa ce a dat el "banii lui, munciti de el"). Problema e ca in Ro nu ai piata pentru aproape nici o carte de specialitate. Daca vrei sa-ti iasa macar banii de editare si ceva de buzunar trebuie sa vinzi macar 5000 buc. iar in Romania nu gasesti 5000 de specialisti adevarati/pasionati in nici un domeniu nici daca tragi cu tunul. Asta e motivul pt care cam orice initiativa de carte de specialitate in limba romana e munca voluntara.
   • +1 (1 vot)    
    Asa e (Joi, 16 februarie 2012, 17:48)

    Closed [anonim] i-a raspuns lui Grammaticus

    Sunt sigur ca asa e, si multe carti de calitate raman in stadiu de proiect sau ajung sa nu se publice din lipsa de bani. Dar asta nu inseamna sa-i controlam pe toti in sacosa pe strada sau in spatiul privat, doar pentru ca tu ai putea vinde inca o carte.

    In alta ordine de idei, a scrie o carte, a compune o melodie sau a scoate un film nu sunt activitati obligatorii. Nu mi-o lua in nume de rau, dar nu te-a fortat nimeni sa scrii acea carte. Si nu cred ca ai fost afectat atat de grav de piratarea ei. Eu sunt de acord ca cei ce nu sunt multumiti de recompensa primita pentru o activitate, sa fie liberi sa nu o desfasoare. Pentru ca, altfel, si daca-ti deschizi un service auto ar trebui sa te plangi ca statul permite si altor persoane (decat cele autorizate) sa presteze servicii pentru care nu sunt platite (necomerciale), ceva in genul prietenilor care te ajuta sa iti schimbi uleiul de la masini.

    Si inca ceva: multi nu tin neaparat sa pirateze, insa e nevoie de modalitati suficient de usoare si de ieftine care sa le permita sa vada un film, sa asculte o melodie etc. Vezi cazul Netflix in SUA, unde s-a ajuns ca un singur "site" sa fie responsabil pentru aproximativ 30% din traficul de internet din acea tara. Site cat se poate de legal si care taxeaza vreo 7 dolari pe luna pentru a viziona un numar nelimitat de filme si seriale.
   • -1 (1 vot)    
    @Grammaticus - partea II (Vineri, 17 februarie 2012, 14:08)

    adib [anonim] i-a raspuns lui Grammaticus

    Mai, ma lasi...... Cind a iesit, ultimul album AC/DC era downloadat de 100000( !!!!!!) de ori de pe torrente (piratebay, demonoid, etc). Asta nu a impiedicat ca albumul sa se vinda oficial in MILIOANE de exemplare, si ca trupa sa scoata din turneul de promovare 122 de milioane de $ (http://www.ibtimes.com/articles/92746/20101216/bon-jovi-u2-bono-billboard-boxscore-top-10-touring-bands.htm). Asta inseamna valoare, nu un CD cu 1000 de cumparatori in X ani.
  • +7 (7 voturi)    
   Re: parere obiectiva (Miercuri, 15 februarie 2012, 23:26)

   Rootus [anonim] i-a raspuns lui mircea

   Nu, raspunsul nu este "sa-si imbunatateasca protectia". Nu exista asa ceva (economic vorbind).

   Raspunsul este ca se va gasii (intotdeauna in astfel de momente de inflexiune in orice industrie s-a intamplat asa) un alt mod de a "face bani" din asta.
  • +6 (6 voturi)    
   care toți?! (Miercuri, 15 februarie 2012, 23:35)

   corvus_coraX [utilizator] i-a raspuns lui mircea

   de ce m-ai inclus și pe mine mă rog frumos?! uite de-aia ți-am băgat un minus...
  • -2 (2 voturi)    
   Prietene (Joi, 16 februarie 2012, 1:12)

   Cristi [anonim] i-a raspuns lui mircea

   NU exista protectie care sa nu poate fi inlaturata, si de ce mama naibii, tot eu ala care platesc trebuie sa mai inghit si tot felul de protectii pentru ca un nesimtit si un jegos ca tine are impresia ca i se cuvine orice.
  • +3 (3 voturi)    
   Scuza-ma dar nu tine... (Joi, 16 februarie 2012, 9:34)

   cacta [anonim] i-a raspuns lui mircea

   Daca toti s-ar face pictori sau actori sau orice altceva doar pentru simplul fapt de a castiga BANI din asta mi-e teama sa ma gandesc cum ar arata produsul finit.
   Orice creatie de succes, orice inventie folositoare are la baza pasiunea creatorului fara a tine cont de altceva. Ca dupa aia ies bani, aia e altceva.
   Nu e vorba de actori e vorba de cei din spatele lor, de intermediarii aia obisnuiti sa castige cu nemiluita de pe munca altora.
 • -8 (10 voturi)    
  Daca..... (Miercuri, 15 februarie 2012, 22:17)

  Cataleya [utilizator]

  ..."efortul sa-l coloboreze"

  Daca acel general a scris/spus exact asa cum scrie in articol, inseamna ca avem o problema.
  Un individ care face asemenea gafe de exprimare nu poate avea , sub nicio forma, pregatirea minima necesara pt a se ocupa de asemenea probleme.
  Dar daca e vorba doar de-o balbaiala a autorului acestui articol....
  • +3 (5 voturi)    
   greseala mea (Joi, 16 februarie 2012, 0:21)

   Adrian Vasilache [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cataleya

   Greseala "a colobora" in loc de "a corobora" imi apartine si am corectat. Imi cer scuze de neatentie, generalul Opris nu are asemenea gafe de exprimare. O seara buna, autorul
 • +9 (13 voturi)    
  Ai nostri sunt din nou pe langa subiect... (Miercuri, 15 februarie 2012, 22:23)

  Max [anonim]

  In mod evident, ai nostri vor sa ratifice ACTA, desi e clar ca e abuziv! Presupun ca au fost "unsi" indivizii care trebuie ca sa treaca ACTA pe sestache si sa ne pomenim cu el in vigoare. Modul romanesc de a lua decizii de catre cativa indivizi mituiti pentru milioane de cetateni care n-au habar. Care cetateni, la randul lor, tac si isi vad de ale lor si "nu se baga". Pana cand incep sa primeasca scrisori acasa prin care sunt amenintati sa nu mai faca rele ca o sa li se dea peste manute (asa cum au primit in Franta deja, zeci de mii de oameni). Vina e si a noastra. Sunt curios cati dintre cei care citesc acest articol au fost sambata la proteste. Si ce ma deranjeaza si mai tare e ca Romania nu isi retrage sprijinul pentru ACTA nici macar cand cei de la conducere vad ca nu poate fi trecuta pe sestache legea si exista proteste largi la nivel european, ca scandalul e prea mare. Nu. Ai nostri sunt indiferenti si ne mint in fata, ca legea noastra e mai buna. Siiigur ca da... si staniolul impacheta marmota in ciocolata....
 • +6 (8 voturi)    
  Marcel Opris ar trebui demis (Miercuri, 15 februarie 2012, 22:31)

  bogdan192 [anonim]

  Pe motiv de incompetenta. Nu e datoria lui sa incearca sa inteleaga un acord comercial. Nu are pregatire juridica sa citeasca asa ceva si aparent nici destula minte, daca tre sa stea cu dictionarul in mana cateva zile sa descurce un text deja tradus in Romana.

  Omul este sef de STS. Pe astel de individ nu l-as pune nici sef la porci, atat de incompetent e.
 • +13 (15 voturi)    
  Demnitarii nostri abereaza cu gratie (Miercuri, 15 februarie 2012, 22:39)

  bogdan192 [anonim]

  Iata textul ACTA dat public de UE pe 22 august 2011: http://register.consilium.europa.eu/pdf/ro/11/st12/st12196.ro11.pdf

  ATENTIE: Textul nu e garantat a fi complet si nici nu e varianta semnata de Romania pe 26 Ianuarie 2012.

  Mai mult, UE a cerut o analiza asupra textului, pe care o gasiti aici:
  http://www.europarl.europa.eu/committees/en/INTA/studiesdownload.html?languageDocument=EN&file=43731

  Se pare ca demnitarii nostri ori nu stiu de ea, ori se fac ca nu ii cunosc concluziile, pentru ca acolo scrie clar:

  "unconditional consent would be an inappropriate response from the European Parliament given the issues that have been identified with ACTA at it stands".

  Deci romanii nostri au stat cateva zile cu lupa si dictionarul in fata si n-au fost capabili sa gaseasca concluzia asta. Mie mi-a luat 20 de minute de citit. Vreau sa fiu sef STS.
 • +7 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 15 februarie 2012, 22:43)

  [anonim]

  • +5 (5 voturi)    
   :))) (Joi, 16 februarie 2012, 0:15)

   corvus_coraX [utilizator] i-a raspuns lui

   lol, mi-ai furat postarea!!
 • +10 (10 voturi)    
  de ce (Miercuri, 15 februarie 2012, 23:06)

  gab [anonim]

  e un prim pas,vor urma si alti pasi.daca vom permite o asemenea lege.internetul are o putere prea mare vor sa-i limiteze libertatea,e un instrument care poate misca masele(bineanteles nu si in romania)lumea sa emancipat extraordinar in ultimi 10 -15 ani, incep sa aiba frica ,vor sa-l controleze.haine contrafacute ,medicamente, muzica, filme cumpar fara probleme un film cu euro chiar si doi la fel si un album muzical la fel ca mine sute de milioane de oameni. sigur autori ar face bani(nu casele discografice,editurile,e.t.c.) cat despre haine si medicamente praf in ochi .prea putini cumpara online aceste produse ,ganditi-va Say NO to ACTA
 • +14 (14 voturi)    
  ACTA, doar un motiv (Miercuri, 15 februarie 2012, 23:07)

  corvus_coraX [utilizator]

  ia priviți cifrele companiilor de afaceri care urlă că sunt furate! torentarea de fișiere și așa zisele piereri rezultate sunt MI-ZI-LIC! aici unde locuiesc, practic este useless să torentezi pentru că, poți cumpăra piesele preferate la prețuri modice de pe iTunes, sau și mai ieftin, de pe amazon, mp3 la mare calitate. filme?! cu abonament de 14 lire pe lună închiriez lunar 12 dvd-uri sau blu-ray, sau pur și simplu privesc online cam ce vrea mușchii mei.

  majoritatea celor care torentează, sunt studenți amărâți, mai un soft, un album, un film. cum spuneam, total neglijabil!

  ACTA este doar un motiv deloc subtil. adevăratul motiv este excesiva libertate. de cel puțin 20 de ani, ne-am luat nasul la purtare. vrem informație adevărată?! intru pe net și găsesc diferite surse despre același eveniment așa că e greu să mă păcălesc. nu mai înghit pe nemestecate orice știre... presa scrisă sughite din cauza netului, mai ales că, peste tot a încăput în mâinile politicienilor sau a mogulilor (vezi cazul Murdoch). de când a apărut omul, ce a stat în gât mai marilor zilei a fost libertatea de exprimare... ultimele evenimente dovedesc că, rapida comunicare liberă poate da jos guverne. dezvăluirile wikileaks dovedite adevărate ci-că pun securitatea statelor în pericol....

  normal ar fi ca cei în cauză să facă tot posibilul să își protejeze ei cu mijloace proprii fișierele, melodiile, filmele sau mai știu eu ce. să angajeze la banii lor pe cei mai tari să lucreze la codat informația (eventual să îi închirieze pe cei de la Anonymous). nuu, ei vor să știe nu numai de câte ori faci pipi pe zi, dar și de ce. și cât. și eventual, de ce îl faci contra vântului...
  • -1 (3 voturi)    
   Total neglijabil? (Joi, 16 februarie 2012, 1:15)

   Cristi [anonim] i-a raspuns lui corvus_coraX

   De aia majoritatea dezvoltatorilor de jocuri s-au mutat pe console, de aia Nintendo DS si Sony PSP nu mai au dezvoltatori. Pentru ca pirateria este mizilic.

   Hai sa-ti zic eu ce se intampla in multe tari ca Romanica. Se pirateaza la greu, tot, fara discriminare. Mizilic in Romanica sunt aia care cumpara.
   • +2 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 16 februarie 2012, 9:50)

    [anonim] i-a raspuns lui Cristi

   • +2 (2 voturi)    
    Newsflash (Joi, 16 februarie 2012, 10:02)

    gamer de ocazie [anonim] i-a raspuns lui Cristi

    Amice, te contrazici singur. Nintendo DS si PSP sunt si ele console. Daca te referi la faptul ca pot fi "modate" ca sa ruleze copii pirat ale jocurilor, afla ca la fel se poate face si cu XBOX sau PS3. Dezvoltatorii s-au mutat pe console pentru ca acolo e cererea cea mai mare. Ca utilizator faci o investitite de 300$ intr-o consola si ai un sistem de gaming care produce grafica HD pe care e garantat sa iti ruleze toate jocurile timp de 4-5 ani cat e durata de viata a unui asemenea device. In schimb pentru un PC ai nevoie sa faci un upgrade la fiecare 2-3 ani, upgrade care costa tot atat de mult cat o consola.
   • +1 (3 voturi)    
    Justificari penibile (Joi, 16 februarie 2012, 10:16)

    yo7 [anonim] i-a raspuns lui Cristi

    Foarte inteligent din partea Nintendo/ Sony ca au stiut sa-si protejeze produsele. Asta e solutia nu sa intre cu bocancii in intimitatea mea. Acum cativa ani au regizat atacul cu avioane asupra SUA ca pretext sa invadeze tari arabe + sa monitorizeze oameni LIBERI. Acum folosesc pretextul cu apararea drepturilor de autor ca puna lacat pe ultimul loc in care te poti exprima liber (media e manipulata de interesele patronilor sau companiilor).
 • +7 (7 voturi)    
  De acord! Nu cu ACTA (Miercuri, 15 februarie 2012, 23:12)

  Preventiv [utilizator]

  Dar daca tot e mai dura legislatia din Romania pt ce sa-l mai adopte si pe asta?
 • +5 (5 voturi)    
  ORDA- ce sa mai zica si ei (Miercuri, 15 februarie 2012, 23:34)

  adrian [anonim]

  Acum ce sa mai zica ORDA...?? ca legislatia actuala e mai dura..cine conduce institutul ala?? copii de gradinita ??? dar cred ca si ei au mai multa minte..fara ACTA e claaaaaaaaaaaar.Iar daca o aprobati atunci sa imi decontati JOCURILE si FILMELE cer le copiez....OARE SE VOR DECONTA ??? :)))
 • +11 (11 voturi)    
  Adevarata natura a lui ACTA (Miercuri, 15 februarie 2012, 23:37)

  ZoltánStir1307364009312 [anonim]

  Adevarata problema nu este ca nu se vor mai putea descarca lucruri. Pirateria si in momentul de fata este ilegala. Problema este ca se poate abuza foarte usor de legea asta. In numele drepturilor de autor se pot obtine informatii despre ce faci tu pe net. In momentul de fata pentru asa ceva iti trebuie mandat. Alta chestie ce s-ar putea intampla e ca filmezi ceva, si intamplator o sa contina o piesa, sau o sa mearga pe un ecran un film, si teoretic o sa poti face puscarie pentru asta. Daca trece ACTA lucrurile pot degenera foarte repede in abuzuri.
 • +12 (12 voturi)    
  ce n-am inteles... (Miercuri, 15 februarie 2012, 23:40)

  nume [anonim]

  este ce treaba are STS cu ACTA?

  Domnul STS ... in ce calitate a participat la discutie?

  Din ce stiu eu STS are alte atributii...

  De cand are treaba STS cu drepturile de autor si comunicatiile dintre persoane fizice/juridice. (pentru detalii privind atributiile legale ale sts puteti consulta - http://www.stsnet.ro/atributii.htm)

  Si mai e ceva:

  domnu de la STS = general = parte din structura militarizata

  internet = public

  militar despre o problema publica...

  error: does not compute!
  • +7 (7 voturi)    
   ei na! (Joi, 16 februarie 2012, 0:17)

   corvus_coraX [utilizator] i-a raspuns lui nume

   STS este cel care îți face shut down ;)
 • +9 (9 voturi)    
  deci concluzia (Miercuri, 15 februarie 2012, 23:47)

  cosming [anonim]

  Din cate am inteles eu, ACTA asta NU ADUCE NIMIC NOU in legilsatia din Romania, practic este inutila.

  Deci Romania NU VA RATIFICA ACTA si se va RETRAGE din aceasta aberatie ca si celelalte tari europene.
 • +8 (8 voturi)    
  persoane fizice (Joi, 16 februarie 2012, 0:04)

  bbk [anonim]

  Eu, că utilizator final, persoană fizică nu ar trebui să îmi bat capul cu dreptul de autor, dacă a fost plătit sau nu. La TV văd filme gratis, nu e treabă mea cine a plătit şi cât pentru ele. Ar fi culmea că atunci când începe filmul să merg să caut chitanţă să văd dacă am plătit pentru el.
  La fel şi cu download-ul. Merg pe net, găsesc un site care are cel mai nou film cu actorul meu preferat. Dacă e acolo, la liber, de fe nu l-as putea lua? De unde să ştiu eu ce restricţii de copyright are fiecare film. Mai ales că scrie ceva de genul dreptul de difuzare e permis cu acordul proprietarilor,etc. Poate site-ul are acordul, treabă lor.
  La torrent, când aduci ceva, înainte să aduci tot, şi să vezi ce aduci, devi sursă pentru altii. Deci, fără să ştiu, e posibil să incalci legea, dacă sunt drepturi rezervate, sau să nu incalci legea, că poate filmul respectiv e la liber pentru toţi.
  După ce ai luat filmul, şi îi dai drumul, poţi vedea textul cu copyright, dacă nu a fost scos deja, şi abia atunci poţi decide dacă îl păstrezi sau îl stergi,pentru a respectă copyright-ul.
  Dar dacă am luat filmul şi nu am deschis fişierul? Nu ştiu ce e acolo, e un film protejat, sau pur şi simplu un fişier mare cu gunoaie fără sens în el? Oricum am pe calculator o grămadă de fişiere instalate de tot felul de programe şi nu am habar ce conţin.
  Găsesc pe net un fişier video numit casablanca.avi Ce o fi? Un film celebru sau un filmuleţ făcut de cineva în vacanţă în Maroc? Ce trebuie să fac în acest caz? Să nu îl iau, că poate incalc ceva lege de copyright?

  Atîta timp cît eu nu câştig bani din sharing, ar trebui ss fiu lăsat în pace. Iar că să atragă oameni mai mulţi la cinema, care să prefere o sala mare, ecran mare, calitate mai bună decît un avi amărît de 700 mega pe 90 minute, producătorii să îşi schimbe politica: preţuri mai mici, scos reclame dinaintea filmelor, şi alte chestii inteligente. Grosul încasărilor să si-l facă imediat după lansare când filmul e doar în cinema.
  • -6 (6 voturi)    
   Iti recomand (Joi, 16 februarie 2012, 1:18)

   Cristi [anonim] i-a raspuns lui bbk

   Sa te duci la seful tau si sa-i zici ca vrei sa muncesti pe gratis juma de an. Sa vedem cum te simti, cand munca ta, este neplatita si mai e si comentata.
   De cand mama naibii decizi tu ca munca altuia trebuie sa fie gratuita?
   • +3 (3 voturi)    
    comentariu idiot (Joi, 16 februarie 2012, 10:01)

    bbk [anonim] i-a raspuns lui Cristi

    de cind mama naibii vorbesc toti prostii ?

    ce e cu tonul tau? am dat niste exemple. le-ai citit? ai initeles ce am scris ? banuiesc ca nu.
    am vorbit in calitate de persoana fizica.
    sunt obisnuit sa vad peste tot chestii gratis.
    nu e treaba mea sa verific daca pe o chestie s-a platit sau nu copyright.
    si pe net gasesti multe chestii gratis. sunt trupe care isi lanseaza videoclipul sau albumul pe net, gratis.
    eu de unde sa fac diferenta ca ceva e gratis sau nu? pirateria se opreste in primul rind la sursa, nu trebuie sa ma acuze pe mine ca fac piraterie doar pentru ca am downloadat ceva fara copyright.
    inca o data, sunt persoana fizica, nu fac comert, nu cistig bani din chestia asta.
    mai citeste de vreo 3-4 ori ce am scris, poate intelegi.
   • +4 (4 voturi)    
    Ridicol (Joi, 16 februarie 2012, 10:24)

    yo7 [anonim] i-a raspuns lui Cristi

    Adele sau Lady Gaga mor de foame ca tu ai descarcat niste mp3-uri cu piesele lor ... Ce nobil din partea ta ca-ti pasa de profiturile companiilor si artistilor. Cand ma uit la tv si cand ii vad ce jerpelit se imbraca si ca n-au ce manca aproape imi dau lacrimile.
    Comunismul a prins la romani pentru ca noua ni se pare normal sa ne fie ascultate telefoanele, sa ne spuna partidul unde sa si cat sa lucram, ce sa citim si cum sa gandim. Romanii au avut cea mai slaba reactie anti-ACTA. Ca de obicei oamenii citesc si nu inteleg nimic, noroc cu antenele si realitatea care ne explica ei ce si cum.
 • +9 (9 voturi)    
  Romania ce castiga din ACTA?! (Joi, 16 februarie 2012, 0:23)

  adip [anonim]

  Da ii inteleg pe americani, sau alta natiune favorizata de istorie care exporta puternic continut si valori, e normal ca ei sa doreasca impunerea acestui acord interguvernamental oriunde in lume. In felul acesta economia lor este si mai bine protejata.

  Insa intrebarea mea este pentru noi, pentru Romania... chiar avem noi ca si popor o industrie exportatoare de continut si de valoare care sa justifice intrarea in acest acord?!

  Daca oricum nu producem mai nimic, de ce am fi interesati atunci sa implementam un astfel de acord?! Neproducand nimic acest acord nu ne aduce nici un beneficiu!

  Ne existand nici un beneficiu pentru noi atunci apare intrebarea Care a fost argumentul cu care au reusit americanii sa ne convinga sa semnam un act care nu ne aduce nici un beneficiu noi, ci doar lor?!!!
 • +6 (8 voturi)    
  daca ACTA o sa fie impusa (Joi, 16 februarie 2012, 0:32)

  cosminrs [utilizator]

  internetul o sa fie ca si hotnews. daca nu o sa placa un comentariu cuiva nu o sa il publice. ca nu cumva sa deranjeze.
  • -1 (3 voturi)    
   da, si tu esti ca ACTA (Joi, 16 februarie 2012, 2:25)

   gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui cosminrs

   deseori te vad cum scrii ca hotnews te cenzureaza. cu toate astea comentariile tale iti apar si tu tot nu intelegi ca nu esti cenzurat si cade fapt tu ai o problema, traiesti singur intr-o lume a ta in care basescu este administratorul blocului,vecinu care asculta manele si copiii care joaca mingea sub geamul tau. get a life!
   • +1 (1 vot)    
    stii ce inseamna cenzura? (Joi, 16 februarie 2012, 12:07)

    cosminrs [utilizator] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

    cenzura se intampla atunci cand unele chestii ai voie si altele nu. de exemplu la hotnews, comentariile care vorbesc despre cenzura apar fara nici o problema tocmai pentru a demonstra ca nu exista. Alte comentarii nu apar. SI nu pentru ca ar contine ceva injurii ci tocmai ca sunt pertinente si distrug logica cladita de cel care a scris articolul sau comentariul la care raspunzi.
    Si mai exista cei care scriu articole. Unii aproba toate comentariile (din nou nu vorbesc despre cele care contin injurii) orice scriu despre articol, iar altii nu aproba comentariile care demonteaza articolul.
    Ieri, de exemplu, la un articol scris de Adrian Novac despre cum trebuie sa fie un razboi Israel - Iran, nu mi s'a dat drumul la un comentariu. Nu am scfis decat despre rezolutia 242 legata de teritoriile ocupate de evrei si despre faptul ca ei au voie sa aibe bombe nucleare si sa duca razboaie si altii nu.

    Ce inseamna cenzura pentru tine?
    • 0 (0 voturi)    
     Cam asa e (Joi, 16 februarie 2012, 15:35)

     V.R. [utilizator] i-a raspuns lui cosminrs

     Eu cred ca cei de la Hotnews sunt relativ bine intentionati si au dorit ca rubrica de comentarii sa nu se denatureze in focar de injuraturi, spam, etc. Dar bineinteles ca si in cazul acesta apare tentatia deosebit de ispititoare de a cenzura si restul, poate mai ales in cazul anumitor redactori. Si eu am observat aceeasi tendinta la articolele d-lui Novac.

     Nu am nicio problema cu cenzura pe Hotnews atata timp cat exista alte publicatii care sa ofere alternative. Problema cu cenzura internetului este ca nu prea mai avem alte alternative.
   • 0 (0 voturi)    
    da.. e ok (Joi, 16 februarie 2012, 14:16)

    cosminrs [utilizator] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

    tocmai raspunsul meu nu a fost acceptat. dar nu se numeste cenzura, nu?
    • 0 (2 voturi)    
     :) (Joi, 16 februarie 2012, 23:51)

     gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui cosminrs

     te ambalezi aiurea. chiar la articolul asta am postat 3 comentarii. primul comentariu a aparut dupa vreo 3 ore desi celelate doua, desi le scrisesem dupa, au aparut mai devreme. in continuare iti zic, suferi un pic de scenarita. hotnews chiar publica comentarii care sunt impotriva articolului, dovada este sub ochii tai, nu esti singurul care comenteaza anti hotnews, antipdl, unii dintre voi sunt complet aberanti, folosesc epitete gratuite si tot apar. ce ma deranjeaza pe mine este ca, desi hotnews este o zona unde chiar poti spune orice (in limita decentei) se gasesc unii ca voi care sa comenteze ca e ziar basist, al puterii etc. du-te tu la antene, realitatea, la adevarul, la siturile lui antonescu sau ponta, la orice publicatie din umbrela USL si comenteaza tu acolo pertinent si anti USL, sa vedem daca iti apare comentariul. eu am renuntat de mult nu mi-a aparut niciodata nimic. aici am facut si comentarii anti basescu (cand cu arafat) si mi-a aparut, asa ca terminati ca scenarita asta, ca e dictatura, ca cenzura, n-aveti NICIO BAZA.
 • +7 (7 voturi)    
  Germania (Joi, 16 februarie 2012, 0:43)

  Dan Roman [anonim]

  Speranta ca ACTA nu va trece sta tot in Germania, unde adoptarea ACTA este suspendata. Trepadusii de la noi fac ce stiu de-o viata: citesc romaneste cu dictionarul in fata.
 • +1 (1 vot)    
  ANTI ACTA (Joi, 16 februarie 2012, 3:17)

  }(~~){ [anonim]

  http://owni.fr/2012/01/28/acta-va-trop-loin/
  http://www.lemonde.fr/technologies/article/2012/01/24/les-geeks-font-plier-le-congres_1633784_651865.html
  M-am gandit ca diversitatea informatiei ajuta, avand in vederea pertinenta
  In egala masura D-le general de UEFI aveti cunostinta?
 • +2 (4 voturi)    
  rusine (Joi, 16 februarie 2012, 8:02)

  OvidiuManta1329169719880 [anonim]

  numai alesii nostrii sunt mai cu mot si semneaza totul "ca primarul"
 • +3 (3 voturi)    
  Trebuie organizate din nou proteste (Joi, 16 februarie 2012, 8:38)

  deno [anonim]

  Protestele au fost programate foarte prost cel putin in Romania pe frigul de afara. La -15 grade vin 1 din 10 oameni care s-au anuntat pe facebook.

  Trebuie organizat din nou protestul in primavara timp de o luna, in fie care sambata.
 • +3 (3 voturi)    
  Concluzie (Joi, 16 februarie 2012, 9:41)

  pierdutul [anonim]

  ACTA nu trebuie adoptata iar legistlatia romana trebuie "usurata". Ale cui interese servesc legile in Romania !?
  Neam de sclavi !
 • -2 (2 voturi)    
  A citit cineva ACTA ? (Joi, 16 februarie 2012, 10:00)

  gica contra [anonim]

  Daca da, il rog sa posteze un paragraf din document care constituie/poate constitui un abuz.

  Vad ca toata lumea e scandalizata, deci trebuie sa fie ceva concret care deranjeaza, nu?
  • +2 (2 voturi)    
   Sectiunea 5, Articolul 27, Alineatul 4. (Joi, 16 februarie 2012, 11:28)

   gazpefoc [utilizator] i-a raspuns lui gica contra

   O parte poate să furnizeze, în conformitate cu actele sale cu putere de lege și cu normele sale
   administrative, autorităților sale competente autoritatea de a solicita unui furnizor de servicii online să divulge rapid unui titular al dreptului suficiente informații pentru a identifica un abonat despre al cărui cont se presupune că a fost utilizat pentru încălcare, atunci când respectivul titular al dreptului a depus o cerere, suficientă din punct de vedere juridic, cu privire la contrafacerea mărcilor de comerț sau la încălcarea dreptului de autor sau a drepturilor conexe și atunci când astfel de
   informații sunt cerute pentru a proteja sau a aplica drepturile respective. Aceste proceduri sunt puse
   în aplicare astfel încât să se evite crearea de obstacole în calea activității legitime, inclusiv comerțul electronic și, în conformitate cu legislația părții respective, respectă principii fundamentale precum libertatea de expresie, un proces echitabil și protecția vieții private.
   • +2 (2 voturi)    
    Corect (Joi, 16 februarie 2012, 12:52)

    gica contra [anonim] i-a raspuns lui gazpefoc

    Mersi. Intr-adevar ACTA e o porcarie.
 • +2 (2 voturi)    
  Anti Acta (Joi, 16 februarie 2012, 10:09)

  Asur [anonim]

  Pai daca aia care au semnat spuneau ca nu au habar ce semneaza .... Acta o sa se adopte in Romania pentru ca baietii care trebuie sa o voteze au fost deja platiti.
 • +1 (1 vot)    
  Daca tot e inutila... (Joi, 16 februarie 2012, 10:12)

  ACTA [anonim]

  ... atunci sa NU o acceptam.
  Ce nevoie avem de inca o lege care este inutila, doar avem altele care sunt mult mai cuprinzatoare, asa-i?

  Acesta este un motiv logic pentru a NU semna ACTA.
 • +1 (1 vot)    
  ... (Joi, 16 februarie 2012, 10:20)

  Gigel [anonim]

  Daca avem deja legi mai tare ca ACTA atunci la ce mai este nevoie de ea?
  • +1 (1 vot)    
   Romania are destule legi.... (Joi, 16 februarie 2012, 11:01)

   greierul [anonim] i-a raspuns lui Gigel

   Care nu se aplica. Daca s-ar aplica n-ar fi dezastrul care e.
 • +2 (2 voturi)    
  Plecati cu ACTA cu tot ! (Joi, 16 februarie 2012, 10:52)

  Plecati cu ACTA cu tot ! [anonim]

  In tara asta ACTA ne mai trebuie ?
  De ce oare ne mananca atat pielea ?!
  Nu putem trai si fara ACTA...in Romania mor oameni din cazua saraciei si "baietii destepti" vor ACTA sa mai stranga ceva bani pe licentele software, din amenzi, etc.....
  Lasatine-n pace cu ACTA !
 • -1 (1 vot)    
  A citit cineva ACTA? (Joi, 16 februarie 2012, 11:51)

  gica contra [anonim]

  Daca da, il rog sa posteze un paragraf din document care constituie/poate constitui un abuz.

  Vad ca toata lumea e scandalizata, deci trebuie sa fie ceva concret care deranjeaza, nu?
  • +1 (1 vot)    
   Abuzuri (Joi, 16 februarie 2012, 12:56)

   ictin [anonim] i-a raspuns lui gica contra

   1. "oricare dintre părţi poate autoriza autoritățile sale competente să furnizeze titularului dreptului
   informații despre expedieri specifice de mărfuri, inclusiv descrierea și cantitatea mărfurilor,
   pentru a contribui la detectarea mărfurilor care aduc atingere unui drept;" Deci daca vrei sa afli ce face concurenta, doar trebuie sa intrebi, daca esti firma mare.
   2. "după caz, un titular al dreptului poate solicita autorităților sale competente suspendarea
   punerii în liberă circulație a mărfurilor suspecte." Deci daca nu pot sa inving convurenta in mod loial, pot sa suspend comercializarea pe baza unei suspiciuni.
   SI mai sunt, inclusiv citate in acest articol, dar poti sa citesti si singur, nu are rost sa punem in comentarii toate mizeriile din acest acord.
 • +2 (2 voturi)    
  Nu Acta (Joi, 16 februarie 2012, 12:23)

  Mihai [anonim]

  ACTA se pare ca a fost inspirata din comunism, poate chiar de Stalin, poate din Coreea de Nord, Iran. Incepe sa semene cu securitatea lui Ceausescu, problema nu era ce faceau tu, problema era cum interpreta securistul faptele tale. Ma intreb oare Microsoft de ce nu face atata scandal cu copiile piratatea de Windows? Pentru ca isi fac reclama gratis iar vanzarile sunt atat de mari incat pierderile sunt neglijabile,
  Multe filme, muzica, carti sau ce mai circula pe internet sunt atat de proaste incat oricum nu le-ar cumpara nimeni iar ei considera ce prirateria e de vina. Pe you tube sunt destule melodii care pot fi ascultate gratuit puse chiar de catre casele de productie. Problema cea mare a tututor ramane pretul, sa dai 40 lei pe un cd cu 5 piese din care vreo 3 remixuri parca e jaf la drumul mare, iarasi niste filme de toata jena la 60-70 lei un dvd care se exfoliaza dupa cateva redari. Nu ai nici macar garantia ca daca cumperi un produs din magazin este nepiratat, vedem tot timpul la tv cate un camion cu cd-uri luate chiar si din magazinele reprezentantelor caselor de discuri, nu numai din targ. Daca ar mai lasa din pret sunt sigur ca pirateria reala (nu aia imaginara cu pierderi de miliarde de dolari cu tot felul de rebuturi)s-ar mai domoli. Oricum eu cred ca e primul pas pentru controlul internetului de catre baietii cu ochi albastri, parca vezi ca vor deveni obligatorii si implanturile cu microcip, datele biometrice stocate in buletin sau pasaport in asa fel incat securistii lui Ceausescu o sa fie niste papa-lapte in comparatie cu astia noi.
  Romania sa nu ractifice acest act iar berbecii din parlament care au votat fara habar sa dreaga busuiocul, poate data viitoare casca ochii mai bine.
 • +2 (2 voturi)    
  Chiar nu vedeti ? (Joi, 16 februarie 2012, 12:39)

  Prostu [anonim]

  Romania are suficienta legislatie pentru protejarea drepturilor de autor. Nu este nevoie de una noua care sa lase usa deschisa supravegherii sociale de tip politienesc.
  Ce parere are Ministrul/Ministerul Justitiei fata de acest acord , avand in vedere ca in toate cele cinci tari nesemnatare (Germania , Olanda , Estonia, Slovacia , Cipru) si in cele trei (Polonia , Bulgaria , Lituania) care au suspendat ratificarea ACTA ( in urma protestelor) , tocmai acest Ministerul/Ministrul Justitiei a fost cel care a avut initiativa nesemnarii/suspendarii avand in vedere tocmai implicatiile juridice ale acestui act?
  Ce cauta seful STS , membri ai SRI la aceasta dezbatere ??????
  Dreptul acordat providerilor de internet de a-ti scormani prin calculator este o marsavie incalcand toate normele democratice. Deja serviciile isi freaca mainile la idea legalizarii acestei ticalosii .
  Ori poate ACTA a fost impusa Romaniei de lobbyul corporatist ? Si independenta noastra ? E doar pe hartie ?
  Bravos !
 • +2 (2 voturi)    
  Pai vezi (Joi, 16 februarie 2012, 13:28)

  Ovi [anonim]

  Daca nu ti-ai facut reclama pe INTERNET sa vada milioanele de utilizatori minunatia de carte atunci cum vrei sa faci vanzari? Viitorul este unul digital, get used to it. Daca nu vedeam pe youtube melodia aia mandra a lui Adele de ex cu siguranta ca nu-mi doream sa ma duc la concertele ei. Sau poate va asteptati sa cumpar orbeste un film, o carte, un cd pana nimeresc ceva ce-mi place? Dar de milioanele de oameni care cumpara online? De aia ce ziceti? Dar cand dau Share si Faimosul like pe fb si va fac reclama gratuita, artistilor care sunteti, de asta ce ziceti? Acum ca ACTA va baga pe voi la inaintare pt a obtine de fapt cu totul altceva nu prea sunteti curiosi nu? Sa va mai cumpere cineva artele ca de se va ajunge la a "trata" internetul cu frica nu stiu sincer cine si cat de repede mai auzim de voi si talenturile voastre. Aveti parte de reclama gratuita, reclama care in Mod normal costa destul de mult. Cine vrea sa cumpere cumpara chiar daca are pe calculator si mp3-ul ala FURAT. Mare concert la bucuresti a trupei x in iunie: care trupa? N-am auzit veci deci ea deci Nu cred ca ma duc. Radio nu ascult , la tv si stirile de la ora 5 nu ma mai uit... Vreti sa va recalculati profitul? Succesuri eterne.
 • +1 (1 vot)    
  Pt gica (Joi, 16 februarie 2012, 13:33)

  Ovi [anonim]

  Nume de fam Contra? Eu cred ca tu nu ai citit acta sau daca ai citit-o nu ai inteles nimic si vrei sa- ti traduca cineva cum stau treburili. Zic sa pornesti si tu o mica analiza prin accesarea dex-ului, chiar si pe NET, sa vezi intai definitia cuv ABUZ iar mai apoi pune mana pe un telefon si suna un avocat sau un jurist si Poate te mai lamuresti un pic. Bafta
 • +1 (1 vot)    
  Lozinci Punct Ro (Joi, 16 februarie 2012, 14:01)

  Lozinci Punct Ro [anonim]

  Lozincile se scandeaza si online pe site-ul Lozinci Punct Ro. Trimite si tu fotografii sau texte cu lozinci anti ACTA. Lozinci Punct Ro este un proiect social, non-profit si apolitic, ce isi propune sa centralizeze pe Internet mesajele protestatarilor de la manifestatiile publice.
 • 0 (0 voturi)    
  Si atunci? (Joi, 16 februarie 2012, 18:06)

  Wader [anonim]

  De ce sa mai semnam ACTA daca deja legislatia noastre este suficient de dura??

  Cumva pentru celelalte lucruri pe care le contine?
 • +2 (2 voturi)    
  "bareaza raspandirea internetului" (Joi, 16 februarie 2012, 18:20)

  Radu Chiotan [anonim]

  Stie el ma !!! Un rahat cu mustata... va dati seama cat de mult stie asta despre acest domeniu... daca el se gandeste ca internetul asta se "raspandeste" ca barfa printre babe! Si cum sa "barezi" frate !? suntem la caligrafie !? baram ... tragem liniutze in diagonala ?! cum e asta cu bararea raspandirii internetului ?!

  Boul baltii bai acest Marcel Opris ... si noi il lasam sa suga din banii statului acolo unde este!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by