Traficul de date mobile la nivel mondial va creste de 18 ori in perioada 2011-2016, ajungand la o rata de rulare anuala de 130 exabytes, echivalenta cu 33 miliarde DVD-uri, cu 4,3 cvadrilioane de fisiere MP3 (muzica/audio) sau cu 813 cvadrilioane de mesaje text (SMS) prin serviciul de mesaje scurte, conform estimarilor producatorului de echipamente si solutii IT Cisco. In Europa centrala si de Est, traficul video de date mobile va creste de 32 de ori in perioada mentionata, iar in 2016 traficul video va reprezenta 67% din traficul de date mobile, comparat cu 45% la finalul lui 2011, arata raportul.

Conform previziunilor indicelui Cisco Visual Networking (VNI) cresterea puternica preconizata pentru traficul mobil se datoreaza, in parte, unei cresteri anticipate a numarului de dispozitive mobile conectate la internet care va depasi numarul locuitorilor pamantului (conform estimarilor, populatia lumii va ajunge la cifra de 7,3 miliarde in 2016; sursa: Organizatia Natiunilor Unite). In perioada 2011−2016, Cisco estimeaza o crestere a traficului global de date mobile de trei ori mai mare decat cea a traficului global de date fixe.

Un exabyte este o unitate de informatii sau stocare pe calculator egala cu 1 cvintilion de bytes. Aceasta crestere a traficului de date mobile reprezinta o rata anuala compusa de crestere (CAGR) de 78% pe intreaga perioada previzionata.

Cisco, despre tendintele care determina aceste cresteri semnificative:

  • Mai mult continut transmis: Avand in vedere asteptarile consumatorilor care solicita tot mai mult continut la cerere sau transmis, nu doar simpla descarcare a continutului, traficul mobil din cloud va creste de 28 de ori in perioada 2011 – 2016, la o rata CAGR de 95%.
  • Mai multe conexiuni mobile: In 2016 vor exista peste 10 miliarde de dispozitive mobile conectate la internet, inclusiv module masina-la-masina (M2M) – depasind populatia lumii estimata pentru momentul respectiv la aproximativ 7,3 miliarde.     
  • Dispozitive cu putere de calcul mai mare: Dispozitivele mobile au o putere tot mai mare, fiind astfel capabile sa consume si sa genereze un trafic de date mai mare. Tabletele sunt principalul exemplu al acestei tendinte de generare a unor niveluri de trafic care va creste de 62 de ori in perioada 2011 – 2016 – cea mai mare rata de crestere dintre toate categoriile de dispozitive urmarite in prognoza. Cantitatea de trafic de date mobile generata de tablete in 2016 (1 exabyte pe luna) va fi de patru ori mai mare decat cantitatea totala a traficului global de date mobile din 2010 (237 petabytes pe luna).
  • Viteze mai mari pentru dispozitive mobile: Viteza conexiunii de retea mobila este un factor cheie pentru stimularea cresterii traficului de date mobile. O viteza mai mare inseamna un consum mai mare, iar Cisco estimeaza o crestere de noua ori a vitezelor dispozitivelor mobile (inclusiv pe retele 2G, 3G si 4G) in perioada 2011 – 2016.
  • Mai mult continut video pe dispozitive mobile: Utilizatorii mobili isi doresc cele mai bune experiente posibile, insemnand de regula video mobil, care va cuprinde 71% din intregul trafic de date mobile in 2016.

Metodologia previziunilor indicelui Cisco Mobile VNI

Studiul Cisco VNI mobil se bazeaza pe previziuni independente ale analistilor si pe studii de utilizare a datelor mobile din lumea reala. Pe aceasta fundatie Cisco a aliniat estimarile proprii privind adoptarea aplicatiilor mobile, minutele de utilizare si vitezele de transmisie. Previziunile si rezultatele Cisco VNI iau in considerare si alti factori determinanti cheie, cum ar fi viteza de banda larga pentru mobil si puterea de calcul a dispozitivelor. Raportul complet cuprinde o descriere detaliata a metodologiei.