Doua licitatii in valoare de zeci de milioane de euro ale CNAS si MAI, suspendate in urma contestatiilor privind ilegalitati in procedura de atribuire

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 24 februarie 2012, 17:38 Economie | Telecom


Contestatii la licitatia CNAS
Foto: Hotnews
 documente
(24 Feb 2012) PDF, 31KB
Licitatia demarata in luna noiembrie 2011 de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru implementarea dosarului electronic de sanatate in Romania, contract in valoare de 130,9 milioane lei - fara TVA (peste 31 de milioane de euro), fonduri UE nerambursabile, a fost suspendata, joi, 23 februarie 2012, de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) pana la analiza contestatiilor privind ilegalitati la procedura de atribuire. O alta licitatie a Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), contract de peste 21,2 milioane lei (fara TVA) intr-un sistem IT national pentru gestiunea si emiterea actelor de identitate, a fost reluata cu o zi in urma, dupa ce in luna decembrie a fost anulata de CNSC in urma contestatiilor primite.

11 noiembrie 2011: Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) anunta ca a lansat licitatia deschisa pentru implementarea dosarului electronic de sanatate in Romania, sistem informatic integrat ce va cuprinde in format digital tot istoricul medical al fiecarui pacient in parte, valoarea estimata a contractului fiind de 130,9 milioane lei - fara TVA (peste 31 de milioane de euro), fonduri UE nerambursabile. Noul sistem ar fi urmat sa fie integrat cu SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat), iar asiguratii sa aiba acces la datele medicale proprii printr-un portal special.

Cine se uita la informatiile din Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) unde sunt afisate aceste licitatii va avea surpriza ca in cazul acestui contract sa gaseasca zeci de documente cu clarificari legate de aspecte ale procedurii de atribuire, de multe contestatii si mai multe decizii ale CNSC (vezi poza atasata articolului).

Este vorba de contestatii facute de firme precum: SAP Romania, Mobius Solutions, KEY Finance Corporation SRL, Common SRL, Dacar Consult Express SRL, Evolusys Services SRL sau Star Storage SRL care atrag atentia asupra unor nereguli in procedura de atribuire si de conditii restrictive care ar putea avantaja anumiti operatori in defavoarea altora.

Exemplu de contestatie:

Contestatie-6


Ultimele doua firme au contestat faptul ca au transmis catre CNAS niste cereri de clarificari, au primit raspunsuri, dar apoi CNAS a revenit cu mentiunea ca a facut niste geseli in raspunsuri si a anulat mai multe raspunsuri cu doua 2 zile inainte de termenul limita de primire a ofertelor fara a se prelungi si acest termen.

Pentru detalii amanuntite puteti cauta in SEAP anuntul de participare numarul 131521/11.11.2011.

2 martie 2011: Un sistem informatic national integrat, prin intermediul caruia se vor putea elibera documente de identitate precum pasaportul sau certificatul de stare civila, ar fi urmat sa se implementeze "in urmatoarele 19 luni", dupa ce Ministerul Comunicatiilor si Ministerul Administratiei si Internelor au anuntat semnarea unui contract de finantare prin fonduri europene in acest sens. Proiectul avea o valoare totala de peste 26,6 milioane lei (6,3 milioane euro), din care valoarea fondurilor UE nerambursabile este de 21,4 milioane lei (5,1 milioane euro).

Anuntul lansarii licitatiei a fost postat abia in data de 27 octombrie 2011 si procedura a fost anulata la data de 12 decembrie 2011 in urma unei decizii a CNSC in urma contestatiilor primite.

Explicatia din SEAP legata de motivul anularii licitatiei este urmatorul:

 • "Ca urmare a Dec. CNSC nr. 5070/554C/5666,5669,5676,5731/28.11.2011, consiliul retinand ca intemeiate criticile firmelor contestatare ref la personalul tehnic din echipa de proiect ,metodologia concreta de punctare din propunerea tehnica, legatura dintre specific. tehnice pe baza carora va fi elaborata propunerea tehnica si cele cincizeci de criterii ale celor sapte subfactori de evaluare, etc., a stabilit ca este imposibila continuarea proced. si se impune solutia anularii acesteia".

Decizia CNSC a venit in urma analizei contestatiilor depuse de firmele: Master Telecom SRL, Allegro Events SRL, Total Soft SA si Simpro Cons SRL.

Decizia CNSC:

decizie_5070


Miercuri, 23 februarie 2012, MAI a reluat aceasta licitatie conform datelor din SEAP, contract in valoare de 21,2 milioane lei (fara TVA). Termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente este 4 aprilie 2012, data limita pentru primirea ofertelor este de 5 aprilie 2012 si tot in aceeasi zi se va face si deschiderea ofertelor. Noua procedura de atribuire a acestui contract este atasata acestui articol.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















4620 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  Am descoperit apa calda (Vineri, 24 februarie 2012, 19:11)

  Vlad [anonim]

  La majoritatea licitatiilor e comision de minim de 10%, pot fi si in SEAP, si oriunde, hai sa vedem cum se rezolva coruptia!
  • -1 (5 voturi)    
   putina istorie interzisa de Hot News! (Vineri, 24 februarie 2012, 19:44)

   Eneas [anonim] i-a raspuns lui Vlad

   Potrivit Arhivelor militare sovietice, în februarie 1942, SC-213 sub comanda cpt.lt. Danejko, a lansat de la distanța de peste 1000 metri o singură torpilă asupra navei Struma care s-a scufundat la scurt timp. Nava Struma transporta 769 de refugiați evrei (din care aproximativ 13 % erau minori) din România pentru a ajunge în Palestina.

   Din cei 769 de emigranți s-au salvat numai patru, unul singur supraviețuind războiului, David Stoliar, de 19 ani. Tragedia a fost considerată a fi cel mai mare dezastru maritim exclusiv civil din al doilea război mondial.
   Cu o zi mai devreme un alt submarin sovietic SC-205 sub comanda cpt. rg. 3 P. D. Suhomlinov, scufundase cabotierul turc Çankaya, cu refugiați evrei din Bulgaria.

   Inițial, s-a crezut că nava Struma a fost scufundată de o mină marină rătăcită, dar după terminarea războiului, în anii 1960 cercetându-se arhivele de război, s-a descoperit că toate submarinele sovietice aveau misiunea permanentă a interceptării sau torpilării oricărei nave ieșind din Bosfor spre porturile bulgărești sau românești și care intră în Marea Neagră, pentru a reduce fluxul de materiale strategice către Germania nazistă.

   SC-213 s-a scufundat la 14 octombrie 1942, atunci când a lovit o mină marină în Marea Neagră. Pentru mult timp s-a crezut, că SC-213 a fost scufundat de un vânător de submarine german.
   • +3 (3 voturi)    
    Ce are deaface (Sâmbătă, 25 februarie 2012, 1:25)

    banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui Eneas

    scufundarea navei Struma cu licitatiile sus mentionate ? Spre norocul nostru, bine ca nu sustii ca MAI, a licitat mere si CNAS vinde pere in locul merelor , sau viceversa!
    • +1 (1 vot)    
     incearca ca un anonim sa intri pe articol si (Sâmbătă, 25 februarie 2012, 7:57)

     Eneas [anonim] i-a raspuns lui banateanul.

     constati ca cei care vroiau in 1942 sa emigreze legal in Palestina si au fost ucisi de sovietici ,in opinia d-lui istoric Rotman(Israel) cad tot in vina lui Antonescu !
     • +1 (1 vot)    
      dar se stie (Duminică, 26 februarie 2012, 10:18)

      banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui Eneas

      ca si Antonescu ( nu contemporanul :) )avea vina lui cu trimiterea evreilor in Ausschwitz !
  • +1 (1 vot)    
   pariu? (Vineri, 24 februarie 2012, 22:15)

   ady [anonim] i-a raspuns lui Vlad

   face cineva pariu ca o sa castige in final ASSECO pe specificatii ibm?
 • +5 (5 voturi)    
  Cine i da afara pe spagarii astia ? (Vineri, 24 februarie 2012, 19:41)

  Coruptia CNAS - o dedicatie pentru IBM ?? [anonim]

  Studiati istoricul "Dosarul electronic" sa vedeti ce manipulari pentru licitatie au existat. CNAS modifica caietul de sarcini in ultima saptamana ( mai exact 64 de intrebari de clarificare). IBM inaintateaza constestatia catre CNSC. CNAS renunta la clairificarile anterioare , IBM isi retrage contestatia.
  Apare la colt Star Storage care pe buna dreptate cere clarificari inainte cu 48 de ore de deschiderea ofertelor cum a fost posibil sa se ignore 64 de raspunsuri anterioare !!!
  Curat murdar mon chere !
 • -1 (1 vot)    
  mare branza (Vineri, 24 februarie 2012, 20:36)

  Mara [anonim]

  tot asa contesta orice competitor perdant licitatiile la brussels... ca bani au de avocati (multi bani si multi avocati).
 • +4 (4 voturi)    
  Licitatiile trucate din RO (Vineri, 24 februarie 2012, 21:15)

  Vali [anonim]

  Totul porneste de la lenea si coruptia din RO. Lenea autoritatii contractante de a-si scrie caietul de sarcini cu forte proprii sau in orice caz fara a apela la "ajutorul" companiei care trebuie sa castige. Coruptia de la nivelul unor persoane cheie ale autoritatii contractante si a unora dintre firmele ofertante, stiut fiind ca in RO nimic nu merge daca nu este uns cu bani. Multi.

  Degeaba dam vina pe guverne sau politicieni. Coruptia dospeste si la nivelurile inferioare, in primul rand la nivelul ministerelor.

  Pana cand prin lege nu vor fi introduse pedepese drastice inclusiv cu inchisoarea pentru actorii licitatiilor trucate, nu va fi corectitudine in RO.
  • +3 (3 voturi)    
   Pana cand (Sâmbătă, 25 februarie 2012, 2:03)

   banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui Vali

   Ramasitele fostului regim (Ceausist ) nu vor fii eliminati fizic din ministerele ,unde si in prezent stau bine mersii ,treaba in aceasta TARA nu va merge !
   Dar totul depinde de vointa POLITICA ! Ceace in actualui context nui posibil, atat timp cat unii stau in balconul parlamentului( ma refer la USL) cica in greva .....,cum zice Englezul ; NO COMENT !
   • -2 (2 voturi)    
    Pana cand (Sâmbătă, 25 februarie 2012, 9:37)

    vigni [anonim] i-a raspuns lui banateanul.

    ce treaba are ceausescu cu Duta, cu PDL? Tocmai ca acum se manifesta vointa politica fiindca cu sau fara USL puterea are majoritate si face ce vrea!
    Pana cand? pana dupa alegerile anticipate ca sa nu mai fie unii ca cei din UNPR votati de altii si trecuti apoi pentru 'ciolan' in tabara puterii. Ce nu se vede este ca se strica viata, mediul pentru toti si pentruu copii care mai raman in tara. Si oricare dintre voi poate ajunge acum sau peste cativa ani pe masa unui spital in provincie sau cu gatul taiat de unul pentru care viata sub nivelul de subzistenta la care a ajuns nu mai conteaza.
    • 0 (0 voturi)    
     care este? (Sâmbătă, 25 februarie 2012, 12:55)

     curios [anonim] i-a raspuns lui vigni

     este "ce zici tu" M.Sarbu dar nu e M.Banias? este Cr.Diaconescu, dar nu e Iulian Badescu? Dar "marele" Marga trecut de la PNTCD la PNL, laolata cu Sorica Nicolai? Dar Sassu, Duvaz, Melescanu si altii? Daca celebrului Oajdea i-au spus cei din colegiu ce sa faca, ai tu ceva contra? si daca ai, cu ce drept? Diana Tusa ajunsa deputat cu 3500 de voturi de pe locul trei ii reprezinta si pe cei 18 000 care au votat contra ei? PS. Constitutia RO interzice expres "mandaul imperativ" . Poate-l intrebi pe instructorul tau de partid ce inseamna.....
    • +1 (1 vot)    
     Din comentariu tau (Duminică, 26 februarie 2012, 10:13)

     banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui vigni

     deduc ca iti pare rau dupa vremurile acelea odioase. Dar sa stii numai acei tovarasi plang (DUPA) care au fost in functii unde se putea fura cu nemiluita! Ma refer la lucuri de munca unde se producea mancare , carne , ca de exemplu la noi in Timisoara la Comtim .
  • 0 (0 voturi)    
   ai scris vreodata un caiet? (Sâmbătă, 25 februarie 2012, 12:50)

   curios [anonim] i-a raspuns lui Vali

   sau ti s-a spus ce sa scrii?? cateva comentarii: A. pt. un sistem de 100 mil. caietul nu poate fi simplu. Deci cine-l scrie? NU autoritatea in cauza (ca sa tii cu salariu un expert in cauza rebuie sa ai un buget astrnomic, iar daca nu-l ai expertul in cauza pleaca REPEDE) Ramane o firma de consultanta. Daca firma in cauza are o expertiza mai buna in tehnologia X caietul de sarcini va fi influentat in consecinta. Deci un caiet de sarcini perfect NEUTRU nu exista, indiferent cat urli! Daca scrii mainframe (cam) 85% te duci spre IBM. Daca scrii ERP ori e OracleFinancials ori e SAP etc etc. Si te asigur ca CELALAT va avea argumente solide contra. Dar e valabil si daca CELALALT ar fi castigat licitatia. Deci capul de piara sau piatra de cap? Iar daca chemi un consultant international MARE te injura toti ca nu ai folosit expertiza locala, cai ai risipit banii public, ca primesti comision etc.
 • 0 (0 voturi)    
  Baza de date din Sanatate - un esec !!! (Sâmbătă, 25 februarie 2012, 13:41)

  vio [anonim]

  " Noul sistem ar fi urmat sa fie integrat cu SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat), iar asiguratii sa aiba acces la datele medicale proprii printr-un portal special."
  Pai, cum sa-l integreze cu SIUI-CNAS cand asta de fapt MERGE aiurea!!!
  Asa arat un raport al Curtii de Conturi.
  "Programul informatic menit să revoluţioneze sistemul naţional de sănătate este un eşec. Asta reiese dintr-un raport al Curţii de Conturi, care a arătat că Sistemul Informatic Unic Integrat al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a fost prost conceput şi executat.
  Potrivit raportului, modul de raportare a datelor este greoi şi încărcarea lor în sistem ţine mai mult de abilităţile operatorului. De asemenea, s-a constatat că bazele de date ale sistemului conţin informaţii incomplete sau care sunt actualizate cu întârziere. În plus, există nereguli legate de verificarea calităţii de asigurat.
  Raportul Curţii are şi câteva recomandări pentru îmbunătăţirea sistemului. Cele mai importante se referă la eliminarea informaţiilor legate de persoanele decedate şi la scoaterea de pe listele medicilor de familie a românilor plecaţi definitiv din ţară.
  Sistemul Informatic Unic Integrat al Casei Asigurărilor de Sănătate a fost inaugurat în decembrie 2010 în prezenţa preşedintelui României, Traian Băsescu. Din date neoficiale, pentru dezvoltarea sistemului statul a cheltuit peste 120 de milioane de euro.
  Dezvoltarea Sistemului Informatic Unic Integrat a început în anul 2002 şi în noiembrie 2008 au fost semnate documentele de finalizare a fazei de construcţie. La mijlocul anului trecut a început faza de implementare a versiunii centralizate, iar în decembrie acesta a fost pus în funcţiune."
  http://www.cotidianul.ro/raport-al-curtii-de-conturi-baza-de-date-din-sanatate-este-un-esec-174010/
 • 0 (0 voturi)    
  amuzant (Sâmbătă, 25 februarie 2012, 14:59)

  Iulian [anonim]

  Vai ce m-a amuzat SAP la faza cu CCIE-ul.
  Pai normal chitrosilor ca nu va permiteti nici sa cresteti si nici sa platiti niste CCIE.
  Daca ati plati cum trebuie atunci probabil ati avea macar un CCIE in ograda si n-ar mai trebuie sa va agitati atata.
  Dar na, firma mare care vrea sa faca afaceri in stil romanesc. Adica sa-si plateasca pe nimic angajatii si sa faca contracte de milioane de euro.
  O sa intelegi voi candva ca inginerul este BAZA si nu vreun manager.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by