Editia de anul acesta a Mobile World Congress a fost destul de saraca in lansari de noi produse, cel putin comparativ cu anii precedenti, dar a fost interesanta prin tendintele care au toate sansele sa se manifeste tot anul acesta. De la implementarea de retele 4G LTE la incercarea de impunere a producatorilor chinezi pe piata europeana in alte segmente decat cel de jos, MWC 2012 a fost o radiografie destul de completa a pietei de telecom din acest moment.

Pegasul Huawei, construit integral din telefoane inteligenteFoto: Hotnews

​Asia pe primul loc. Cel mai evident aspect la editia de anul acesta a congresului de la Barcelona a fost proeminenta producatorilor asiatici. Coreea si Japonia, prin Samung, LG si Sony erau deja cunoscute si de la editiile precedente, dar anul acesta s-a remarcat mai ales prin prezenta extrem de puternica a brandurilor chinezesti Huawei si ZTE, care au investit, cel mai probabil, sume enorme in promovare in cadrul evenimentului. In total, Huawei, ZTE si Samsung au dominat materialele promotionale si spatiile publicitare de la salon, iar provocarea pusa de nou-venitii chinezi era pe buzele tuturor. Dincolo de steaguri si reclame, Huawei a lansat ceea ce ei au numit “cel mai puternic smartphone din lume”, un telefon construit integral in-house, cu procesor quad-core si display HD, o realizare destul de importanta pentru un producator practic lipsit de experienta in segmentul de varf. Puteti vedea mai jos o scurta prezentare video a modelului Huawei Ascend D (o prezentare mai detaliata va urma pe parcursul zilei de astazi). Nota: in niciunul dintre teste nu a functionat conexiunea la internet, din cauza supra-incarcarii retelelor WiFi de la congres.

Daca publicitatea agresiva si afirmatiile hiperbolice nu erau suficiente, chinezii de la Huawei au instalat in cadrul salonului o statuie a unui pegas, construita integral din telefoane mobile. Tot din Asia putem remarca intrarea pe piata a catorva producatori japonezi care fie s-au retras in urma cu ceva timp de pe piata europeana, fie nu au fost niciodata prezenti. Panasonic a prezentat modelul Eluga, cu un nume destul de putin inspirat din punctul nostru de vedere, dar cu o calitate destul de rar intalnita pe piata europeana: etanseitate completa atunci cand este scufundat in apa.

4G LTE. Toti marii producatori de infrastructura de retea, de la LG si ZTE la Ericsson si Samsung, plus principalii operatori de telefonie din Europe si din lume au prezentat noi solutii de infrastructura 4G prin standardul LTE. In cele doua zile petrecute la targ, am remarcat un singur stand al unei companii care propunea solutii WiMax, acum ceva timp o alternativa destul de credibila pentru LTE.

Android. In afara de Nokia, toti marii producatori de smarthpone-uri, in frunte cu Samsung, LG si HTC, au prezentat solutii Android pentru toate categoriile de piata, de la high-end la telefoane extrem de simple. Majoritatea telefoanelor prezentate rulau Andorid 4.0, ultima varianta lansata de Google, dar au existat destul de multe exceptii, chiar si de la producatori de renume. Diferentierea intre aparate incepe sa fie din ce in ce mai mult bazata pe implementarea de functii suplimentare speciale si pe personalizarea interfetei, altfel aparatele fiind extrem de similare: ecrane din ce in ce mai mari (uneori absurd de mari, din punctul nostru de vedere), carcase din ce in ce mai subtiri si performante din ce in ce mai bune. Practic, inovatia a fost destul de limitata, anul acesta fiind unul al cresterilor incrementale, nu al revolutiilor.

Apple. Desi absent de la MWC, prin politica de a nu participa la evenimente organizate de terti, Apple a fost, ca sa folosim o expresie americana, “elefantul roz din camera”. Fara nici un stand, dar pe buzele tuturor, MWC a confirmat ca, cel putin in acest moment, Apple continua sa fie standardul dupa care sunt judecate smartphone-urile si tabletele. In ceea ce priveste tabletele, desi aproape 100% dintre modelele prezentate erau bazate pe Android, in mainile vizitatorilor situatia era radical diferita in favoarea Apple, lucru recunoscut de altfel si de catre oficialii Google si Samsung in cadrul MWC. In seara zilei de 28 februarie, Apple a anuntat si data de lansare a noii tablete iPad 3, iar aceasta informatie a devenit extrem de rapid cel mai discutat subiect printre jurnalisti si vizitatori. Majoritatea producatorilor de tablete au evitat sa faca lansari importante la MWC tocmai din cauza anuntarii iminente a generatiei a treia de iPad, dar ne asteptam ca in urmatoarele doua luni sa avem o serie de intrari noi in segmentul de varf.

Nokia. Dintre producatorii europeni, Nokia a fost cel mai proeminent, cu o sustinere puternica din partea Microsoft. Dupa o schimbare radicala a sistemului de operare in urma cu un an, Nokia continua sa sufere la capitolul vanzari si, implicit, cota de piata in segmentul telefoanelor inteligente. La MWC, compania a prezentat varianta europeana a telefonului Lumia 900, cel mai bun telefon din portofoliu, dar si un smartphone destinat clientilor cu un buget mai redus, Lumia 610. In acest moment, compania are acoperite toate segmentele de piata din domeniul smartphones, plus segmentele non-smart, cu o multitudine de terminale simple. Nokia si Microsoft au pus accent in primul rand pe viteza noilor produse, viteza care a fost promovata si printr-o serie de provocari adresate publicului. Oricine putea castiga 100 de euro la standul Microsoft, daca reusea sa invinga la viteza un telefon Lumia 900. Compania a lansat si unul dintre cele mai atipice, contradictorii si spectaculoase produse de la salon, prin modelul Nokia 808 PureView, cu o camera de 41 de megapixeli, dar bazat pe sistemul de operare Symbian. Vom reveni cu o prezentare video completa a noului telefon pe parcursul zilei de astazi.

Microsoft. Dincolo de sprijinul oferit Nokia pentru promovarea platformei Windows Phone 7, Microsoft a lansat miercuri si versiunea beta publica pentru Windows 8. De la preview-ul precedent, compania a integrat “peste 100.000 de modificari”. Vom reveni cu detalii in cel mai scurt timp, dar puteti descarca noua versiune de aici.

Samsung. Compania coreeana a avut unul dintre cele mai mari standuri de la MWC si printre cei mai multi vizitatori, in ciuda lipsei unor lansari spectaculaose. De la laptopuri la tablete si la telefoane mobile, portofoliul Samsung s-a remarcat prin diversitatea extrema, pe care o putem numi chiar excesiva atunci cand vine vorba de tablete. Accentul a fost pus in mod clar pe terminalele cu stylus Galaxy Note si Galaxy Note 10.1, pe care l-am prezentat de altfel zilele trecute. Anunturile cu adevarat importante au lipsit (fara concurentul pentru iPad 3, fara Galaxy S III), iar MWC a fost doar un tur de forta pentru Samsung. De remarcat a fost, in schimb, orientarea spre solutii a gigantului coreean, destul de diferita fata de abordarile bazate pe specificatii din trecut: Samsung a prezentat cum pot fi integrate aparatele companiei in domenii ce merg de la comert cu amanuntul la educatie si medicina, cu rezultate foarte bune in majoritatea cazurilor. Axarea pe experienta si functiile indeplinite in mod real de aparate nu poate decat sa ne bucure, batalia specificatiilor devenind din ce in ce mai putin relevanta odata cu atingerea unui nivel de performanta care permite, practic, oricarui aparat mobil sa faca aproape orice. Puteti citi aici o prezentare a celei mai noi tablete Samsung, Galaxy Note 10.1.

Blackberry. Cu un stand de dimensiuni mari, dar un portofoliu extrem de slab de produse, RIM a fost marea dezamagire (previzibila) a MWC. Compania a adaugat cu mai bine de un an intarziere un client de mail si alte cateva functii extrem de simple tabletei Playbook, dupa care a prezentat-o ca pe un produs nou, sau cel putin imbunatatit semnificativ. Din pacate, performanta aparatelor expuse era departe de a fi optima, iar compania nu a spus nimic despre lansarea urmatorului sistem de operare pentru telefoanele sale mobile, o miscare asteptata de multi analisti ca o posibila salvare a platformei Blackberry. Ca un rezumat, RIM isi continua deriva, pe masura ce interesul consumatorilor si, mult mai grav, al companiilor, scade.

Intel. In anii precedenti, Intel a pierdut o ocazie importanta de a se impune pe piata procesoarelor pentru telefoane si tablete, aceasta piata fiind in prezent dominata de tehnologia rivala de la ARM. Anul acesta, Intel a prezentat integrarea mai multora dintre procesoarele sale in tablete si telefoane mobile, cu rezultate foarte bune, cel putin la prima vedere. Conform reprezentantilor de la standul companiei, Intel spera sa creasca in continuare performanta procesoarelor sale si sa scada consumul de energie pana la un nivel competitiv cu ARM, dar aceeasi promisiune a fost facuta si in anii precedenti, fara foarte mult succes. Totusi, anul acesta produsele bazate pe cipuri Intel au parut extrem de promitatoare, iar in segmentul tabletelor de inalta performanta, procesoarele cu voltaje ultra-reduse de la Intel continua sa nu aiba rival.

NFC. Near Field Communications, o tehnologie care permite schimbul de date intre aparate care se ating, si care va fi extrem de utila pentru transformarea telefoanelor mobile in instrumente de plata, a fost una dintre stelele salonului. De la aplicatii care schimbau contacte intre telefoane printr-o simpla atingere la sisteme complete de retail bazate pe NFC, toti producatorii au incercat sa promoveze noul standard si sa ofere cat mai multe produse compatibile. Rezultatele vom incepe sa le vedem, cel mai probabil, incepand cu partea a doua a acestui an.

Cloud computing. Sincronizarea via internet (cloud sync) si backup-ul online in timp real au fost un alte doua produse fierbinti la MWC. Companii de toate dimensiunile, de la Microsoft si Google la start-up-uri care ofera servicii ultra-nisate de cloud computing, au oferit alternative extrem de numeroase, iar competitia foarte puternica de pe piata va duce in mod aproape sigur la aparitia unor platforme extrem de solide, la preturi rezonabile, in urmatoarea perioada.

De la SEO la ASO. Oricine are o pagina web sau promoveaza un produs pe internet stie cat de important este o buna optimizare a paginii pentru motoarele de cautare. Odata cu explozia magazinelor de aplicatii pentru platformele mobile, un nou tip de specialist a aparut: specialistul in App Store Optimization (ASO). Cu un total care se apropie de un milion de aplicatii existente in Apple App Store si Android Market, promovarea propriei aplicatii devine din ce in ce mai complicata, dar nu mai putin importanta. Odata cu un numar extrem de mare de companii producatoare de aplicatii, la MWC au fost prezentate si mai multe solutii de ASO, despre care este destul de probabil sa mai auzim in viitor.

Mai multi senzori. An dupa an, cresterea numarului de senzori din aparatele mobile este o constanta a saloanelor de telecomunicatii. Si anul acesta, mai multe companii, majoritatea start-up-uri au prezentat palete largi de senzori care pot monitoriza de la starea de sanatate a utilizatorului pana la starea poluarii atmosferice.

Indignados. Cu mii de participanti din intreaga lume, MWC a atras in fiecare seara si proteste anti-capitaliste din partea spaniolilor nemultumiti de situatia din tara lor. Cateva mii de “indignados” s-au aduant in fiecarea seara in Piata Catalunya, in fata locului de desfasurare a MWC si au protestat (relativ) pasnic impotriva capitalismului, sub privirile trupelor de interventie ale politiei spaniole.