Defectiunea de la serverul pe care functiona aplicatia pentru inscrierea copiilor in clasele pregatitoare s-a rezolvat, a declarat luni pentru HotNews.ro Florin Ilia, vicepresedinte Siveco Romania. "Cu softul nu este nici o problema, functioneaza a fost testat toata saptamana trecuta, s-au introdus mii de fise. Din pacate in noaptea trecuta au existat mai multe caderi de curent care au afectat mai multe calculatoare din Bucuresti, inclusiv unul din serverele pe care este instalata aplicatia. Serverul respectiv are UPS, adica mecanism pentru evitarea problemelor in caz de intrerupere a curentului dar au fost mai multe caderi repetate. Mecanismul a protejat la prima si a doua intrerupere dar nu a reusit sa faca fata la intreruperi multiple", a precizat pentru HotNews.ro Florin Ilia, vicepresedinte Siveco Romania.

Chiar daca acum problema ar fi rezolvata, vicepresedintele Siveco sustine ca se pregateste momentan si un plan B:

  • "Din punct de vedere tehnic ne asiguram acum ca mai avem instalata aplicatia pe inca un server care sa nu fie pe aceeasi sursa de curent", a spus Florin Ilia.

Acesta a declarat ca serverul este al Ministerului Educatiei si se afla la ARNIEC (Agentia pentru administrarea retelei nationale informatice a educatiei si cercetarii). Oficialul Siveco a mai precizat ca firma nu a luat bani pe aceasta aplicatie, fiind creata in urma unui parteneriat cu Ministerul Educatiei:

  • "Aplicatia a fost creata de Siveco sub conducerea unui colectiv de la Ministerul Educatiei, deci o echipa mixta, insa pentru ce am lucrat nu am luat bani. Avem un parteneriat strategic cu Ministerul Educatiei mai ales in partea asta sensibila a examenelor nationale. Foarte des realizam sisteme informatice sau actiuni de genul acesta fara sa cerem bani - doar pentru a sprijini sistemul educatonal. Softul acesta face parte din acest parteneriat, deci nu l-am realizat in termeni comerciali ci ca expresie a acestui parteneriat", a declarat vicepresedintele Siveco.

Multi parinti au mers luni dimineata la scoli pentru a-si inscrie copii in grupa pregatitoare, insa nu au putut face acest lucru, reprezentantii unitatilor spunandu-le sa astepte pana cand softul va fi functional sau se revina, inscrierea putandu-se face pana la ora 16.00.

Siveco a dezvoltat aceasta aplicatie in baza experientei in realizarea SEI, controversatul proiect in valoare de sute de milioane de euro

Florin Ilia, vicepresedinte Siveco Romania a mai spus pentru HotNews.ro ca dezvoltarea acestei aplicatii nu s-a facut in urma semnarii unui anumit acord cu Ministerul Educatiei.

  • "Dezvoltarea acestei aplicatii este o actiune asumata de noi (n.a Siveco) si nu un protocol formal semnat cu Ministerul Educatiei. Dezvoltarea aplicatiei a avut loc in luna ianuarie din acest an. SEI s-a terminat demult ca implementare dar cu aceasta ocazie am vazut problemele si necesitatile sistemului educational si din acest punct de vedereavem know-how-ul necesar si stim cum se scrie o astfel de aplicatie", a mai explicat Florin Ilia.

Compania si-a luat aceasta responsabilitate in conditiile in care firma de software este cea care a pus bazele SEI - Sistemul Educational Informatizat, un proiect foarte controversat in valoare de sute de milioane de euro.

Oficialii Ministerului Educatiei au furnizat catre HotNews.ro si cateva informatii privind inceputurile acestui sistem informatic si felul controversat in care a fost implementat:

"Demarat în anul 2001 şi aprobat de Grupul pentru promovarea Tehnologiei Informaţiei, programul Sistem Educaţional Informatizat (SEI) a fost implementat în prima sa etapă (2001-2003) de un consorţiu format din COMPAQ, HP, IBM şi FUJITSU-Siemens (număr redus la doi în urma fuziunii globale dintre HP şi COMPAQ şi retragerii FUJITSU).

În 2004 a fost un nou contract, renegociat însă, în 2005. Date relevante în acest sens sunt disponibile aici.

În 2008, în urma licitaţiei organizate de către Ministerul Educaţiei, a fost semnat un contract cu companiile Intrarom si SIVECO, în calitate de subcontractant, pentru dotarea cu laboratoare informatice a 8.191 de unităţi din invatamantul preuniversitar, valoarea contractului ridicându-se la 432,38 milioane de lei (122,48 milioane de euro)".

Intr-un comunicat dat in 2005, Ministerul Educatiei preciza ca "renegocierea contractului cu SIVECO şi AGV Leasing aduce avantaje de peste 26 milioane dolari".