Cum s-a defectat serverul pe care rula softul pentru inscrierea copiilor in clasa pregatitoare: Ministerul Educatiei si Siveco dau vina pe caderile repetate de curent din noaptea precedenta/ENEL sustine ca nu au existat astfel de intreruperi

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 5 martie 2012, 15:53 Economie | Telecom


​Luni dimineata - prima zi de inscriere a copiilor in clasa pregatitoare si in clasa I la scolile de circumscriptie - pana la ora 11:00 parintii nu au putut sa isi inscrie copiii din cauza defectiunii la serverul pe care sunt stocate datele. Ministerul Educatiei si oficialii Siveco au motivat ca serverul s-ar fi blocat in urma unor caderi repetate de curent electric in noaptea trecuta. In replica, oficialii Enel Distributie Muntenia spun ca nu ar fi inregistrat caderi de tensiune sau intreruperi ale alimentarii cu energie electrica ale abonatilor in zonele respective. Vezi ce explicatii da despre caderile de curent si Dinu Gheorghe directorul general al ARNIEC, agentia unde se afla serverul defectat.

UPDATE: Reprezentantii Ministerului Educatiei au declarat pentru HotNews.ro ca in cursul zilei de luni nu au mai fost probleme cu serverul, iar la scolile unde au existat probleme cu inscrierea acestea au fost cauzate de conexiunile la internet.

Ministrul Educatiei, Catalin Baba, si-a cerut scuze luni pentru "problemele si deranjul" pe care ministerul le-a produs parintilor care nu au putut sa-si inscrie copiii in clasa pregatitoare si in clasa I timp de aproape doua ore, dupa ce un server s-a defectat in urma unor caderi repetate de curent electric.

Anterior, Florin Ilia, vicepresedinte Siveco Romania, declarase pentru HotNews.ro faptul ca desi serverul in cauza dispunea de UPS, mecanismul pentru evitarea problemelor in caz de intrerupere a curentului, acesta nu a facut fata unor caderi repetate de curent electric.

 • "Cu softul nu este nici o problema, functioneaza a fost testat toata saptamana trecuta, s-au introdus mii de fise. Din pacate in noaptea trecuta au existat mai multe caderi de curent care au afectat mai multe calculatoare din Bucuresti, inclusiv unul din serverele pe care este instalata aplicatia. Serverul respectiv are UPS, adica mecanism pentru evitarea problemelor in caz de intrerupere a curentului dar au fost mai multe caderi repetate. Mecanismul a protejat la prima si a doua intrerupere dar nu a reusit sa faca fata la intreruperi multiple", a precizat pentru HotNews.ro Florin Ilia, vicepresedinte Siveco Romania.

Acesta a mai mentionat ca "serverul este al Ministerului Educatiei si se afla la ARNIEC (Agentia pentru administrarea retelei nationale informatice a educatiei si cercetarii)". Sediul Ministerului Educatiei este pe strada Gen. Berthelot 28-30 Sector 1, iar sediul ARNIEC este pe strada Mendeleev 21-25.

In replica, oficialii ENEL Distributie Muntenia sustin ca nu ar fi inregistrat astfel de caderi de tensiune sau intreruperi ale alimentarii cu energie electrica in zonele mentionate.

 • "Compania Enel Distributie Muntenia nu a inregistrat caderi de tensiune sau intreruperi ale alimentarii cu energie electrica a abonatilor de pe strada General Berthelot sau Mendeleev in cursul noptii de duminica spre luni, 4/5 martie 2012. De asemenea, nu au fost inregistrate sesizari in call-centerul tehnic din partea abonatilor din aceasta zona sau din partea Ministerului Educatiei, nici in cursul noptii de 4/5 martie, nici in cursul diminetii de 5 martie 2012 referitor la lipsa tensiunii sau a unor caderi de tensiune", au precizat pentru HotNews.ro oficialii Enel Distributie Muntenia.

HotNews.ro l-a contactat pe Dinu Gheorghe, directorul general al ARNIEC, pentru a afla daca au existat sau nu astfel de caderi de tensiune. Acesta sustine ca serverul se afla in cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti si ca are si un grafic care indica aceste caderi.

 • "Aplicatia pentru inregistrare rula pe trei servere virtuale: doua web servere si un server de baze de date, dar erau masini virtuale. Toata saptamana trecuta si mai ales in dimineata asta au existat multiple variatii urmate de doua intreruperi cu alimentarea de energie electrica: una pe la 5:10 iar alta pe la 7:10. Lucrul acesta poate fi demonstrat pentru ca avem grafice care urmaresc alimentarea cu energie electrica. Dupa caderea de la ora 7:00, UPS-urile nu au mai facut fata si s-a inregistrat un switch off. Revenind imediat serverele au pornit toate, mai putin cel de baze de date, mai exact un serviciu al lui, lucru stabilit de catre specialistii de la Siveco pentru ca noi nu ne-am ocupat de aplicatii", a declarat pentru HotNews.ro Dinu Gheorghe, directorul general al ARNIEC.

Acesta a mai explicat ca "serverele virtuale erau instalate pe o masina hardware - un server mare. Masina hardware nu a avut nici o problema - a cazut datorita caderii de tensine, s-a restartat, a pornit fara nici o problema. Masina se afla intr-unul din nodurile retelei care se afla in Universitatea Politehnica Bucuresti".

Cum explica acesta declaratiile celor de la ENEL?

 • "Nodul de retea despre care vorbim e in zona Politehnica, Cotroceni, Militari si in zona asta de doua saptamani sunt caderi repetate de tensiune. Saptamana trecuta ni s-au ars cateva servere din cauza caderilor repetate de tensiune - noroc ca erau in garantie", a mentionat Dinu Gheorghe.

Contactati din nou de catre HotNews.ro, oficialii Enel Distributie Muntenia au declarat ca "nici pe Splaiul Independentei nr. 313 nu am avut sesizari inregistrate in call center in cursul noptii".

UPDATE Reprezentantii Enel Distributie Muntenia au revenit cu un nou set de explicatii in care afirma ca:

 • "Enel Distributie Muntenia nu a inregistrat, in cursul noptii de duminica spre luni, 4/5 martie 2012, sau in cursul diminetii de luni 5 martie caderi de tensiune sau intreruperi ale alimentarii cu energie electrica a zonei Politehnica. De asemenea, nu au fost inregistrate sesizari in call-centerul tehnic din partea abonatilor din aceasta zona sau din partea Ministerului Educatiei, nici in cursul noptii de 4/5 martie, nici in cursul diminetii de 5 martie 2012 referitor la lipsa tensiunii sau a unor caderi de tensiune. Pot aparea variatii de tensiune sau caderi de tensiune si datorita unor defecte in instalatiile proprii ale consumatorilor".

Ministrul Educatiei, Catalin Baba a mai declarat luni in urma acestui incident ca la nivelul ministerului a fost declansata o ancheta pentru a se stabili daca a fost vorba de "neglijenta" sau de "nerespectarea procedurilor de lucru".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • Corect. (Luni, 5 martie 2012, 17:34)
  HP [utilizator]

  La fel ca si colegul de forum, sunt administrator principal pentru toate serverele Carrefour (tinem toate magazinele din vestul europei, in jur de 6000 de supermarkete). Serviciul e obligatoriu complet, 24/7/365. NU exista caderi. In cazul unor erori hardware - serverele intra in starea de contingenta - sunt duplicate automat. Hearbeat-ul nu se pierde nici macar o miime de secunda.

  Poate pica (extrem de rar) teava de intranet/internet de mare viteza. Totul e pe optic, providerul de Telefonica/Movistar dar se intampla o data la cativa ani si isi revine cvasi instantaneu. Si, repet, IASP-urile isi fac treaba pe loc, nodurile serverlor trec toate datele de pe un "geaman" pe celalalt.

  Masinile sunt HP SuperDome (Unix, AIX, HPUX), respectiv IBM iSeries (AS/400) si zSeries (OS400, zOS) - in jur de 50 in fiecare data-center + plus vreo 120 in diversele centre zonale din Spania, Franta, UK, Austria si Italia.

8626 vizualizari

 • +11 (15 voturi)    
  penibil (Luni, 5 martie 2012, 15:59)

  marx [anonim]

  softul, hardul, renelu, enelu....
  pana la urma se va ajunge la o..pana de curent in India unde e host-at webserverul!

  demisia
  • +10 (12 voturi)    
   Servere ? Doua la primarie, doua la scoala de fete (Luni, 5 martie 2012, 17:16)

   Mitica (Palarierul) [anonim] i-a raspuns lui marx

   Servere ? Doua la primarie, doua la scoala de fete, doua in strada Mendeleev (chimistu' ala care a stablit formula ideala pentru vodca ruseasca), doua in strada Gen Bertholot (fost Nuferilor, de la Radio mai spre centru, prin Popa Tatu), doua in Piata Universitatii si trei la Politehica.

   Toate aveau ... ups .... n-aveau ... dar totusi erau ... serverele care este ... pe goagal mail ... "mausu' mai sus dom' ministru" ...

   Este exemplar modul in care se comporta oficialii Ministerului Incapacitatii si Inkulturii, avandu-i alaturi pe corifeii din SIVECO - arata cu degetul catre alti posibili vinovati, se da vina pe ENEL, CONEL, RENEL, Electrica, Sintetica si Parafizicotehnica, ba are, ba n-are, nu UPS ci buzunare, ba s-a stricat hardu', ba sa vezi ca era vorba de niste inefabile servere virtuale, superbe, dar insesisabile, ....

   Cata prostie si incompetenta, toate adunate impreuna ...

   Totusi cum ramane cu achizitia de hardware suplimentar decisa astazi dimineata de dl. Muistru ?

   "Patria si Dreptul Meu!"
   .
  • +5 (7 voturi)    
   siveco (Luni, 5 martie 2012, 18:21)

   un roman [anonim] i-a raspuns lui marx

   Cei de la Siveco sunt cei mai mari hoti... niste nesimtiti care dezvolta niste softuri jalnice pe banii nostri... Prin super contracte si fac totul fara pic de responsabilitate... niste panarame
 • +10 (18 voturi)    
  Nu zau? (Luni, 5 martie 2012, 16:00)

  sile [anonim]

  Server care se blocheaza de la caderi ale curentului? N-am mai pomenit asa ceva decat daca se defecteaza fizic. Dar asta mai degraba de la supratensiuni, nu de la caderi de curent. In plus, un server care afecteaza o tara intreaga nu are backup? Nu are UPS?
  Eu as sugera autoriatilor sa mai investigheze.
  • -1 (13 voturi)    
   monseur Varza (Luni, 5 martie 2012, 16:26)

   rakkone [utilizator] i-a raspuns lui sile

   Poti sa ai UPS, daca nu ai backup cu generator si curentul cade o perioada mai lunga decat tine UPSul (sau incarcarea pe UPS scade sub pragul la care setezi ca serverul sa faca shutdown), atunci serverul se opreste si el. Asta a spus si nea' de la agentie.
   • +8 (14 voturi)    
    Toate (Luni, 5 martie 2012, 16:45)

    zizi_m [utilizator] i-a raspuns lui rakkone

    UPS-urile au sistem de avertizare care intra in functiune atunci cand cade reteaua electrica. Si cand auzi avertizarea, te duci frumos la server si ii faci un shutdown, dupa care il restartezi cand revine curentul. In felul asta nu risti nimic, nu se corupe nici o baza de date, nu se arde vreo placa de retea.
    Mai mult, OS-urile moderne pot fi configurate in asa fel incat sa faca shutdown automat la un semnal trimis de UPS. Asa ca las-o cu generatorul ca spui tampenii.
    • +2 (4 voturi)    
     mda... (Luni, 5 martie 2012, 21:44)

     aiurea [anonim] i-a raspuns lui zizi_m

     UPSurile au niste agenti pe care ii instalezi pe serverele respective si iti face shutdown frumos. agentii astia iti calculeaza cite minute ii trebuie fiecarui server ca sa faca shutdown samd. de ce mia ai UPS daca nu e in stare sa-ti dea shutdown la server? stiu ca in unele tari exista legislatie unde firmele sunt obligate sa aibe UPS pentru ca in caz ca ti se strica un server din cauza fluctuatiilor de curent pierzi garantia sau contractul nu e valabil. imi vine greu sa cred ca un ditamai minister nu are toatea astea si lasa la voia sortii serverele.
   • +2 (4 voturi)    
    sunt si niste "UPS"uri... (Marţi, 6 martie 2012, 10:04)

    me [anonim] i-a raspuns lui rakkone

    ceva mai mari... sunt generatoare de curent...
    sa lasam vrajeala
    spitalele trebuie sa reziste minim o ora fara curent extern... si alea consuma "ceva" mai mult decat 1 server...
    PS: cum adica "defectiuni la SERVER-UL"???? adica 1 (UNU) ?!?!?! frate si eu am mai multa protectie a datelor la computeru meu de-acasa...
 • -4 (8 voturi)    
  nu saracii (Luni, 5 martie 2012, 16:03)

  jean [anonim]

  deloc .....pe calea mosilor se intrerupe energia electrica cand tie lumea mai draga, la 4 dimineata , la 8 seara . deja cred ca e saptamana si cazutul de cel putin 3 ori pe saptamana. Am si eu o intrebare : cine imi plateste aparatura electrocasnica distrusa de aceste caderi de tensiune ?
 • +13 (21 voturi)    
  VRĂJALĂ! (Luni, 5 martie 2012, 16:03)

  ZuLu [anonim]

  Hai bă lăsați vrăjala! Administrez tone de servere virtuale din toate tehnologiile: Xen, Vmware, Hyper-V si nu se intampla ce ziceti voi acolo...Chiar daca se reseteaza masina mamă serverele revin in cel mult 10 minute, dă-le dracu' de servere. Chiar nu suntem toti cu ciungă in păr...

  Plus că un datacenter are UPS-uri să țină curent si variatii ale acestuia + generatoare pe motorina/gaz.
  • +7 (11 voturi)    
   Corect. (Luni, 5 martie 2012, 17:34)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui ZuLu

   La fel ca si colegul de forum, sunt administrator principal pentru toate serverele Carrefour (tinem toate magazinele din vestul europei, in jur de 6000 de supermarkete). Serviciul e obligatoriu complet, 24/7/365. NU exista caderi. In cazul unor erori hardware - serverele intra in starea de contingenta - sunt duplicate automat. Hearbeat-ul nu se pierde nici macar o miime de secunda.

   Poate pica (extrem de rar) teava de intranet/internet de mare viteza. Totul e pe optic, providerul de Telefonica/Movistar dar se intampla o data la cativa ani si isi revine cvasi instantaneu. Si, repet, IASP-urile isi fac treaba pe loc, nodurile serverlor trec toate datele de pe un "geaman" pe celalalt.

   Masinile sunt HP SuperDome (Unix, AIX, HPUX), respectiv IBM iSeries (AS/400) si zSeries (OS400, zOS) - in jur de 50 in fiecare data-center + plus vreo 120 in diversele centre zonale din Spania, Franta, UK, Austria si Italia.

   • -6 (8 voturi)    
    nu compara doua companii diferite (Luni, 5 martie 2012, 18:13)

    Metro [anonim] i-a raspuns lui HP

    Mai HP-ule nu esti singurul care lucrezi outsourcing... pentru straini. Dar daca tu compari toata reteaua Carrefour care e un gigant in domeniul lor, (si e firesc sa aiba 6000 de servere, devreme ce au mii se magazine in toata lumea) cu o companie romaneasca de software faci o mare greseala. Trebuie doar sa te gandesti ca e o companie romaneasca si te apuca rasul. Romanii nu au fost niciodata competitivi in nici un domeniu, ce te-ar face sa crezi ca ar fi in IT. Romanii fara ajutor extern, fara investitii straine, si fara amprenta training-urilor rigide dar productive ale strainilor, nu au fost in stare ca construiasca niciodata nimic. Masinile le-am facut intotdeauna cu francezii, autostrazile ni le fac americanii, iar tractoarele le-am facut impreuna cu germanii de est si cu rusii. Restul am importat si importam de cand ne stim.. Pentru vestici nu suntem decat o piata de desfacere..
    • +5 (9 voturi)    
     Adica ? (Luni, 5 martie 2012, 18:27)

     HP [utilizator] i-a raspuns lui Metro

     Ce legatura are faptul ca lucrez in afara cu problema Siveco ? Sau Carrefour-ul ?

     Ideea e ca sunt neprofesionisti, cu asta suntem de acord. Restul e teorie aiurea despre romanii din afara.

     Eu doar expuneam ceea ce e normal.
    • +11 (11 voturi)    
     Precizare (Luni, 5 martie 2012, 18:34)

     HP [utilizator] i-a raspuns lui Metro

     Nu lucrez "outsourcing", lucrez in cadrul HP Spania, cei care au castigat contractul de suport integral pentru lantul de magazine. Carrefour e unul dintre clientii nostri, dar nu putem vorbi despre outsourcing, pentru ca nu s-a exportat serviciul niciunde, e local. Carrefour Spania sunt contractantii principali, dupa cativa ani au vazut ca lucram bine si am inceput sa supraveghem si magazinele din tarile adiacente.

     Si nu lucrez nici "pentru straini", m-am saturat de categorisirile astea aiurite. Toti lucram pentru straini, pentru ca toate companiile mari sunt straine. Singurii care nu lucreaza pentru straini sunt cei care lucreaza la patroni romani sau au firme proprii.

     Ce conteaza pentru cine lucrezi, ca e strain sau nu ? Conteaza ca muncesti cinstit si civilizat si iti vezi de treaba.

     Avem o problema mare de mentalitate si viziune, si problema nu e la emigranti, ci la cei care au ramas si gandesc ca acum 50 de ani.
     • -4 (6 voturi)    
      For Your Information (Luni, 5 martie 2012, 19:08)

      Metro [anonim] i-a raspuns lui HP

      Carrefour e o companie franceza. Ce spuneai despre Carrefour Spania ? :)) Si..apropo, ai citit tot ce-am scris ? Parerea inca mi-o pastrez. Nu compara un gigant in domeniul vanzarilor en-detail Carrefour, cu o companie de software romaneasca. Cel putin cifrele de afaceri sunt diferite.
      • +8 (10 voturi)    
       FYI (Luni, 5 martie 2012, 20:04)

       HP [utilizator] i-a raspuns lui Metro

       Da domnule, toti stim ca e o companie franceza, si ? Daca nu te pricepi, nu te tot baga in seama ca te faci de ras.

       Ai auzit de IBM Romania ? Dar de Intel Paraguay ?

       Le spune multinationale, ai idee de ce le numim asa ? Pentru ca au sedii si sunt raspandite in mai multe tari.

       In cazul meu, Carrefour Spania, adica partea din grupul Carrefour (care e o multinationala, faptul ca sunt francezi la origine e doar o curiozitate ce n-are nicio relevanta) prezenta pe teritoriul Spaniei a contractat HP Spania pentru ceea ce expuneam mai sus.

       Greu cu comentatorii de profesie.

       Si pot sa compar pana la loc comanda, un server e un server, responsabilitatea pentru siguranta datelor si pentru tot ce tine de maintainance si redundancy sunt globale.

       Vorbim de IT, exista niste standarde internationale si de bun-simt ce trebuiesc respectate in cadrul oricarui contract, fie ca semnatarii sunt Carrefour Spania sau Siveco Romania.

       In plus n-ai inteles nimic, Carrefour sunt clientii, nu operatorii (care sunt HP). Carrefour e Ministerul Invatamantului in cazul nostru, iar HP e Siveco. Ce au de-a face cifrele de afaceri ?

       Fa bine, taci si vezi-ti de treaba.
       • -4 (6 voturi)    
        are you sure ? (Marţi, 6 martie 2012, 6:56)

        mdaaa [anonim] i-a raspuns lui HP

        Ce nu prea stii tu e ca nu toate multinationalele au IT extern. Ba chiar foarte multe, au IT-ul lor intern, asa ca degeaba imi explici mie ce-i aia o multinationala, si ca te pricepi, daca nu incerci sa scoti capul din borcan, si sa arunci o privire si peste gard. Pentru Carrefour France esti outsource, la fel si pentru celelalte tari mai putin pentru Spania. Cat despre straini, zici ca nu lucrezi printre straini ? Oi fi si tu vreun spaniol nascut pe malul Dambovitei. La ei in tara tot un strain esti. Doar cetatenia ti-o poti schimba, nationalitatea din cate stiu... nu.
        • +1 (3 voturi)    
         . (Marţi, 6 martie 2012, 11:34)

         kid [anonim] i-a raspuns lui mdaaa

         Ca sa-l citez pe Caragiale:
         "Amice, eşti… idiot!!"
       • -1 (3 voturi)    
        stii de ce lucrezi la HP spania ? (Marţi, 6 martie 2012, 17:11)

        Mos Gerila [utilizator] i-a raspuns lui HP

        Pentru ca esti un mic sclav pentru ei. Tu muncesti pe un salariu probabil pentru care un spaniol nici nu s-ar obosi sa se scoale din pat..
        • 0 (2 voturi)    
         felicitari (Marţi, 6 martie 2012, 17:49)

         radu_ [utilizator] i-a raspuns lui Mos Gerila

         Bine ca esti tu somer mandru in Romania.
         • 0 (0 voturi)    
          da? (Marţi, 6 martie 2012, 19:09)

          Mos Craciun [anonim] i-a raspuns lui radu_

          De unde stii ca-s somer ? Mandru dupa cum vezi sunt, dar somer nu. Ba chiar poate am multe motive pentru care sa fiu mandru. Tu n-ai ?
        • 0 (0 voturi)    
         Raspuns (Miercuri, 7 martie 2012, 20:24)

         HP [utilizator] i-a raspuns lui Mos Gerila

         Pe ce te bazezi cand spui asta ? Crezi ca exista salarii diferentiate in functie de nationalitate intr-o companie multinationala ?

         Ai lucrat vreodata in privat ? Sau doar in sistemul public.

         Ce stii despre piata muncii in spania ? "Nu s-ar obosi sa se scoale din pat" ? Stii ca Spania are cea mai mare rata a somajului din UE ? Ca 45 la suta dintre tinerii spanioli nu au un loc de munca ? Crezi ca isi permit sa nu se scoale din pat pentru absolut orice loc de munca, oricat ar fi de slab platit ?

         Eu chiar nu inteleg de ce se gasesc unii sa comenteze asa aiurea, fara sa aiba habar de nimic.
   • +5 (11 voturi)    
    :) (Luni, 5 martie 2012, 18:38)

    calin [anonim] i-a raspuns lui HP

    Doar cand zice "serverul" (la singular) se incheie discutia si iti dai seama de lipsa totala de profesionalism...
  • -7 (9 voturi)    
   de ce sa injuri (Luni, 5 martie 2012, 17:45)

   daniel [anonim] i-a raspuns lui ZuLu

   Daca esti atat de tare de ce nu iti oferi serviciile autoritatilor publice, ca asa sa stau in fotoliu, sa imi beau berea si sa spun nume fancy ale unor tehnologii pot si eu. E mai greu insa cu sculatul din fotoliu si munca pentru comunitate. Stii tu, Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.
   • +8 (10 voturi)    
    de ce sa nu injuri (Luni, 5 martie 2012, 18:41)

    HP [utilizator] i-a raspuns lui daniel

    Nu e treaba mea sa fac sa fie bine, eu sunt client, eu am dreptul sa ii injur si ei au obligatia sa remedieze si sa ma pupe si in c...r, pentru ca cetatenii platesc, nu e treaba nimanui unde lucrez eu si de ce am ales sa fac asta.

    Nu are nimeni nicio datorie fata de nicio tara, atata timp cat ne platim taxele, sa faca bine sa ne asigure toate conditiile, e de datoria lor.


    Nesimtitii.
  • +4 (4 voturi)    
   Vraja marii in podul garii (Marţi, 6 martie 2012, 8:54)

   Fane Avram [anonim] i-a raspuns lui ZuLu

   Subscriu la ce a spus vrajala :)
   cum sa ti se blocheze serverul ? adica fierul pleaca , 2 virtuale pleaca si a 3 nu mai pleaca. si Siveco da vina pe ENEL ca nu i-a plecat a 3 masina virtuala.
   Sa fim seriosi. Probabil ca ala care a facut virtualele a uitat sa o bage pe pe aia la startup/shutdown la 120 de sec de la pornirea fierului.

   Ce de baliverne pe ei. De parca toti lucreaza la impins vagoane
 • +12 (16 voturi)    
  scuze de 2 bani (Luni, 5 martie 2012, 16:05)

  goto [anonim]

  daca SIVECO vine cu asemenea scuze inseamna ca este o firma de 2 bani. Cum adica, faci un server de importanta destul de mare, care trebuie accesat probabil din cateva zeci de puncte, fara sa ii aiguri protectie la caderea curentului? Un amarat de ups costa cateva sute de euro.
  nu mai zic ca tot in aceeasi locatie sunt si alte servere care functioneaza bine mersi.
  daca si cei din minister au crezut scuza asta atunci ii asteptam cu demisiile. iar SIVECO ar trebuii exclusa de la alte contracte daca asa stiu sa isi faca treaba.
 • +4 (8 voturi)    
  - (Luni, 5 martie 2012, 16:07)

  stupidcow [utilizator]

  Deci ditai serverul nu avea și un UPS pe langa el?
  • -2 (4 voturi)    
   Functionare UPS (Luni, 5 martie 2012, 17:43)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui stupidcow

   Cred ca cei care comenteaza habar nu au cum functioneaza un UPS. Daca se opreste alimentarea cu curent electric, UPS alimenteaza consumatorii din bateriile sale pina la epuizarea acestora, poate dura citeva minute la zeci de minute.
   Daca dupa intrerupere revine alimentarea cu curent, UPS-ul porneste dar acuma are bateriile goale (incarcarea completa poate dura si 24 de ore). Daca imediat apare o alta intrerupere UPS-ul nu mai asigura nici o autonomie, parctic poate doar citeva secunde dar care este insuficienta pentru a realiza un Shutdown sigura al server-ului.
   In concluzie opririle repetate de curent in decurs de citeva ore pot duce la nefunctionarea UPS-lor.
   Solutia este folosirea de grupuri electrogene care sa porneasca rapid (cam 1 minut) si care sa nu duca la descarcarea bateriilor UPS-lor.
   Dar acesata solutie nu este ieftina si este dificil de realizat si presupune modificarea instalatiei electrice si spatiu pentru grup electrogen.
   Deci nu mai continuati cu faptul ca un UPS de citeva sute de Euro rezolva problema.
   • +4 (6 voturi)    
    lol (Luni, 5 martie 2012, 19:12)

    Elod [anonim] i-a raspuns lui Mihai

    Nu, nu asa functioneaza UPS-urile.

    Iti descriu cum functioneaza UPS-urile APC Smart (recomandate tocmai pentru servere).

    Cade curentul, tine bateriile pana la un moment dat. Cand UPS-ul sesizeaza ca nu mai are multa rezerva, da semnalul Low Battery.

    Software-ul de pe servere in momentul acela face shutdown automat. In cazul in care vorbim de mai multe, serverul pe care ruleaza agentul (softul) in mod master, opreste si UPS-ul.

    Revine alimentarea. UPS-ul in mod normal este configurat sa se incarce la cateva procente bateria (setare configurabila in UPS). Cu bateria incarcata suficient, serverele pot porni in liniste. Daca se comuta din nou pe baterie, se reia ciclul. Se evita astfel problemele provocate de caderile repetate.

    Da, vorbim de UPS-uri de cateva sute de euro.
    • +1 (1 vot)    
     Asta e cazul small-business (Marţi, 6 martie 2012, 12:38)

     enter [utilizator] i-a raspuns lui Elod

     Varianta UPS + agent monitorizare + shutdown este pentru cei care au in fisa postului 'intreruperi neprogramate'. Cei care lucreaza 24 x 7 x 365 pun grup electrogen.
     Daca vrei sa spui ca functionarea unui minister se termina cand taie Dorel un cablu de energie pe cine stie unde, atunci solutia ta cu UPS-uri scumpe e potrivita.
     Daca ai un business care se doreste a fi independent de Dorel, atunci ai:
     - mai multe servere, amplasate in locatii geografice diferite
     - legaturi de retea multiple
     - UPS-uri SI grup electrogen. Dureaza mai putin de 30 de secunde comutarea de pe linia principala pe generator, si poate sa-ti dea Dorel suficiente intreruperi fara sa se epuizeze energia din bateriile UPS-urilor. Dar asta e valabila in cazul in care problema este in instalatia renelului, tu avand o retea electrica interna impecabila.
     • 0 (0 voturi)    
      macar cele de baza sa le aiba (Marţi, 6 martie 2012, 20:00)

      Elod [anonim] i-a raspuns lui enter

      Cred ca macar varianta small business se putea executa cu succes la Minister sau la Politehnica, depinde de unde erau echipamentele.

      Nici nu mi-as dori sa investeasca din banii nostri in sisteme super-redundante pentru ca nu este cazul. Fara edu.ro supravietuim binemersi, pierderi banesti nu prea sufera nimeni, cum s-a intamplat si acum. Cativa parinti grabiti (desi nu aveau niciun motiv pentru ca la scoala de circumscriptie aveau locurile asigurate) au stat cateva ore. Nu ii obliga nimeni, ei au tinut sa piarda vremea acolo.
 • +8 (10 voturi)    
  Cine minte (Luni, 5 martie 2012, 16:08)

  evoque [utilizator]

  sau ghici ghicitoarea mea: Cine pleaca baba sau enel-ul?!!!
  • +5 (7 voturi)    
   siveco (Luni, 5 martie 2012, 16:36)

   epoque [anonim] i-a raspuns lui evoque

   siveco :D sic - ai vrea tu
   pleaca enelul, firesc
   • +4 (6 voturi)    
    normal (Luni, 5 martie 2012, 16:49)

    evoque [utilizator] i-a raspuns lui epoque

    enelu' trebuie sa plece a incasat destui bani din romania, siveco mai are de incasat ca doar este abonat.
 • -5 (11 voturi)    
  Cautati USL-ul din ministere ! (Luni, 5 martie 2012, 16:13)

  cornel [anonim]

  Cautati USL-istii din ministere !
  Serios, NU glumesc !
  Ei pun toate piedicile posibile !
  Sunteti in stare ?
  • +6 (10 voturi)    
   asa (Luni, 5 martie 2012, 16:51)

   evoque [utilizator] i-a raspuns lui cornel

   asa era unu in uniforma de usl si taia cablurile la server, ala e trebuie prins......acu' alearga baba dupa el....
 • +16 (18 voturi)    
  Siveco (Luni, 5 martie 2012, 16:14)

  Marcel Ionita [utilizator]

  Siveco e pe vrjeala si furtisag, se stieeee!!!
  Cine e in bransa cunoaste ca Siveco e plin de incompetenti si ii doare fix in c*r de calitatea produselor livrate - banii de la stat sa vina. Firma apartine unor securisti notorii cu influenta (a se citi spaga) in contractarea proiectelor cu statul.

  Siveco e pe sistem, se stieeeee!! Nu au niciun proiect in sectorul privat. E doar in contracte cu statul.
  • +6 (8 voturi)    
   cand scapam de Siveco? (Luni, 5 martie 2012, 17:50)

   Anomia [anonim] i-a raspuns lui Marcel Ionita

   Cate lucruri trebuie sa mai faca varza domnii astia (vezi brambureala de la Casa de asigurari de sanatate) ca sa scapam de ei din peisaj? Chiar asa nimeni nu ne mai scapa de securistii astia?
 • +10 (10 voturi)    
  n-a mai fost bani si de UPS... (Luni, 5 martie 2012, 16:14)

  ulisev2 [anonim]

  La 3 mil Euro UPS-ul ....

  nu a mai fost bani si pt ele...

  Ce nu intelegeti?
  Voi mai vroiati si generatoare ? Ai?

  La munca ciumpalacilor si nu mai puneti atatea intrebari !
 • +6 (6 voturi)    
  Toti stim ca (Luni, 5 martie 2012, 16:30)

  V.p. [anonim]

  Soft-ul... strica Hard-ul : ))
 • +3 (7 voturi)    
  Funeriu inapoi la minister (Luni, 5 martie 2012, 16:36)

  denvarel [utilizator]

  Nu mai vreau "profesionisti" care sa bage sub pres incompetenta sau hotia de la nivel ministerial! Funeriu era cinstit si nu gira cu scuze absolut penibile de la inaltimea unei astfel de functii.
  In ce tara bananiera traim daca un ministru in functie are asemenea comportament? Ori a fost cras dezinformat ori e in cardasie cu binecunoscutii implementatori de "software" care au probleme, intotdeauna generate de altii, la functionarea sistemelor pentru care au fost platiti regeste.
  • +6 (6 voturi)    
   Funeriu (Luni, 5 martie 2012, 16:41)

   leravned [anonim] i-a raspuns lui denvarel

   Inainte sau inapoi cu Funeriu? Nu asta e problema. Secretari de stat corupti, cosilieri, sefi de servicii, inspectori generali, colonei, etc, care iau 30%din contractele atribuite firmelor care au creeat chiar dansele caiete de sarcini dedicate. Sapati in contractele de consultanta facute de Siveco cu terti
  • +1 (1 vot)    
   eroare (Marţi, 6 martie 2012, 11:58)

   danrpd3 [utilizator] i-a raspuns lui denvarel

   Stimate domn, cine era ministru MEN cand s-a semnat contractul?!
   Daniel Funeriu!
   Profesionist acompaniat de competenti!
   Corect?
   Iar SIVECO e o companie 'capusa' care e abonata doar la contracte cu statul - indiferent ce partid e la guvernare!
   Verificati esaloanele 2 si 3 din ministere/agentii .. deconcentrate ... si o sa gasiti vinovatii!
   Traim BINE?!
   • 0 (0 voturi)    
    Diferenta Funeriu - Baba (Marţi, 6 martie 2012, 14:47)

    denvarel [utilizator] i-a raspuns lui danrpd3

    Nu stiu cine a semnat contractul. Nici nu conteaza asa mult. Ce conteaza este ca Baba a luat in brate instantaneu scuza Siveco si a iesit ca un miel in presa, sustinandu-le pozitia. Si-a luat un mare sut in fund de la Enel care l-a contrazis in fata.
    Problema serverului este urmatoarea:
    Sunt peste 3000 de localitati in Romania, Daca punem doar 2 unitati scolare / localitate rezulta ca luni la prima ora avem cel putin 6000 de useri simultani pe sistemul informatic. Un varf de sarcina absolut normal si previzibil.
    Din articolele citite pe tema aceasta inteleg ca erau trei servere virtuale, 2 in balancing pentru requesturi si unul cu baza de date, comun. O astfel de configuratie, optimizata, iti suporta 1000-3000 de simultani. Atat. Pana la 6000 mai este ceva drum.
    In concluzie, faptul ca serverul de baze de date s-a blocat este absolut normal pentru ca nu avea cum sa sustina numarul de cereri! Chestia cu pana de curent este o minciuna. In cea mai buna situatie, pentru ca cea mai probabila este ca "inginerii de sistem" nici macar nu au inteles de ce nu merge si au dat vina pe pene de curent! Atat de profesionisti sunt!
    Aceste explicatii se confirma si mai tarziu in ziua de luni cand sistemul mergea incet, raportari facute de parinti.
    Normal, Sistemul nu era proiectat sa sustina un numar atat de mare de useri iar acest lucru s-a vazut intreaga perioada cat a fost solicitat.
    Concluzie:
    Pentru Siveco: lasati-va de proiectat sisteme informatice daca nu stiti sa luati in calcul numarul de utilizatori si necesitatea de hardware. Pentru un website mai merge dar pentru un sistem critic guvernamental sunteti absolut depasiti.
    Pentru Ministrul Baba. Nu mai muscati prima scuza servita de subalterni. Va puteti trezi cu o palma peste ochi de la unii care nu glumesc. In acest caz Enel. Demisia sau masuri de epurare masiva printre "informaticienii" ministerului sunt absolut necesare.
    Pentru comentatorii cu UPS-uri. Putea sa fie conectat direct centrala de la Cernavoda. Tot pica!
 • +3 (9 voturi)    
  Stiu ca nu o sa imi citeasca nimeni comentariul... (Luni, 5 martie 2012, 16:42)

  just_for_the_record [anonim]

  Stiu ca toti se grabesc sa zica vrajeala..... dar eu ii cred.

  Am ESX. Mi se intampla chestia asta de cateva ori pe an. Urasc enelu.


  Suna ridicol ? O fi sunand. Eu va zic din experienta.

  Odata s-a bulit raidu din cauza asta. A durat ore pana s-a reparat.

  Ziceti ca e treaba rapida? Stati voi 24/7 langa server gata de atac si cu problema exacta in minte? Asta in conditiile in care ai n servere ?

  si daca se buleste un index ceva dintro baza ? si daca si daca....

  ps: nu conteaza ca ai ups. aici iti trebuie generator. dar cate dc au?
  • +4 (6 voturi)    
   Am citit eu (Luni, 5 martie 2012, 17:48)

   Eu [anonim] i-a raspuns lui just_for_the_record

   Sunt convins ca serverele pe care le administrezi nu sunt severe nationale (de interese national) si nici nu ai fondurile necesare la dispozitie.
   Nu iti fac o vina din asta.
   Teoretic este vorba de resurse nou puse la dispozitie.
   este vorba de mii de persoane care stau in asteptare (nu eu, eu doar comentez)
   Sunt doar niste dobitoci! fie cei care au conceput sistemul, fie cei care nu au aprobat fondurile (daca asta s-a intamplat) ca doar toata lumea stie ca... merge si asa....
   Un generator, mare, da curent fara probleme in 20 secunde...
   Problema anuntata de ei, cu caderi multiple, care ar fi dus la descarcarea bateriilor (care in final nu au mai tinut) se explica doar daca nu au avut generator....exista UPS-uri redundante...
   La ei prostia este redundanta
   • -2 (2 voturi)    
    Da (Marţi, 6 martie 2012, 1:04)

    just_for_the_record [anonim] i-a raspuns lui Eu

    Ms de reply, e adevarat tot ce ai spus.

    Eu nu neg ca e din cauza prostiei/incompetentei/lenei/hotiei/grabei. Dar rezultatul tot ala e, vorbesc in mod practic si real.

    Ori ca nu aveau generator, ori ca nu a primit serverul semnalul de la ups, ori ca era un ups incompetent, ori ca a uitat cineva sa pune autostart la demonu de bd, ori ca s-a stricat ceva in un tablespace, sunt diverse variante. Rezultatul tot ala e. Se intampla lucruri ridicole si la case mari/cu bani? Eu asa cred.

    Enelu poate sa zica ce vrea, eu nu ii cred.


    ps: daca oamenii mint, atunci mint. dar la urechile mele este plauzibila minciuna. asta e tot ce voiam sa zic.
    • +1 (1 vot)    
     enelul nu e mama tuturor rautatilor (Marţi, 6 martie 2012, 12:44)

     enter [utilizator] i-a raspuns lui just_for_the_record

     Am vazut undeva o retea electrica dintr-o cladire evoluand pe parcursul mai multor ani. Initial avea un bransament mic, cum e de obicei la apartament, mergea bine. In timp, pe masura ce consumul din reteaua interna crestea (mai multe PC-uri, unitati AC), au inceput sa se inmulteasca si problemele la capitolul energie.
     Treaba a durat pana cand instalatia a fost reproiectata, luandu-se in considerare consumul real.
     Inainte de a arunca cu pietre, uitati-va si la reteaua electrica interna si intrebati-va daca este corect dimensionata, impreuna cu puterea ransamentului.
  • -2 (2 voturi)    
   Imposibil.. (Luni, 5 martie 2012, 17:49)

   daniel [anonim] i-a raspuns lui just_for_the_record

   Cum asa, e posibil sa nu injuri guvernarea? sigur esti roman?
 • +2 (8 voturi)    
  Asta este chiar culmea (Luni, 5 martie 2012, 16:44)

  http://www.consumredus.ro [utilizator]

  Lucrez in domeniu de 10 ani de zile. Minciuna crasa se pare ca tine la multi prosti.

  Nu se poate domnule sa se blocheze serverul. Pun pariu ca astia de la Siveco nici nu au auzit de programare multi-threading sau multi-proces, si cu siguranta nu stiu ce e aia sincronizare.

  Sunt o groaza de site-uri in lumea asta larga (printre care si www.consumredus.ro) care este bazat pe tehnologii stabile (apache/nginx/lighttpd + mod_php/php-fpm/python-wsgi/ruby + mysqld/postgresql/mongodb) care nu au cum sa crape. Doar daca au inventat astia o noua metoda de a ascunde niste costuri de "intretinere". Pun pariu ca daca iei la puricat proiectul cu o echipa de 10 oameni (de la stat nu din alta parte) poti face un super webapp care sa duca sute de mii de interogari pe ora nu cateva mii pe zi.
  • -1 (1 vot)    
   my bad :-) (Luni, 5 martie 2012, 17:00)

   http://www.consumredus.ro [utilizator] i-a raspuns lui http://www.consumredus.ro

   "Sunt o groaza de site-uri in lumea asta larga ... care este bazat ...". Am dat cu oistea-n gard.
 • +3 (5 voturi)    
  nici acum nu merge (Luni, 5 martie 2012, 16:51)

  silviu [anonim]

  stati linistiti ca nici la ora asta nu merge. sunt profesor, lucrez la asta si nici acum nu se pot introduce date...alte erori.....
  asta e in tara noastra. un soft facut peste noapte de la care se asteapta sa si functioneze. RUSINE! de parca nu puteau lasa inscrierea simpla.....
 • +10 (10 voturi)    
  SIVECO = SPAGA ! (Luni, 5 martie 2012, 17:12)

  George [anonim]

  La SIVECO conteza spaga nu calitatea softului . Verificati contractele cu Primaria Capitalei sa vedeti acolo furaciuni ..........
 • +1 (1 vot)    
  Fail (Luni, 5 martie 2012, 17:26)

  Gogu [anonim]

  Pai daca baza e ORACLE pe un mediu Windows, normal ca la 2-3 restarturi, nu va mai porni serviciul. E o problema arhi-cunoscuta..
 • +6 (6 voturi)    
  Siveco nu dezamageste niciodata (Luni, 5 martie 2012, 17:27)

  jiji [anonim]

  Ma intreb cum arata aplicatia asta daca a fost gratuita.
  Siveco nu face aplicatii care sa mearga nici pe bani grei ..
 • +8 (8 voturi)    
  Abonament la contracte (Luni, 5 martie 2012, 17:27)

  basil [anonim]

  Adevarul este ca Siveco, Softwin si UTI sunt peste tot, in aproape toate contractele pe care le are statul pe partea de IT

  Baietii cu ochii albastri au stiut de la inceput de unde curge banul.
 • +5 (5 voturi)    
  intrerupere energie (Luni, 5 martie 2012, 17:39)

  Adrian [anonim]

  Este inaceptabil pentru un sistem redundant sa aiba asemenea intreruperi ale serviciilor. La banii care au fost investiti in acest proiect ar fi trebuit achizitionat un UPS serios sau o sursa redundanta de alimentare, companiile serioase, in special care trebuie sa asigure permanenta in alimentarea cu energie au generatoare de curent sau UPS-uri care pot tine alimentarea unui RACK intreg zeci de minute la rind ,ma pufneste risul ca o picat serverul la 2 pene de curent, dar la noi in contractele guvernamentale facute cu Siveco nu s-a auzit pina acum de seriozitate.. vezi probleme la CNSAS (soft SIVECO) vezi problemele actuale.. proiecte facute de mintuiala si in viteza...Ma gindesc ca in Dubai contractele Siveco sunt mai bine executate pentru ca altfel va fi vai de capul lor...
 • +1 (5 voturi)    
  Cine este directorul? (Luni, 5 martie 2012, 17:50)

  Dana [anonim]

  Acest Dinu Gheorghe este un absolvent de seral la facultatea de mecanica. Este director pentru ca este un PSD-ist si se stie bine cine conduce Politehnica. Apropos!!!! Cat de sincer este USL-ul cu depolitizarea atata timp cat iata un membru marcant PSD (Andronescu) ia pe langa ea nu specialisti asa cum peroreaza la toate TV-urile ci oameni din partid: Dinu, Costoiu, Florin etc.?? Ministrul trebuie sa faca o ancheta cu specialisti IT pentru ca aici pare o sabotare. Intreb: ce cauta acest politruc Dinu Gh. director peste cea mai mare retea universitara fara sa stie o boaba? Poate aude cineva!!
 • +6 (6 voturi)    
  baba? (Luni, 5 martie 2012, 19:23)

  thebblack [utilizator]

  ce ma distreaza cel mai tare sunt romanasii care inainte sa gandeasca urla... demisia. ce vina are oameni buni catalin baba ca proiectul mostenit de la daniel funeriu a cazut in nas de la prima incercare? omul a fost numit de mai putin de o luna... proiectul acesta de lege precum si implementarea lui, inclusiv crearea infrastructurii informatice, scrierea software-ului, instalarea acestuia si toti ceilalti pasi necesari au durat mult mai mult de atat. el ar fi putut cel mult sa il amane nedefinit sau sa il opreasca cu totul... sau sa se roage sa functioneze din prima.

  pe de alta parte este de-a dreptul aberant ca a cazut sistemul de la niste pene de curent... desi intradevar, daca sunt suficient de multe, de lungi sau de dese, nici un ups nu va face fata, si iti trebuie grup electrogen separat. in mod normal nu ai motive sa te astepti la asa ceva, doar traim in romania secolului 21... sau poate tocmai de aia ar trebui sa ne asteptam la pene de curent?

  un back-up tinut intr-o alta parte a orasului? si poate inca unul in alt oras... asta deja e probabil peste gandirea inginerilor de la siveco.

  si apoi enel-ul... stim cu totii ce glume are in repertoriu. plus ca nu ar recunoaste nici arsi cu tigara ca e posibil ca un transformator sa fi cedat... desi e perfect normal, se mai intampla si pe la case mai mari, doar ca acolo ori exista iarasi back-up ori se iau masuri instantaneu.

  plus ca adevarata cauza (soft-ul, sistemul de operare, masina virtuala, serverul fizic sau sistemul de operare al acestuia, conexiunea, curentul sau naiba mai stie ce) se poate citi din log-uri. dar oare va avea acces la acele log-uri si altcineva in afara de "expertii" siveco si enel?
  • +9 (9 voturi)    
   SIVECO nu are ingineri,ci back-up project manageri (Luni, 5 martie 2012, 19:49)

   Mitica (Palarierul) [anonim] i-a raspuns lui thebblack

   Firma SIVECO nu mai are nici ingineri, nici programatori, nici specialisti in asigurarea calitatii. De cativa ani incoace s-a populat cu "back-up project manageri" si cu "deputy vice-presidents" !

   Adica un fel de sefi de tulumba si de sefi de vidanje IT - care nu produc decat hartii, si acelea pline de basme.

   In bransa sunt cunoscuti drept "academia SIVECO" deoarece au un numar mare de omonimi cu diversi academicieni, dintre care niciunul membru al Academiei de Stiinte... numai din cei "umanisti", in fond specialisti in "biologie marina", caci debiteaza numai PERLE!

   "Patria si Dreptul Meu!"
   .
 • -1 (1 vot)    
  Ar mai fi o explicatie (Luni, 5 martie 2012, 20:06)

  Cetateanu [anonim]

  Una tare de tot
  In afara agaricilor de la Siveco
  Dar asa se gasisera baietii de la Siveco sa zica si de o firma de baze de date de peste ocean O...cle ca au buguri de soft!
  Mai zicea cineva pe aici
  V-ati gindit vreodata la accesarea simultana incepin cu ora 09 sa zicem a unui site de sa zicem 100 de utilizatori in acelasi timp
  Daca ISPu care leaga serverele la net e unu de kko cu ajutorul acestei congestii generate se poate intampla sa nu mai ai access la acea pagina
  Zic si eu
  Poate baietii de la Siveco sint niste agarici dar sinteti convinsi ca tot ei asigura si conexiunea la internet si nu carecumva aceasta micuta chestoe pica in indatorirea prea cinstotuilui minister al educatiei?

  Zic si eu

  Nu stiu daca am dreeptate pentru ca nu am vazut contractul
  Dar daca baietii de la Siveco Nu se ocupa de conexiunea de internet si aici e buba si ei se chinuie si dau cu presupusu ca o fi cazut serveru atunci chiar sint AGARICI!

  :) :(
 • +4 (6 voturi)    
  Completari comentarii (Luni, 5 martie 2012, 20:11)

  Vali [anonim]

  II salut pe aceasta cale pe toti colegii IT-isti, mai mult sau mai putin priceputi ce converg, iata, spre aceeasi concluzie: asa nu se face!
  Lucrez in domeniu si am avut ocazia sa vad si solutii din privat si de la stat. Adica am vazut ferme de servere din banci, din multinationale, dar am vazut si server-UL de la DSP. Diferentele sunt greu de expus aici, deci nu ma voi obosi. Tin totusi sa precizez ca am facut facultatea in poli si am aflat, printre altele, ca in campus exista o centrala termica (cateva cazane uriase pentru incalzire) si cateva motoare (nu mai stiu exact cate, 3 sau 5) facute de Jenbacher. Pentru cei care nu stiu (google it) motoarele astea sunt niste diesel-uri gigantice, modificate sa functioneze pe gaz natural si sunt folosite pentru cogenerare de caldura si electricitate. Mai exact, traseul de evacuare incalzeste apa iar arborele motorului actioneaza un generator electric. Astfel Politehnica are generatoare de electricitate ce dezvolta puteri impresionante (ordinul este de peste 800KWh/buc) ce ii pot asigura autonomia dpdv al energiei electrice. Acum, ca sunt sau nu folosite aceste generatoare in alte directii decat cea evidenta, nu stiu si nici nu am cum sa aflu, dar va invit sa deschideti o ancheta. Reziltatele ar putea fi de orinul "senzationalului". Datele pe care le am sunt de acum 2 ani, deci instalatiile trebuie sa fie inca operationale.
  Despre siveco as mentiona ca nu se vede decat varful iceberg-ului; vad ca s-au pus in discutie contractele castigate direct. Or stimatii domni au mult mai multe contracte in portofoliu, realizate in parteneriat cu consortii de firme. Si tind sa cred ca acolo e vorba de mult mai multe.

  Astept cu mare interes continuarea subiectului, am multe de povestit daca se iveste ocazia...
 • -1 (1 vot)    
  UPS? (Luni, 5 martie 2012, 20:37)

  alex [anonim]

  De UPS nu au auzit baietii aia?
  • +7 (7 voturi)    
   EPS (Luni, 5 martie 2012, 22:26)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui alex

   UPS-urile asa cum le intelegem (cutiutele albe) sunt niste jucarii, nimeni care e cat de cat serios si preocupat de securitatea si siguranta datelor nu foloseste prostioare care cad dupa 10 minute.

   Un UPS e folositor pentru calculatoare de birou, nu ai ce face cu un UPS in cazul unor servere departamentale sau, doamne fereste in cazul unor ferme de servere sau datacentere.

   Desi termenul de server este folosit la modul general, imi inchipui ca subiectul articolului nu se refera la un rahat de middle-tower cu Ubuntu pe el , caz in care iti va trebui "ceva" mai mult de un UPS clasic in cazul in care se pierde heartbeat-ul si incepe failover-ul..

   Vorbim de EPS (emergency power system), cel mai probabil de celule de combustibil sau generatoare diesel.

   De fapt, nici nu stiu de ce discutam despre servere, heartbeat, failover, failback, ASP si alte procese si tehnologii, cand cel mai probabil aplicatia aia de 2 bani pentru inscrierea pruncilor la scoala statea bine-mersi intr-un calculator de 10 milioane de la Poli.

   Vorbim vorbe. "Serverele" din articol sunt niste glume de studenti, la fel cum profesionalismul in Romania este o gluma.
 • +6 (8 voturi)    
  Siveco si Ministerul Educatiei (Luni, 5 martie 2012, 22:31)

  babyboy [anonim]

  Ministerul Educatie platea cate 1 milion de euro pe saptamana lui siveco acum 3 ani. Nu inteleg de ce ne mai miram ca lucrurile sunt anormale in tara aia. Cand o firma ia 4 milioane pe luna de la un stat e clar ca e ceva putred la mijloc adica coruptie si contractul e dat pe spagi si pe politica. Nu e clar ca tehnic e praf proiectul, ce interes sa aiba siveco sa faca treaba tehnica buna acolo daca oricum isi iau banii de-a gata pe relatii si spagi, ci nu pe calitate livrata?
 • +3 (5 voturi)    
  Anonimii (Marţi, 6 martie 2012, 7:53)

  ursucu [utilizator]

  Mai simplu era sa spuna ca serverul a fost atacat de gruparea Anonymous
  • +2 (2 voturi)    
   hotiiii (Marţi, 6 martie 2012, 9:36)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui ursucu

   Ceea ce ma sperie pe mine e ca oameni inteligenti se chinuie sa dea solutii unor smecheri.
   Sunt convins ca astia au scos singuri server-ul din priza. Nu de alta dar nu strica nimanui un pumn greu de bani doar pentru a-l pune din nou in priza. :)

   Ce-mi place Romania!!!
 • +1 (1 vot)    
  e perfect asa! sa afla si copii de 6 ani (Marţi, 6 martie 2012, 10:32)

  eu [anonim]

  in ce tara traiesc.
 • +2 (2 voturi)    
  ENEL... (Marţi, 6 martie 2012, 11:29)

  brod [anonim]

  ... pretinde ce vrea el. dar asemenea întreruperi sunt frecvente. unele de doar câteva zeci de secunde - suficiente să blocheze servere şi să dea peste cap calculatoare.
  DAR ACELAŞI ENEL ARE GRIJĂ SĂ-ŞI FURE CONSUMATORII, PRIN AŞA-ZISELE REGULARIZĂRI!
  FIECARE ABONAT POATE CONSTATA ACEST LUCRU DIN PROPRIA FACTURĂ, ÎN CARE I SE ADAUGĂ, LA REGULARIZARE, O PARTE DINTRE KILOWAŢII DEJA PLĂTIŢI!
 • 0 (0 voturi)    
  enel vs all (Marţi, 6 martie 2012, 13:15)

  adrian petrescu [anonim]

  ce sens are sa iti faci backup daca nu ai access la el, daca nu ii asiguri si disponibilitatea?

  multi din IT uita ceva simplu....

  fara curent orice server/pc/ferma de servere, reale sau virtuale sunt doar o gramada de fiare fara nici un folos

  fiecare dintre noi stie de problemele lui ENEL/RENEL sau cum drak il mai boteaza. are monopol si cu asta am spus tot nu ai alte surse in prezent.

  cazul meu ... este simplu si nu am bugetul ministerului..

  un hotel judetul brasov, si avem asa.... 2 bransamente din posturi trafo diferite si cu trasee diferite, una bucata generator care porneste cand curentul scade/devine instabil sau are diferite probleme. pe partea de IT exista ups-uri la servere, exista si 4 legaturi la net, pe fibra, cablu si radio.

  chiar daca pica .... tot nu oprim activitatea, nu ne scade disponibilitatea, si asta nu cu un buget mare.
 • 0 (0 voturi)    
  romanul specialist in toate ... (Marţi, 6 martie 2012, 15:22)

  gng [anonim]

  ... am avut rabdare si am citit toate comentariile (66 la numar) si am vazut ca romanul, ingeneral, se pricepe sau nu trebuie sa apara pe "post". Cativa specialisti din domeniu care lucreaza ca administratori la cateva multinationale cred ca Politehnica si Ministerul Educatiei au investit in servere de mare capacitate , in protectia adecvata a acestora si compara mere cu pere. Nu dragilor, proiectul banuiesc ca a fost calculat plecand de la dimensiunea bazei de date (cate inregistrari se estimeaza intr-un an de zile?). Punand astfel problema au ajuns la concluzia ca pentru 400.000 inregistrari (nu cred ca avem atati elevi ptr clasa I-a) este suficient un server rakabil (in cel mai fericit caz ) , un rack de 24U , un server mediu si un cluster cu 6 HDD-uri (de 500 GB cel mult, 1TB fiecare ar fi bijuterie) la care au atasat un UPS de 10 kVA. Cred ca server-ul are instalat ca sistem de operare Windows Server, baza de date este cel mult Oracle dar mai repede cred ca este SQL de la Microsoft ca este mai ieftin si cu asta basta. Daca sistemul nu avea un generator diesel ptr caderile de curent UPS-ul nu a putut sa faca fata. Daca au fost si cateva socuri (caderi si reveniri ale sarcinii la intervale scurte de timp: 5-10 min) si masinile au fost prinse in tip ce incarcau sistemul, Windows-ul cu siguranta a avut de suferit. Poate ma insel, dar cred ca aceasta este arhitectura sistemului care a cazut ieri.
  • 0 (0 voturi)    
   Ce treaba are marimea bazei de date? (Marţi, 6 martie 2012, 16:38)

   denvarel [utilizator] i-a raspuns lui gng

   Polularea ei, Aici e buba.
   Multi sau nu, 400 000 sau 1 000 000 de copii, nu conteaza. Problema este ca aceste inscrieri se fac in decurs de cateva zile. Deci activitatea serverului de baze de date este concentrata ziua, intre 8 si 16 cu varf la 8-8.30 cand intra toti userii odata.
   Cum sa proiectezi sistemul avand ca cerinte tehnice numarul de inregistrari pe anuale???
 • +1 (1 vot)    
  SIVECO buzunarul fara fund (Marţi, 6 martie 2012, 20:27)

  Doc [anonim]

  Poate nu stiti dar cind se propune bugetul la invatamint acesta nu se face pina nu vin domnii de la SIVECO sa spuna suma care o vor inghitii intr-un an. Este buzunarul in care se baga banii publici si de acolo se adapa politica
 • 0 (0 voturi)    
  interesant... (Miercuri, 7 martie 2012, 9:55)

  lucyan [utilizator]

  fiasco total ca a picat serverul... a dat invatamantul peste cap... o sa vedem mai multe violuri de acum...
 • 0 (0 voturi)    
  Deja s-au spus multe aici... (Joi, 8 martie 2012, 10:18)

  klaus [anonim]

  SI as avea si eu o intrebare. De ce o aplicatie asa de importanta nu era hostata pe centrul de supercomputing (ala de la Minsiterul Comunicatiilor cu care ne-a plcitisit Vreme o groaza) in care statul Roman a bagat un car de bani? O alta intrebare este: Cine a ales platforma tehnica si a facut specificatiile tehnice? O alta intrebare: Din ce bani s-au cumparat echipamentele HW implicate? Inteleg ca softul e gratis dar HW a fost cumparat... Avand in vedere ca pe acest HW rula o aplicatie critica, de ce nu s-au asigurat toate metodele de redundanta posibile, inclusiv geografica?
 • 0 (0 voturi)    
  Rezultatele anchetei babesti ? Musama cu flori ! (Vineri, 9 martie 2012, 8:33)

  Mitica (Palarierul) [anonim]

  Well ... au trecut mai multe zile ... ancheta babeasca a continuat ... rezultate ?

  Ioc - de unde Romania luase foc, acum toata problema se afla sub o mare musama cu flori.

  Ce sa mai vorbim despre reputatia profesionala a celor implicati in realizarea aplicatiei si recuperarea datelor ... in acest week-end vin din nou ninsorile... subiectul este câh pentru ministreţul Inkulturii şi Îndobitocirii - Cătălin Baba Bey !

  Pe acestă cale îi aducem aminte domnului ministru că zăpada de culoare galben-maro nu se mănâncă !

  "Patria şi Dreptul Meu!"
  .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by