In urma rezultatelor financiare pozitive din ultimele luni, incepand cu luna aprilie angajatii Postei vor avea lunar doar o singura zi fara plata, comparativ cu doua zile in prezent, urmand ca din luna iunie in functie de evolutia pozitiva sa se renunte si la cea de-a doua zi neplatita, a declarat joi pentru HotNews.ro Marius Fecioru, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor. Contactat de HotNews.ro, Matei Bratianu, liderul Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania, care reprezinta circa 26.000 de angajati ai Postei, sustine ca cel mai probabil decizia vine ca urmare a faptului ca la nivelul sindicatului s-a hotarat ca de saptamana viitoare sa inceapa din nou actiuni de protest in toata tara.

Postasii, amenintati de un proiect legislativFoto: Hotnews

In urma cu trei zile, Posta Romana a anuntat ca in luna ianuarie din acest an a inregistrat un profit brut de aproximativ 1,4 milioane de euro, in crestere fata de luna decembrie a anului trecut. Compania a mai comunicat ca a inceput sa inregistreze lunar profit, incepand din luna august 2011 si a incheiat semestrul doi al anului 2011 cu un profit de 3,7 milioane euro, pentru prima data in ultimii trei ani.

In luna iunie a anului trecut, pe motivul optimizarii activitatii, conducerea Postei a luat decizia reducerii veniturilor salariale prin introducerea obligatorie a doua zile fara plata si prin taierea a doua tichete de masa aferente celor doua zile fara plata.

Acum, autoritatile sustin ca gratie rezultatelor pozitive, incepand cu luna aprilie, salariatii vor avea numai o singura zi fara plata pe luna, iar daca rezultatele pozitive continua se va renunta si la cea de-a doua zi neplatita.

  • Sindicalistii din Posta sustin ca incepand de saptamana viitoare vor incepe din nou protestele in tara

Matei Bratianu

Matei Bratianu

Foto: Agerpres

Contactat de HotNews.ro, Matei Bratianu, presedintele Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania, care ar reprezenta circa 26.000 de angajati ai Poste Romane, sustine ca cel mai probabil decizia anuntata vine ca urmare a unei scrisori de revendicari inaintata conducerii Postei in urma cu o zi. Liderul de sindicat (si deputat PSD) sustine ca protestele vor incepe chiar de saptamana viitoare.

  • "Saptamana trecuta in biroul executiv am decis actiuni de protest la nivelul companiei (pichete, marsuri si mitinguri) in tooata tara in luna martie si pana in prima saptamana a lunii aprilie. Actiunile vor fi suspendate in Saptamana Mare si in Saptamana Luminata si protestele vor fi reluate din 23 aprilie", a declarat joi pentru HotNews.ro Matei Bratianu.

Potrivit acestuia, o scrisoare cu revendicari a fost transmisa conducerii companiei chiar ieri, in care se cer urmatoarele lucruri:

  • cerem anularea deciziei de reducere cu 2 zile a salariului si de diminuare a numarului de tichete de masa, masura care reprezinta o diminuare cu 12% a veniturilor salariale pentru 80% dintre salariatii Postei
  • cerem prezentarea masurilor asumate de companie, Ministerul Comunicatiilor (MCSI) si de Guvern in memorandumul incheiat cu FMI, pentru ca aflam din presa ca se reduce numarul de oficii postale, ca vor fi concedieri de personal si in opinia noastra  nu exista nici un temei profesional pentru reducerea numarului de oficii postale mai ales in mediul rural pentru ca aceasta va conduce la anularea dreptului la servicii postale al locuitorilor de la sate si din orasele sarace. Odata cu liberalizarea serviciilor postale la 1 ianuarie 2013, cand vor intra in piata operatorii privati care vor avea acces la toate trimiterile postale, nu va mai asigura nimeni servicii postale in localitatile izolate si in mediul rural, care nu reprezinta interes pentru un operator privat pentru ca nu este profit.
  • cerem analizarea si discutarea cu sindicatele a acestui program
  • cerem respectarea protocoalelor incheiate in anii precedenti de majorare a salariilor si reacordarea primelor de Paste si de Craciun.

Matei Bratianu, depre salariile din Posta Romana: Circa 80% dintre angajati au salarii de pana la 1200 de lei

Bratianu sustine ca in prezent in Posta Romana ar lucra circa 35.000 de angajati si circa 80% dintre acestia ar avea salarii de pana la 1200 de lei.

  • "Factorii, oficiantele, manuitorii de valori, soferii si cartatorii reprezinta aproape 80% dintre angajati, iar salariile acestora sunt de pana la 1200 de lei pe luna. 10-15% dintre angajati au salarii cuprinse intre 1400 de lei si 2000 de lei. Directorii regionali si directorii executivi au salarii lunare cuprinse intre 4000 de lei si 5000 de lei", a precizat Matei Bratianu.

In noiembrie 2011, ANI a constatat ca deputatul PSD Matei Bratianu ar fi in stare de incompatibilitate, fiind si lider sindical

Agentia Nationala de Integritate a constatat in luna noiembrie 2011 starea de incompatibilitate a deputatului PSD Matei Bratianu, care detinea si functia de Presedinte al Federatiei Sindicatelor din Posta si Comunicatii.

Potrivit ANI, Bratianu a detinut, in perioada 1991 - 2011, urmatoarele functii:

  • Presedinte al Federatiei Sindicatelor din Posta si Comunicatii (24.10.2008 - 22.09.2011);
  • Presedinte, Vicepresedinte, Secretar General al Blocului National Sindical si Prim-Vicepresedinte al Blocului National Sindical (in perioada 1991 - 2008).

Astfel, anunta la acel moment ANI, au fost identificate elemente in sensul incalcarii legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor, deoarece, conform dispozitiilor art. 82, alin. 1, lit. h) din Legea nr. 161/2003, calitatea de deputat si senator este, de asemenea, incompatibila cu functia de presedinte, vicepresedinte, secretar si trezorier al federatiilor si confederatiilor sindicale. Persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani.

Intrebat joi de catre HotNews.ro despre aceasta situatie, Matei Bratianu a precizat ca a renuntat la functia de presedinte al Federatiei Sindicatelor din Posta si Comunicatii, preluand conducerea acestui sindicat nou infiintat si care este in prezent sindicat reprezentativ la nivelul Postei Romane. Acesta a ramas in continuare deputat PSD.

Citeste si: VIDEO Protest a peste 1000 de angajati din Posta Romana: Gata cu minciuna, depolitizati Posta/Ministrul Vreme: Aveti incredere in masurile de restructurare