In acest an in Romania, cel mai probabil la jumatatea anului, vor fi licitate toate frecventele radio din benzile de 900 si 1800 MHz, care sunt utilizate in acest moment de catre Cosmote, Orange si Vodafone dar si benzile de 800 MHz si 2600 MHz, utilizate in prezent partial de catre Ministerul Apararii Nationale (MaPN). Numai costurile estimate de MApN pentru a-si elibera frecventele se ridica la 234,4 milioane de euro. Presedintele autoritatii de reglementare in comunicatii a declarat marti ca se vor reconfigura fundamental criteriile pentru accesul la resursele de spectru in Romania cel putin pentru urmatorii 15 ani, iar vicepresedintele Consiliului Concurentei, Mircea Valentin, a spus ca s-ar dori intrarea unui nou operator pe piata de telefonie mobila, in masura in care acest lucru este fezabil in actualul context economic.

Mircea ValentinFoto: AGERPRES
  • "Am dori, nu stim cat este de fezabil in contextul economic actual, sa existe un nou intrat pe piata, deci pe langa, sa spunem, cei 4 operatori deja prezenti cu licente pe piata de telefonie mobila din Romania sa existe un nou intrat. Evident acesta ar avea dificultati majore, costuri majore de a-si construi o retea de a se afirma in piata dar ar fi in masura sa puna o mai mare presiune concurentiala asupra celor deja prezenti. Nu ar fi bine sa fie un joc doar intre cei prezenti. Bun, daca piata va dicta o asemenea situatie - asta este, dar trebuie facut orice pentru a stimula intrarea unor noi operatori si exista inca grupuri mondiale puternice in telecom care nu sunt inca prezente in Romania", a declarat marti Mircea Valentin, vicepresedintele Consiliului Concurentei.

Pe piata din Romania activeaza in prezent sase operatori de telefonie mobila:Orange, Vodafone, Cosmote, RCS&RDS, Telemobil (Zapp) si Romtelecom. In conditiile in care Telemobil a fost achizitionata de Cosmote, care impreuna cu Romtelecom face parte din acelasi grup elen OTE, Mircea Valentin sustine ca autoritatea de concurenta considera ca in piata ar activa de fapt "doar 3 operatori si jumatate" ('patru' - respectiv Orange, Vodafone, Cosmote si RCS&RDS).

  • "As putea spune ca in piata nu avem 6 ci 3 operatori si jumatate. Cine este 'si jumatate'? Este RCS&RDS care are un model destul de ciudat, nu reusesc sa-l inteleg pe deplin. Nu este intr-o concurenta directa acerba cu ceilalti trei sa puna presiune pe ei cum a facut Cosmote la un moment dat dupa ce a achizitionat Zapp, ci merge pe niste pachete integrate, pe mai multe piete, este decizia dansilor bineinteles, dar piata nu este chiar asa de mare cum ar putea sa para", a precizat marti vicepresedintele Consiliului Concurentei.

Oficialul Consiliului Concurentei a facut cateva sugestii si catre autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) care va scoate miercuri, 14 martie, in consultare publica, proiectele documentelor licitatiei de mai sus. Va fi prezentat calendarul consultarilor si al licitatiei dar si preturile minime de pornire ale taxelor de licenta.

O solutie pentru intrarea unor noi jucatori ar fi sa existe blocuri de frecvente rezervate in acest sens, a spus Mircea Valentin. O alta sugestie a fost sa se organizeze o licitatie deschisa descendenta fata de o licitatie deschisa ascendenta cum a anuntat marti ca se va realiza, Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

  • "Licitatia ascendenta care inseamna cine ofera cel mai mare pret, favorizeaza in general - asta o spune teoria economica, pe cei prezenti in piata, care stiu pe ce se bazeaza au retele, o alta situatie de a licita cat mai sus, si daca totusi obiectivul nu este de a aduce mai multi bani la buget ci de a crea un mediu cat mai concurential poate exista si solutia unei licitatii descendente de tip olandez (se cunoaste in Romania de la privatizari, nu cu cele mai bune rezultate intotdeauna dar mecanismul de acest gen poate fi o facilitate pentru posibili noi intrati pe piata)", a mai spus Mircea Valentin.

Consiliul Concurentei urmeaza sa dea un aviz pe proiectul licitatiei care va fi facut public miercuri de catre ANCOM.

In cadrul aceluiasi eveniment, Marius Fecioru, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor a spus ca "statul si-a aratat disponibilitatea de a primi noi operatori. Speram ca pana la sfarsitul acestui an sa beneficiem si de platformele MVNO (operatori mobili virtuali) in Romania. Referitor la licitatia de spectru care va avea loc la mijlocul acestui an, statul si-ar dori ca in aceasta licitatie sa existe o competitie mai acerba si sa creasca preturile de achizitie. Ne dorim sa aducem la bugetul de stat mai multi bani".

In luna ianuarie din acest an, autoritatea de reglementare in comunicatii a lansat in consultare publica un proiect de Ordonanta de Urgenta (OUG) privind eliberarea benzilor de frecvente radio prin care s-ar putea introduce in Romania viitoarele servicii de internet broadband 4G/LTE. Proiectul presupune eliberarea unor benzi folosite acum de Ministerul Apararii nationale (MApN) si mutarea aplicatiilor existente in alte benzi de frecventa radio si implicit achizitia de noi echipamente. Costurile estimate de MApN in acest sens se ridica la valoarea de 234,4 milioane de euro.