Vodafone este cea mai importanta investitie britanica din Romania si sunt impresionat de angajamentul companiei de a investi pe termen lung pe aceasta piata, a declarat miercuri Lord Green, ministrul britanic pentru Comert si Investitii, aflat la prima sa vizita in Romania. Seful Vodafone Romania, Inaki Berroeta, sustine ca numai in ultimii 5 ani, compania pe care o conduce si angajatii sai au platit catre bugetul statului o suma totala de 1,2 miliarde de euro, constand in impozite pe profit si salarii, asigurari sociale si de sanatate, plus taxe de licenta si de reglementare. Vizita si declaratiile au loc in contextul in care in tara au inceput deja demersurile pentru licitatia care va avea loc in vara acestui an si care va reconfigura piata de telefonie mobila pentru urmatorii 15 ani si din care statul ar putea atrage la buget venituri de minim 700 de milioane de euro.

Ministrul britanic pentru Comert si Investitii, la prima vizita in RomaniaFoto: Vodafone Romania

Aflat in prima sa vizita in Romania, Lord Green, ministrul britanic pentru Comert si Investitii, a avut miercuri o intalnire cu Inaki Berroeta, seful Vodafone Romania, alaturi de Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, a anuntat joi compania de telefonie mobila.

  • "Sunt incantat ca primul moment al programului meu este dedicat companiei Vodafone, cea mai importanta investitie britanica din Romania. Sunt impresionat de angajamentul Vodafone de a investi pe termen lung pe aceasta piata (...). Printre avantajele Romaniei se numara forta sa de munca foarte bine calificata si pozitia sa geostrategica privilegiata; alaturi de un mediu de afaceri previzibil si transparent, ele sunt argumente importante pentru investitorii straini, britanici si nu numai", a declarat Lord Green, la finalul acestei vizite.

Vodafone este cea mai mare investitie britanica din Romania, cu o suma totala de 2,8 miliarde Euro investita pe parcursul ultimilor 15 ani, conform informatiilor companiei.

  • "(...) suntem unul dintre angajatorii de top din Romania si un contribuabil important al statului roman. Numai in ultimii 5 ani, Vodafone si angajatii sai au platit catre bugetul statului o suma totala de 1,2 miliarde de euro, constand in impozite pe profit si salarii, asigurari sociale si de sanatate, plus taxe de licenta si alte taxe de reglementare. Vom continua sa producem valoare si sa oferim cele mai bune servicii si in acelasi timp ne asteptam ca statul roman sa incurajeze sustenabilitatea acestor investitii prin asigurarea unui mediu de afaceri sanatos si predictibil", a declarat Inaki Berroeta.

Potrivit sumelor inregistrate de Ministerul Finantelor Publice, in ultimii 5 ani Vodafone a achitat urmatoarele taxe si impozite:

  • - 920 de milioane de euro constand in taxe pe profit si dividende, plus alte taxe locale.
  • - 105 milioane de euro pentru licente si alte taxe de reglementare.
  • - In plus, angajatii Vodafone au contribuit cu 135 de milioane de euro constand in impozite pe salarii, asigurari sociale si de sanatate.

Marti, 15 martie, Mihai Rada, director KPMG Romania pentru tehnologie, media si telecomunicatii, a prezentat un studiu potrivit caruia companiile de telefonie mobila Orange, Vodafone, Cosmote si Telemobil/Zapp au avut anul trecut o contributie directa la economia Romaniei de sapte miliarde lei.

UPDATERaluca Bragarea, ofiter de presa la Ambasada Marii Britanii in Romania a declarat pentru HotNews.ro: "Lord Green a venit in prima sa vizita in Romania miercuri, 14 martie, la invitatia noastra. Acesta s-a intalnit cu reprezentantii Vodafone Romania, cu Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, cu reprezentantii FIC-Consiliul Investitorilor Straini si ai Camerei de Comert britanico-romane, cu Ministrul Finantelor si cu cel al Economiei si a participat la lansarea in Romania a ultimului model auto al producatorului britanic Lotus. Vizita s-a incheiat cu putin timp in urma (dupa circa 26 de ore)".

  • O licitatie care va reconfigura piata telefoniei mobile pentru urmatorii 15 ani si din care statul ar putea obtine venituri de minim 700 de milioane de euro

Vizita ministrului britanic si declaratiile mai sus amintite au loc in contextul in care autoritatile au demarat deja procedurile pentru organizarea celei mai mari licitatii de telefonie mobila din tara, in care se va reconfigura practic piata de telefonie mobila pentru urmatorii 15 ani.

La jumatatea acestui an, in Romania vor fi licitate toate frecventele radio din benzile de 900 si 1800 MHz, care sunt utilizate in acest moment de catre Cosmote, Orange si Vodafone dar si benzile de 800 MHz si 2600 MHz, utilizate in prezent partial de catre Ministerul Apararii Nationale (MaPN).

Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a supus miercuri consultarii publice documentele licitatiei de spectru ce urmeaza a fi organizata anul acesta. ANCOM a redactat si un proiect de Hotarare de Guvern care sa stabilieasca pretul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi. Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un pret minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc in banda de 1800 MHz si 4 milioane de euro per bloc pereche si 3 milioane de euro pe bloc nepereche in banda de 2600 MHz. Pentru blocurile care vor fi alocate pe perioade de 15 luni valorile au fost stabilite la 3,4 milioane de euro in banda de 900 de MHz si 0,8 milioane de euro in banda de 1800 de MHz.

In cazul in care se aloca toate blocurile de frecvente la pretul de pornire propus de ANCOM, valoarea totala a spectrului scos la licitatie s-ar putea ridica la minim 700 de milioane de euro.

Citeste si: