Toate primariile din tara (circa 3200) ar fi trebuit ca in luna iunie 2012 sa fie inrolate in Ghiseul.ro, platforma nationala de plata online cu cardul a darilor catre stat pusa la dispozitie gratuit primariilor. Situatia este dezastruoasa. In aceasta luna, la un an de la lansare, doar 28 de primarii permit astfel de plati. Alte 33 autoritati sunt in teste dar multe nu vor permite aceasta plata decat daca suporta contribuabilul comisionul integral al tranzactiei. Emil Draghici, presedintele Asociatiei Comunelor din Romania, mai subliniaza o deficienta: mecanismul greoi de inscriere - dupa ce obtin hotararea consiliului local si se alege prin licitatie o banca, primarii trebuie sa prezinte pe hartie la Bucuresti, conventia finala de aderare la sistem.

Primarii care testeaza Ghiseul.roFoto: MCSI

In Hotararea de Guvern 1235/2010 privind infiintarea Ghiseul.ro este prevazut ca ultima etapa de implementare a acestui sistem (si care se refera la obligatia de inrolare in sistem a primariilor din comune) nu poate depasi 18 luni de la intrarea in vigoare a acestei hotarari. Actul a fost publicat in Monitorul Oficial in data de 14 decembrie 2010. Asta inseamana ca in luna iunie din acest an este termenul limita pana la care toate primariile ar fi trebuit sa adopte aceasta platforma.

Situatia inrolarii in sistem prezentata la inceputul acestei saptamani de Ministerul Comunicatiilor este dezastruoasa:Doar 28 de primarii permit plata online a taxelor, dintre care o singura primarie de comuna. Alte 33 de primarii sunt pe platforma de teste dar cele mai multe nu vor permite platile decat daca suporta contribuabilul comisionul integral la o astfel de tranzactie. (vezi imaginea atasata articolului)

Conform normelor de aplicare a legii, acest comision nu poate depasi 2% din valoarea tranzactiei, dar nu mai mult de 30 de lei. Fiecare consiliu local decide daca acest comision este suportat integral de catre primarie, de catre cetatean sau daca se imparte. Un sondaj recent realizat de GFK Romania la initiativa Visa Europe releva faptul ca introducerea unui comision ar afecta in mod cert negativ comportamentul de plata cu cardul.

  • Emil Draghici, Asociatia Comunelor: In relatia cu Ministerul totul trebuia sa fie pe cale informatica si nicidecum pe hartie

Emil Draghici, presedintele Asociatiei Comunelor din Romania (care reprezinta peste 70% din cele 2800 de comune din tara) semnaleaza si mecanismul greoi de inscriere a primariilor in Ghiseul.ro, unde bineinteles este nevoie de hartii si prezentari la Bucuresti.

  • "Chiar in dimineata zilei de azi am depus conventia finala la centrul din Bucuresti de pe strada Italiana. In schimb semnalez ca in relatia cu ministerul totul trebuia sa fie pe cale informatica si nicidecum sa mai ai aceste conventii materializate in forma scrisa si pe hartie. Nu vad de ce trebuie sa ma duc eu cu conventia pe format de hartie, sa astept sa mi-o semneze si sa astept sa mi-o transmita inapoi pe format de hartie. Trebuia sa existe un formular in format electronic sa ai acces pe baza de user si parola si cu asta terminai toata relatia cu ministerul", a declarat pentru HotNews.ro Emil Draghici, cel care este si primar al comunei Vulcana Bai.

Cea mai mare problema este lipsa unei educatii a comunicarii in format electronic intre autoritatile statului.

  • "Totul pleaca de la o lipsa de educatie de a comunica intre institutiile publice. In continuare si Ministerul Finantelor iti cere sa transmiti informatii si in format electronic si pe hartie. Actele administrative pentru controlul de legalitate trebuie sa le ducem pe hartie catre prefect. Sunt impotriva acestei utilizari excesive a hartiei cand pot s-o evit. Cea mai mare problema este educatia in comunicarea in forma electronica", a spus acesta.

Ce pasi are de efectuat mai exact o primarie pentru a adera la Ghiseul.ro?

  • "Concret acesta inrolare inseamna: in primul rand o hotarare a Consiliului local prin care agreaza si se obliga la aceasta procedura. Pasul doi este sa faca o licitatie pentru o banca ce agreaza intrarea in sistem, lucru pe care l-am facut la Vulcana Bai si pasul trei este sa facem aceasta comunicare cu ministerul prin organismul sau specializat (CNMSI, centrul care opereaza Ghiseul.ro). De aici incolo contribuabilii vor putea plati prin sisteme informatice de oriunde ar fi", sustine Draghici.

Situatia actuala

Situatia actuala

Foto: MCSI

Draghici: Mi se pare un lucru de bun simt ca acel comision sa fie suportat din bugetul local al primariei

Este prea mare acest comision de 2%? In prezent da, si primariile gresesc daca nu suporta ele acest comision spune Draghici.

  • "Fiti siguri ca la oara asta este mare (n.a comisionul) pentru ca a fost o oarece prudenta in acoperirea unor costuri, dar daca toti vom fi intr-un sistem cu siguranta vor scadea costurile pe tranzactie. Mi se pare un lucru de bun simt ca acel comision sa fie suportat din bugetul local al primariei. La urma urmei tu de unde strangi banii? De la contribuabil. Este o greseala de management a primarului. Ca primar pot sa maresc impozitele si taxele locale si sa stabilesc o cota aditionala cu pana la 20% inclusiv. Mai bine pun o cota aditionala de 2% pentru toata lumea dar nu iau celui care imi plateste in format electronic nici un comision. Este o greseala in abordare de catre autoritatile locale", a mai spus primarul din Vulcana Bai.

Razvan Mustea, noul ministru al Comunicatiilor ar vrea sa introduca sanctiuni in lege/Draghici: Este imposibil

Noul ministru al Comunicatiilor, Razvan Mustea, a spus la inceputul acestei saptamani ca ia in calcul modificarea Hotararii de Guvern si introducerea de sanctiuni pentru primariile care nu respecta termenul de inrolare.

  • "In prezent legislatia nu prezinta nici o sanctiune pentru primariile care nu respecta termenul de inrolare in sistem. Avem in vedere anumite sanctiuni si analizam posibilitatea modificarii HG 1235/2010 in acest sens, concomitent cu simplificarea procedurilor de inrolare in sistem", a declarat luni Razvan Mustea, ministrul Comunicatiilor.

Emil Draghici sustine insa ca primariile nu pot fi amendate.

  • "Nici vorba, nu se pot amenda primariile. Nu are nici un suport juridic. Eu stiu ca un primar nu poate fi amendat si sunt impotriva amendarii primarului. Primaria nu poate fi amendata pentru ca nu este persoana juridica. Alesul local nu raspunde contraventional", a spus Emil Draghici.

La data de 11 martie 2012, la un an de la lansarea Ghiseul.ro, in sistem fusesera facute 9.316 tranzactii in valoare de peste 1,7 milioane lei.

Despre SNEP (Ghiseul.ro)

Dezvoltarea si implementarea Sistemului National Electronic de Plata Online a Taxelor si Impozitelor (SNEP) s-a facut de Ministerul Comunicatiilor in colaborare cu Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO), la costuri zero pentru statul roman.Aplicatia apartine insa firmei Indeco Soft din Baia Mare, care este membra a APERO si a implementat astfel de softuri in mai multe primarii din tara.