Dezastru la plata online a taxelor in Ghiseul.ro: Unele primarii vor sa suporte contribuabilii comisionul de tranzactie/Altele acuza comunicarea pe hartie pentru a adera la sistem

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 16 martie 2012, 16:36 Economie | Telecom


Primarii care testeaza Ghiseul.ro
Foto: MCSI
Toate primariile din tara (circa 3200) ar fi trebuit ca in luna iunie 2012 sa fie inrolate in Ghiseul.ro, platforma nationala de plata online cu cardul a darilor catre stat pusa la dispozitie gratuit primariilor. Situatia este dezastruoasa. In aceasta luna, la un an de la lansare, doar 28 de primarii permit astfel de plati. Alte 33 autoritati sunt in teste dar multe nu vor permite aceasta plata decat daca suporta contribuabilul comisionul integral al tranzactiei. Emil Draghici, presedintele Asociatiei Comunelor din Romania, mai subliniaza o deficienta: mecanismul greoi de inscriere - dupa ce obtin hotararea consiliului local si se alege prin licitatie o banca, primarii trebuie sa prezinte pe hartie la Bucuresti, conventia finala de aderare la sistem.

In Hotararea de Guvern 1235/2010 privind infiintarea Ghiseul.ro este prevazut ca ultima etapa de implementare a acestui sistem (si care se refera la obligatia de inrolare in sistem a primariilor din comune) nu poate depasi 18 luni de la intrarea in vigoare a acestei hotarari. Actul a fost publicat in Monitorul Oficial in data de 14 decembrie 2010. Asta inseamana ca in luna iunie din acest an este termenul limita pana la care toate primariile ar fi trebuit sa adopte aceasta platforma.

Situatia inrolarii in sistem prezentata la inceputul acestei saptamani de Ministerul Comunicatiilor este dezastruoasa: Doar 28 de primarii permit plata online a taxelor, dintre care o singura primarie de comuna. Alte 33 de primarii sunt pe platforma de teste dar cele mai multe nu vor permite platile decat daca suporta contribuabilul comisionul integral la o astfel de tranzactie. (vezi imaginea atasata articolului)

Conform normelor de aplicare a legii, acest comision nu poate depasi 2% din valoarea tranzactiei, dar nu mai mult de 30 de lei. Fiecare consiliu local decide daca acest comision este suportat integral de catre primarie, de catre cetatean sau daca se imparte. Un sondaj recent realizat de GFK Romania la initiativa Visa Europe releva faptul ca introducerea unui comision ar afecta in mod cert negativ comportamentul de plata cu cardul.

 • Emil Draghici, Asociatia Comunelor: In relatia cu Ministerul totul trebuia sa fie pe cale informatica si nicidecum pe hartie

Emil Draghici, presedintele Asociatiei Comunelor din Romania (care reprezinta peste 70% din cele 2800 de comune din tara) semnaleaza si mecanismul greoi de inscriere a primariilor in Ghiseul.ro, unde bineinteles este nevoie de hartii si prezentari la Bucuresti.

 • "Chiar in dimineata zilei de azi am depus conventia finala la centrul din Bucuresti de pe strada Italiana. In schimb semnalez ca in relatia cu ministerul totul trebuia sa fie pe cale informatica si nicidecum sa mai ai aceste conventii materializate in forma scrisa si pe hartie. Nu vad de ce trebuie sa ma duc eu cu conventia pe format de hartie, sa astept sa mi-o semneze si sa astept sa mi-o transmita inapoi pe format de hartie. Trebuia sa existe un formular in format electronic sa ai acces pe baza de user si parola si cu asta terminai toata relatia cu ministerul", a declarat pentru HotNews.ro Emil Draghici, cel care este si primar al comunei Vulcana Bai.

Cea mai mare problema este lipsa unei educatii a comunicarii in format electronic intre autoritatile statului.

 • "Totul pleaca de la o lipsa de educatie de a comunica intre institutiile publice. In continuare si Ministerul Finantelor iti cere sa transmiti informatii si in format electronic si pe hartie. Actele administrative pentru controlul de legalitate trebuie sa le ducem pe hartie catre prefect. Sunt impotriva acestei utilizari excesive a hartiei cand pot s-o evit. Cea mai mare problema este educatia in comunicarea in forma electronica", a spus acesta.

Ce pasi are de efectuat mai exact o primarie pentru a adera la Ghiseul.ro?

 • "Concret acesta inrolare inseamna: in primul rand o hotarare a Consiliului local prin care agreaza si se obliga la aceasta procedura. Pasul doi este sa faca o licitatie pentru o banca ce agreaza intrarea in sistem, lucru pe care l-am facut la Vulcana Bai si pasul trei este sa facem aceasta comunicare cu ministerul prin organismul sau specializat (CNMSI, centrul care opereaza Ghiseul.ro). De aici incolo contribuabilii vor putea plati prin sisteme informatice de oriunde ar fi", sustine Draghici.

Situatia actuala
Foto: MCSI
Draghici: Mi se pare un lucru de bun simt ca acel comision sa fie suportat din bugetul local al primariei

Este prea mare acest comision de 2%? In prezent da, si primariile gresesc daca nu suporta ele acest comision spune Draghici.

 • "Fiti siguri ca la oara asta este mare (n.a comisionul) pentru ca a fost o oarece prudenta in acoperirea unor costuri, dar daca toti vom fi intr-un sistem cu siguranta vor scadea costurile pe tranzactie. Mi se pare un lucru de bun simt ca acel comision sa fie suportat din bugetul local al primariei. La urma urmei tu de unde strangi banii? De la contribuabil. Este o greseala de management a primarului. Ca primar pot sa maresc impozitele si taxele locale si sa stabilesc o cota aditionala cu pana la 20% inclusiv. Mai bine pun o cota aditionala de 2% pentru toata lumea dar nu iau celui care imi plateste in format electronic nici un comision. Este o greseala in abordare de catre autoritatile locale", a mai spus primarul din Vulcana Bai.

Razvan Mustea, noul ministru al Comunicatiilor ar vrea sa introduca sanctiuni in lege/Draghici: Este imposibil

Noul ministru al Comunicatiilor, Razvan Mustea, a spus la inceputul acestei saptamani ca ia in calcul modificarea Hotararii de Guvern si introducerea de sanctiuni pentru primariile care nu respecta termenul de inrolare.

 • "In prezent legislatia nu prezinta nici o sanctiune pentru primariile care nu respecta termenul de inrolare in sistem. Avem in vedere anumite sanctiuni si analizam posibilitatea modificarii HG 1235/2010 in acest sens, concomitent cu simplificarea procedurilor de inrolare in sistem", a declarat luni Razvan Mustea, ministrul Comunicatiilor.

Emil Draghici sustine insa ca primariile nu pot fi amendate.

 • "Nici vorba, nu se pot amenda primariile. Nu are nici un suport juridic. Eu stiu ca un primar nu poate fi amendat si sunt impotriva amendarii primarului. Primaria nu poate fi amendata pentru ca nu este persoana juridica. Alesul local nu raspunde contraventional", a spus Emil Draghici.

La data de 11 martie 2012, la un an de la lansarea Ghiseul.ro, in sistem fusesera facute 9.316 tranzactii in valoare de peste 1,7 milioane lei.

Despre SNEP (Ghiseul.ro)

Dezvoltarea si implementarea Sistemului National Electronic de Plata Online a Taxelor si Impozitelor (SNEP) s-a facut de Ministerul Comunicatiilor in colaborare cu Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO), la costuri zero pentru statul roman. Aplicatia apartine insa firmei Indeco Soft din Baia Mare, care este membra a APERO si a implementat astfel de softuri in mai multe primarii din tara.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12044 vizualizari

 • +14 (14 voturi)    
  in curand ... (Vineri, 16 martie 2012, 16:44)

  http://www.consumredus.ro [utilizator]

  daca vreti sa platiti la Ghiseul.ro va trebui sa puneti banii intr-un plic si sa-l trimiteti prin posta.

  oare cati bani au fost platiti pentru aceasta magnifica platforma?
  • -2 (4 voturi)    
   Nici un ban (Vineri, 16 martie 2012, 20:09)

   marian [anonim] i-a raspuns lui http://www.consumredus.ro

   Nici un ban nu a fost cheltuit, scrie mai sus ca a fost cu costuri 0.
   • +1 (1 vot)    
    nici un ban (Sâmbătă, 17 martie 2012, 2:48)

    Claudiu [anonim] i-a raspuns lui marian

    nu exista nimic gratis pe lumea asta.
    • +5 (5 voturi)    
     Cateva intrebari ... (Sâmbătă, 17 martie 2012, 7:27)

     Petronius. [anonim] i-a raspuns lui Claudiu

     Cititi cu atentie: sistemul a fost desvoltat gratuit de catre firma Indeco Soft din Baia Mare. Pentru a implementa sistemul insa, primariile trebuie sa cumpere aplicatia.

     Mi se pare o abordare corecta, pentru ca asa dupa cum ati spus: "nimic nu este gratis" (doar moartea, obisnuia sa completeze bunica mea).

     Prima intrebare care se pune este daca primariile au alternativa, sau sunt obligate sa cumpere softul de la Indeco. Normal ar fi fost ca specificatiile sa fie publice, astfel incat oricine sa poata dezvolta aplicatii compatibile cu sistemul.

     De fapt nici nu stiu: Exista specificatii ? sunt publicate undeva ? Exista alternativa la aplicatia baimareana ?
     • 0 (0 voturi)    
      Specificatii (Luni, 19 martie 2012, 10:06)

      Ion [anonim] i-a raspuns lui Petronius.

      Toate specificatiile sunt publicate in normele de aplicare a HG. Primariile inrolate au furnizori diferiti.
     • 0 (0 voturi)    
      "primariile trebuie sa cumpere aplicatie" (Luni, 19 martie 2012, 10:49)

      mpalade [utilizator] i-a raspuns lui Petronius.

      Buna ziua,

      Imi puteti indica unde ati gasit informatia privind faptul ca: "sistemul a fost desvoltat gratuit de catre firma Indeco Soft din Baia Mare. Pentru a implementa sistemul insa, primariile trebuie sa cumpere aplicatia."?

      Nu am reusit sa gasesc aceste detalii.

      Multumesc,

      Mihai PALADE
  • 0 (0 voturi)    
   de unde atata indiferenta (Sâmbătă, 17 martie 2012, 7:28)

   CelalaltOvidiu [anonim] i-a raspuns lui http://www.consumredus.ro

   Nu, nu este indiferenta, as zice ca este chiar interes dar pentru un sistem contractat cu o firma locala capusa pe bani multi. In politica daca iti ofera cineva ceva gratuit trebuie sa refuzi si sa-i zici prietenului tau sa-ti faca o oferta pentru acel ceva, cat mai scumpa, evident.
   De aici si respingerea primariilor. Daca se poate asa:
   http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8779304-cazul-giroc-cum-ajuns-soft-pentru-managementul-documentelor-pentru-primarie-comuna-coste-162-000-euro.htm
 • -3 (11 voturi)    
  de vine e ....Iliescu (Vineri, 16 martie 2012, 16:49)

  George [anonim]

  fireste!
  Sau Antonescu, care doarme etc.
 • +1 (1 vot)    
  Cine raspunde? (Vineri, 16 martie 2012, 16:54)

  Ionica R [anonim]

  Cine este seful acestei prostii ?. Nu cumva directorul trezoreriei?
  • 0 (0 voturi)    
   Un pas (Vineri, 16 martie 2012, 20:10)

   marian [anonim] i-a raspuns lui Ionica R

   Cred ca mai era un pic ...
 • 0 (0 voturi)    
  Ortografia (Vineri, 16 martie 2012, 17:03)

  Cititorul [anonim]

  Dezastroasa?... Si il repetati si cu rosu, sa fim siguri ca nu era typo?...
  • 0 (0 voturi)    
   corectura (Vineri, 16 martie 2012, 18:40)

   Adrian Vasilache [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cititorul

   Am gresit si am corectat. Multumesc ca ati semnalat.
 • +10 (10 voturi)    
  Au complicat lucrurile atit de mult.... (Vineri, 16 martie 2012, 17:06)

  Andrei [anonim]

  incit nici ei nu mai stiu sa le descurce. DIn cite stiu eu:
  - Fiecare proprietate are ceea ce se numeste un ROL FISCAL (numar de identificare unic)
  - Fiecare contribuabil are in Romania un NUME si Prenume si o adresa fizica (domiciliu sau flotant)
  - Fiecare primarie are un numar de cont IBAN
  - Cei care fac plata online trebuie sa aiba un Card de Credit sau Home Banking
  A. In cazul in care contribuabilul are Card de credit, pe site-ul primariei trebuie sa existe modulul de plata online cu cardul (asta este universal in lume)
  B. In cazul in care contribuabilul are Home Banking Poate sa faca plata direct din contul sau curent in contul primariei printr-un transfer bancar.
  C. Primaria trebuie s atrimita o scrisorica (a se citi factura) contribuabilului la finele anului, anuntindu-l pe acesta ca pentru anul viitor pentru rolurile fiscale X, Y si Z are de platit sumele a, b, c. Plata se va face in contul IBAN XXXXXXXX, indicind la referinte numarul rolului fiscal. Platile trebuie ecectuate in termen de 90 de zile de la data prezentei. In caz de neplata se va emite la o luna de la scadenta un rapel cu o majorare de penalitate de 10%, platibil in 30 de zile. In caz contrar se trece la executare silita prin actiune in instanta. Nu vi se pare mai simplu? Ca eu unde stau in lumea asta larga si departe de casa asa fac. Nici nun cunosc vre-un functionar al primariei de la taxe si impozite. Doamne ajuta!
  • +3 (3 voturi)    
   . (Vineri, 16 martie 2012, 18:15)

   RockerJegos [utilizator] i-a raspuns lui Andrei

   Ideea e ca bancile nu fac tranzactiile astea pe degeaba. Cand platesti cu cardul la un comerciant acel magazin plateste comisionul de tranzactie. Cand tu faci un transfer de bani - la fel. Platesti un comision de tranzactie.

   Acum, primariile nu vor sa suporte ele comisionale asa cum o fac comerciantii si vor sa le arunce in spatele contribuabilului. Contribuabilul, adica eu, ar zice: vezi sa nu.
   • +1 (1 vot)    
    In ziua de azi.... (Vineri, 16 martie 2012, 22:05)

    Andrei [anonim] i-a raspuns lui RockerJegos

    nici aerul pe care il respiram nu este pe degeaba. Statul este un prestator de servicii. Si el ca sa iti presteze tie serviciile iti pune un pret. In consecinta pe mine nu ma intereseaza cum este cu comisioanele. In momentul in care imi spune ca impozitul meu este 100 de lei, asta e contul si trebuie sa il platesc pina la data de 30 ale lunii am 2 optiuni:
    1. Ma duc la banca lui si platesc la ghiseu direct in contul primariei si nu ma costa nimic. Ma refer la Romania pentru ca unde sta eu asta inseamna un comision pe care il platesc tot eu, pe linga suma efectiva de plata.
    2. Fac un transfer bancar, si asta inseamna ori un comision de transfer (in Romania si atunci la momentul plati bifezi casuta care spune ca tu platesti taxele de transfer) ori inseamna ca daca ai un anumit pachet bancar, cum am eu, toate tranzactiile pe care le faci in EURO in UE prin transfer bancar sunt "free of charge". De fapt le platesc prin pretul pachetului bancar lunar.
    Problema este ca Primaria trebuie sa scoata banii din cont, sau trebuie sa lucreze cu ei. Si atunci trebuie sa plateasca comision de transfer sau eliberare numerar, samd. Dar asta nu mai este problema mea, a platitorului de taxe. Eu stau in vest. Daca vreau sa ma duc la primarie sa platesc in numerar o taxa de eliberare a unei copii dupa certificatul de nastere al copilului, o taxa de 10 euro, ma trimit functionarii la plimbare. Imi dau certificatul, un numar de cont si in 3 zile trebuie sa fac plata acolo. Banii nu ajung pe la ei deci nu se murdaresc pe miini. Iar la primarie la fiecare ghiseu ar trebui sa fie POS ca la Auchan. Sa platesti prin banca, pe loc fara sa mai treaca asta pe la 10 functionari.Va dati seama cit de aerisite ar fi primariile atunci? ::)) O seara frumoasa si Doamne Ajuta!
    • +1 (1 vot)    
     Totusi comisionul (Sâmbătă, 17 martie 2012, 7:32)

     Petronius. [anonim] i-a raspuns lui Andrei

     Observatia din articol este excelenta: Primariile ar trebui sa perceapa un impozit majorat cu 2%, iar pentru cei care fac plata prin transfer bancar sa se aplice o reducere de 2%. In felul acesta cor fi incurajati cetatenii sa faca platile in mod electronic, iar primariile vor putea face economie de personal (plus regia aferenta etc.)

     Caz tipic de Win-Win !
    • 0 (0 voturi)    
     comision zero (Sâmbătă, 17 martie 2012, 16:05)

     bbk [anonim] i-a raspuns lui Andrei

     Daca vreau sa platesc diverse utilitati, la privati, platesc cu comision zero, prin banca.
     Si atunci cind merg la ghiseu, la banca, cit si atunci cind platesc de acasa, prin home banking.

     Asta pentru ca respectivul privat a mers la banca, si a negociat sa nu imi ia mie comision, ca si persoana platitoare de facturi. Probabil plateste el.

     Acum, ce e mai avantajos pentru privat? Sa tina nu stiu cite casierite, sa aibe cozi interminabile in fiecare zi pentru incasari, sau sa plateasca un comision 1-2-3% din tranzactie, si sa scape de bataile de cap.
     Si daca are volum mare, poate avea si comision mic.

     La primarii putea fi ceva asemanator, adica, cont unic pe toata tara, deschis la fiecare banca, si cind platesti dai 2 date de identificare: CNP-ul, adica pentru cine platesti, si un cod unic pe tara al primariei, adica unde trebuie sa ajunga banii. Apoi, distributia banilor in spate se face simplu.

     Insa, din cite am inteles, o primarie, chiar si de comuna are gramada de conturi deschise la trezorerie, cont de incasari, cont de utilitati, cont de salarii, si tot muta banii dintr-un cont in altul, de multe ori doar intre ele, adica hirtogarie degeaba.
    • +1 (1 vot)    
     romanii se complica degeaba si perfect previzibil (Sâmbătă, 17 martie 2012, 18:31)

     Dan T [anonim] i-a raspuns lui Andrei

     Eu nu stiu unde stai tu dar eu in Anglia imi platesc taxele cu cardul pe internet fara nici un comision. Am un cont unic de contribuabil si de acolo pot plati cu comision 0 de pe cardul de debit in contul HMRC deschis la Santander. Pentru a deschide contul de contribuabil pe internet dureaza o saptamana, faci cererea online si iti trimit un singur plic prin posta cu niste parole casa poti deschide contul.
  • +1 (1 vot)    
   ai dreptate... (Vineri, 16 martie 2012, 18:44)

   ImInTheWrongBusiness [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   ai dreptate... si eu am sugerat ceva similar cand a fost o discutie pe hotnews cu cel care era responsabil, dar a dat-o cotita...

   numai bine
   PS: Platile cu credit card-ul costa ceva mai mult pentru cel care primeste banii, dar oricine are credit card are si home banking si se poate face usor prin home banking sau debit card...
  • +1 (1 vot)    
   Absolut corect! (Vineri, 16 martie 2012, 19:47)

   goguduru [utilizator] i-a raspuns lui Andrei

   Nu vad de ce nu ai primi acasa o factura cu detalii de plata si sa o platesti online exact ca orice alta factura.

   Platim si comisioanele pana la urma. E vorba de 2-3 lei la o tranzactie. Mult mai rentabil decat sa bagi un drum la o casierie.

   Eventual, ghiseul asta ar trebui sa functioneze exact ca orice furnizor care permite acces online la facturi, istoric de plati etc. Gen orange, distrigaz, enel , RTC etc.
   Sa puna un ID ceva pe factura de impozit si odata inregistrat sa vezi tot ce ai de dat la stat: impozite, amenzi, taxe etc.
   Nu trebuie neaparat de platesti din ghiseul lor.
   • +2 (2 voturi)    
    Bingo! (Vineri, 16 martie 2012, 22:08)

    Andrei [anonim] i-a raspuns lui goguduru

    Va dati seama cit trafic de influenta ar disparea in momentul ala si citi numaratori de hirtii ar trebui dati afara. Va dati seama cite locuri de munca pentru oameni care stiu sa faca proiecte si sa le gestioneze, care pot sa dezvolte localitatile ar fi? Deci avem o problema. Noi, adica eu si cu dimneavoastra, gindim prea mult si suntem prea moderni pentru secolul 21! O seara frumoasa si Doamne ajuta!
  • +1 (1 vot)    
   Completari: (Vineri, 16 martie 2012, 20:22)

   marian [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   1. Nu se rezuma totul la impozitele anuale, mai sunt si altele de platit, gen amenzi, taxe sau tarife ocazionale (instante, executari etc) care nu se pot anunta de primarie din anul anterior
   2. In cazul in care primaria are sistem informatic, ghiseul asta interogheaza sumele in timp real, daca te autentifici; daca nu te autentifici, trebuie sa stii sumele de plata
   3. E disponibil practic permanent in Internet, poti plati oricand
   4. Poti plati tot, sau partial
   5. Nu trebuie sa stii IBAN-uri sau alte info, trebuie sa stii sa selectezi cu mouse-ul si ce CNP ai
   6. Nu solicita, nu stocheaza, nu proceseaza informatii despre carduri, PIN-uri si alte info legate de carduri. Asta fac procesatorii de plati prin care se plateste efectiv
   7. Are ca rol principal integrarea informatiei din mai multe surse (institutii publice) si prezentarea consolidata catre cei carora le este utila informatia (contribuabilii)
   8. Restul, ce trebuie sa faca primaria, cum se executa, e alta poveste, alte legi
   9. Da, spun astea in cunostinta de cauza
   • +1 (1 vot)    
    Niste lamuriri.... (Vineri, 16 martie 2012, 22:27)

    Andrei [anonim] i-a raspuns lui marian

    1. Orice se poate plati pe internet. De la amenzi de parcare, de circulatie, impozite, instante, executari, tot. Insa pentru a se putea face o plata din punct de vedere legal, trebuie sa existe ceea ce se numeste baza legala. Si un document justificativ al acesteia. Si aici ajungem la punctul
    2. Factura imi spune exact ce si cum am de platit. Care sunt conditiile si termenele de plata. si mai ales ce se intimpla daca nu platesc. Factura imi da tot. Datele de identificare, sume, termene. Nu sistemul IT trebuie sa stie asta. Il incarc degeaba cu informatie inutila. Care il face sa mearga prost. Cind introduc eu datele prin homebank, banca proceseaza tot in batch-uri (adica la sfirsitul zilei aduna toate tranzactiile in pachete si in loc sa faca 1000 de tranzactii face 2 tranzactii. Dar de batch-uri. Costurile scad semnificativ.
    3. Homebank-ul sau cardul de credit e disponibil permanent. Poti sa platesti si de pe smartphone-uri.
    4. La fel si aici poti plati partial sau total. Tu intorduci si autorizezi suma de plata.
    5. Cine nu stie s aplateasca cu homebank-ul sau cu cardul de credit nu va stii nici cu sitemul asta. Insa poate face un lucru. Merge la primarie, baga cardul in POS scrie PIN-ul si pleaca de acolo in 3 minute.
    6. Orice se stocheaza. Si cind nu se spune ca se stocheaza. Asa ca nu va mai faceti iluzii. SI daca trage un vint lelea Floare cind ii plateste nepotul ei pe net impozitul pe casa din Poienile Mari, si vintul ala se stocheaza.
    7. Eu cred ca rolul principal este de fapt acela de a reinventa roata si de a face lucrurile atit de complicate incit sa se justifice pina la urma toata armata de functionari cu care administratia lucreaza mai eficient decit cu sistemul asta IT.
    8. Daca sistemul ar fi bazat pe factura, homebank, card de credit sau POS punctul 8 al dumneavoastra nu ar mai exista.
    9. Si eu spun totul in cunostinta de cauza. Pentru ca fac asta de fiecare data cind am de efectuat plati de taxe, impozite, amenzi, medic, cresa, tot. Doamne ajuta!
 • +2 (2 voturi)    
  mi se pare normal (Vineri, 16 martie 2012, 17:13)

  pehash [utilizator]

  daca toti contribuabilii ar interactiona online cu primariile nu s-ar mai justifica nici jumatate din posturi. primarii ar trebui sa-si trimita acasa familiile angajate sa frece menta.
  • +1 (1 vot)    
   exact (Vineri, 16 martie 2012, 19:04)

   pipi [anonim] i-a raspuns lui pehash

   ce ai scris tu e perfect corect. plata online ar sari din schema cateva salarii, care pun pariu ca acopera costul comisionului platii online. cetateanul scapa de o deplasare pana la ghiseu si de stat la coada + amabilitatea unor functionari, banca incaseaza comision din tranzactie, primaria reduce cheltuielile. fazit: procentul celor care au de castigat (a se citi contribuabilii) e mai mare decat acela al pierzatorilor (personalul poate fi inregimentat in alte departamente unde e nevoie de personal, sau daca e incompetent, poate sa urmeze niste cursuri de recalificare si mai departe scrie-n carte)
 • +1 (5 voturi)    
  fezabilitate (Vineri, 16 martie 2012, 17:25)

  Catalin [anonim]

  Iarasi ne apucam sa implementam ca tampitii !! Pentru ce as obliga o primarie sa bage bani in acest sistem daca peste 70% (sa zicem) din locuitorii orasului/comunei respective nici nu stiu ce e ala card bancar ?
  Tot din banii statului se cheltuie dar suntem dusi cu pluta.

  Ar trebui sa existe o analiza cost/beneficiu si (poate) o evaluare a riscurilor si de-abia apoi implementam ! Nu ne apucam asa sa bagam bani intr-un sistem care nu va fi folosit de nimeni, sau ma rog, doar de foarte foarte putini.

  Si nu implementare de genul "trebuie sa ma duc la primarie sa imi dea ei parola pe o bucata de hartie sau mai stiu eu cum". Deci, cum vine treaba asta ? Trebuie sa scriu o hartie pentru a folosi o aplicatie pe internet ? Frumos, n-am ce zice.

  Comuna Vulcana Bai are in jur de 3000 de locuitori. Sunt curios cati din acestia au un cont bancar, cati folosesc un card, cati au card si nu il folosesc samd.

  Ca a organizat dl primar o licitatie pentru banca mi se pare cel mai corect !!! Pentru ce trebuie o singura banca sa adere ? Lasati oamenii sa plateasca cu orice tip de card de la orice banca doresc ei !

  E vorba despre colaborarea cu un procesator de plati sigure nu ca a organizat el licitatie pentru o banca. Ar trebui sa pot sa platesc si cu PayPal daca vreau.

  Bine, dl Draghici are 55 de ani si la sectiunea "Aptitudini si competente tehnice" din CV-ul dansului mentioneaza ca "Utilizare calculator nivel bine" si ca detine "Permisul European de Conducere a Calcultatorului (nu e o greseala - asa apare in CV) - ECDL Start.

  Facem un pariu ca fiica-mea de 4 ani si jumatate se descurca mai bine decat dl Draghici la partea de operare ?
  • 0 (2 voturi)    
   Calculator (Vineri, 16 martie 2012, 18:11)

   Petre [anonim] i-a raspuns lui Catalin

   Cataline, crezi ca dl Draghici are mai putine competente in utilizarea calc decat fica ta de 4 1/2 ani? Io am 65 de ani si fac multe plati cu cardul pe internet (EoN Gaz, RDS, Vodafone, etc.). Multi pensionari, chiar si de la tara primesc pensia pe card. Salariatii la fel. De ce crezi ca toti cei mai in varsta sunt prosti? Io cred ca si parintii tai sunt mai in varsta si automat i-ai facut prosti (ca te-au conceput). In rest, primariile n-au interes sa aplice platile electronice.
   • +1 (1 vot)    
    felicitari (Vineri, 16 martie 2012, 20:40)

    Catalin [anonim] i-a raspuns lui Petre

    Va felicit ! Dar va dati seama ca nu puteti fi un reprezentant. Vorbim aici de majoritate.

    Si nu am facut pe nimeni prost. A nu sti un lucru nu inseamna a fi prost. Daca asa va simtiti atunci nu e vina nimanui decat a dvs.

    Numai bine !
  • +1 (1 vot)    
   analysis paralysis (Vineri, 16 martie 2012, 19:20)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Catalin

   sa facem o analiza sa vedem daca plata online e fezabila?
   intrebare: oare construirea cailor ferate pe vremea cand doar 1% din populatie stia ce-i aia.. era fezabila? dar a aeroporturilor? dar crezi ca e oportun sa tragi curent electric intr-o localitate in care majoritatea populatiei nu are echipamente electrocasnice?!? canalizare daca au toti buda in curte?....

   da, e aberant sa completezi hartii si hartiute pentru a accesa aplicatia, dar asta se intampla tocmai pentru ca cineva la primarie vede cu disperare ca si-a pierdut obiectul muncii si nu e capabil sa gandeasca intr-un mod constructiv, sa faca ceva ce aduce valoare, nu sa incurce procesul cu birocratie inutila. la fel si licitatia...
  • +1 (1 vot)    
   traiesc in Romania (Vineri, 16 martie 2012, 19:25)

   adrian [anonim] i-a raspuns lui Catalin

   Pentru ca traiesc in Romania, cred ca situatia este urmatoarea:
   1. Aplicatia a fost facuta "gratuit" de catre firma citata in articol;
   2. Pentru ca a fost facuta "gratuit", firma va incasa comisionul de 2% din platile facute online;
   Cred ca au mai fost facute afaceri "gratuite" in tara asta ! (loto cu grcii, radaruri private pe toate ulitele, etc.).
   Motto la romanul The Sea Wolf (Lup Larsen) de Jack London: "Citat din manualul de navigatie in Marea Bering: Orice s-ar intampla tineti vestul".
   • +1 (1 vot)    
    Firma nu incaseaza comision (Vineri, 16 martie 2012, 20:30)

    marian [anonim] i-a raspuns lui adrian

    Comisionul e perceput si incasat de banci si e reglementat in cateva locuri in legislatia romana.
    Nu poate avea alta destinatie ascunsa, gen plata mascata a cuiva.
  • 0 (0 voturi)    
   Completari: (Vineri, 16 martie 2012, 20:28)

   marian [anonim] i-a raspuns lui Catalin

   1. O primarie poate folosi ghiseul asta si fara sistem informatic online
   2. PayPal nu este procesator de plati acreditat conform legislatiei romane
   3. E posibil ca sistemul asta sa isi dovedeasca in timp utilitatea, sa creasca si sa fie folosit de din ce in ce mai multi oameni. Cam asa s-a intamplat si cu alte sisteme (vezi declaratiile catre ANAF, e-licitatie etc)
  • 0 (0 voturi)    
   NU la orice (Sâmbătă, 17 martie 2012, 2:59)

   Claudiu [anonim] i-a raspuns lui Catalin

   1. Pentru ca suntem in 2012 mi se pare normal ca orice institutie a statului care colecteaza banuti sa posede posibilitate de plata online. Pentru ca e cel mai corect mod de plata si nu lasa loc la interpretari gen nu am avut timp. Faptul ca 70% nu au astazi card, la anul va fi 60% si tot asa. Pana vor ramane haiducii care zic NU la orice.
   2. Ce riscuri? Riscul primariei e asumat de procesatorul de plati si de competenta angajatilor, ca in orice mediu privat.
   3. Corect ce spui, insa e fair enought sa mergi o data la primarie pentru inregistrare.
   4. Irelevant, vezi pct. 1.
   5. Vorbesti in necunostinta de cauza, procesatorul de plati nu are in general treaba cu banca si pe tine nu te afecteaza deloc. E vorba de comisioanele luate de procesator in functie de volumul platilor si negocieri. PayPal se exclude de aici din cauza comisioanelor mari.
   6. ECDL e o certificare europeana, in institutii de regula se cere si e ceva acreditat de MM. Toata stima pentru cei care la 55 ani utilizeaza calculatorul, tatal meu NU STIE, nu ca nu ar vrea.
   7. Te dai grozav.
 • +2 (2 voturi)    
  Mai simplu (Vineri, 16 martie 2012, 17:26)

  grnlv [anonim]

  Se poate mai simplu:este suficient CNP si alegand Primaria respectiva poti plati cu cardul.Vezi ORADEA chiar si la ghiseul.ro sau taxe si impozite....pe net.

  Daca se "sapa mai adanc" poate se vad "toate interesele" pentru a face nefunctional astel de serviciu rapid si eficient.(vezi similar in SANATATE)
 • +2 (2 voturi)    
  Biricratia absurdului (Vineri, 16 martie 2012, 17:26)

  gmt [anonim]

  Salve,
  1. Talentul prostilor de a fi originali si harnici este un dezastru national;
  2. Reforma statului incepe cu reforma birocratiei pentru ca indiferent cati dai afara cei care raman vor face si imposibilul pentru a motiva suplimentarea posturilor chiar daca totul ar fi infiormatizat;
  3. Am scris despre asta presedintelui, primului ministru,..., dar nu sunt in stara inteleaga si cu atat mai putin sa faca ceva; de niste ratati.
 • +1 (1 vot)    
  contraventie (Vineri, 16 martie 2012, 17:43)

  Catalin [anonim]

  Dl Draghici mai mentioneaza ca "Alesul local nu raspunde contraventional". Domnule Draghici daca un director de banca greseste grav primeste o amenda de la BNR - pe persoana fizica (cum ar spune o alta somitate politica contemporana).

  Daca un primar nu isi face treaba, de ce nu ar fi sanctionat ? Sunteti in pozitia in care sunteti pentru ca ati fost ales dar pe langa drepturi aveti o multime de obligatii. Pe care daca nu le respectati simpla demisie sau demitere nu ar trebui sa fie deajuns.
 • -1 (1 vot)    
  Hello, e o plata alternativa (Vineri, 16 martie 2012, 18:01)

  Vlad74 [utilizator]

  Ce are lumea asta? Se poate plati normal, cash, ce sens are cuvantul dezastru, mai aveti sa spuneti fraza peferata"halucinant, plata nu se poate face online "
 • -1 (1 vot)    
  2% (Vineri, 16 martie 2012, 18:26)

  Emilian [anonim]

  In primul rand este uimitor cum primariile se plang de cei 2% cand e vorba de o gramada de economii care se fac atat de ei cat si de contribuabili care nu pierd zile lucratoare stand frumos la coada.

  Daca cineva ar analiza costul infrastructurii administrative pentru a incasa acei bani si costul timpului pierdut de contribuabil, ar concluziona ca este lejer peste 2%.

  In al doilea rand, ma uimiteste ca acest comision este asa de mare.

  In momentul in care o tara intreaga se digitizeaza, comisionul asta poate fi scazut si ma mir ca guvernul nu a negociat cu bancile/VISA/etc. un comision preferential.

  In al 3-lea rand, nu vad de ce guvernul nu intervine. Daca vrei digitizare, sa acoperim de la bugetul de stat acele comisioane de 2% si atunci nu mai au primariile ce comenta.
 • 0 (0 voturi)    
  Sunt inscrise de forma !!! (Vineri, 16 martie 2012, 18:35)

  gigel [anonim]

  Azi am fost sa platesc impozitul in Mun. Craiova (pe site spune ca sunt inscrisi in program...) si i-am intrebat cum pot obtine user-ul si parola pt. ghiseul.ro

  Raspuns : de ce va grabiti ? oricum nu puteti plati decit amenzi de circulatie pe site in momentul asta ...
  si eu care speram ca anul asta sa platesc intr-un mod civilizat ... cred ca si anul viitor ma va gasi tot la coada.
  • 0 (0 voturi)    
   Credentiale (Vineri, 16 martie 2012, 20:32)

   marian [anonim] i-a raspuns lui gigel

   E posibil ca pentru Craiova sa nu se fi tiparit credentialele. Pana atunci, incearca plata fara autentificare, la care insa trebuie sa stii suma de plata.
 • 0 (0 voturi)    
  traducere... (Vineri, 16 martie 2012, 18:57)

  costica [anonim]

  "Totul pleaca de la o lipsa de educatie de a comunica intre institutiile publice. In continuare si Ministerul Finantelor iti cere sa transmiti informatii si in format electronic si pe hartie. Actele administrative pentru controlul de legalitate trebuie sa le ducem pe hartie catre prefect. Sunt impotriva acestei utilizari excesive a hartiei cand pot s-o evit. Cea mai mare problema este educatia in comunicarea in forma electronica", a spus acesta."

  Lipsa asta de educatie inseamna cumva incompetenta ?!
  Asa intelegem iute despre ce-i vorba si nu mai mira pe nimeni la ce incompetenta colcaie efectiv in admisnistratia publica din Romania, centrala si locala de sus pana jos !!!!!!!!!!!
  Exceptand marile orase, cred ca majoritatea primarilor sunt semi-analfabeti !!!
  Iar la satele si comunele uitate sunt analfabeti de-a binelea !!
  Nu stiu mai mult decat sa scrie si sa citeasca....
 • +1 (1 vot)    
  am incercat, dar .... (Vineri, 16 martie 2012, 20:32)

  Alin [anonim]

  Sunt din Tg Mures, oras in care ar trebui sa pot plati asa impozitul. Prin radio si ziare sa facut publicitate ca se trimit username si parola. Asteptam, dar nu am primit. M-am dus personal la primarie sa cer, dupa ce m-au pasat de la o usa la celalalt am facut rost de username si parola. O saptamana am incercat sa platesc online, dar fie ca nu se conecta la baza de date a primariei, fie se bloca in alte etapa plata. Am sunat la primarie, raspunsul a fost ca nu stiu sa folosesc :), cand am explicat ca folosesc aceasta modalitate de plata pentru plata gaz, electricitate si RDS au zis ca nu ma poate ajuta, sa incerc mai tarziu. Am renuntat, m-am dus la ghiseu si am platit, nu am mai avut chef sa insist, oricum eu eram de vina. Parerea mea este ca nici nu se doreste aceasta modalitate de plata, ar pierde multi locul de munca, pe nimeni nu intereseaza ca noi am economisi timp. Traiasca primarul :)
  • +2 (2 voturi)    
   ghiseu (Vineri, 16 martie 2012, 23:29)

   doc [anonim] i-a raspuns lui Alin

   Nu ai inteles. Sistemul e facut de o firma privata pe un proiect (asa cum s-au priceput- de fapt e o teapa ca mai toate). SNEP ca asa se numeste il gestioneaza, deci primaria e capatul , beneficiarul nu prea au treaba , implicare in asta decit ca pun la dispozitie debitele persoanelor. Faptul ca nu merge e vina firmei producatoare nu a primariei. Ai inteles Gigele-Dorele .
   • 0 (0 voturi)    
    caca maca (Sâmbătă, 17 martie 2012, 8:17)

    Alin [anonim] i-a raspuns lui doc

    Daca te cazezi la un hotel, hotelul are contract cu o firma de curatanie, dar nu-ti convine cum se face curatenie la cine faci reclamatie? Nu trebuie pasat problema, in multe state deja cadeau capete, sau dadea demisia cineva, la noi in totdeauna vinovat e alatul
   • 0 (0 voturi)    
    plin de isteti pe aici (Sâmbătă, 17 martie 2012, 13:20)

    gigel-dorel [anonim] i-a raspuns lui doc

    Mai istetule, cei care platesc impozitele nu au nici un fel de contract cu vreo firma producataroare. Ei nu se pot duce la firma respectiva sa se planga ca nu merge sistemul. Asa cum zice Alin, ei se duc in, mod natural, la cei carora le platesc (adica la primarii). De fapt tu nu ai inteles nimic dar iti place sa te dai in barci si s-o faci pe-a desteptul.
 • +2 (2 voturi)    
  xxxxxxxx (Vineri, 16 martie 2012, 23:22)

  SNEP [anonim]

  Au ajuns sa caute banii platiti prin bancile selectate care nu-i gaseau. Sunt lacune serioase in soft (bravo celor care au luat comisioanele si banii pe acest sistem) , banca nu distinge pentru ce s-au platit bani deci nu stie unde sa-i vireze in Trezorerie care la rindul ei incurca conturile si sa te tii la incurcaturi. Deci uite cum mediul privat mai da o teapa statului, si se mai lauda iar ca se pricepe la toate
 • 0 (0 voturi)    
  Nici primariile nu vor sa utilizeze ghiseul (Sâmbătă, 17 martie 2012, 9:37)

  je [anonim]

  Eu is din Timisoara, si nu am primit user si parola.
  Daca mergi la impozite si ii intrebi, te trimit acasa sa astepti plicul de la ei.

  In ritmul asta nici la calendele grecesti nu o sa foloseasca nimeni sistemul.

  Era mai simplu sa lase oamenii sa-si faca cont si apoi primaria sa activeze si sa lege contul de evidentele lor.
 • 0 (0 voturi)    
  Nici nu ma asteptam la altceva. (Sâmbătă, 17 martie 2012, 10:46)

  Alin_N [utilizator]

  Clasica sifonare de miliarde de RON de catre niste politicieni. (PDL ce-i drept de aceasta data).
  Politicienii fac ce stiu: fura.
  Rosia Montan credeti ca-i altceva? Nu. Niste politicieni vor sa ia o mica feliuta vanzand o mare felie din tara.
  Petrom-ul credeti ca-i altceva? Nu, niste politicieni (PSD-isti) au luat acolo cateva milioane si-au vandut pe nimic zeci de miliarde de euro resurse.
  "Privatizarea" asigurarilor de sanatate credeti ca inseamna alceva. Va inselati amarnic. Niste politicieni vor sa dea un tunisor de 1-2 miliarde de euro si apoi veti plange langa copii morti din boli banale, dar "neasigurati".
  Privatizarea asigurarilor obligatorii la masini a insemnat ceva bun? Pai platim 650ron/an de la un aproximativ 35 de ron/an.
  "Privatizarea" CFR credeti ca va fi ceva bun? Haha!
  Voi cei care nu furati: sunteti niste prosti. Stati si platiti taxe ca vitele pentru ca politicienii sa le sifoneze pe "proiecte" ca acesta. Omul cinstit si platitor de taxe= vita proasta, in rromanistan.
 • 0 (0 voturi)    
  plata online (Sâmbătă, 17 martie 2012, 12:18)

  edx [utilizator]

  Plata online este posibila de cativa ani buni. Eu personal am de platit impozite la sectorul 1 si 3 si la ambele fac platile online prin transfer bancar (deci nu card ci OP) de prin 2006 direct in conturile respective de trezorerie ale institutiilor. La S3 chiar am user si parola astfel incat pot verifica online cat am de plata. la S1 primesc instiintarea acasa cu suma si conturile.

  Deci se poate de prin 2006 cel putin iar ei peste 6 ani nu sunt in stare sa faca o amarata de aplicatie care sa incaseze si de pe card - desi nici macar nu incaseaza ei ci site-uri de procesare plati.

  Cred ca raman la plata cu OP online decat sa ma complic cu prostia asta de "ghiseu".
 • 0 (0 voturi)    
  Citesc şi mă crucesc... (Sâmbătă, 17 martie 2012, 13:55)

  Doru Dascalu [anonim]

  Toate comenturile sunt despre plata impozitelor şi taxelor on-line. Deci capitalismul a reuşit şi în ţărişoarea noastră. Au reuşit spălarea creierului la majoritatea românilor. Unii sunt atât de limitaţi la gândire, indiferent de studiile avute, încât scapă din vedere esenţialul. Şi anume că se ia comision pe apăsat de taste la calculator, ceea ce este o aberaţie pentru un om care gândeşte singur. Atât timp cât nici o persoană nu munceşte nimic pentru acest transfer de bani, nici la primărie nici la bancă, softul face toată treaba, trebuie să fii idiot să înghiţi un comision atât de mare. Întrebarea care se pune, este de ce nu face ministerul de finanţe banca lui proprie, fără comisione?! Şi urmează bomboana de pe colivă, faptul că nici un cetăţean nu-şi pune banala întrebare de ce trebuie să plătească taxe şi impozite dacă el nu ştie ce fac guvernanţii cu banii luaţi cu japca de la el?! Mafioţii lumii încep să ridice garduri, mai puternice ca zidurile castelelor medievale, între ei şi turma de sclavi. Şi românii se vor repezi la vot, să-şi aleagă noii stăpâni, ca să chibiţeze după aceia cât de hoţi sunt şi aceştia. Se implementează ideea cretină în capul omului de rând, că trebuie să fii vopsit politic, ca să poţi conduce treburile ţării sau ale comunităţii. Drept dovadă că este aşa, este faptul că cei ce candidează independenţi în forul legislativ, sunt trecuţi cu vederea de poporani, iar în comunităţile locale se practică candidatura primarului independent, adică a omului fără nici o putere de decizie în comunitatea locală, iar consiliul local, care este factor decizional este acaparat de formaţiunile politice. De aceea un primar independent fără consilieri independenţi, este un simplu caca maka la conducerea unei urbe. dar românii put botul la tolcşoaie, au idei creţe despre tot şi despre toate, dar când e vorba să-l pui să gândească singur să nu mai fie sclav, se retrage imediat gâsind scuza că pe el nu îl interesează. Aceştia sunt idioţii.
 • 0 (0 voturi)    
  O mare minciuna, primariile nu sunt obligate (Sâmbătă, 17 martie 2012, 15:58)

  Mustaria... [anonim]

  O mare minciuna, primariile nu sunt obligate sa foloseasca ghiseul.ro, o escrocherie in care au fost implicati cativa "baieti destepti" din ministerul comunicatiilor. Prin HG nu se poate impune o obligatie primariilor, doar prin lege, Mustea incearca sa-i pacaleasca sau e invatat prost de un prost. Principalii beneficiari ai sistemului MCSI sunt cei de la firma de soft din Baia-Mare care comisioneaza interconectarile, in folosul lor dar si a unor smecheri din Brasov si Tg. Mures... de cercetat :)
  • 0 (0 voturi)    
   si totusi (Miercuri, 4 aprilie 2012, 23:22)

   sempre [anonim] i-a raspuns lui Mustaria...

   Poate insa ... daca se doreste implementarea o poate face orice primarie studiezi bine https://www.ghiseul.ro/ghiseul/docs/Norme%20tehnice%20MO75.pdf faci conector
   intre aplicatia ta si sistemul national,ii pisezi cu intrebari tehnice la obiect si in maxim 1 luna si poti face inrolarea.Atentie una este plata fara autentificare si cu totul altceva este plata cu autentificare cand sumele ar trebui sa se incarce si sa se scada live in secunda platii inclusiv dandu-se si bonificatiile specifice fiecarui municipiu,oras,etc. in primele 3 luni din an.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by