La Colegiul National de Informatica 'Tudor Vianu' din Bucuresti a fost implementat un sistem de catalog virtual, care prin intermediul unei conexiuni la internet wireless si a 41 de tablete aflate permanent in custodia profesorilor da posibilitatea acestora sa treaca notele, absentele si alte mentiuni detaliate cu privire la elevi si activitatea lor in sala de clasa, in timp ce parintii pot accesa toate aceste informatii in timp real, de la orice computer conectat la Internet. Proiectul a fost prezentat oficial miercuri, iar oficialii Samsung si-au exprimat speranta ca si alte scoli si licee din tara sa adopte sisteme similare in perioada urmatoare.

Catalog virtual accesat pe tableteFoto: Hotnews

Cu ajutorul tabletelor, profesorii pot accesa un sistem informatic in care pot stoca, pe langa note si absente, si informatii detaliate, precum intarzierile elevului la ora de curs sau temele nefacute. Pe langa functia de catalog, tabletele Samsung Galaxy Tab 8.9 servesc si drept suport pentru cursuri, oferind posibilitatea conectarii la un proiector sau la boxe pentru a difuza continut multimedia.

  • 'Tabletele sunt o modalitate mult mai flexibila de a aduce material didactic la orele de curs. In loc sa poarte cu sine o harta de dimensiuni mari, cu o greutate considerabila, profesorul trebuie doar sa aiba la indemana catalogul virtual, pe care poate incarca harti digitale de inalta rezolutie, ce pot fi afisate cu usurinta, prin intermediul unui proiector compact", a declarat Severius Moldoveanu, directorul Colegiului National de Informatica 'Tudor Vianu'.

Pentru a accesa informatiile despre situatia scolara a copiilor, parintii trebuie sa acceseze un cont personal, la care au acces non-stop, de pe orice computer. Conform datelor disponibile in acest moment, sistemul este accesat, in medie, de trei ori pe saptamana, de catre trei sferturi dintre parinti.

Catalogul virtual a fost implementat in luna noiembrie a anului trecut, iar Severius Moldoveanu sustine ca un prim efect este faptul ca in primul trimestru din acest an numarul absentelor elevilor s-ar fi redus la jumatate fata de trimestrul similar din 2011.

  • "Speram ca acest proiect sa devina un exemplu si pentru alte scoli si licee din Romania", a declarat miercuri Sorin Manea, managerul diviziei Telecom din cadrul Samsung Electronics Romania.

In cadrul acestui proiect, Samsung a donat 25 din cele 41 de tablete care sunt utilizate in prezent in cadrul Colegiului. Aplicatia a fost dezvoltata la nivel intern de catre directorul Colegiului si cativa prieteni, unii dintre acestia fosti absolventi ai acestui liceu, potrivit declaratiilor lui Severius Moldoveanu.