Comisia Europeana a reclamat Guvernul Ungariei la Curtea Europeana de Justitie pentru faptul ca in continuare solicita o taxa speciala, de criza, operatorilor de telecomunicatii, fapt care contravine normelor UE. Aceasta taxa, prin care operatorii telecom sunt impozitati suplimentar cu un procent intre 0% si 6,5% din veniturile brute (exclusiv TVA), a fost introdusa in octombrie 2010, ca parte a unei asa numite "taxe de criza" in scopul imbunatatirii situatiei bugetare a tarii. Comisia Europeana considera ca taxa ar fi ilegala in conditiile in care, conform legislatiei europeane, sectoarele economice specifice pot fi taxate numai pentru a acoperi anumite costuri de reglementare si nu pentru a atrage venituri aditionale la bugetele nationale.

Cresterea obligatiilor fiscale a operatorilor de telecomunicatii ar putea afecta nivelul facturilor platite de consumatori, distorsiona concurenta si impiedica investitiile intr-un sector de la care se asteapta sa fie unul dintre pilonii de crestere a economiei europene, potrivit Agendei Digitale a UE, se arata in comunicatul Comisiei Europene.

Aplicarea acestei taxe a inceput sa genereze anual venituri bugetare in valoare de peste 200 de milioane de euro. Deschiderea unui proces la Curtea Europeana de Justitie este a treia si ultima etapa a procedurii de infringement (incalcare a dreptului comunitar), instrument pe care-l are la dispozitie Executivul european atunci cand o tara memebra UE nu respecta legislatia europeana.

Comisia Europeana a deschis aceasta procedura de infringement impotriva Ungariei in luna martie 2011, iar in luna septembrie a anului trecut Comisia transmis Ungariei o noua solicitare de a reintra in legalitate sub forma unui aviz motivat, adica a doua etapa a unei proceduri de infringement.