In Romania, Orange este gata sa lanseze tehnologia 4G/LTE (Long Term Evolution), tehnologie ce permite viteze de transfer de date de pana la 100 Mbps, la scurt timp dupa ce licentele vor fi disponibile, a declarat luni Madalina Suceveanu, directorul tehnic al Orange Romania. Catalin Marinescu, seful autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) a precizat ca licentele vor fi disponibile in acest an, singura provocare urmand a fi cererea din partea consumatorilor.

Madalina SuceveanuFoto: Orange Romania
  • "Inclusiv in mediul rural reteua noastra este LTE ready si trecerea la aceasta tehnologie va fi simpla. In zona urbana acest tip de serviciu poate fi disponibil la scurt timp", a declarat Madalina Suceveanu, directorul tehnic al Orange Romania, in cadrul unui eveniment organizat de revista Comunicatii Mobile.

Prezent la eveniment, Catalin Marinescu, presedintele autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM), a precizat ca licentele vor fi disponibile in acest an.

  • "Majoritatea operatorilor din piata au testat deja LTE inca de anul trecut. Cred ca majoritatea operatorilor din punct de vedere tehnic se vor adapta usor. Vor avea licente si o vor avea anul acesta. Problema va fi cu cererea. Asta ii va motiva sa-si diversifice serviiile", a spus Catalin Marinescu.

In privinta cererii, Madalina Suceveanu sustine ca din perspectiva cresterii consumului de date care se constata la nivelul Orange, tehnologia LTE va fi interesanta pentru utilizatori.

Saptamana trecuta, grupul France Telecom s-a angajat ca va introduce astfel de retele in toate tarile UE in care activeaza pana in 2015.

La jumatatea acestui an, in Romania vor fi licitate toate frecventele radio din benzile de 900 si 1800 MHz, care sunt utilizate in acest moment de catre Cosmote, Orange si Vodafone dar si benzile de 800 MHz si 2600 MHz, utilizate in prezent partial de catre Ministerul Apararii Nationale (MaPN).

Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a supus in aceasta luna consultarii publice documentele licitatiei de spectru ce urmeaza a fi organizata anul acesta. ANCOM a redactat si un proiect de Hotarare de Guvern care sa stabilieasca pretul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi. Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un pret minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc in banda de 1800 MHz si 4 milioane de euro per bloc pereche si 3 milioane de euro pe bloc nepereche in banda de 2600 MHz. Pentru blocurile care vor fi alocate pe perioade de 15 luni valorile au fost stabilite la 3,4 milioane de euro in banda de 900 de MHz si 0,8 milioane de euro in banda de 1800 de MHz.

In cazul in care se aloca toate blocurile de frecvente la pretul de pornire propus de ANCOM, valoarea totala a spectrului scos la licitatie s-ar putea ridica la minim 700 de milioane de euro.