​Ar trebui sa existe o reglementare care sa oblige ca anumite programe TV - orice continut de mare impact la public - sa fie disponibile intr-un mod accesibil macar nediscriminatoriu pe toate retelele de comunicatii, a declarat luni Mircea Valentin, vicepresedintele Consiliului Concurentei. Acesta a spus ca stie ca atunci cand meciurile de fotbal din Liga 1 erau difuzate de consortiul RCS&RDS si Antena 1, Orange ar fi incercat sa retransmita rezumate sau meciuri intregi pe mobil dar ca nu a reusit. Oficialii Orange prezenti la eveniment nu au facut nici un comentariu pe aceasta tema.

Mircea ValentinFoto: AGERPRES
  • "Este o balanta destul de delicata pentru ca si respectivul retransmitator liciteaza, castiga un concurs, plateste pentru dreptul acela de a fi exclusiv dar ar trebui sa existe o reglementare care sa oblige ca anumite programe - orice continut de mare impact la public si care poate face o diferenta - sa fie disponibile intr-un mod accesibil macar nediscriminatoriu pe toate retelele. Orange aici de fata stie despre ce e vorba - in fostul contract au fost discutii cu cei care detineau drepturi de retransmisie (n.a consortiul RCS&RDS si Antena 1), pentru a retransmite meciurile pe mobil. In final nu au reusit sa faca acest lucru. Nu stim de ce dar este clar ca nu erau conditii si pozitia de negociere a respectivei firme nu permitea un acces usor al altora", a declarat luni Mircea Valentin, vicepresedintele Consiliului Concurentei, in cadrul unei conferinte organizate de revista Comunicatii Mobile.

Acesta a mai precizat ca in forma actuala a contractelor exista o obligatie de retransmisie si de revanzare, astfel incat daca Orange, Vodafone sau Cosmote vin si cer sa retransmita meciul pe mobil sa li se ofere acest drept in conditii corecte, contra cost.

  • "In momentul in care telefonia mobila intra foarte mult pe continut se vor acutiza si conflictul sau potentialele tensiuni cu cei care gestioneaza continutul - televiziunile si firmele de cablu. Vom incerca sa propunem masuri guvernamentele pe principiul nediscriminarii de acces. (...) Nu sustinem o reglementare din start pentru ca ar putea sa si sufoce. Ar trebui sa existe in functie de evolutia pietei. Nu suntem in favoarea reglementarii, ci eventual sa existe doar un set de principii la nivel de lege, iar o reglementare mai detaliata cu un reglementator care sa se ocupe si sa faca acest arbitraj al conflictelor sa apara doar atunci cand vedem ca ele se si intampla", a mai spus Mircea Valentin.

Oficialii Orange prezenti la eveniment nu au facut nici un comentariu legat de acest aspect.

Declaratia vicepresedintelui autoritatii de concurenta a venit dupa ce, Catalin Marinescu, seful autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM), a dat ca exemplu imposibilitatea de a prinde anumite meciuri prin furnizorul sau de servicii TV si a faptului ca din ce in ce mai mult puterea de negociere a trecut la utilizatorul final.

  • "Cred ca puterea de negociere a trecut pe utilizatorul final. Pe viitor vom vedea furnizori de servicii care vor oferi ceea ce ne dorim noi. (...) fiecare aveti un telefon mobil, o tableta, un calculator si un televizor acasa. Nu ati vrea sa puteti vedea aceleasi lucru pe toate? Nu ati vrea sa aveti un singur abonament pe care sa vi-l ofere un singur furnizor, nu neaparat un operator clasic? Si care sa va permita sa vedeti un meci cu Steaua si acasa la televizor dar si pe telefon cand sunteti in concediu la Roma, spre exemplu? Eu cred ca in directia asta merge piata, spre servicii over the top (OTT).
  • Eu, spre exemplu, as vrea sa vad meciurile echipei nationale de handbal feminin. Nu pot pentru ca operatorul meu nu da acele meciuri. Este un alt operator care furnizeaza acele meciuri. Dar de ce sa nu vina cineva care sa-mi vanda doar meciurile echipei natonale? De ce sa ma abonez la cineva numai pentru ca are exclusivitate? Am vazut ca si operatorii mobili incep sa priceapa acest lucru si in SUA spre exemplu incep sa furnizeze astfel de servicii si probabil ca asta va fi modelul economic", a spus Catalin Marinescu.

Si oficialii Ministerului Comunicatiilor (MCSI) au subliniat aceeasi nevoie de continut.

  • "Utilizatorul se axeaza tot mai mult pe continut. Nu mai sunt tentante ofertele cu minute si SMS-uri pentru ca toata lumea le ofera. Utilizatorul isi doreste ca atunci cand utilizeaza terminalul, indiferent ca este telefon, tableta, calculator sau laptop, sa-l foloseasca pentru continutul care poate fi accesat. Daca ne uitam, la cei mai tineri utilizatori ei nu si le folosesc pentru a vorbi la telefon sau pentru SMS-uri ci pentru a accesa pagini de Facebook (...) Vor trebui sa apara integratorii de solutii - acele companii care sa puna laolalta serviciul de baza - cel de transport servicii - si peste sa aduca si continut general si solicitat de fiecare utilizator", a spus si Marius Fecioru, secretar de stat in MCSI.

Ideea unei posibile reglementari la nivelul accesului la continut a fost salutata de oficialii Direct One, firma care detine platforma digitala de continut Seenow.

"O astfel de reglementare este necesara si ar trebui sa duca la disponibilitatea continutului catre cat mai multe platforme. Acum multi operatori iau continut pentru a se diferentia de ceilalti si a-l oferi numai clientilor lor. Noi credem ca acel continut care este de interes trebuie sa fie disponibil pentru toata lumea si asta se poate prin servicii over the top - prin internet", a spus pentru HotNews.ro Catalin Clemente, directorul de vanzari al Direct One.