Doua proiecte de plata prin SMS au fost introduse luna trecuta in Bucuresti - unul pentru plata calatoriilor cu metroul, iar altul, in faza pilot, de plata a parcarii in zona Ateneului Roman, ambele prin Orange si Vodafone. Doar in luna februarie, la metrou s-au inregistrat 1321 de validari pe baza de SMS, cele mai multe fiind in statiile de la Universitate si Piata Victoriei, conform datelor Metrorex. In aceeasi luna, bucurestenii au trimis 400 de SMS-uri pentru plata parcarii din zona Ateneului. Oficialii Administratiei Strazilor spun ca dupa finalizarea acestui proiect pilot (sfarsitul lunii aprilie) se vor analiza incasarile si se va hotari daca implementarea la nivelul Capitalei este utila.

Plata prin SMS a parcariiFoto: Hotnews

De la inceputul lunii februarie, bucurestenii care sunt clienti ai operatorilor de telefonie mobila Orange si Vodafone pot sa intre in sapte statii de metrou si pe baza telefonului mobil, nu doar prin cumpararea cartelelor traditionale. Cele sapte statii sunt: Gara de Nord, Victoriei, Universitate, Petrache Poenaru, Timpuri Noi, Grozavesti si Politehnica.

Mecanismul de cumparare a unei calatorii este urmatorul: Trimiti un SMS care costa 0,5 euro (fara TVA) la numarul scurt 1700 daca esti client Orange sau la numarul 7477 daca esti client Vodafone, in cateva secunde primesti inapoi un SMS de confirmare a platii apoi tot ce ai de facut este sa suni, in ambele cazuri, la numarul scurt 1700 si sa apropii telefonul de un dispozitiv special amplasat in statia de metrou.

Costul unei calatorii cu telefonul mobil este cu aproape 70 de bani mai mare. O cartela electronica traditionala cu doua calatorii la metrou costa in prezent 4 lei. Doua calatorii cu telefonul mobil te costa in jur de 5,4 lei (cu tot cu TVA).

Plati prin SMS pentru calatoriile cu metroul

Plati prin SMS pentru calatoriile cu metroul

Foto: Metrorex

Datele Metrorex furnizate HotNews.ro arata ca in luna februarie prin aceasta noua tehnologie de acces s-au facut 1321 de validari. Cele mai multe validari s-au facut in statiile: Universitate - 300 de validari, Piata Victoriei (246 validari) si Gara de Nord (216 validari).

  • "Se poate observa ca validatoarele speciale au fost montate in statiile care deservesc institutii de invatamant superior si tehnologia se adreseaza in special tinerilor intre 18 - 35 de ani care doresc sa utilizeze telefonul mobil si pentru alte activitati decat cele obisnuite", a precizat pentru HotNews.ro Tiberiu Moldovan, director comercial al Metrorex.

Datele Metrorex arata ca la nivelul lunii ianuarie 2012 in cele sapte statii s-a inregistrat un numar total de peste 2,64 de milioane de validari.

400 de SMS-uri in prima luna a proiectului pilot de plata a parcarii prin SMS

Tot in luna februarie a inceput un alt proiect pilot de plata prin SMS a parcarii din zona amenajata de la Ateneul Roman din Bucuresti. Carmen Dinca, purtator de cuvant la Administratia Strazilor Bucuresti (ASB) a precizat pentru HotNews.ro ca "acest proiect pilot se va incheia la sfarsitul lunii aprilie" si ca "Primaria Municipiului Bucuresti nu plateste si nici nu va plati vreun leu", in cadrul acestui contract.

Pentru acest proiect nu s-a organizat o licitatie, ci o procedura de selectie de oferte. Oficialul ASB a spus ca s-au solicitat oferte pentru solutia de plata prin SMS catre firmele: SC Euriparking SRL, Piconet, Ermob pay, Abstract Computing si Parx si ca dintre acestea au depus oferte doar firmele: Ermob pay, Piconet si Parx.

"Criteriile de selectie au fost cel mai mic pret si cea mai buna oferta tehnica", a precizat Carmen Dinca, iar in urma analizei ofertelor, castigatoare a fost desemnata firma Ermob pay. "Pretul unui SMS pentru o ora de parcare este de 50 de centi cu TVA, iar din aceasta suma 1,5 lei merg la ASB", a mai spus aceasta. Tichetul de parcare in zona costa in prezent 1,5 lei, deci autoritatile primesc practic aceeasi bani.

  • "In prima luna a proiectului pilot, februarie, bucurestenii s-au aratat interesati de aceasta modalitate de plata a parcarii prin sms, in ciuda iernii grele. S-au trimis peste 400 de sms-uri iar incasarile au fost mai mari, semn ca proiectul are succes. Detalii despre incasari veti primi la sfarsitul lunii aprilie cand se va incheia acest proiect pilot. Dupa finalizarea proiectului pilot de 3 luni, ASB va analiza incasarile pe care le va obtine pana la sfarsitul lunii aprilie, analiza in urma careia va hotărî daca implementarea unui asemenea serviciu la nivelul Capitalei este utila", a declarat pentru HotNews.ro Carmen Dinca.

Cum se plateste parcarea prin SMS: Soferul trebuie sa trimita un SMS cu numarul de inmatriculare al masinii la un numar scurt (7577- atat in reteaua Orange cat si in Vodafone) care este afisat in parcare. In cateva secunde va primi un sms in care este informat asupra tarifului si timpului in care poate ramane stationat in respectiva parcare. Taxarea se face la trimiterea sms-ului. Cu 5 minute inainte de expirarea timpului de parcare, soferul va fi anuntat tot prin SMS de acest lucru.

Ca sa verifice daca soferii au platit parcarea, echipele de controlori de la Administratia Strazilor au un echipament electronic in care, daca introduc numarul de inmatriculare al masinii, se afiseaza daca taxa a fost platita sau nu. Daca taxa nu a fost platita, va fi anuntata Politia Rutiera, iar soferii vor fi amendati.