Tarifele de voce, text (SMS-uri) si internet in roaming vor scadea si mai mult in Uniunea Europeana de la 1 iulie 2012, dupa ce miercuri europarlamentarii, reprezentantii guvernelor nationale si cei ai Comisiei Europene au ajuns la un acord preliminar privind reducerea acestor tarife. Potrivit noilor reguli, anuntate miercuri de Comisia Europeana, si care ar urma sa fie adoptate in luna mai de Parlamentul European, utilizatorii vor plati maxim 29 de centi/minut pentru efectuarea unui apel, maximum 8 centi/minut pentru receptionarea unui apel, maximum 9 centi pentru transmiterea unui SMS si maximum 70 de centi per megabyte (MB) pentru descarcarea de date sau navigarea pe internet in timpul calatoriilor peste granita (cu facturare per kilobyte utilizat).

Aceste tarife maximale ar urma sa scada treptat si mai mult astfel ca de la 1 iulie 2014 utilizatorii sa plateasca in roaming maxim 19 de centi pe minut pentru efectuarea unui apel, maximum 5 centi pe minut pentru receptionarea unui apel, maximum 6 centi pentru transmiterea unui SMS si maximum 20 de centi per megabyte (MB) pentru descarcarea de date sau navigarea pe internet.

Mai mult, incepand cu 1 iulie 2014, operatorii de telefonie mobila din tarile in care consumatorii europeni se afla in vizita vor avea posibilitatea de a oferi direct servicii de date in roaming, iar consumatorii vor avea posibilitatea de a selecta operatorul cu cele mai bune servicii inainte de a porni in calatorie sau chiar in timpul acesteia.

De la 1 iulie 2011, conform reglementarilor europene, pretul apelurilor efectuate si primite in roaming in spatiul Uniunii Europene a scazut pana la 0,35 euro/minut in cazul apelurilor efectuate si 0,11 euro/minut la apelurile primite. Pretul unui SMS este 0,11 euro.