Utilizatorii din Romania si din alte 12 tari pot cumpara aplicatii din Windows Phone Marketplace, magazinul online al Microsoft, a anuntat miercuri compania pe blogul oficial. Pana acum, romanii detinatori de telefoane dotate cu sistemul de operare Windows Phone aveau acces la acest magazin insa puteau instala doar aplicatiile gratuite. Prin aceasta extindere, Windows Phone Marketplace a devenit in prezent accesibil utilizatorilor din 54 de tari, iar Microsoft promite sa nu se opreasca aici.

Windows Phone MarketplaceFoto: Hotnews

In prezent, Microsoft este cel mai mic jucator pe segmentul telefoanelor de tip smartphone. In luna februarie a anului trecut Microsoft si Nokia au anuntat semnarea unui parteneriat prin care sistemul de operare Windows Phone 7 a devenit paltforma principala utilizata pe telefoanele companiei scandinave. Sperantele de crestere ale Microsoft sunt legate si de noua gama de terminale Lumia ale Nokia.

Miercuri, Nokia a anuntat ca din luna aprilie a acestui an va incepe sa-si vanda aceste telefoane pe care ruleaza sistemul de operare al Microsoft in China, piata cu cel mai mare numar de utilizatori de telefonie mobila din lume.

Pe piata globala a sistemelor de operare pentru smartphone-uri, Microsoft detinea cu Windows Phone o cota de piata de numai 1,4% la nivelul anului 2011, cu 6,8 milioane de smartphone-uri vandute, conform datelor firmei de cercetare Canalys.

Cea mai mare cota de piata o detine sistemul de operare Android al Google (48,8%), urmat de iOS (sistemul de operare al Apple cu 19,1%) si Symbian (al Nokia cu 16,4%).