Comisia Europeana a anuntat marti deschiderea a doua investigatii la adresa Motorola Mobility pentru a determina daca aceasta face abuz de pozitie dominanta si foloseste tactici prin care pune bete in roate concurentilor. Ca urmare a plangerilor venite de la Apple si Microsoft, Comisia va verifica daca Motorola a onorat (sau nu) angajamentele irevocabile prin care se obliga sa ofere la preturi rezonabile licentele de utilizare pentru tehnologii considerate drept standard in telefonie.

CE va stabili si daca este legal ca Motorola sa ceara (asa cum a facut in cateva tari europene) interzicerea vanzarii unor produse cheie ale Apple si Microsoft (iPhone, iPad, Windows si XBox).

Cele doua companii s-au plans ca Motorola le-a oferit conditii nefavorabile de licentiere, iar ancheta va incerca sa stabileasca si acest lucru.

Disputa este centrata pe patentele de tip "FRAND" care implica tehnologii ce sunt considerate standarde ale industriei si trebuie oferite la un pret rezonabil oricarei companii ce doreste sa le utilizeze.

Apple si Microsoft se plang ca Motorola le-ar fi cerut sume mari pentru astfel de patente standard si compania americana cumparata de Google a cerut justitiei germane sa puna interdictie pentru cateva din produse, exact legat de aceste patente.