​Principalii operatori de telefonie mobila din Statele Unite ale Americii (SUA) au decis impreuna cu autoritatile guvernamentale sa creeze o baza de date cu seriile de identificare (IMEI) ale telefoanelor mobile furate, pentru a impiedica folosirea ulterioara a serviciilor de voce si date pe aceste terminale, informeaza Wall Street Journal. Baze de date similare functioneaza deja in Marea Britanie, Germania, Franta si Australia, sustine WSJ. In Romania un astfel de proiect a fost anuntat in luna noiembrie 2008 dar pana in prezent nu s-a concretizat nimic.

Telefoane mobileFoto: Hotnews

Verizon Wireless, AT&T, Sprint Nextel Corp si T-Mobile USA, care vor folosi in comun aceasta baza de date, detin impreuna 90% din numarul total de utilizatori de telefonie mobila din piata americana. Verizon Wireless este un joint-venture intre Verizon Communications si Vodafone Group, in timp ce T-Mobile USA este detinuta de Deutsche Telekom. Baza de date ar urma sa fie creata si accesibila tuturor acestor operatori in urmatoarele 18 luni.

  • Sase furturi de telefoane mobile sunt reclamate zilnic in San Francisco

Motivul acestei initiative este numarul in crestere de furturi de terminale mobile din SUA. Conform WSJ, sase furturi de telefoane mobile sunt raportate zilnic in San Francisco. Datele politiei, citate de New York Daily News, arata ca in New York au fost peste 26.000 de furturi de echipamente electronice in primele 10 luni ale lui 2011, 81% dintre acestea fiind telefoane mobile.

WSJ noteaza faptul ca in prezent Verizon Communications si Sprint Nextel blocheaza telefoanele despre care se raporteaza ca ar fi furate, in timp ce AT&T si T-Mobile nu, aceasta si datorita faptului ca aceste companii folosesc tehnologii diferite.

Inca se lucreaza pentru finalizarea detaliilor tehnice ale acestei baze de date. Statisca arata ca in general astfel de baze de date chiar daca nu au oprit infractionalitatea au dus la reducerea cazurilor.

Analistii contactati de WSJ avertizeaza insa ca astfel de initiative au si puncte slabe. Unul ar fi acela ca degeaba blocheaza un operator accesul la voce si internet de pe un telefon sau tableta furate, daca acele dispozitive sunt dotate cu tehnologia Wi-Fi si se pot conecta la alte retele. In plus terminalele pot fi folosite si pentru alte functii precum muzica si jocuri si pot fi vandute in alte piete in afara SUA. Tocmai de aceea se incearca acum interconectarea tuturor acestor baze de date din mai multe tari, dar acesta este un proces de durata.

Si in Romania a fost anuntat un astfel de proiect inca din luna noiembrie 2008 de catre AOMR (asociatia care reprezinta interesele Orange, Vodafone si Cosmote/Telemobil-Zapp).

Procesul de blocare a telefonului ar fi urmat sa functioneze asemanator cu cel prin care sunt blocate cartelele SIM: "Posesorul de drept reclama asta la operatorul la care avea contract si solicita in baza unei probe, care sa ateste proprietatea sa asupra telefonului respectiv ca terminalul sa nu mai poata fi folosit in retelele care sunt membre in aceasta baza de date. Va fi un sistem aproape similar cu situatia in care este furata sau pierduta cartela", declara in noiembrie 2008 Liviu Popescu, directorul AOMR.

In toamna anului 2010, contactat de HotNews.ro in legatura cu acest proiect, oficialul AOMR declara ca "acesta este in continuare in desfasurare". Situatia este neschimbata.